Nem maradtak hoppon Magyar Györgyék: az ellenzéki összefogás a civileket is bevonja az előválasztásba

Szerző: Petróczi Rafael
2021.05.20. 14:25

Sokáig úgy tűnt, a pártok nem igazán kérnek a civilekből, most azonban a nagyobb előválasztási részvételért és a profibb lebonyolításáért mégis a segítségüket kérik.

Nem maradtak hoppon Magyar Györgyék: az ellenzéki összefogás a civileket is bevonja az előválasztásba

Közös közleményt adott ki a hatpárti ellenzék az általuk létrehozott Országos Előválasztási Bizottság nevében:

hivatalosan is bevonják a Magyar György ügyvéd vezette Civil Választási Bizottságot (CVB) az előválasztási előkészületekbe,

egyúttal felkérve a CVB tagszervezeteit, hogy tudásukkal, aktivistáikkal és technikai hátterükkel vegyenek részt az előválasztás lebonyolításában. Mint a közleményben írták, a civilek bevonásának célja, hogy a lehető legnagyobb részvételt érjék el az előválasztáson, a lehető legalaposabb lebonyolítás mellett.

Ha valakinek ismerősen cseng ez a név, az nem véletlen: a CVB volt az a szervezet, ami az aHanggal közösen már a 2019-es budapesti főpolgármesteri előválasztást is megszervezte és lebonyolította.

Mint arról az Azonnalin írtunk, a CVB idénre sok tagszervezettel bővült ki, és március elején be is jelentkezett, hogy segítene a hat pártnak lebonyolítani az előválasztást:

+ Az aHang fogja biztosítani az online és offline szavazáshoz azt a szoftveres keretrendszert, amit már a 2019-es előválasztáson is sikerrel alkalmaztak.

+ A Számoljuk együtt Mozgalom fog azért felelni, hogy a szavazatszámláláskor legyen majd a pártok felett civil kontroll.

+ A Nyomtass te is! mozgalom lesz a felelős azért, hogy az előválasztással kapcsolatban tájékoztató anyagokat készítsenek a választóknak (hogy például mi egyáltalán az az előválasztás, kik a jelöltek, hogyan lehet szavazni).

+ A 2018-as rabszolgatörvény elleni demonstrációk nyomán létrejött Civilek a Demokráciáért Egyesület fog azért a háttérmunkáért felelni, ami a harmonikus együttműködéshez kell a pártok, a civilek és az egyes társadalmi csoportok között, ezek egymás közötti kommunikációját elősegítve.

+ A 2018-ban alakult Tabumentes Egyesület lesz a felelős a jelölti viták megszervezéséért és lebonyolításáért.

+ A 2020 elején életre hívott ELEGY (aminek alapvető célja a civilek, a szakértők és a pártok összekötése) fogja adni – mint azt az Azonnali kérdése nyomán megtudtuk – az előválasztás mondhatni intellektuális és szakértői hátterét: a különböző szakbizottságaikban elkészített szakértői anyagok elérhetőek lesznek mind a jelöltek, mind a választók számára.

+ Végül maga a Civil Választási Bizottság egy általánosabb szervezői munkát fog ellátni amolyan ernyőszervezetként: jogi segítséget fognak nyújtani az előválasztás résztvevőinek, előmozdítják a többi szervező munkáját, vagy éppen a lebonyolításhoz szükséges aktivistahálózat felépítésében fognak segédkezni.

A civilek bejelentkezése azonban hiába történt meg már március elején, egészen eddig nem lehetett biztosan tudni, hogy a pártok igényt is tartanak a szolgálataikra, és sokáig Magyar Györgyék a pártoktól függetlenül is mozogtak:

például önálló politikai szereplőként tettek javaslatokat az előválasztás lebonyolításának technikai részleteire, ami mögé a pártok egységesen nem is álltak sokáig be.

A hatpárti szövetség csütörtöki bejelentésével azonban biztossá vált, hogy a CVB és tagszervezetei is be fognak segíteni az előválasztáson.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek