+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. május 20. csütörtök, 14:25
Sokáig úgy tűnt, a pártok nem igazán kérnek a civilekből, most azonban a nagyobb előválasztási részvételért és a profibb lebonyolításáért mégis a segítségüket kérik.

Közös közleményt adott ki a hatpárti ellenzék az általuk létrehozott Országos Előválasztási Bizottság nevében:

 

hivatalosan is bevonják a Magyar György ügyvéd vezette Civil Választási Bizottságot (CVB) az előválasztási előkészületekbe,

 

egyúttal felkérve a CVB tagszervezeteit, hogy tudásukkal, aktivistáikkal és technikai hátterükkel vegyenek részt az előválasztás lebonyolításában. Mint a közleményben írták, a civilek bevonásának célja, hogy a lehető legnagyobb részvételt érjék el az előválasztáson, a lehető legalaposabb lebonyolítás mellett.

 

Ha valakinek ismerősen cseng ez a név, az nem véletlen: a CVB volt az a szervezet, ami az aHanggal közösen már a 2019-es budapesti főpolgármesteri előválasztást is megszervezte és lebonyolította.

 

Mint arról az Azonnalin írtunk, a CVB idénre sok tagszervezettel bővült ki, és március elején be is jelentkezett, hogy segítene a hat pártnak lebonyolítani az előválasztást:

 

+ Az aHang fogja biztosítani az online és offline szavazáshoz azt a szoftveres keretrendszert, amit már a 2019-es előválasztáson is sikerrel alkalmaztak.

 

+ A Számoljuk együtt Mozgalom fog azért felelni, hogy a szavazatszámláláskor legyen majd a pártok felett civil kontroll.

 

+ A Nyomtass te is! mozgalom lesz a felelős azért, hogy az előválasztással kapcsolatban tájékoztató anyagokat készítsenek a választóknak (hogy például mi egyáltalán az az előválasztás, kik a jelöltek, hogyan lehet szavazni).

 

+ A 2018-as rabszolgatörvény elleni demonstrációk nyomán létrejött Civilek a Demokráciáért Egyesület fog azért a háttérmunkáért felelni, ami a harmonikus együttműködéshez kell a pártok, a civilek és az egyes társadalmi csoportok között, ezek egymás közötti kommunikációját elősegítve.

 

+ A 2018-ban alakult Tabumentes Egyesület lesz a felelős a jelölti viták megszervezéséért és lebonyolításáért.

 

+ A 2020 elején életre hívott ELEGY (aminek alapvető célja a civilek, a szakértők és a pártok összekötése) fogja adni – mint azt az Azonnali kérdése nyomán megtudtuk – az előválasztás mondhatni intellektuális és szakértői hátterét: a különböző szakbizottságaikban elkészített szakértői anyagok elérhetőek lesznek mind a jelöltek, mind a választók számára.

 

+ Végül maga a Civil Választási Bizottság egy általánosabb szervezői munkát fog ellátni amolyan ernyőszervezetként: jogi segítséget fognak nyújtani az előválasztás résztvevőinek, előmozdítják a többi szervező munkáját, vagy éppen a lebonyolításhoz szükséges aktivistahálózat felépítésében fognak segédkezni.

 

A civilek bejelentkezése azonban hiába történt meg már március elején, egészen eddig nem lehetett biztosan tudni, hogy a pártok igényt is tartanak a szolgálataikra, és sokáig Magyar Györgyék a pártoktól függetlenül is mozogtak:

 

például önálló politikai szereplőként tettek javaslatokat az előválasztás lebonyolításának technikai részleteire, ami mögé a pártok egységesen nem is álltak sokáig be.

 

A hatpárti szövetség csütörtöki bejelentésével azonban biztossá vált, hogy a CVB és tagszervezetei is be fognak segíteni az előválasztáson.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás