Karácsony: A Fudan-ügy a Fidesz végső és teljes erkölcsi öngyilkossága

2021.06.05. 15:45

Tüntetést szervezett az ellenzék június 5-ére a kínai Fudan Egyetem tervezett beruházása ellen. A tüntetés célja, hogy a Fudan Egyetem ne valósulhasson meg a tervezett budapesti Diákváros helyén. Az Azonnali helyszínen követi az eseményeket, percről percre!

Karácsony: A Fudan-ügy a Fidesz végső és teljes erkölcsi öngyilkossága

+++ CIKKÜNK FOLYAMATOSAN FRISSÜL +++

 

Frissítés

Stúdióban Ülő Szakértő

A micimackózás még visszaüthet az ellenzéknek

20:14 Stúdióban Ülő Szakértő

Nem véletlen tartja a mondás, hogy a diplomácia nem ismer pártszíneket, és a diplomácia nyelve a higgadtság. Azzal, hogy az ellenzék ilyen nyíltan belegázol Xi Jin-Pingbe a Micimackó-figurával – elvégre Kínában az ellenállás egyfajta jelképe lett Xi Jin-Ping rezsimjével szemben –, és Karácsony Gergely egy Micimackó-plüssfigurával a pódiumon beszél a kínai elnyomásról, azzal nagyon megnehezíti a magyar-kínai kapcsolatok jövőjét.

Belpolitikailag ez persze hoz a jelölteknek, hiszen az ellenzéki szavazók választási koalíciójának szinte összes tagja alapvetően a nagybetűs Nyugathoz akar tartozni, és számukra Kína az elnyomás jelképe, azonban egy esetleges kormányváltásnál kérdés, hogy a pillanatnyi politikai haszonért megéri-e bevállalni ezeket a veszteségeket.

Ezt nyilván nem a szombati tüntetés után tudjuk meg, hanem majd csak jóval-jóval később – ha egyáltalán lesz kormányváltás 2022-ben.

Stúdióban Ülő Szakértő

Fontos téma lesz az előválasztási kampányban a lakhatási válság

19:52 Stúdióban Ülő Szakértő

A délutáni és kora esti tüntetésen visszatérő elem volt a lakhatási válság kérdése, hiszen a szervezők a vonuló tömeggel is többször próbáltak olyan mondatokat skandáltatni, amik a lakásmaffiáról vagy a bérlakásokról szóltak.

Ezzel a jelenlévők valószínűleg tematizálni próbálják a közbeszédet, és ugyan Karácsony maga nem sokat értekezett a témáról, de a kampányához megalapított mozgalmának az elnevezése is arra utal, hogy egy korrupt elit-elnyomott többség dichotómiában fogja keretezni a 2022-es választásokat, ehhez pedig adja magát, ha a lakhatás kérdését is felhasználja.

Ezzel a városi szavazókat könnyen el tudja érni, de kérdés, hogy vidéken mennyire talál hallgató fülekre ezzel az üzenetével Karácsony, és ez elég lesz-e ahhoz, hogy miniszterelnök-jelölt váljon belőle.

Karóczkai Balázs

A tüntetés hivatalos része véget ért

19:35 Karóczkai Balázs

Barabás Richárd, az est házigazdája megköszönte mindenkinek a részvételt, majd egy utolsó „szabad szelfi” elkészítésére kérte az est felszólalóit és a jelenlévőket.

Karóczkai Balázs

Karácsony Gergely: A Fudan-ügy a Fidesz végső és teljes erkölcsi öngyilkossága

19:26 Karóczkai Balázs

Az est utolsó felszólalója Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, illetve az MSZP, Párbeszéd és az LMP miniszterelnökjelölt-jelöltje.

Karácsony szerint a tüntetésen résztvevők olyanok, mint a híres Tienanmen téri kamasz fiú, aki harminc évvel ezelőtt egyedül állította meg a világ legerősebb hadseregét, és elmondása szerint sokszor eszébe jut ez a kép, amikor már úgy érzi, hogy nincs már elég ereje a küzdelemhez.

A Párbeszéd társelnöke szerint a Fudan-ügy „a Fidesz végső és teljes erkölcsi öngyilkossága”, és leleplezi azt, hogy „a kormány minden szava hazugság”, és hogy a Fidesz valójában nem a nemzeti szuverenitásért küzd.

Karácsony ezenkívül sokat beszélt arról, hogy a Fidesz szerinte miért képmutató, ami kapcsán említette Borkai Zsolt ügyét is, majd továbbfűzve gondolatát elmondta, hogy szerinte csak mítosz, hogy a Fidesz a vidéki emberekkel törődik.

„Most két budapesti polgármester áll ki, hogy megvalósulhasson a vidéki egyetemisták diákvárosa!” – jelentette ki Karácsony.

Baranyi után Karácsony is a Fidesz szavazóihoz szólt: Tényleg ezt akartátok? – tette fel a kérdést, majd felsorolta, hogy szerinte a kormány egyáltalán nem őket szolgálja, csak a kiváltságos egy százalékot, és szerinte lehet, hogy az ellenzéki politikusokban és a kormánypárti szavazókban több közös van, mint a kormányban.

Karácsony beszédének legvégén visszautalt a Tienanmen téri kamasz fiúra, és arra kérte az egybegyűlteket, hogy „az az erő vezessen bennünket a 2022-es választásokon, mint azt a suta kamaszt a tankok előtt!”

Ezután arról értekezett, hogy aki erőszakos, nem lehet erős, és ugyan a kormány nem olyan erőszakkal lép fel ellenük, mint a kínai rezsim a kamasz fiú ellen, de a kormányzati propagandának ugyanaz a célja, mint a tankoknak volt a Tienanmen téren.

Beszéde végén mindenkit arra kért, hogy vegyen részt a Baranyiék által elindított konzultáción, szavazzanak az előválasztáson, majd 2022 áprilisában az előválasztáson megválasztott ellenzéki jelöltekre adják le a voksaikat.

Legvégén a Kossuth-nóta refrénjét felhasználva búcsúzott: Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!

Karóczkai Balázs

A Fudan-ügyet kirobbantó újságíró nem gondolta volna, hogy ilyen nagy hangja lesz a cikkének

19:05 Karóczkai Balázs

Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója még két hónappal ezelőtt írta meg a Fudan Egyetemről szóló cikkét, Facebookon reagált a mostani tüntetésre. Mint Facebook-posztjában írja, „már régóta hozzászoktam ahhoz, hogy igazából nincs sok következménye a[z újságírói] munkánknak”, ezért most kicsit furcsa érzés fogja el, miközben a cikke következtében kirobbant botrány miatt tüntetnek.

Karóczkai Balázs

Baranyi Krisztina: Üzenjük meg Pekingnek úgy, hogy azt Felcsúton is meghallják!

19:00 Karóczkai Balázs

Az est egyik headlinere Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere volt.

Baranyi beszédében többször arra kérte a jelenlévőket, hogy töltsék ki az általuk elindított online konzultációt, és hogy arra szavazzanak négy nemmel, illetve többször is kiszólt a Fidesz szavazóihoz, illetve a „kedves KDNP-tömegbázishoz” emlékeztetvén, hogy Orbán Viktor 1994-ben még magát liberálisnak tartotta, vagy hogy Balog Zoltán, korábbi EMMI-miniszter még 2009-ben a szabad Tibetért tüntetett, amikor a kínai delegációt fogadta az akkori MSZP-SZDSZ kormánykoalíció. A KDNP-tömegbázis szófordulatot a tömeg nevetéssel és tapssal jutalmazta.

Baranyi Krisztina emlékeztetett, hogy ők a Diákváros felépítésére szerződtek, hogy a magyar egyetemeken tanuló, vidékről felvett hallgatóknak legyen hol lakniuk, és a projektet nem azoknak tervezték, akik képesek hárommillió forintos tandíjat fizetni. „Az Országháznál tízszer nagyobb lenne a Fudan Egyetem budapesti kampusza, ekkora egyetemen képeznének több ezer szakembert, akire a Kínai Népköztársaság diplomáciája és titkosszolgálata aranytartalékként tekinthet Európában” – véli Ferencváros polgármestere.

Baranyi szerint Orbán jövőre minden képzeletet felülmúló vagyonnal fog megbukni, és jelenleg a közvagyon alapítványi kimentésével épp azt játssza el, mint amit 1990-ben az állampárt tett.

Beszédét azzal a kéréssel zárta, hogy minél többen töltsék ki a Fudan Egyetemről szóló konzultációjukat, méghozzá olyan módon, hogy „Üzenjük meg Pekingnek úgy, hogy azt Felcsúton is meghallják!”

Karóczkai Balázs

Középen az oltottak, szélen az oltatlanok

18:41 Karóczkai Balázs

Helyszíni riporterünk szerint a tömeg túl sűrű, ezért az emberek nem tudják tartani egymás között a másfél méteres védőtávolságot. 

A tér közepén az oltottak foglalnak helyet, akiket csak védettségi igazolással engedtek be a térre, míg a tér két oldalán a védettségi igazolással nem rendelkezők ácsorognak.

Mivel a védettségi igazolás mellett a szervezők azt is kérték, hogy mindenki hordjon maszkot, ezért leginkább a tér elbarikádozott részén álló oltottak hordanak maszkot, míg a tér két szélén tüntető oltatlanok csak elvétve hordják azt – igaz, közterületen eleve nem is kötelező a maszkhasználat.

Karóczkai Balázs

Lakhatást, demokráciát jogállamot!

18:40 Karóczkai Balázs

Bereczki után Gede Márton és Őze Sándor, lakhatási aktivisták jöttek.

Ők elsősorban arról beszéltek, hogy a fiatalokat és az öregeket is ugyanúgy érinti a lakhatási válság, és felszólították a kormányt, hogy vonják vissza az önkormányzati bérlakások privatizációjáról szóló törvényjavaslatukat, és helyette inkább vezessenek be egy jobb bérlakás-programot.

„Lakhatást, demokráciát, jogállamot” – zárták beszédüket, amire a tömeg tapssal reagált.

Karóczkai Balázs

„A mi valóságunk a tomboló válság”

18:33 Karóczkai Balázs

Az est második felszólalója a Hallgatói Szakszervezet tagja, Bereczki Áron volt. Beszédében leginkább arról értekezett, hogy míg a magyar egyetemisták vagy nehézkesen élnek albérletben, vagy egy rossz állapotban lévő kollégiumban élnek, addig a Fudan Egyetemre a kormány több mint ötszáz milliárd forintot költene.

Szerinte a Fudan Egyetem kampuszára költött pénzt inkább a magyar egyetemisták megkönnyítésére kellene szánni, például azzal, ha a Diákváros-projekt megépülne, ami szerinte Budapest lakhatási válságán is segítene.

Karóczkai Balázs

Jámbor: Meg fogjuk akadályozni, hogy eltöröljék a Diákváros-projektet!

18:18 Karóczkai Balázs

Az est első felszólalója Jámbor András, a Mérce korábbi főszerkesztője, a Szikra Mozgalom józsefvárosi jelöltje volt. Jámbor beszédében leginkább a lakhatási válságról, és annak lehetséges megoldásáról, egy bérlakásprogramról beszélt: „Tisztességes megélhetést, biztos lakhatást mindenkinek! Mert erről kéne szólnia a kormányzásnak.”

Jámbor azt ígérte, hogy meg fogják akadályozni a Fudan Egyetem megépítését, és ha kell, akár odaláncolják magukat, hogy ezt sikerüljön elérni: „Mi nem arról álmodunk, hogy a feleségünk cége négy hónap alatt 340 millió forintot termel ki a közös pénzből, hanem hogy a gyermekünknek lesz hol laknia.”

Beszéde legvégén arra kérte a jelenlévőket, hogy csatlakozzanak az ellenzéki előválasztáshoz aktivistaként, hogy ezzel is segítsék az ellenzéket, hogy 2022-ben leváltsák Orbán Viktor kormányát.

Karóczkai Balázs

Így néz ki a tömeg a Kossuth téren

18:10 Karóczkai Balázs

A tüntetés egyik szervezője, Jámbor András szerint legalább tízezren tüntetnek a Kossuth téren. Ugyan a közvetítésekből ezt nem nagyon lehet megállapítani, azonban az biztos, hogy sokan elmentek tüntetni.

FOTÓ: KARÁCSONY GERGELY / FACEBOOK
Karóczkai Balázs

Barabás: A budapestiek nem szeretnék, ha a Fudan Magyarországra jönne

18:02 Karóczkai Balázs

Az estét Barabás Richárd, a Párbeszéd politikusa konferálja, aki kínaiul elmondta, hogy a budapestiek nem szeretnék, ha a Fudan Magyarországra jönne. Aztán átadta a szót a tüntetés főszervezőjének, Jámbor Andrásnak.

Karóczkai Balázs

A Kossuth térre ért a tüntetők első csoportja

17:41 Karóczkai Balázs

Ahhoz képest, hogy közel félórás késéssel indult el a menet, az előzetes tervekhez képest csak tíz perccel később érkeztek meg a Kossuth térre. 

Igaz, azt hozzá kell tenni, hogy a tömeg egy jelentős része még nem érkezett meg a tüntetés végleges helyszínére, ahova amúgy szintén beléptetőkapukon keresztül lehet majd bejutni. A jelenlegi tervek szerint 18 óra körül kezdődhetnek el a beszédek.

Karóczkai Balázs

De mi is a probléma a Fudan-projekttel?

17:38 Karóczkai Balázs

A kormány még áprilisban jelentette be, hogy a Budapestre tervezett Diákváros helyére építenék a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszát. Az ellenzéki közbeszédben ez hatalmas port vert, mivel sokan úgy vélik: Budapestre egy marxista ideológiát terjesztő, kommunista kémképző egyetem érkezne.

A beruházást kínai hitelből finanszíroznák, és kínai kivitelezőkkel építtetnék fel a kampuszt, illetve a hozzátartozó infrastuktúrát, ami a már régóta tervezett dél-pesti Diákváros területének közel háromnegyedét foglalná el.

Korábban szakértőkkel jártuk körül a sanghaji központú egyetem budapesti beruházását, akik elmondták: nem kell aggódni azon, hogy marxista kémképző létesülne Budapesten, a legnagyobb probléma a kínai hitellel van. Mielőtt a beszédek elkezdődnek, ajánlott elolvasni az erről szóló cikkünket.

Karóczkai Balázs

Amíg a tömeg a Kossuth térre ér...

17:15 Karóczkai Balázs

...nézzük meg, hogy kik lesznek az est felszólalói:

+ Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere;

+ Bereczki Áron, a Hallgatói Szakszervezet tagja;

+ Gede Márton és Őze Sándor aktivisták;

+ Jámbor András, a baloldali Mérce korábbi főszerkesztője, a Szikra Mozgalom józsefvárosi képviselőjelöltje;

+ illetve Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP miniszterelnökjelölt-jelöltje.

Karóczkai Balázs

„Gyertek velünk!”, de előbb menjetek a sor végére

16:59 Karóczkai Balázs

A tömeg a járókelőket megszólítva arra kéri, hogy csatlakozzanak a tüntetéshez, azonban ha valaki így akarna tenni, csak akkor tudja megtenni, ha a tömeg végére megy, hiszen ott lehet csak belépni a vonuló tömegbe.

Egyébként a tüntetők viszonylag gyorsan haladnak, az Oktogont már elhagyták, következő megálló az Opera lesz.

Aki csatlakozni szeretne a tömeghez, az vagy a tömeg végén tud csatlakozni hozzájuk, vagy majd a Kossuth téren, ahol beszédeket is tartanak majd.

Karóczkai Balázs

„Lakhatást, oktatást, Diákvárost, bérlakást!”

16:50 Karóczkai Balázs

A tömeg elején a Szikra Mozgalom tagjai ezt a nem túl könnyen megjegyezhető szöveget próbálják skandáltatni a tömeggel. Néhány perccel később már az egyszerűbb „várost, várost, Diákvárost!”, illetve a „megfizethető lakhatást!” skandálással próbálkoztak.

Karóczkai Balázs

Elindult a tömeg a Kossuth térre

16:35 Karóczkai Balázs

Több mint félórás késéssel, de elindult a tömeg a tüntetés végső helyszínére, a Kossuth Lajos térre. A tömeg jelenleg így néz ki:

FOTÓ: KUNHALMI ÁGNES / FACEBOOK

A tömeg elején egy „Tényleg bérből és fizetésből élők”, illetve egy „Szerezzük vissza a jövőnket!” feliratú molinókat tartanak. A tüntetést mozgókordonnal biztosítják, ami azt jelenti, hogy szalagokkal választják el az Andrássy utat és a járdát. Mindez a tömeg elejéről:

Karóczkai Balázs

Még mindig a beléptetés zajlik

16:27 Karóczkai Balázs

Annak ellenére, hogy hivatalosan 16 órakor elindult volna a menet, még mindig a beléptetés zajlik. A Kodály körönd felől nagyon sokan próbálnak belépni, azonban mivel már a hely teli van, ezért a szervezők arra kérik az ott várakozókat, hogy kicsit hátrébb ácsorogjanak.

A beléptetésnél elkérik az illető védettségi igazolványát, illetve a személyiét is, hogy ellenőrizzék, valóban ő számít elméletileg védettnek.

Karóczkai Balázs

Így néz ki a tervezett menetrend

16:21 Karóczkai Balázs

A beengedés 15 órakor kezdődött el a Hősök tere és a Kodály körönd között, és a tervek szerint 16 órakor indulna a menet, azonban még mindig a beléptetés zajlik. Az előzetes tervek szerint 17.30 körülre érnek majd a Kossuth térre a tüntetők, ahol aztán több politikus és aktivista is beszédet fog majd tartani.

Karóczkai Balázs

Transzparensekkel és hongkongi zászlókkal gyülekeznek a tüntetők

16:07 Karóczkai Balázs

Délután háromra hirdették a gyülekezőt a Hősök terére, és a tüntetők folyamatosan érkeznek. Többen is készítettek transzparenst, de Hadházy Ákos országgyűlési képviselő például hongkongi zászlókkal is készült.

Karóczkai Balázs

Tüntetés a Diákváros mellett, a Fidesz és a Fudan Egyetem ellen

15:45 Karóczkai Balázs

Még május 23-án jelentette be Jámbor András, a Szikra Mozgalom képviselőjelöltje, hogy tüntetést szerveznek a Fudan Egyetem beruházása ellen, a Diákváros mellett. Mivel a kínai koronavírus elleni veszélyhelyzet még hatályban van, ezért a szervezőknek trükközniük kell, hogy ne lépjék át az ötszáz fős létszámkorlátot, emiatt a gyülekezésnél beléptető kapukat alakítottak ki a szervezők.

A tüntetés előreláthatólag délután 4 órakor indul majd el a Hősök terétől az alábbi útvonalon:

FOTÓ: TÜNTETÉS A DIÁKVÁROSÉRT, A FIDESZ ELLEN / FACEBOOK

Középen, az úttesten fognak vonulni a védettségi igazolással rendelkezők, míg szélen, a járdákon sétálnak majd a védettségi igazolással nem rendelkezők. A szervezők azt ígérték, a tüntetés alatt a Kossuth téren is végig elkülönítve lesznek majd az oltottak és az oltatlanok.

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől
Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek