+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs & Tóth Csaba Tibor
2021. június 5. szombat, 15:45
Tüntetést szervezett az ellenzék június 5-ére a kínai Fudan Egyetem tervezett beruházása ellen. A tüntetés célja, hogy a Fudan Egyetem ne valósulhasson meg a tervezett budapesti Diákváros helyén. Az Azonnali helyszínen követi az eseményeket, percről percre!

+++ CIKKÜNK FOLYAMATOSAN FRISSÜL +++

 

összesen: 22 db | 20 db/oldal

1 2

Stúdióban Ülő Szakértő

Nem véletlen tartja a mondás, hogy a diplomácia nem ismer pártszíneket, és a diplomácia nyelve a higgadtság. Azzal, hogy az ellenzék ilyen nyíltan belegázol Xi Jin-Pingbe a Micimackó-figurával – elvégre Kínában az ellenállás egyfajta jelképe lett Xi Jin-Ping rezsimjével szemben –, és Karácsony Gergely egy Micimackó-plüssfigurával a pódiumon beszél a kínai elnyomásról, azzal nagyon megnehezíti a magyar-kínai kapcsolatok jövőjét.

Belpolitikailag ez persze hoz a jelölteknek, hiszen az ellenzéki szavazók választási koalíciójának szinte összes tagja alapvetően a nagybetűs Nyugathoz akar tartozni, és számukra Kína az elnyomás jelképe, azonban egy esetleges kormányváltásnál kérdés, hogy a pillanatnyi politikai haszonért megéri-e bevállalni ezeket a veszteségeket.

Ezt nyilván nem a szombati tüntetés után tudjuk meg, hanem majd csak jóval-jóval később – ha egyáltalán lesz kormányváltás 2022-ben.

Stúdióban Ülő Szakértő

A délutáni és kora esti tüntetésen visszatérő elem volt a lakhatási válság kérdése, hiszen a szervezők a vonuló tömeggel is többször próbáltak olyan mondatokat skandáltatni, amik a lakásmaffiáról vagy a bérlakásokról szóltak.

Ezzel a jelenlévők valószínűleg tematizálni próbálják a közbeszédet, és ugyan Karácsony maga nem sokat értekezett a témáról, de a kampányához megalapított mozgalmának az elnevezése is arra utal, hogy egy korrupt elit-elnyomott többség dichotómiában fogja keretezni a 2022-es választásokat, ehhez pedig adja magát, ha a lakhatás kérdését is felhasználja.

Ezzel a városi szavazókat könnyen el tudja érni, de kérdés, hogy vidéken mennyire talál hallgató fülekre ezzel az üzenetével Karácsony, és ez elég lesz-e ahhoz, hogy miniszterelnök-jelölt váljon belőle.

Karóczkai Balázs

Barabás Richárd, az est házigazdája megköszönte mindenkinek a részvételt, majd egy utolsó „szabad szelfi” elkészítésére kérte az est felszólalóit és a jelenlévőket.

 

Az est utolsó felszólalója Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, illetve az MSZP, Párbeszéd és az LMP miniszterelnökjelölt-jelöltje.

Karácsony szerint a tüntetésen résztvevők olyanok, mint a híres Tienanmen téri kamasz fiú, aki harminc évvel ezelőtt egyedül állította meg a világ legerősebb hadseregét, és elmondása szerint sokszor eszébe jut ez a kép, amikor már úgy érzi, hogy nincs már elég ereje a küzdelemhez.

 

 

A Párbeszéd társelnöke szerint a Fudan-ügy „a Fidesz végső és teljes erkölcsi öngyilkossága”, és leleplezi azt, hogy „a kormány minden szava hazugság”, és hogy a Fidesz valójában nem a nemzeti szuverenitásért küzd.

Karácsony ezenkívül sokat beszélt arról, hogy a Fidesz szerinte miért képmutató, ami kapcsán említette Borkai Zsolt ügyét is, majd továbbfűzve gondolatát elmondta, hogy szerinte csak mítosz, hogy a Fidesz a vidéki emberekkel törődik.

„Most két budapesti polgármester áll ki, hogy megvalósulhasson a vidéki egyetemisták diákvárosa!” – jelentette ki Karácsony.

Baranyi után Karácsony is a Fidesz szavazóihoz szólt: Tényleg ezt akartátok? – tette fel a kérdést, majd felsorolta, hogy szerinte a kormány egyáltalán nem őket szolgálja, csak a kiváltságos egy százalékot, és szerinte lehet, hogy az ellenzéki politikusokban és a kormánypárti szavazókban több közös van, mint a kormányban.

Karácsony beszédének legvégén visszautalt a Tienanmen téri kamasz fiúra, és arra kérte az egybegyűlteket, hogy „az az erő vezessen bennünket a 2022-es választásokon, mint azt a suta kamaszt a tankok előtt!”

Ezután arról értekezett, hogy aki erőszakos, nem lehet erős, és ugyan a kormány nem olyan erőszakkal lép fel ellenük, mint a kínai rezsim a kamasz fiú ellen, de a kormányzati propagandának ugyanaz a célja, mint a tankoknak volt a Tienanmen téren.

Beszéde végén mindenkit arra kért, hogy vegyen részt a Baranyiék által elindított konzultáción, szavazzanak az előválasztáson, majd 2022 áprilisában az előválasztáson megválasztott ellenzéki jelöltekre adják le a voksaikat.

Legvégén a Kossuth-nóta refrénjét felhasználva búcsúzott: Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!

Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója még két hónappal ezelőtt írta meg a Fudan Egyetemről szóló cikkét, Facebookon reagált a mostani tüntetésre. Mint Facebook-posztjában írja, „már régóta hozzászoktam ahhoz, hogy igazából nincs sok következménye a[z újságírói] munkánknak”, ezért most kicsit furcsa érzés fogja el, miközben a cikke következtében kirobbant botrány miatt tüntetnek.

 

Az est egyik headlinere Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere volt.

Baranyi beszédében többször arra kérte a jelenlévőket, hogy töltsék ki az általuk elindított online konzultációt, és hogy arra szavazzanak négy nemmel, illetve többször is kiszólt a Fidesz szavazóihoz, illetve a „kedves KDNP-tömegbázishoz” emlékeztetvén, hogy Orbán Viktor 1994-ben még magát liberálisnak tartotta, vagy hogy Balog Zoltán, korábbi EMMI-miniszter még 2009-ben a szabad Tibetért tüntetett, amikor a kínai delegációt fogadta az akkori MSZP-SZDSZ kormánykoalíció. A KDNP-tömegbázis szófordulatot a tömeg nevetéssel és tapssal jutalmazta.

Baranyi Krisztina emlékeztetett, hogy ők a Diákváros felépítésére szerződtek, hogy a magyar egyetemeken tanuló, vidékről felvett hallgatóknak legyen hol lakniuk, és a projektet nem azoknak tervezték, akik képesek hárommillió forintos tandíjat fizetni. „Az Országháznál tízszer nagyobb lenne a Fudan Egyetem budapesti kampusza, ekkora egyetemen képeznének több ezer szakembert, akire a Kínai Népköztársaság diplomáciája és titkosszolgálata aranytartalékként tekinthet Európában” – véli Ferencváros polgármestere.

Baranyi szerint Orbán jövőre minden képzeletet felülmúló vagyonnal fog megbukni, és jelenleg a közvagyon alapítványi kimentésével épp azt játssza el, mint amit 1990-ben az állampárt tett.

 

 

Beszédét azzal a kéréssel zárta, hogy minél többen töltsék ki a Fudan Egyetemről szóló konzultációjukat, méghozzá olyan módon, hogy „Üzenjük meg Pekingnek úgy, hogy azt Felcsúton is meghallják!”

Karóczkai Balázs

Helyszíni riporterünk szerint a tömeg túl sűrű, ezért az emberek nem tudják tartani egymás között a másfél méteres védőtávolságot. 

A tér közepén az oltottak foglalnak helyet, akiket csak védettségi igazolással engedtek be a térre, míg a tér két oldalán a védettségi igazolással nem rendelkezők ácsorognak.

Mivel a védettségi igazolás mellett a szervezők azt is kérték, hogy mindenki hordjon maszkot, ezért leginkább a tér elbarikádozott részén álló oltottak hordanak maszkot, míg a tér két szélén tüntető oltatlanok csak elvétve hordják azt – igaz, közterületen eleve nem is kötelező a maszkhasználat.

Karóczkai Balázs

Bereczki után Gede Márton és Őze Sándor, lakhatási aktivisták jöttek.

Ők elsősorban arról beszéltek, hogy a fiatalokat és az öregeket is ugyanúgy érinti a lakhatási válság, és felszólították a kormányt, hogy vonják vissza az önkormányzati bérlakások privatizációjáról szóló törvényjavaslatukat, és helyette inkább vezessenek be egy jobb bérlakás-programot.

„Lakhatást, demokráciát, jogállamot” – zárták beszédüket, amire a tömeg tapssal reagált.

Karóczkai Balázs

Az est második felszólalója a Hallgatói Szakszervezet tagja, Bereczki Áron volt. Beszédében leginkább arról értekezett, hogy míg a magyar egyetemisták vagy nehézkesen élnek albérletben, vagy egy rossz állapotban lévő kollégiumban élnek, addig a Fudan Egyetemre a kormány több mint ötszáz milliárd forintot költene.

Szerinte a Fudan Egyetem kampuszára költött pénzt inkább a magyar egyetemisták megkönnyítésére kellene szánni, például azzal, ha a Diákváros-projekt megépülne, ami szerinte Budapest lakhatási válságán is segítene.

Az est első felszólalója Jámbor András, a Mérce korábbi főszerkesztője, a Szikra Mozgalom józsefvárosi jelöltje volt. Jámbor beszédében leginkább a lakhatási válságról, és annak lehetséges megoldásáról, egy bérlakásprogramról beszélt: „Tisztességes megélhetést, biztos lakhatást mindenkinek! Mert erről kéne szólnia a kormányzásnak.”

Jámbor azt ígérte, hogy meg fogják akadályozni a Fudan Egyetem megépítését, és ha kell, akár odaláncolják magukat, hogy ezt sikerüljön elérni: „Mi nem arról álmodunk, hogy a feleségünk cége négy hónap alatt 340 millió forintot termel ki a közös pénzből, hanem hogy a gyermekünknek lesz hol laknia.”

 

 

Beszéde legvégén arra kérte a jelenlévőket, hogy csatlakozzanak az ellenzéki előválasztáshoz aktivistaként, hogy ezzel is segítsék az ellenzéket, hogy 2022-ben leváltsák Orbán Viktor kormányát.

Karóczkai Balázs

A tüntetés egyik szervezője, Jámbor András szerint legalább tízezren tüntetnek a Kossuth téren. Ugyan a közvetítésekből ezt nem nagyon lehet megállapítani, azonban az biztos, hogy sokan elmentek tüntetni.

 

FOTÓ: KARÁCSONY GERGELY / FACEBOOK

Az estét Barabás Richárd, a Párbeszéd politikusa konferálja, aki kínaiul elmondta, hogy a budapestiek nem szeretnék, ha a Fudan Magyarországra jönne. Aztán átadta a szót a tüntetés főszervezőjének, Jámbor Andrásnak.

Karóczkai Balázs

Ahhoz képest, hogy közel félórás késéssel indult el a menet, az előzetes tervekhez képest csak tíz perccel később érkeztek meg a Kossuth térre. 

Igaz, azt hozzá kell tenni, hogy a tömeg egy jelentős része még nem érkezett meg a tüntetés végleges helyszínére, ahova amúgy szintén beléptetőkapukon keresztül lehet majd bejutni. A jelenlegi tervek szerint 18 óra körül kezdődhetnek el a beszédek.

Karóczkai Balázs

A kormány még áprilisban jelentette be, hogy a Budapestre tervezett Diákváros helyére építenék a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszát. Az ellenzéki közbeszédben ez hatalmas port vert, mivel sokan úgy vélik: Budapestre egy marxista ideológiát terjesztő, kommunista kémképző egyetem érkezne.

A beruházást kínai hitelből finanszíroznák, és kínai kivitelezőkkel építtetnék fel a kampuszt, illetve a hozzátartozó infrastuktúrát, ami a már régóta tervezett dél-pesti Diákváros területének közel háromnegyedét foglalná el.

Korábban szakértőkkel jártuk körül a sanghaji központú egyetem budapesti beruházását, akik elmondták: nem kell aggódni azon, hogy marxista kémképző létesülne Budapesten, a legnagyobb probléma a kínai hitellel van. Mielőtt a beszédek elkezdődnek, ajánlott elolvasni az erről szóló cikkünket.

Karóczkai Balázs

...nézzük meg, hogy kik lesznek az est felszólalói:

+ Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere;

+ Bereczki Áron, a Hallgatói Szakszervezet tagja;

+ Gede Márton és Őze Sándor aktivisták;

+ Jámbor András, a baloldali Mérce korábbi főszerkesztője, a Szikra Mozgalom józsefvárosi képviselőjelöltje;

+ illetve Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP miniszterelnökjelölt-jelöltje.

Karóczkai Balázs

A tömeg a járókelőket megszólítva arra kéri, hogy csatlakozzanak a tüntetéshez, azonban ha valaki így akarna tenni, csak akkor tudja megtenni, ha a tömeg végére megy, hiszen ott lehet csak belépni a vonuló tömegbe.

Egyébként a tüntetők viszonylag gyorsan haladnak, az Oktogont már elhagyták, következő megálló az Opera lesz.

Aki csatlakozni szeretne a tömeghez, az vagy a tömeg végén tud csatlakozni hozzájuk, vagy majd a Kossuth téren, ahol beszédeket is tartanak majd.

Karóczkai Balázs

A tömeg elején a Szikra Mozgalom tagjai ezt a nem túl könnyen megjegyezhető szöveget próbálják skandáltatni a tömeggel. Néhány perccel később már az egyszerűbb „várost, várost, Diákvárost!”, illetve a „megfizethető lakhatást!” skandálással próbálkoztak.

Karóczkai Balázs

Elindult a tömeg a Kossuth térre
2021. június 5. 16:35

Több mint félórás késéssel, de elindult a tömeg a tüntetés végső helyszínére, a Kossuth Lajos térre. A tömeg jelenleg így néz ki:

 

FOTÓ: KUNHALMI ÁGNES / FACEBOOK

 

A tömeg elején egy „Tényleg bérből és fizetésből élők”, illetve egy „Szerezzük vissza a jövőnket!” feliratú molinókat tartanak. A tüntetést mozgókordonnal biztosítják, ami azt jelenti, hogy szalagokkal választják el az Andrássy utat és a járdát. Mindez a tömeg elejéről:

 

Karóczkai Balázs

Még mindig a beléptetés zajlik
2021. június 5. 16:27

Annak ellenére, hogy hivatalosan 16 órakor elindult volna a menet, még mindig a beléptetés zajlik. A Kodály körönd felől nagyon sokan próbálnak belépni, azonban mivel már a hely teli van, ezért a szervezők arra kérik az ott várakozókat, hogy kicsit hátrébb ácsorogjanak.

A beléptetésnél elkérik az illető védettségi igazolványát, illetve a személyiét is, hogy ellenőrizzék, valóban ő számít elméletileg védettnek.

 

Karóczkai Balázs

Így néz ki a tervezett menetrend
2021. június 5. 16:21

A beengedés 15 órakor kezdődött el a Hősök tere és a Kodály körönd között, és a tervek szerint 16 órakor indulna a menet, azonban még mindig a beléptetés zajlik. Az előzetes tervek szerint 17.30 körülre érnek majd a Kossuth térre a tüntetők, ahol aztán több politikus és aktivista is beszédet fog majd tartani.

összesen: 22 db | 20 db/oldal

1 2
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás