+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. március 2. kedd, 14:40
106 választókerületi plusz egy miniszterelnök-jelölti előválasztást kell megszervezni az ellenzéki oldalon: ezt egy sor civil szervezet fogja lebonyolítani, elmondták, hogyan.

Február utolsó napjáig kellett várni arra, hogy a hatpárti ellenzéki összefogás (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, LMP) bejelentse, hogy pontosan hogyan akarja megrendezni az előválasztást. Így kiderült, hogy:

 

+ mind a 106 választókerületben lesz előválasztás,

 

+ amit augusztus közepétől fogva fognak több héten keresztül megrendezni,

 

+ úgy, hogy az egyéni kerületi jelölteket egyfordulós, a közös miniszterelnök-jelöltet pedig kétfordulós szavazással választják majd ki,

 

+ az egyéni körzetekben indulóknak 400, a miniszterelnök-jelöltségéért indulóknak pedig 20 ezer támogatói ajánlást kell összegyűjteniük az induláshoz,

 

+ és az egyéni körzetekben indulhatnak a nem a hat párthoz tartozó civil jelöltek is, akiknek viszont előre nyilatkozniuk kell arról, hogy az előválasztási és a parlamenti választáson is győztes jelöltként a hat párt közül melyik párt parlamenti frakciójába ülnének be.

 

Csakhogy a lebonyolítás részleteit a fenti bejelentés nem tartalmazta – ez a feladat hárult a Magyar György ügyvéd vezette Civil Választási Bizottságra (CVB). Ez volt az a szervezet, ami az aHanggal közösen már a 2019-es budapesti főpolgármesteri előválasztást is megszervezte és lebonyolította.

 

A CVB az idei, egész országban rendezett előválasztáson több partnerszervezettel együtt fogja biztosítani annak lebonyolítását: az erről szóló keddi sajtótájékoztatón Magyar György elmondta, hogy feladatuk összefoglalóan az lesz, hogy biztosítsák az előválasztás tisztességességét, lebonyolítását, a szavazatszámlálás ellenőrzését, illetve az eredmények hiteles kommunikációját.

 

Na de hogyan?

 

Ez a legfőbb kérdés, ami felmerülhet az emberben, ha belegondol, hogy mekkora erőforrásigénye van – úgy anyagilag, mint humán területen – párhuzamosan 106 előválasztást megszervezni. Ezzel kapcsolatban Magyar György is elismerte, hogy sokkal nagyobb feladat elé néznek, mint 2019-ben, de ezt hasonlóan kell megoldani, mint másfél éve:

 

a civilek és a pártok szoros együttműködésével.

 

Így a civil szervezetek és a pártok egyesíteni fogják az aktivistabázisukat, és a szükséges anyagi háttér előteremtéséhez is pénzgyűjtésbe fognak – a civilek a saját platformjaikon, a pártok az alapítványaikon keresztül. Magyar György az anyagi ráfordítás nagyságát firtató újságírói kérdésre egyelőre nem tudott válaszolni.

 

Konkrétan ki és mit fog csinálni?

 

Az előválasztás szervezésében és lebonyolításában összesen hét szervezet fog részt venni a civilek részéről:

 

+ Az aHang megjelent képviselői elmondták: ők fogják adni az online és offline szavazáshoz azt a szoftveres keretrendszert, amit már a 2019-es előválasztáson is sikerrel alkalmaztak, és azóta továbbfejlesztettek. Idén már például lehetőség lesz nemcsak ügyfélkapun keresztül online szavazni, de távolból is, kamerával történő azonosítással, ahol ugyanazokkal a dokumentumokkal igazolhatjuk a kilétünket, mint amiket élőben történő szavazáson is elkérnének.

 

Ezzel lehet biztosítani azt, hogy pandémia idején is biztonságosan, távolból szavazhasson az, akinek nincs ügyfélkapuja. Az aHang rendszerének biztonságosságáról Gulyás Márton műsorában, a Partizánban részletesen is beszéltek az ahangosok. Az aHang a 2019-es előválasztáson nagyjából 200 aktivistát adott a közösbe –

 

idén ennek 20-25-szörösét, 4-5 ezer civilt akar rekrutálni a szervezet az előválasztás és a szavazás lebonyolításához

 

– ez egészülne ki a pártok aktivistáival.

 

NÉGY ASZTALT KELLETT EGYMÁS MELLÉ RAKNI AHHOZ, HOGY ELFÉRJENEK EGYMÁS MELLETT AZ ELŐVÁLASZTÁST SEGÍTŐ CIVILEK. FORRÁS: CIVIL VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG

 

+ A Számoljuk együtt Mozgalom fog azért felelni, hogy a szavazatszámláláskor legyen majd a pártok felett civil kontroll. A 2018-ban alakult szervezet előtt nagy feladat áll: a 106 egyéni választókerületben összesen mintegy húszezer szavazókörbe kell majd civil szavazatszámlálókat delegálnia – ehhez jelenleg még csak egy 1100 főt számláló képzett szavazatszámlálói bázisuk van, és ezt kell majd feltornászniuk a következő hónapokban.

 

+ A Nyomtass te is! mozgalom lesz a felelős azért, hogy az előválasztással kapcsolatban tájékoztató anyagokat készítsenek a választóknak (hogy például mi egyáltalán az az előválasztás, kik a jelöltek, hogyan lehet szavazni) – gyakorlatilag ugyanezt a feladatot látta el a mozgalom a 2019-es előválasztáson is, csak éppen most mintegy 12 500 aktivistára lesz szükség ahhoz, hogy a Magyar Posta megkerülésével minden potenciális előválasztó postaládájába eljussanak a tájékoztató anyagok.

 

+ A 2018-as rabszolgatörvény elleni demonstrációk nyomán létrejött Civilek a Demokráciáért Egyesület fog azért a háttérmunkáért felelni, ami a harmonikus együttműködéshez kell a pártok, a civilek és az egyes társadalmi csoportok között, ezek egymás közötti kommunikációját elősegítve.

 

+ A 2018-ban alakult Tabumentes Egyesület lesz a felelős a jelölti viták megszervezéséért és lebonyolításáért. A vitakultúra művelésére létrejött szervezett azon lesz, hogy mind a 106 körzetben, illetve a miniszterelnök-jelöltek között is legyen nyilvános vita.

 

Annak érdekében, hogy ezek a viták ne „kocsmai veszekedéssé” silányuljanak, a szervezet egy etikai kódexet fog kidolgozni, ami – mint azt az Azonnali kérdésére a szervezet képviselője elmondta – tartalmazni fogja mindazokat a morális alapelveket, amiket a vitázóknak és a moderátornak be kell majd tartani. Az Azonnali kérdésére az egyesület képviselője azt is kifejtette: ők maguk egyedül nem fogják tudni biztosítani az összes vita közvetítési infrastruktúráját –

 

ebben számítanak a partnerszervezetek, valamint a helyi médiumok segítségére is.

 

+ A 2018-ban alakult Főnix Mozgalom elsősorban a fiatalok számára szervez olyan szociális, kulturális, oktatási és jogi programokat, foglalkozásokat, amikkel emelni akarják a magyar politikai kultúra színvonalát. A mozgalom ennek megfelelően kifejezetten a fiatalok megszólítására és tájékoztatására fog koncentrálni az előválasztás kapcsán, valamint arra, hogy közvetítsenek a hat ellenzéki párt és pártháttér nélkül induló, civil jelöltek között.

 

A CIVILEK AZ ELŐVÁLASZTÁSRA ÁLLNAK HADRENDBE, A POGÁCSÁK MEG AZ ÚJSÁGÍRÓKNAK. FORRÁS: PETRÓCZI RAFAEL / AZONNALI

 

+ A 2020 elején életre hívott ELEGY (aminek alapvető célja a civilek, a szakértők és a pártok összekötése) fogja adni – mint azt az Azonnali kérdése nyomán megtudtuk – az előválasztás mondhatni intellektuális és szakértői hátterét: a különböző szakbizottságaikban elkészített szakértői anyagok elérhetőek lesznek mind a jelöltek, mind a választók számára. Így például

 

a jelölt képbe kerülhet a körzete szempontjából fontos költségvetési vagy szakpolitikai kérdésekben.

 

Az ELEGY továbbá akár konkrét felmerülő kérdések megválaszolásában is tanácsadóként segíteni fog a jelölteknek, így biztosítva a kampány magas színvonalát

 

+ Végül maga a Civil Választási Bizottság egy általánosabb szervezői munkát fog ellátni, Magyar Györgyék mondhatni ott fognak segíteni, ahol tudnak: például jogi segítséget nyújtanak az előválasztás résztvevőinek, a többi szervező munkáját mozdítják elő, vagy éppen a lebonyolításhoz szükséges aktivistahálózat felépítésében fognak segédkezni.

 

Kell-e félni a fideszes trolloktól?

 

Magyar György a sajtótájékoztatón az Azonnali kérdésére elmondta, hogy meg fogják akadályozni, hogy az előválasztást széttrollkodják, például az utat eltorlaszoló kopaszokkal, vagy bárkivel, aki pénzért vagy bármi másért be akarna avatkozni az előválasztásba.

 

Konkrét metódust erre azonban Magyar György nem tudott mondani – azt mondta, abban bízik, hogy minél több ember fog elmenni az előválasztásra, és a nagy részvétel fogja megakadályozni azt, hogy egyesek megpróbálják az előválasztást hátráltatni, de legalábbis az ilyen trollokat gyorsan lehet majd eliminálni.

 

Magyar György azt is hangsúlyozta, hogy még a munka elején vannak, és a legközelebbi sajtótájékoztatóra nagyjából három hónap múlva lehet számítani. Magyar egy sajátos mondással buzdított előzetesen az előválasztáson való részvételre:

 

„Aki nem NER, az mer, és nyer!”

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás