Alakul a Jobbik-LMP-tengely az előválasztáson: újabb három helyen állt be az LMP a Jobbik mögé

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.07. 14:29

Potocskáné Kőrösi Anita, Ander Balázs és Lejer Zoltán is megkapja az LMP támogatását az őszi ellenzéki előválasztáson.

Alakul a Jobbik-LMP-tengely az előválasztáson: újabb három helyen állt be az LMP a Jobbik mögé
„A Jobbik jelöltjei helyben már bizonyítottak, és az LMP biztos abban, hogy méltó módon tudják képviselni Magyarország és rájuk szavazó emberek érdekeit a következő országgyűlési ciklusban is”

– ezzel indokolta a szerkesztőségünknek küldött sajtóközleményében Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté, az LMP két társelnöke, hogy miért állnak be három további jobbikos jelölt mögé is az előválasztáson.

Így Somogy megye 4. és 2. körzetében Potocskáné Kőrösi Anita és Ander Balázs jobbikos országgyűlési képviselők, Bács-Kiskun megye 1. körzetében pedig Leyer Zoltán jobbikos kecskeméti önkormányzati képviselő az, aki az LMP támogatására számíthat majd.

Ez utóbbi körzetet leszámítva egyébként eddig csak a DK állított jelöltet: Somogy 2-ben Remes Gábor, Somogy 4-ben Kovács Miklós, Bács-Kiskun 1-ben pedig Kopping Rita indul DK-s színekben az előválasztáson. Ezen felül a Bács-Kiskun megyei kecskeméti körzetben indul a momentumos Bíró Barna is.

Az előbbi kettő körzet billegőnek tekinthető: a Somogy megyei 4-es, siófoki körzetben (ahol Potocskáné indul) ugyan 2014-ben és 2018-ban is toronymagasan nyert a fideszes Witzmann Mihály, azonban az ellenzéki összefogás pártjai szempontjából releváns jelöltek 2014-ben összesen 1,82 százalékponttal többet szereztek a fideszes Witzmannál, 2018-ban pedig 3,72 százalékponttal kevesebbet.

A Somogy megyei 2-es, barcsi körzetben (ahol most Ander Balázs indul) szinte ugyanez a helyzet: mind 2014-ben, mind 2018-ban kényelmes győzelmet aratott a fideszes Szászfalvi László, azonban előbbi esetben az ellenzéki jelöltek 1,97 százalékponttal szereztek nála többet, 2018-ban pedig 5,21 százalékponttal kevesebbet. A legerősebb ellenzéki kihívó mindkétszer a most is induló Ander Balázs volt: ő Szászfalvi 50 százalék körüli eredményéhez képest 2014-ben 24,04, 2018-ban pedig 38,18 százalékot szerzett.

Azaz mind a két körzetben előzetesen szoros verseny várható majd a 2022-es parlamenti választáson.

Nem úgy a Bács-Kiskun megyei 1-es körzetben (ahol Leyer Zoltán indul), és ahol mind 2014-ben, mind 2018-ban toronymagasan, 50 százalék feletti eredményt elérve győzött a fideszes Salacz László. Ráadásul az ellenzéki jelöltek összesen is 5,79, illetve 10,57 százalékponttal maradtak el tőle.

Így ez a kerület inkább a Fidesznek áll.

A Jobbik egyébként az Azonnalinak korábban elmondta, hogy „a legátfogóbb megállapodást” a párt pont az LMP-vel kötötte – bár hogy ez pontosan mit jelent, azt nem részletezték.

Azt mindenesetre tudni, hogy az LMP már eddig is öt helyen sorolt be a jobbikos előválasztási jelöltek mögé: a jobbikos jelöltet támogatják Komárom-Esztergom megye 2-es (Nunkovics Tibort), Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es (Csányi Tamást), Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1-es (Lengyel Mátét), Somogy megye 3-as (Steinmetz Ádámot), valamint Budapest 14-es (Szilágyi Györgyöt) választókörzetében – ez a szám most nyolcra növekedett.

Ezzel szemben a Jobbik eddig két körzetben jelentette be, hogy az LMP-s jelöltet támogatja: Budapest 6-os körzetében soroltak be Demeter Márta mögé, valamint Budapest 1-ben Csárdi Antal mögé.

Hogy pontosan mit jelent ez a két párt közötti „legátfogóbb megállapodás”, arról az LMP nevében Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője és Vas megye 1-es körzetében a párt előválasztási jelöltje (egyúttal az Azonnali többségi tulajdonosa) sem mondott sokat – azt azért elárulta, hogy a támogatás náluk azt jelenti, hogy

a jobbikos jelöltek kampányában a helyi LMP-szervezetek is aktívan részt fognak venni.

Az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

MONTÁZS: Potocskáné Kőrösi Anita, Ander Balázs és Lejer Zoltán Facebook-oldala

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek