Valószínűleg csak szeptember 28-án tudjuk meg, mi lett az előválasztás eredménye

Szerző: Petróczi Rafael
2021.09.14. 08:33

Az előválasztást segítő civilek sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy arról még nem született megállapodás, hogy a miniszterelnök-jelöltek eredményeit milyen formában hozzák nyilvánosságra a második forduló előtt, de aki ott majd szavazni akar, minden bizonnyal újra végig kell mennie a szavazás előtti azonosítási folyamaton.

Valószínűleg csak szeptember 28-án tudjuk meg, mi lett az előválasztás eredménye

Már csak pár nap van hátra szeptember 18-a reggel 9 óráig, amikortól is szavazhatnak a választók az ellenzéki előválasztáson. Ekkor egyrészt lehet majd voksolni arra, hogy a 106 egyéni választókerületben ki legyen az ellenzéki összefogás oldaláról a Fidesz jelöltjének kihívója 2022-ben, másrészt arra is, hogy ki legyen a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt jövőre. Az egyéni jelöltek esetében az lesz a győztes, aki a legtöbb szavazatot szerzi, a miniszterelnök-jelöltek közül pedig a három legtöbb szavazatot szerző megy tovább az október 4-10. között tartandó második fordulóba, ahol már a legtöbb szavazatot kapó lesz a közös miniszterelnök-jelölt.

A szavazás egészen szeptember 26-a, vasárnap délután 14 óráig tart – eredményre viszont aznap nem lehet még számítani

– ez derült ki az előválasztást civil oldalról segítő Civil Választási Bizottság (CVB) hétfői sajtótájékoztatójából.

Egyben fogjuk megtudni mind a 106 körzet eredményét

A szavazatszámlálást ugyanis – lévén, hogy állami apparátus hiányában eléggé visszás lenne, ha a pártok számolnák a saját maguk jelöltjeire leadott voksokat – a civil aktivisták fogják majd végezni. Az ezért felelős CVB-tagszervezet, a Számoljuk együtt Mozgalom vezetője, Pákozdi Éva elmondta, egyszerűen nincs erőforrás arra, hogy még vasárnap összeszámolják a szavazatokat, így ők csak arra vállalkoznak, hogy másnap, 27-én kezdjék meg ezt a folyamatot.

Pákozdi elmondása szerint előzetes kalkulációik alapján arra számítanak, hogy

legkorábban 27-én este tudnak a nyilvánosság elé állni az eredményekkel, de nagyobb esélyt lát arra, hogy ez csak 28-a, kedd délelőtt fog megtörténni.

A számlálási folyamatot két tényező is elhúzhatja: egyrészt azokban a körzetekben, ahol esetleg csak 1-2 százalékos különbségek lesznek az összeszámlálás után a jelöltek között, automatikusan újra fogják számolni a szavazatokat. Másrészt pedig – mint azt az Azonnali kérdésére Pákozdi elmondta –

az eredményeket egyben fogják nyilvánosságra hozni: azaz hiába lesz meg valamely körzetben előbb az eredmény, ha egy másik választókerület szavazatainak feldolgozása elhúzódik (például az újraszámlálás vagy a vártnál nagyobb számban beérkező szavazatok miatt), akkor be fogják várni, hogy ott is meglegyen az eredmény.

Pákozdi azt is hozzátette, hogy az eredmények ismeretében természetesen a jelölteknek is lesz lehetőségük újraszámlálást kérni három napon belül – így a hivatalos, végleges végeredményt lehet, hogy csupán október elején fogjuk megtudni.

Megtudjuk-e, hogy a miniszterelnök-jelöltek hány szavazatot szereztek az első fordulóban?

Az Azonnali kérdésére Magyar György, a CVB vezetője azt is elárulta, hogy a miniszterelnök-jelöltek esetében – lévén, hogy az a verseny szeptember 26-án nem ér véget – arról egyelőre nincs megállapodás az előválasztást a pártok oldaláról szervező Országos Előválasztási Bizottsággal (OEVB), hogy az első fordulót követően mit hozzanak pontosan nyilvánosságra: pusztán a névsort, hogy kik jutottak tovább a második fordulóba, és kik estek ki, vagy azt is, hogy a jelöltek hány szavazatot kaptak.

Ez a kérdés már csak azért sem mellékes, mert egyrészt az ajánlások kapcsán láthattuk, hogy milyen házi versenyek alakultak ki abból, hogy ki gyűjtötte össze, illetve ki adta le a legtöbb ajánlást, másrészt a második forduló előtti kezdő pozíciók szempontjából sem mindegy, hogy az első forduló alapján ki hol áll.

Magyar György az Azonnali kérdésére arra is felhívta a figyelmet, hogy

az sem tehető zárójelbe, hogy a kiesők hány szavazatot szereztek, és hogy ennek tudatában (ha akarják) melyik versenyben maradt jelölt támogatására szólítják fel a választóikat.

Már csak ezért is véli úgy Magyar György, hogy az lenne a logikus, ha a szeptember 26-án záruló első fordulót követően arról is beszámolnának, hogy az egyes miniszterelnök-jelöltek pontosan hány szavazatot szereztek.

Valószínűleg a második fordulóban is végig kell zongorázni az azonosítási folyamatot

Mindeközben hétfőn már elindult az előregisztráció az online előválasztásra: mint ismeretes, előválasztani online és offline is lehet majd. Az utóbbi esetében szavazósátrakban (hogy ezek hol találhatóak majd, itt ismertettük), az előbbi esetében meg egy kamerával rendelkező számítógépről, otthonról.

Az online szavazás – leegyszerűsítve – úgy néz ki, hogy praktikusan a CVB által működtetett elovalasztas.hu oldalról elindulva megadjuk azokat az adatainkat, amiket egyébként is meg kell bármilyen választási szituációban (név, valamely személyi okmány száma és lakcím). Ezt követően a szavazókat egy véletlenszerűen kiválasztott szavazóbiztos azonosítja videóhíváson keresztül, majd a szavazólapokat tartalmazó oldalra irányítja őt, ahol már csak be kell húzni a virtuális ikszet a támogatni kívánt jelölt neve mellé.

Az előregisztrációval – mint azt Hajdú Gergő, az online szavazási rendszert kifejlesztő aHang kampányigazgatója elmondta – ezt a folyamatot lehet előzetesen letudni addig, hogy a videóhívásos azonosításig már minden korábban megtörténik.

Az előregisztrációval akár szeptember 18-a előttre is lehet már időpontot foglalni e célból – akik ezzel élnek, azok egy szeptember 18-tól élesedő linket kapnak, ami egyből a szavazólaphoz navigálja őket, így nem kell a szavazáskor az azonosító kört is lefutni, hiszen azt már előzetesen elvégezték. Aki nem előregisztrál, az ilyen linket nem kap, hanem a szavazóbiztos az azonosítást követően egyből a szavazólap oldalára irányítja az illetőt. Előregisztrálni ide kattintva lehet.

Igaz, mint az a Bukovics Martin és Bakó Bea nevével fémjelzett Gemišt keddi hírlevelében olvasható, az előregisztrációs folyamat sem feltétlen zökkenőmentes: sokáig tart, mire eljut az ember egy szavazóbiztoshoz, akivel – ha nem elég jó felbontású a kameránk – sok-sok perces activitybe is bocsátkozhatunk, húsz különböző pozícióban próbálva bemutatni neki a személyinket, hogy le tudja olvasni, és ez sem garancia a sikerre. A Gemišt hírlevele szerint egyébként már annyira beteltek az előregisztrációs helyek, hogy hétfő este már csak csütörtök délutánra lehetett kapni időpontot a videós azonosításra, ami mostanra könnyen lehet, hogy még későbbre tolódott.

Kérdés, hogy az előregisztráció gyermekbetegségeit mennyire sikerül majd javítani a későbbiekben, ami már csak azért is fontos lenne, mert a rendszert valószínűleg a második fordulóban is használni akarják majd. Mint azt újságírói kérdésre Magyar György elárulta: arról sincs megállapodás még az OEVB-vel, hogy a miniszterelnök-jelölti második fordulót megelőzően az első fordulóban szavazóknak újra végig kell-e menniük (akár online, akár offline) az azonosításon,

de az lenne a logikus, hogy igen, tekintve, hogy az jogilag egy új szavazásnak minősül, és olyanok is szavazhatnak, akik az első fordulóban nem tették ezt meg.

Az ellenzéki előválasztáson a választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék. De hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek