Ezen a kilenc helyen várható a legizgalmasabb csata az őszi önkormányzati választáson

Szerző: Hutter Marianna
2019.08.24. 07:20

Nem csak arról szól idén az önkormányzati választás, hogy Karácsony Gergely legyőzi-e Tarlós Istvánt, bár kétségtelenül ez a csata is érdekes. De mit hoz a szombathelyi Trónok harca? Címvédő marad-e Botka László Szegeden? Bosszút áll-e Lázár János Hódmezővásárhelyen? Kire marad a pécsi adósság rendezése? Indul a kampány, összeszedtük a legérdekesebb csatatereket az országból!

Ezen a kilenc helyen várható a legizgalmasabb csata az őszi önkormányzati választáson

1. Ki lesz vajon Budapest új ura?

Úgy tűnik, idén azért izgulhat a Fidesz-KDNP támogatta Tarlós István, hogy vajon sikerül-e megőriznie főpolgármesteri pozícióját a párbeszédes Karácsony Gergellyel szemben. Emlékezzünk csak vissza: 2014-ben a magát jeges vízzel leöntő Falus Ferenccel szórakoztatta először a nagyérdeműt az ellenzék, akit aztán visszaléptetettek végül Bokros Lajos javára. Ugyan Tarlós akkor több mint 49 százalékkal nyert, ilyen előzménnyel egyáltalán nem számított rossznak Bokros Lajos 36 százaléka.

Karácsony helyzetét könnyíti, hogy idén nem indít főpolgármester-jelöltet sem a Jobbik, sem pedig az LMP. Bár Karácsony a nagy esélyes, azért nem ő indul egyedül a főpolgármesterségért Tarlós ellen: már tavaly októberben bejelentkezett a főpolgármesterségért zöld programjával a megosztó publicista, Puzsér Róbert is, azóta pedig szintén jelezte indulását a liberális Sermer Ádám (aki aztán csütörtökön Karácsony Gergely javára vissza is lépett), a celeb Berki Krisztián, de még Thürmer Gyula is a Munkáspárttól.

2. Lesz-e megint fideszes vezetője Zuglónak?

Ha már Karácsony Gergelyt említettük az imént, nem mehetünk el amellett, hogy a politikus eddig Zuglóban volt polgármester, vagyis azzal, hogy a főpolgármesterséget célozza meg, megüresedik az ottani helye. Karácsony helyett az ellenzék az MSZP-s Horváth Csabát vigasztalja azzal, hogy Zuglóban indulhat (ugyanis Horváth nagyon szeretett volna ugyancsak főpolgármester-jelölt lenni, de csúnyán kikapott Karácsonnyal szemben az előválasztás még első, januári fordulójában). Karácsony 2014-ben csak kevesebb, mint három százalékkal nyert, így kérdés, abszolválja-e ezt az egyébként nem zuglói Horváth Csaba az ismét elinduló fideszes Rozgonyi Zoltánnal szemben.

Persze a fővárosi közgyűléstől kezdve minden település képviselőtestülete esetén nagy kérdés, hogy milyen lesz annak az összetétele, ez a tizennegyedik kerületben hatványozottan igaz. Ugyanis maga Karácsony is fideszes-MSZP-s háttéralkut emlegetett annak kapcsán, hogy nem a legelőnyösebb parkolási szerződéseket sikerült Zuglóban megkötni. Mint megírtuk, a szocik hat, a DK négy, a Momentum három, a Párbeszéd és az LMP pedig egy-egy helyen indít képviselőjelöltet, így különösen izgalmas lesz, hogyan alakulnak a helyek. A klasszikus pártokon kívül elindul a kerületben a Kétfarkú Kutya Párt és a CivilZugló Egyesület is, szóval jó meccs várható a helyekért!

3. Brutális fölénnyel nyerte az előválasztást, de vajon legyőzi-e a Fideszt?

Jó témát szolgáltatott a nyári uborkaszezonra, hogy az ellenzék sokáig nem tudott megállapodni arról, ki legyen Ferencvárosban a közös jelölt. A független Baranyi Krisztina már tavaly októberben jelezte, ráadásul az Azonnalin először: mindenképp elindul, de a Momentum, a szocialisták és a Jobbik inkább Jancsó Andreának örült volna. Múlt pénteken viszont eldőlt a meccs: Baranyi 72 százalékot kapott az előválasztáson, vagyis kiütéssel győzőtt, és ő mérettetheti meg magát a fideszes Bácskai Jánossal szemben. Bácskai öt éve mindössze 1,3 százalékkal győzte le a kerület volt polgármesterét, Gegesy Ferencet, szóval nem dőlhet hátra.

4. Tud-e újrázni Németh Angéla?

A szoros csaták jellemzik Budapest tizenötödik kerületét is. Itt a DK-s Hajdu László volt a polgármester (anno kevesebb, mint 3 százalékkal sikerült megvernie a fideszes Pintér Gábort), egészen addig, amíg a tavalyi országgyűlési választáson a parlamentbe nem jutott. Ezt köveőten új választát írtak ki, és alpolgármestere, Németh Angéla lett a kerület vezetője a Rászorulókat támogatók Egyesülete és a Szolidaritás színeiben, de azért erős DK-s hátszéllel. Németh is szoros versenyben nyert a fideszes László Imre ellen, így kérdés, megőrzi-e pozícióját. Mostani kormánypárti ellenfele ugyanakkor nem László lesz, hanem a magát már öt éve is megmérettető Pintér Gábor.

Na de most már hagyjuk a fővárost, jöjjön a vidék, ahol ha lehet, még nagyobb lesz a csatazaj!

5. Szeretted a Trónok harcát? Akkor Szombathelyet imádni fogod!

Bár a sokadik fideszes kétharmad után az ember elszokott attól, hogy valódi belpolitikát lásson az országban, Szombathelyen csak sikerült megcsinálnia ezt az ellenzéknek. Kezdésnek az ellenzék összefogott, közös frakciót és egyesületet alakított, majd átállították maguk mellé az addig kormánypárttal szavazó civil egyesület, a Pro Savaria színeiben politizáló Molnár Miklós alpolgármestert, amivel sikerült átvenniük a hatalmat a képviselőtestület felett.

Eközben a helyi Fidesznek is sikerült rontania a helyzetén, mert egy másik alpolgármesterük, a fideszes Koczka Tibor összekapott a térség választókerületi elnökével, Hende Csabával. A viszály odáig fajult, hogy Koczka is elindul a választáson polgármesterjelöltként, de nem a Fidesz színeiben, hanem függetlenként, a Pro Savaria és a Jobbik támogatásával. A kormánypárt egyébként Balázsy Péter Vas megyei jegyzőt látná szívesen városvezetőnek, míg az összellenzék a szocialista Nemény Andrást. A legutóbbi önkormányzati választásokon a most leköszönő Puskás Tivadar KDNP-s polgármester kevesebb, mint két százalékkal nyert az akkori balos jelölt előtt, így egészen biztosan nem lesz unalmas októbere a szombathelyieknek sem.

6. Helló, Eger!

Az országban szinte elsőként csinálta meg Egerben az ellenzék azt, ami országszerte követendő példa lett: egyesületi színekben indítják az egyébként jobbikos Mirkóczki Ádámot, aki mögé minden párt felsorakozott. Mirkóczki egyébként már 2014-ben is indult az egri polgármesteri székért, akkor 26 százalékot ért el a Jobbik színeiben, míg a Fidesz-KDNP-s Habis László 38 százalékot kapott. Ugyanakkor a DK-Együtt-MSZP jelöltje 19 százalékot kapott, vagyis ha működik az ellenzéki összefogás, Mirkóczki jó eséllyel indul az önkormányzati választáson.

Utóbbit bizonyítja az is, hogy a tavalyi parlamenti választáson ugyan Nyitrai Zsolt, a kormánypártok jelöltje nyert a több környező települést is magába foglaló Heves megyei 1. számú egyéni választókörzetben, de Nyitrai inkább a falvakban tarolt, míg Mirkóczki Eger városában szerepelt jól.

7. Revansot vesz-e Lázár János?

Ha van becsületbeli ügy a Fidesz, na és persze a térség országgyűlési képviselője, a mostanában Ladával hódító Lázár János számára, az Hódmezővásárhely visszaszerzése. Miután a 2018 elején időközi választást kellett tartani a fideszes polgármester, Almási István halála miatt, azt nagy meglepetésre meggyőző fölénnyel nyerte a gyakorlatilag semmiből érkező, független, de ellenzéki pártok által támogatott Márki-Zay Péter. A keresztény, hétgyermekes Márki-Zay a Fidesz-árvák tökéletes prototípusát testesítette meg, amivel meg is tudta nyerni az egyébként konzervatív várost, méghozzá nem várt fölénnyel.

Úgy tűnik, ellene a Fidesz nem is mer kifejezetten pártos jelöltet indítani (bár felkérték a posztra Lázárt, ő visszadobta), így jó eséllyel a pozícióra pár hete bejelentkező, papíron független Grezsa István indul azzal a címszóval, hogy szeretne békét teremteni a politikailag megosztott városban. Grezsa ugyan valóban nem párttag, de például jelenleg is miniszteri biztos, tehát jó viszonyt ápol a kormánnyal.

8. Ellenzéki bástya marad-e Szeged?

Nagy kérdés, verhető lesz-e a szocialista Botka László Szegeden, akit mióta 2002-ben megválasztották, nem igazán sikerült megszorongatnia a Fidesznek. A párt idén ősszel inkább saját jelöltet sem indít, hanem Nemesi Pál függetlenként induló vállalkozót támogatják. Érdekesség, hogy Botka mögé eleinte nem állt be minden ellenzéki párt, a DK ugyanis először nem támogatta őt, de végül meggondolták magukat.

Íme, Botka és az őt kihívók eddigi eredményei:

+ 2002: Botka László: 59,68%; a független Balogh Elemér: 36,63%


+ 2006: Botka László: 57,85%; a Fidesz-KDNP-s Oláh János: 38,03%


+ 2010: Botka László: 52,51%; a fideszes B. Nagy László: 45,84%


+ 2014: Botka László: 58,22%; FIDESZ-KDNP-s és L.É.T. egyesületes Kothencz János: 36,88%

9. Ki próbálhatja majd rendbetenni az adósságban fuldokló Pécset?

Izgalmas a helyzet Pécsett is: a 2009 óta regnáló fideszes polgármester, Páva Zsolt már egészen biztosan nem indul újra, helyette Vári Attila kétszeres olimpiai- és világbajnok vízilabdázó próbálja majd megszerezni a posztot. Páva irányítása alatt a már eleve rossz anyagi helyzetben lévő város annyira eladósodott, hogy állami hitelre volt szüksége, ám ennek fejében gyakorlatilag gyámság alá helyezték Pávát azzal, hogy egy országgyűlési képviselőkből álló testületet ültettek a nyakára. Vagyis úgy tűnik, egyáltalán nem lenne reménytelen a város az ellenzéknek. 

Ugyanakkor ott sem könnyen ment az ellenzéki megállapodás: a pártok nagy része, az MSZP, a DK, a Jobbik és a Momentum Péterffy Attila, a pécsi hőerőmű volt vezetője mögé állt be. Az LMP zöld pártként viszont nem rajong Péterffy jelöléséért, és miután azt kérték tőlük, logójukkal is támogassák őt, inkább külön indulnak, saját polgármesterjelöltet állítanak Kóbor József személyében, vagyis teljesen kimaradnak az ellenzéki együttműködésből. Hogy hogy látja a helyzetet Péterffy Attila, Kóbor József, na és Páva Zsolt, arról ittitt és itt olvashatjátok és nézhetitek az Azonnali interjúit.

MONTÁZS: Azonnali

Most olvastad először ezt szöveget? Ez azért lehet, mert nem jár még neked a Reggeli fekete, az Azonnali hírlevele. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről!

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek