+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2019. október 13. vasárnap, 10:02
Mire elég a Borkai-ügy, az ország jelentős részében megvalósuló teljes ellenzéki összefogás, és a magas választási részvétel a 2019-es önkormányzati választásokon? Úgy tűnik, az ellenzék részéről elég sokra: számos, korábban fideszes bástyát hódított el az ellenzék, jelen állás szerint pedig Budapest főpolgármesterét Karácsony Gergelynek fogják hívni holnaptól. Az Azonnali Budapestről, Győrből, Pécsről és Egerből jelentkezik ma egész nap, percről percre!

+++ FRISSÍTSD GYAKRAN A CIKKET, MERT GYORSAK VAGYUNK! +++

 

összesen: 153 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6 7 8

Bukovics Martin

Hát nagyjából ennyi
2019. október 14. 00:25

Holnap rengeteg tanulságos elemzés jön majd az Azonnalin az önkormányzati választás eredményeiről. Ha esetleg te is írnál egyet, küldd el nekünk bátran! Köszönjük az egész napos figyelmet, jó éjszakát, már ha tudtok aludni ennyi izgalom után!

Hutter Marianna

Miután az ellenzéki politikusok tovább vonultak ünnepelni, túl sok érdekesség nem maradt már Karácsony Gergelyék eredményváróján a 400-ban. Olyannyira nincsen semmi, hogy azon túlmenően, hogy a Párbeszéd sajtósai minden újságírónak udvariasan megköszönték a munkáját, már bontják is a Karácsony képével ellátott, a sajtótájékoztató háttereként szolgáló díszletet. Sőt, már a lámpák egy részét is lekapcsolták, úgyhogy ezennel az Azonnali is búcsúzik ettől a helyszíntől. Köszönjük a figyelmet!

 

Karóczkai Balázs

És itt a nap egyik legnagyobb meglepetése: Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt alapítója ugyan saját körzetében 15,84 százalékkal a harmadik helyet szerezte csak meg, kompenzációs listán így is bekerült a XII. kerületi közgyűlésbe. 

Illés Gergő

Folyamatosan futottak be a magyar önkormányzati választások eredményei, így már majdnem el is feledkeztem az ígéretemről, miszerint mutatom nektek a lengyel parlamenti választás eredményeit: a lengyeleknél 43,6 százalékkal nyert a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság – ez a mandátumbecslések szerint épp elég nekik egy parlamenti többséghez, vagyis nem szorulnak majd koalíciós kormányzásra, habár a közvélemény-kutatások jóval magasabb számokat jósoltak nekik.

A második helyen a Polgári Koalíció nevű jobbközép szövetség végzett 27,4 százalékkal, ebben a legnagyobb erő a Polgári Platform nevű párt, őket váltották le 2015-ben Kaczyńskiék. Ebben a ciklusban nem volt parlamenti képviselete a lengyel baloldalnak, most azonban az újbaloldali Razem, a harmadik utas Wiosna (Tavasz) és a posztkommunista SLD összefogásával 11,9 százalékot gyűjtött a baloldali szövetség. A PSL-es parasztpártiak fémjelezte szövetség 9,6, a Janusz-Korwin Mikke-féle Konföderáció 6,4 százalékot kapott.

 

Karácsony Gergely mellett megjelent Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára is. Gyurcsányt a bár előtt elkapta egy csapat fiatal a kötelező szelfire.

 

KISSÉ PIROSAN, DE NAGYON BOLDOGAN FOGADTA LELKES RAJONGÓIT

 

KÖZBEN DOBREV KLÁRA ÉPP ANGOLUL ADOTT INTERJÚT

 

MIUTÁN VÉGZETT A VILLÁMINTERJÚVAL, FÉRJÉT GYORSAN INKÁBB ELRÁNGATTA AZ ÚJSÁGÍRÓK ELŐL

Miután Karácsony Gergely elmondta győzelmi beszédét a 400-ban, a politikusok tovább vonultak ünnepelni. A DK prominensei nem meglepő módon Niedermüller Péterhez indultak kollektíven, aki a sok induló ellenére képes volt legyőzni a hetedik kerületben az eddigi regnáló fideszes polgármestert, Vattamány Zsoltot. Az Azonnali útközben elcsípte Kálmán Olgát, aki nyáron a momentumos Kerpel-Fronius Gáborhoz hasonlóan megmérettette magát Karácsony ellen a főpolgármesteri előválasztáson.

 

 

A kérdésre, hogy szerinte lesz-e neki szerepe az új városvezetésben, Kálmán Olga azt mondta: ez az időszak nem erről szólt, és még a mai nap sem erről szólt. „Kampányoltunk, és nem posztokat osztottunk. Nyilván az egész előválasztásnak is az volt a lényege, hogy megmutassuk mindenkinek, hogy lehet demokratikus úton-módon a választásokat lebonyolítani, és a budapestiek döntsenek”. A kérdésre, hogy lehet-e mondani, hogy ma nincs diktatúra, hiszen a Fideszt meg lehetett verni a mostani választáson, úgy felelt: a diktatúrának nem az az egyetlen fokmérője, hogy szabad-e választásokat tartani, vagy sem. Szerinte lehetne olyan országokat felsorolni, ahol választásokat tartanak, de mégse nevezzük az országot demokratikusnak.

És hogy politikus marad-e? Kálmán Olga szerint a mai nap még nem erről szól, ez a választásnak a napja, az eredményeket elemzik, és örülnek annak, hogy a kampány sikeres volt. 

A sajtótájékoztatón kívül sajnos még lefotózni sem engedik, hogy hogyan ünnepli a nagy győzelmet Péterffy Attila és csapata, úgyhogy visszajöttem a pécsi LMP-hez, hogy megnézzem, hogyan fogadják a polgármesterjelöltjük 3,76 százalékos eredményét és az egyetlen képviselőjüket. Egészen meglepő, hogy mennyire örülnek ennek.

„Van olyan pécsi körzet, ahol tíz százalékot kapott a jelöltünk” – lelkendezett Keresztes László Lóránt, aki nagyon örül a párt kőbányai és kispesti képviselői helyeinek is. Szerinte az LMP Pécsen nem az ellenzéki összefogástól, hanem a Fidesztől vett el szavazatokat. Szerinte épp ezért az a tanulság, nem egy ellenzéki tömb kialakítására kell törekedni, mert az nem fog elhódítani szavazókat a Fidesztől.

Hutter Marianna

Még nem döntötte el Karácsony Gergely, kik lesznek az alpolgármesterei – erről beszélt az Azonnali kérdésére győzelmi sajtótájékoztatója után az újdonsült főpolgármester. „Koalíciós kormányzásra készülünk, minden engem támogató pártnak lesz érdemi lehetősége a fővárosban.”

A kérdésre, hogy a Fidesznek is lesz-e lehetősége erre, azt hangsúlyozta: az őt támogató pártoknak lesz erre lehetősége. A felvetésre, hogy Zuglóban is volt fideszes alpolgármestere, úgy válaszolt: ott nem volt többségük, most van, de ettől függetlenül egy normális együttműködésre készülnek. Hogy ez egy revans-e a Fidesz felé, arra pedig úgy reagált: „nem revans, ez a budapestiek revansa, visszakapták a saját városukat”.

 

 

És hogy hogy fog kinézni Karácsony hétfője? „A hétfőm nagyon sűrű lesz, korán fogok kelni, és el fogjuk kezdeni az első alakuló ülés előkészítését, illetve az átadás-átvételére való  előkészülést. Végül a kérdésre, hogy megitta-e már a polgármesterfröccsöt, amit az Azonnalinak adott interjújában ígért győzelme esetén, úgy válaszolt: még nem.

„Az a baj, hogy nincsen nagyon egyliteres pohár, így két részletben fogom meginni.” Mást egyébként nem fog inni, fröccsből is csak egyet. „Egy fröccsöt fogok inni. Hát az elég, nem? Holnaptól dolgozunk, most kezdődik a java a munkának” – mondta búcsúzóul.

Petróczi Rafael

A Sétáló Budapest arca nem hagyta abba azzal, hogy sajtótájékoztatókat tartott: felállt a targoncára, és világgá ordította a világnak, hogy nem állnak meg. Külön kitért Borkai ügyére: szerinte a győri polgármester miatt bukott meg egy csomó budapesti fideszes polgármester, míg őt magát újraválasztották. „Gratulálok, Magyarország!” – összegezte a főpolgármester-jelölt.

A rögtönzött beszéd közben megtörtént az, ami ritkán sikerül: félbeszakították Puzsért. A hívek többször is elkezdték üvöltözni, hogy „Szép volt, Robi! Szép volt, Robi!”

A majdnem fél órás beszédet Puzsér kategorikus felszólítással zárta: „És most basszunk be!”

Két addig LMP-s, listáról bejutó önkormányzati képviselőnek is éppen augusztusban jutott eszébe, hogy ő már nem szereti a pártját, inkább fideszes színekben indulna a mostani választáson.

Budakeszin Ligetiné Komáromi Gabriella lepte meg a gyors váltással politikai közösségét, ami 317 szavazatra volt elég (41,44 százalék), ami 8 vokssal kevesebb, mint amit az ellenzéki Szabó Ákos Péter szerzett.

A fővárosban a 13. kerületi Tempfli József volt a kiugrott LMP-s, ő a Fidesz színeiben 24,47 százalékot kapott az egyéni választókerületében, amivel simán kikapott az ellenzéki Karácsonyi Zoltánnal szemben, aki a szavazatok 75,53 százalékát szerezte meg.

Hutter Marianna

A tüntetésen káromkodós beszédéről megismert kiskunfélegyházi, 19 éves Nagy Blanka – aki nemrég éppen az Azonnalin osztotta meg véleményét a Borkai-ügyről – maga is ténylegesen beszállt a politikába. Nemcsak, hogy momentumos lett, de önkormányzati képviselőként is elindult szülővárosában, Kiskunfélegyházán. A szavazatok megszámlálása után Nagy Blanka mindössze 179 szavazatot kapott, ami 19,67 százalékra volt elég, míg Ónodi Izabella magabiztosan nyerte a választókerületet 80,33 százalékkal.

Karóczkai Balázs

Idén 913 olyan település volt, azaz a települések közel egyharmada, ahol a választók mindössze egy polgármesterjelöltre szavazhattak. Ezek közül kiemelt figyelmet kapott a sajtóban Mohács, ahol a Fidesz-KDNP jelöltjének halála miatt az MSZP által jelölt Csorbai Ferenc egyedüliként indult el, és több volt az érvénytelen szavazat, mint a rá leadott érvényes.

Orbán Viktor szülőfalujában, Felcsúton is csak egy jelölt volt. A 2018-as időközi választáson nyert Mészáros László István 44,4 százalékos részvétel mellett 616 érvényes és 61 érvénytelen szavazattal sikerült újráznia idén. 

Tápiógyörgyén, ahol a független Varró István azért maradt egyedül, mert kihívója időközben rájött, hogy nem érdeklik a polgármesteri feladatok, 32,07 százalék részvétel mellett 448 érvényes és 223 érvénytelen szavazattal választották meg. 

Hutter Marianna

Karácsony Tarlósnak is megköszönte
2019. október 13. 23:09

„Én egy budapesti vagyok a sok közül, de most az a sorsom, hogy Budapest főpolgármestere legyek” – szerénykedett Karácsony. Elmondta:

 

Tarlós István néhány perce gratulált neki telefonon, és ebben a hívásban azt a régi Tarlóst vélte felfedezni, aki szereti Budapestet.

 

Ezért neki is megköszönte az eddig végzett munkáját, de rámutatott: Budapesten új korszak kezdődik, a fővárost pedig fel kell majd készíteni a XXI. század kihívásaira. A sajtóról szólva elmondta: nem mondja, hogy nem érezte úgy néha, hogy kivégzőosztag előtt áll, de köszöni, hogy végigkövették a munkáját. Karácsony ezzel lezárta a sajtótájékoztatót, és a jelen lévők „megnyertük”-skandálása közepette vonult ki. Az újdonsült főpolgármester győzelmi beszédét az Azonnali Facebookon élőben közvetítette, itt nézheted vissza:

 

A szeretet és az együttműködés mindig legyőzi a gyűlöletet – mondta Karácsony Gergely sajtótájékoztatóján, miután gyakorlatilag biztossá vált, hogy ő lesz Budapest következő főpolgármestere. Szerinte az elmúlt évtizedek leggyomorforgatóbb kampánya volt a mostani, de ő mégis a leginkább lélekemelő pillanatokra fog emlékezni.

 

„Az ellenzéki pártok megértették, hogy akkor lehetnek sikeresek, ha szövetséget keresnek egymásban és a változást akaró emberekben”.

 

Így Karácsony szerint ez az eredmény azt mutatja, hogy ezen az úton kell tovább mennie az ellenzéknek. Karácsony a csapatának és családjának, első sorban feleségének köszönte meg a győzelmet, hogy elviselte ezt az „elképesztő mocskolódást". Azt is megígérte, azokat is képviselni fogja, akik nem rá szavaztak.

Ha kíváncsi vagy rá, mit is csinál majd Karácsony Gergely Budapesttel, akkor olvasd el a vele készített nagyinterjúnkat!

Mint az Azonnali elsőként megírta, Tápiószelén akkora kampány volt, hogy a polgármester, Kovács Ferenc egyenesen a saját arcképével ellátott ingyen sört osztogatott egy rendezvényen, többek közt azért, mert „nehéz is lett volna az arcképemet egy lecsóba beletenni”. 

 

 

Kovács már nem először dobta be az önarcképes sörosztogatás taktikáját, már a 2015-ös választáson is élt a trükkel, ám így is csak alig több, mint két százalékos előnnyel lett polgármester. Ezúttal nem sikerült győznie, mert a függetlenként induló Dobos Imre György a szavazatok 32,98 százalékával szerezte meg a polgármesteri széket, míg Kovács 28,59 százalékot kapva a második lett.

Bakó Bea

„Komolyan taroltunk Pécsett”
2019. október 13. 23:04

Így értékelte az eredményt a megválasztott ellenzéki polgármester, Péterffy Attila, akit az LMP-n kívül a teljes ellenzék támogatott, és a közgyűlésben egyértelmű ellenzéki többség is született. Ez viszont elég sokszínű, de ezzel kapcsolatos felvetésünkre Péterffy azt mondta: maga a kampány bizonyíték arra, hogy az őt támogató pártok tudnak együttműködni, és kár azon szurkolni, hogy ez nem fog sikerülni.

Illés Gergő

Túró Tamást, Kömlő polgármesterét 93,42 százalékkal választották újra a Heves megyei faluban. Ő az a településvezető, aki arról híresült el, hogy fiának iskolai ballagásán osztogatta a pénzt, és még Kis Grófo mulatószenészt is elhívta a faluba. Gratulálunk, sikeres polgármesterséget kívánunk az elkövetkező öt évben!

 

Hutter Marianna

Talán nem sokan gondolnák, hogy vannak még MIÉP-es polgármesterek az országban, főleg nem azt, hogy éppen Tiszaeszláron, amely település arról híresült, hogy a 19. században zsidókat vádoltak meg egy keresztény lány rituális megölésével (akiket végül fel is mentették). Nos, a települést ehhez képest a MIÉP-es Nagy Tibor Barnabás vezeti. 2014-ben egyedüli indulóként választották meg 51,36 százalékos részvétel mellett.

Nagy egyébként már 2006 óta vezeti Tiszaeszlárt, ám korábban egyesületi, nem pártszínekben indult. Idén Nagyot már a Mi Hazánk is támogatta többek között, ám ezúttal több kihívója is akadt: a független Glonczi Miklós és az ugyancsak független Vajda László. 81,31 százalékos részvétel mellett 52,87 százalékkal Nagy Tibor Barnabás győzött,  Vajda László 44,83 százalékot, Glonczi Miklós pedig 2,3 százalékot kapott.

Tarlós gratulál Karácsonynak, sok sikert kíván neki, és főleg sok szerencsét. 

 

„Budapest népe ma Karácsony Gergelyt választotta. Éjféltől ő a főpolgármester”

 

– mondta az Azonnalinak Tarlós. Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy a Borkai-botránynak lehetett-e köze a kudarchoz, csak annyit mondott: ezen kívül mást nem érdemes mesélni.

Hutter Marianna

Horváth Csaba nagyot nyer Zuglóban
2019. október 13. 22:34

Már 74,40 százalékos a feldolgozottság, az összellenzéki jelölt Horváth Csaba itt 50,3 százalékon áll, a fideszes Rozgonyi Zoltán pedig csak 37,2 százalékon. 

összesen: 153 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6 7 8
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Május 10. több román értelmiségi szerint az erdélyi magyarokkal közös, integratív nemzeti ünnep is lehetne. De mi vezetett a Román Királyság megalapításához, és kik a román monarchisták főhősei?

Hiába tartják a szakértők jó készítménynek a két vakcinát, mivel elegendő mRNS-vakcina érkezik az országba, így szerintük felesleges használni.

A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja a veszteséget.

A korábbi kormányzati kommunikáció szerint május közepére hat, május végére hétmillió ember kaphatja meg az első koronavírus elleni oltását, azonban ezektől a számoktól jócskán elmaradunk.

168 települést ért el a több civil szervezet által lebonyolított kampány, 5 ezren már meg is kaphatták az első oltást. Tabletekkel regisztrálnak, konteókkal küzdenek meg.

1941. május 10-én Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese váratlanul Skóciába repült. Állítólag arra akarta rávenni Churchill ellenzékét: kössenek békét Németországgal, hogy elkerüljék a kétfrontos háborút.

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás