Országszerte nagyot tarol az ellenzék: választás percről percre az Azonnalin!

2019.10.13. 10:02

Mire elég a Borkai-ügy, az ország jelentős részében megvalósuló teljes ellenzéki összefogás, és a magas választási részvétel a 2019-es önkormányzati választásokon? Úgy tűnik, az ellenzék részéről elég sokra: számos, korábban fideszes bástyát hódított el az ellenzék, jelen állás szerint pedig Budapest főpolgármesterét Karácsony Gergelynek fogják hívni holnaptól. Az Azonnali Budapestről, Győrből, Pécsről és Egerből jelentkezik ma egész nap, percről percre!

Országszerte nagyot tarol az ellenzék: választás percről percre az Azonnalin!

+++ FRISSÍTSD GYAKRAN A CIKKET, MERT GYORSAK VAGYUNK! +++

Frissítés

Bukovics Martin

Hát nagyjából ennyi

00:25 Bukovics Martin

Holnap rengeteg tanulságos elemzés jön majd az Azonnalin az önkormányzati választás eredményeiről. Ha esetleg te is írnál egyet, küldd el nekünk bátran! Köszönjük az egész napos figyelmet, jó éjszakát, már ha tudtok aludni ennyi izgalom után!

Hutter Marianna

Már bontják a díszletet Karácsonyéknál

00:09 Hutter Marianna

Miután az ellenzéki politikusok tovább vonultak ünnepelni, túl sok érdekesség nem maradt már Karácsony Gergelyék eredményváróján a 400-ban. Olyannyira nincsen semmi, hogy azon túlmenően, hogy a Párbeszéd sajtósai minden újságírónak udvariasan megköszönték a munkáját, már bontják is a Karácsony képével ellátott, a sajtótájékoztató háttereként szolgáló díszletet. Sőt, már a lámpák egy részét is lekapcsolták, úgyhogy ezennel az Azonnali is búcsúzik ettől a helyszíntől. Köszönjük a figyelmet!

Karóczkai Balázs

A Kutyapárt kompenzációs listán szerzett egy mandátumot

00:04 Karóczkai Balázs

És itt a nap egyik legnagyobb meglepetése: Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt alapítója ugyan saját körzetében 15,84 százalékkal a harmadik helyet szerezte csak meg, kompenzációs listán így is bekerült a XII. kerületi közgyűlésbe. 

Illés Gergő

Eközben Lengyelországot letarolták Kaczyńskiék

23:59 Illés Gergő

Folyamatosan futottak be a magyar önkormányzati választások eredményei, így már majdnem el is feledkeztem az ígéretemről, miszerint mutatom nektek a lengyel parlamenti választás eredményeit: a lengyeleknél 43,6 százalékkal nyert a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság – ez a mandátumbecslések szerint épp elég nekik egy parlamenti többséghez, vagyis nem szorulnak majd koalíciós kormányzásra, habár a közvélemény-kutatások jóval magasabb számokat jósoltak nekik.

A második helyen a Polgári Koalíció nevű jobbközép szövetség végzett 27,4 százalékkal, ebben a legnagyobb erő a Polgári Platform nevű párt, őket váltották le 2015-ben Kaczyńskiék. Ebben a ciklusban nem volt parlamenti képviselete a lengyel baloldalnak, most azonban az újbaloldali Razem, a harmadik utas Wiosna (Tavasz) és a posztkommunista SLD összefogásával 11,9 százalékot gyűjtött a baloldali szövetség. A PSL-es parasztpártiak fémjelezte szövetség 9,6, a Janusz-Korwin Mikke-féle Konföderáció 6,4 százalékot kapott.

 
Ruttkay Lili

Gyurcsány boldogan szelfizett a rajongóival, aztán Dobrev Klára közbelépett

23:57 Ruttkay Lili

Karácsony Gergely mellett megjelent Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára is. Gyurcsányt a bár előtt elkapta egy csapat fiatal a kötelező szelfire.

KISSÉ PIROSAN, DE NAGYON BOLDOGAN FOGADTA LELKES RAJONGÓIT

KÖZBEN DOBREV KLÁRA ÉPP ANGOLUL ADOTT INTERJÚT

MIUTÁN VÉGZETT A VILLÁMINTERJÚVAL, FÉRJÉT GYORSAN INKÁBB ELRÁNGATTA AZ ÚJSÁGÍRÓK ELŐL
Hutter Marianna

Diktatúra van-e, ha a Fideszt meg lehetett verni az önkormányzati választáson? Kálmán Olga válaszolt az Azonnalinak

23:52 Hutter Marianna

Miután Karácsony Gergely elmondta győzelmi beszédét a 400-ban, a politikusok tovább vonultak ünnepelni. A DK prominensei nem meglepő módon Niedermüller Péterhez indultak kollektíven, aki a sok induló ellenére képes volt legyőzni a hetedik kerületben az eddigi regnáló fideszes polgármestert, Vattamány Zsoltot. Az Azonnali útközben elcsípte Kálmán Olgát, aki nyáron a momentumos Kerpel-Fronius Gáborhoz hasonlóan megmérettette magát Karácsony ellen a főpolgármesteri előválasztáson.

A kérdésre, hogy szerinte lesz-e neki szerepe az új városvezetésben, Kálmán Olga azt mondta: ez az időszak nem erről szólt, és még a mai nap sem erről szólt. „Kampányoltunk, és nem posztokat osztottunk. Nyilván az egész előválasztásnak is az volt a lényege, hogy megmutassuk mindenkinek, hogy lehet demokratikus úton-módon a választásokat lebonyolítani, és a budapestiek döntsenek”. A kérdésre, hogy lehet-e mondani, hogy ma nincs diktatúra, hiszen a Fideszt meg lehetett verni a mostani választáson, úgy felelt: a diktatúrának nem az az egyetlen fokmérője, hogy szabad-e választásokat tartani, vagy sem. Szerinte lehetne olyan országokat felsorolni, ahol választásokat tartanak, de mégse nevezzük az országot demokratikusnak.

És hogy politikus marad-e? Kálmán Olga szerint a mai nap még nem erről szól, ez a választásnak a napja, az eredményeket elemzik, és örülnek annak, hogy a kampány sikeres volt. 

Bakó Bea

A pécsi győztes VIP-ben titkos a buli, úgyhogy megnéztem, mégis minek örülnek az LMP-sek

23:39 Bakó Bea

A sajtótájékoztatón kívül sajnos még lefotózni sem engedik, hogy hogyan ünnepli a nagy győzelmet Péterffy Attila és csapata, úgyhogy visszajöttem a pécsi LMP-hez, hogy megnézzem, hogyan fogadják a polgármesterjelöltjük 3,76 százalékos eredményét és az egyetlen képviselőjüket. Egészen meglepő, hogy mennyire örülnek ennek.

„Van olyan pécsi körzet, ahol tíz százalékot kapott a jelöltünk” – lelkendezett Keresztes László Lóránt, aki nagyon örül a párt kőbányai és kispesti képviselői helyeinek is. Szerinte az LMP Pécsen nem az ellenzéki összefogástól, hanem a Fidesztől vett el szavazatokat. Szerinte épp ezért az a tanulság, nem egy ellenzéki tömb kialakítására kell törekedni, mert az nem fog elhódítani szavazókat a Fidesztől.

Hutter Marianna

Karácsony az Azonnalinak: Csak egy fröccsöt fogok inni

23:35 Hutter Marianna

Még nem döntötte el Karácsony Gergely, kik lesznek az alpolgármesterei – erről beszélt az Azonnali kérdésére győzelmi sajtótájékoztatója után az újdonsült főpolgármester. „Koalíciós kormányzásra készülünk, minden engem támogató pártnak lesz érdemi lehetősége a fővárosban.”

A kérdésre, hogy a Fidesznek is lesz-e lehetősége erre, azt hangsúlyozta: az őt támogató pártoknak lesz erre lehetősége. A felvetésre, hogy Zuglóban is volt fideszes alpolgármestere, úgy válaszolt: ott nem volt többségük, most van, de ettől függetlenül egy normális együttműködésre készülnek. Hogy ez egy revans-e a Fidesz felé, arra pedig úgy reagált: „nem revans, ez a budapestiek revansa, visszakapták a saját városukat”.

És hogy hogy fog kinézni Karácsony hétfője? „A hétfőm nagyon sűrű lesz, korán fogok kelni, és el fogjuk kezdeni az első alakuló ülés előkészítését, illetve az átadás-átvételére való  előkészülést. Végül a kérdésre, hogy megitta-e már a polgármesterfröccsöt, amit az Azonnalinak adott interjújában ígért győzelme esetén, úgy válaszolt: még nem.

„Az a baj, hogy nincsen nagyon egyliteres pohár, így két részletben fogom meginni.” Mást egyébként nem fog inni, fröccsből is csak egyet. „Egy fröccsöt fogok inni. Hát az elég, nem? Holnaptól dolgozunk, most kezdődik a java a munkának” – mondta búcsúzóul.

Petróczi Rafael

Puzsér Róbert kiadta az ukázt: basszunk be!

23:33 Petróczi Rafael

A Sétáló Budapest arca nem hagyta abba azzal, hogy sajtótájékoztatókat tartott: felállt a targoncára, és világgá ordította a világnak, hogy nem állnak meg. Külön kitért Borkai ügyére: szerinte a győri polgármester miatt bukott meg egy csomó budapesti fideszes polgármester, míg őt magát újraválasztották. „Gratulálok, Magyarország!” – összegezte a főpolgármester-jelölt.

A rögtönzött beszéd közben megtörtént az, ami ritkán sikerül: félbeszakították Puzsért. A hívek többször is elkezdték üvöltözni, hogy „Szép volt, Robi! Szép volt, Robi!”

A majdnem fél órás beszédet Puzsér kategorikus felszólítással zárta: „És most basszunk be!”

Hutter Marianna

Nem jött be a képviselőknek, akik az LMP helyett hirtelen fideszesek lettek

23:32 Hutter Marianna

Két addig LMP-s, listáról bejutó önkormányzati képviselőnek is éppen augusztusban jutott eszébe, hogy ő már nem szereti a pártját, inkább fideszes színekben indulna a mostani választáson.

Budakeszin Ligetiné Komáromi Gabriella lepte meg a gyors váltással politikai közösségét, ami 317 szavazatra volt elég (41,44 százalék), ami 8 vokssal kevesebb, mint amit az ellenzéki Szabó Ákos Péter szerzett.

A fővárosban a 13. kerületi Tempfli József volt a kiugrott LMP-s, ő a Fidesz színeiben 24,47 százalékot kapott az egyéni választókerületében, amivel simán kikapott az ellenzéki Karácsonyi Zoltánnal szemben, aki a szavazatok 75,53 százalékát szerezte meg.

Hutter Marianna

Nagy Blanka nagyon kevés szavazatot kapott

23:25 Hutter Marianna

A tüntetésen káromkodós beszédéről megismert kiskunfélegyházi, 19 éves Nagy Blanka – aki nemrég éppen az Azonnalin osztotta meg véleményét a Borkai-ügyről – maga is ténylegesen beszállt a politikába. Nemcsak, hogy momentumos lett, de önkormányzati képviselőként is elindult szülővárosában, Kiskunfélegyházán. A szavazatok megszámlálása után Nagy Blanka mindössze 179 szavazatot kapott, ami 19,67 százalékra volt elég, míg Ónodi Izabella magabiztosan nyerte a választókerületet 80,33 százalékkal.

Karóczkai Balázs

Hogyan teljesítettek az ellenfél nélküli polgármesterek?

23:15 Karóczkai Balázs

Idén 913 olyan település volt, azaz a települések közel egyharmada, ahol a választók mindössze egy polgármesterjelöltre szavazhattak. Ezek közül kiemelt figyelmet kapott a sajtóban Mohács, ahol a Fidesz-KDNP jelöltjének halála miatt az MSZP által jelölt Csorbai Ferenc egyedüliként indult el, és több volt az érvénytelen szavazat, mint a rá leadott érvényes.

Orbán Viktor szülőfalujában, Felcsúton is csak egy jelölt volt. A 2018-as időközi választáson nyert Mészáros László István 44,4 százalékos részvétel mellett 616 érvényes és 61 érvénytelen szavazattal sikerült újráznia idén. 

Tápiógyörgyén, ahol a független Varró István azért maradt egyedül, mert kihívója időközben rájött, hogy nem érdeklik a polgármesteri feladatok, 32,07 százalék részvétel mellett 448 érvényes és 223 érvénytelen szavazattal választották meg. 

Hutter Marianna

Karácsony Tarlósnak is megköszönte

23:09 Hutter Marianna

„Én egy budapesti vagyok a sok közül, de most az a sorsom, hogy Budapest főpolgármestere legyek” – szerénykedett Karácsony. Elmondta:

Tarlós István néhány perce gratulált neki telefonon, és ebben a hívásban azt a régi Tarlóst vélte felfedezni, aki szereti Budapestet.

Ezért neki is megköszönte az eddig végzett munkáját, de rámutatott: Budapesten új korszak kezdődik, a fővárost pedig fel kell majd készíteni a XXI. század kihívásaira. A sajtóról szólva elmondta: nem mondja, hogy nem érezte úgy néha, hogy kivégzőosztag előtt áll, de köszöni, hogy végigkövették a munkáját. Karácsony ezzel lezárta a sajtótájékoztatót, és a jelen lévők „megnyertük”-skandálása közepette vonult ki. Az újdonsült főpolgármester győzelmi beszédét az Azonnali Facebookon élőben közvetítette, itt nézheted vissza:

Hutter Marianna

Karácsony Gergely sajtótájékoztatóján: Történelmi győzelem született

23:06 Hutter Marianna

A szeretet és az együttműködés mindig legyőzi a gyűlöletet – mondta Karácsony Gergely sajtótájékoztatóján, miután gyakorlatilag biztossá vált, hogy ő lesz Budapest következő főpolgármestere. Szerinte az elmúlt évtizedek leggyomorforgatóbb kampánya volt a mostani, de ő mégis a leginkább lélekemelő pillanatokra fog emlékezni.

„Az ellenzéki pártok megértették, hogy akkor lehetnek sikeresek, ha szövetséget keresnek egymásban és a változást akaró emberekben”.

Így Karácsony szerint ez az eredmény azt mutatja, hogy ezen az úton kell tovább mennie az ellenzéknek. Karácsony a csapatának és családjának, első sorban feleségének köszönte meg a győzelmet, hogy elviselte ezt az „elképesztő mocskolódást". Azt is megígérte, azokat is képviselni fogja, akik nem rá szavaztak.

Ha kíváncsi vagy rá, mit is csinál majd Karácsony Gergely Budapesttel, akkor olvasd el a vele készített nagyinterjúnkat!

Hutter Marianna

Kiderült, nem lehet választást nyerni azzal megint, ha a saját arcunkkal ellátott ingyen sört osztunk

23:05 Hutter Marianna

Mint az Azonnali elsőként megírta, Tápiószelén akkora kampány volt, hogy a polgármester, Kovács Ferenc egyenesen a saját arcképével ellátott ingyen sört osztogatott egy rendezvényen, többek közt azért, mert „nehéz is lett volna az arcképemet egy lecsóba beletenni”. 

Kovács már nem először dobta be az önarcképes sörosztogatás taktikáját, már a 2015-ös választáson is élt a trükkel, ám így is csak alig több, mint két százalékos előnnyel lett polgármester. Ezúttal nem sikerült győznie, mert a függetlenként induló Dobos Imre György a szavazatok 32,98 százalékával szerezte meg a polgármesteri széket, míg Kovács 28,59 százalékot kapva a második lett.

Bakó Bea

„Komolyan taroltunk Pécsett”

23:04 Bakó Bea

Így értékelte az eredményt a megválasztott ellenzéki polgármester, Péterffy Attila, akit az LMP-n kívül a teljes ellenzék támogatott, és a közgyűlésben egyértelmű ellenzéki többség is született. Ez viszont elég sokszínű, de ezzel kapcsolatos felvetésünkre Péterffy azt mondta: maga a kampány bizonyíték arra, hogy az őt támogató pártok tudnak együttműködni, és kár azon szurkolni, hogy ez nem fog sikerülni.

Illés Gergő

Kedvenc magyar politikusom ismét választást nyert

22:59 Illés Gergő

Túró Tamást, Kömlő polgármesterét 93,42 százalékkal választották újra a Heves megyei faluban. Ő az a településvezető, aki arról híresült el, hogy fiának iskolai ballagásán osztogatta a pénzt, és még Kis Grófo mulatószenészt is elhívta a faluba. Gratulálunk, sikeres polgármesterséget kívánunk az elkövetkező öt évben!

Hutter Marianna

Eldőlt, MIÉP-es polgármestere marad Tiszaeszlárnak

22:55 Hutter Marianna

Talán nem sokan gondolnák, hogy vannak még MIÉP-es polgármesterek az országban, főleg nem azt, hogy éppen Tiszaeszláron, amely település arról híresült, hogy a 19. században zsidókat vádoltak meg egy keresztény lány rituális megölésével (akiket végül fel is mentették). Nos, a települést ehhez képest a MIÉP-es Nagy Tibor Barnabás vezeti. 2014-ben egyedüli indulóként választották meg 51,36 százalékos részvétel mellett.

Nagy egyébként már 2006 óta vezeti Tiszaeszlárt, ám korábban egyesületi, nem pártszínekben indult. Idén Nagyot már a Mi Hazánk is támogatta többek között, ám ezúttal több kihívója is akadt: a független Glonczi Miklós és az ugyancsak független Vajda László. 81,31 százalékos részvétel mellett 52,87 százalékkal Nagy Tibor Barnabás győzött,  Vajda László 44,83 százalékot, Glonczi Miklós pedig 2,3 százalékot kapott.

Bakó Bea

Tarlós: Nincs mit mesélni, éjféltől Karácsony a főpolgármester

22:37 Bakó Bea

Tarlós gratulál Karácsonynak, sok sikert kíván neki, és főleg sok szerencsét. 

„Budapest népe ma Karácsony Gergelyt választotta. Éjféltől ő a főpolgármester”

– mondta az Azonnalinak Tarlós. Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy a Borkai-botránynak lehetett-e köze a kudarchoz, csak annyit mondott: ezen kívül mást nem érdemes mesélni.

Hutter Marianna

Horváth Csaba nagyot nyer Zuglóban

22:34 Hutter Marianna

Már 74,40 százalékos a feldolgozottság, az összellenzéki jelölt Horváth Csaba itt 50,3 százalékon áll, a fideszes Rozgonyi Zoltán pedig csak 37,2 százalékon. 

Illés Gergő

Közgyűlési többsége lesz Karácsony Gergelynek...

22:28 Illés Gergő

...már ha hihetünk a Választás.hu előzetes adatainak. Ugyanis a Fidesz-KDNP-nek és az általa támogatott független jelölteknek csupán kilenc kerületet sikerült elvinniük, míg az ellenzéknek ez tizennégy kerületben fog sikerülni.

A Fidesz a V. (Belváros), a X. (Kőbánya), a XII. (Hegyvidék), a XVI. (Mátyásföld, Cinkota, Sashalom, Árpádföld és Rákosszentmihály), a XVII. (Rákosmente), a XX. (Pesterzsébet), a XXI. (Csepel), a XXII. (Budafok-Tétény) és a XXIII. (Soroksár) kerületeket nyerte meg az előzetes adatok alapján.

Ezzel szemben az ellenzék a fennmaradó tizennégy kerületet elviheti: meglepő módon olyan, eddig fideszes fellegvárnak számító budai kerületeket is, mint az I., a II. és a III. Ezen felül Karácsony Gergely kerületében, Zuglóban egyelőre Horváth Csaba vezet fideszes kihívójával Rozgonyi Zoltánnal szemben. A Horváth Csabával készült interjúnkat itt, a Rozgonyival készült beszélgetésünket pedig itt olvashatod el!

Petróczi Rafael

Puzsér Róbert: Győztek a szekták!

22:25 Petróczi Rafael

68 százalékos feldolgozottság mellett kommentálta Puzsér Róbert az eredményt. A Sétáló Budapest főpolgármester-jelöltje beállt a 4,4 százalék környékére, és várhatóan nem is fog onnan már nagyon elmozdulni. Puzsér 74,4 százalékos feldolgozottság mellett is 4,44 százalékon áll, míg az most már kijelenthető, hogy a főváros következő főpolgármesterét Karácsony Gergelynek fogják hívni. 

Puzsér az eredményt úgy kommentálta, hogy győztek a szekták, akik elhitették a választókkal, hogy a dilemma a redvás szendvics és a gennyes tus között van. Puzsér ezután hosszan sorolta Karácsony Gergely azon ígéreteit, amiket vár, hogy megvalósítson az elkövetkező öt évben, mint a Budapesti Tudományos Akadémia létrehozását vagy az összes önkormányzati szerződés nyilvánosságra hozását. 

Puzsérék csalódottak a saját eredményük miatt is, és a Sétáló Budapest arca szerint csak Isten tudhatja, mennyit kaptak volna, ha nem a szavazók nem taktikailag szavaznak. „Győzött a taktikai identitás, győzött a polgárháború, vesztett Magyarország” – összegezte Puzsér.

A Sétáló Budapest jelöltei egyébként gyengébben szerepeltek Puzsér Róbertnél: átlagosan 3,79 százalékot szereztek a mostani feldolgozottság mellett. Puzsér Róbert az Azonnali erre vonatkozó kérdésére is elmondta a szokásos mantrát, hogy akkora erőforráshátrányban, mint amiben ők voltak, ez ennyire volt elég.

A sajtótékoztatót alább lehet megtekinteni:

Karóczkai Balázs

Mohácson több az érvénytelen szavazat, mint az érvényes

22:24 Karóczkai Balázs

Mohácson, ahol a Fidesz-KDNP jelöltjének halála miatt végül csak az MSZP által jelölt Csorbai Ferenc indult el, a baloldali politikus kevesebb érvényes szavazatot kapott, mint ahányan érvénytelenül szavaztak. A településen a részvételi hajlandóság is alacsonyabb volt az országos átlagnál, mindössze 39,52 százalék, amiből 68,51 százalékos feldolgozottságnál több, mint négyezren érvénytelenül szavaztak, míg érvényesen csak 1 867 ember voksolt. Csorbai Ferenc egyébként az ellenzéki pártok felszólítására ellenére sem volt hajlandó visszalépni. Korábban a Zuglóban induló MSZP-s Horváth Csaba mondta el az Azonnalinak, hogy ő megfontolta volna a visszalépést a mohácsi szoci jelölt helyében.

Bakó Bea

Úgy néz ki, Egert is viszi az ellenzék

22:20 Bakó Bea

Az összellenzéki jelölt, a jobbikos Mirkóczki Ádám 47 százalékkal, három százalékponttal vezet a jelenlegi fideszes polgármesterrel szemben a szavazatok több, mint kétharmadának összesítése után. Úgy néz ki, a képviselő-testületben is meglesz az ellenzéki többség.

Pintér Bence

„Csak ebben a tetves, geci, kibaszott kurva városban vagyunk így. Elköltözök!”

22:17 Pintér Bence

Futnak be a a száz százalékos eredmények Győrből is. Borkai Zsolt előnye immár behozhatatlannak tűnik, de nagyon szorosan veszített csak Glázer Tímea. A körzetekben az ellenzékiek közül Bárány István nyert, a DK-s Glázer Tímea és az MSZP-s Pollreisz Balázs még esélyes lehet megfordítani az eredményt. Viszont az ellenzéki jelöltek sokkal jobban megszorongatták a fideszeseket több körzetben is, mint amire a Borkai-botrány előtt számítottak.

A fő ludas ebben a Civilek Győrért szervezet, akik egyébként profi kampányt folytattak, és segített nekik az is, hogy a jobbikosok visszaléptek a civilek javára. Az országos eredményeknek örülnek, de csak módjával. „Csak ebben a tetves, geci, kibaszott kurva városban vagyunk így. Elköltözök!” – értékelt telefonba mellettem egy ellenzéki képviselőjelölt.

Bakó Bea

Vajon beül-e a vesztes fideszes polgármesterjelölt a pécsi közgyűlésbe?

22:11 Bakó Bea

A fideszes kompenzációs listán első volt Vári Attila, így onnan közgyűlési mandátumot szerezhet. Az ÖPE-s Kővári János, akinek az egyesülete a választásra szövetkezett a Fidesszel, nagy nehezen meg tudta nyerni a körzetét 22 szavazattal.

Hutter Marianna

Toroczkai László magabiztosan behúzta Ásotthalmot

22:10 Hutter Marianna

A Jobbikból kivált Mi Hazánk Mozgalmat vezető Toroczkai László 2013 óta a déli határ közelében fekvő Ásotthalom polgármestere. Öt éve még jobbikos színekben indult, és akkor még egyetlen jelölt sem indult ellene. Idén viszont a már mi hazánkosként – a MIÉP és a kisgazdapárt támogatásával –  újrázni vágyó Toroczkai helyére két független jelölt is pályázott: Hajdu Sándor és Tóth Csaba. Toroczkai magabiztosan, 68,42 százalékkal nyerte meg a választást, mögötte Hajdu Sándor 17,02 százalékot, míg Tóth Csaba 14,56 százalékot ért el.

Hutter Marianna

Karácsony már 50 százalék fölött van

22:09 Hutter Marianna

Közel 62,7 százalék a feldolgozottság, és egyelőre úgy tűnik, ha lassan is, de inkább nő, mint csökken a különbség Karácsony és Tarlós között. Karácsony 50,02, míg Tarlós 44,93 százalékon áll. 

Pintér Bence

Egy ellenzéki képviselő áll győzelemre Győrben

22:09 Pintér Bence

A mostani adatok alapján megismétlődni látszik Győrben a 2014-es eredmény: egyedül Bárány István, Bácsa, Kisbácsa, Révfalu és az Ergényi lakótelep képviselője áll győzelemre az egyéni körzetekben. Öt éve is egyedül Bárány volt olyan egyéni győztes, aki nem fideszes. Pár körzetben még van esélye fordítani az ellenzéki jelöltnek azért.

Pintér Bence

„Borkai megnyerte az országot az ellenzéknek, mi meg kikapunk”

22:06 Pintér Bence

Győrben egyelőre feszült a hangulat az MSZP központjában: Glázer és Borkai között szoros a verseny, és a kerületekben is rendkívül szoros több helyen, leginkább a Jobbik visszalépése és a civilek jelenléte hozza meg a győzelmeket a Fidesznek. Amint vannak pontos adatok Győrből, elemzünk! A dohányzóban valaki így méltatlankodott: „Borkai megnyerte az országot az ellenzéknek, mi meg kikapunk!”

Bukovics Martin

Mizu Szombathelyen?

22:04 Bukovics Martin

Úgy hallottuk, hogy a 14 egyéni választókörzetből jelen állás szerint 12-t is elvihet az ellenzéki összefogás. A helyi lap, az Ugytudjuk azt írja, hogy a polgármesterségért 80 százalékos feldolgozottság mellett pedig az ellenzéki Nemény András áll nyerésre.

Petróczi Rafael

A Sétáló Budapest polgármesterjelöltje rosszabbul szerepelt, mint Puzsér Róbert

22:02 Petróczi Rafael

Legalábbis 62 százalékos feldolgozottság mellett. Amíg ugyanis Puzsér Róbert 4,44 százalékon áll, addig Lengyel Domonkos csak 3,1-en. Lengyel ugyanakkor még így is képviselő lett Újbudán: kompenzációs listán bejutott az önkormányzatba. Puzsér Róbert egyébként sajtókérdésre elmondta, kicsit csalódott, hogy nem lett meg neki az öt százalék, ugyanakkor úgy gondolja, Tarlós Istvántól vett el szavazatokat. Az eredetileg fél tízre meghirdetett, hivatalos sajtótájékoztatóra még továbbra sem került sor. Amint van valami, arról élőben tudósítunk. Lengyel Domonkossal a későbbiekben várható gyorsinterjú.

Karóczkai Balázs

Az M1 magyaráz #2

21:55 Karóczkai Balázs

Az egy unikum, hogy jobboldali főpolgármester volt egy európai uniós fővárosban! Ez az M1-en hangzott el, méghozzá a műsorvezető, Németh Balázs részéről, amire Mráz Ágoston Sámuel kormányközeli szakértő azonnal sietett kiegészíteni, hogy amíg a választók voltak a középpontban, és nem a botránypolitizálás, addig egyértemű volt Tarlós sikere. 

Bakó Bea

11 szavazattal nyert a marcipánosztogatás fotózására érzékeny Matolcsyné

21:54 Bakó Bea

Balatonakarattyán nagyon szűken, 11 szavazattal nyert Matolcsy György jegybankelnök volt felesége, akinek a nevéhez fűződik a kampány egyik emlékezetes incidense: amikor le akarták fotózni, hogy marcipánokat osztogat a standjánál, a fotózó embereket nagydarab emberek teperték le

Ruttkay Lili

Dreamteam Karácsonyéknál

21:54 Ruttkay Lili

Társasági élet rovatunk következik!

FARKASHÁZY TIVADAR MÁR CSAK EGY KÁVÉT KÉR

GRÉCZY ZSOLT (DK), EGY KARÁCSONY-AKTIVISTA, KOCSIS-CAKE OLIVIO (PÁRBESZÉD) ÉS MOLNÁR ZSOLT (MSZP) FESZÜLTEN FIGYELIK AZ EREDMÉNYEKET!

ITT PEDIG A MAGYAR SAJTÓ!
Hutter Marianna

Márki-Zay elmondta az Azonnalinak, miért sikerülhetett újra nyernie

21:51 Hutter Marianna

Igen, nyertem – így erősítette meg Márki Zay Péter az Azonnalinak, hogy sikerült újráznia Hódmezővásárhelyen. Nemcsak viszonylag hasonló különbséggel nyert ismét a polgármester, mint tavaly, de mint elmondta, a tizennégy fős közgyűlésből is legalább kilenc helyet van esélyük elhozni. Hogy minek köszönheti a győzelmet, arra úgy válaszolt:

„a mi munkánknak az elmúlt másfél évben és Lázár Jánosék munkájának az elmúlt másfél évben”.

Hogy gratulált-e neki papíron független, amúgy Fidesz-közeli ellenfele, Grezsa István, arra úgy válaszolt, még nem, de várja, hogy megtegye. És hogy mi lesz holnap az első dolga Márki-Zaynak? „Nyilván bemegyünk a polgármesteri hivatalba, és megtervezzük az elkövetkezendő öt évet”. Hogy számított-e megint győzelemre, azt mondta: „Rendkívül izgultam, de titkon reméltem, hogy így lesz”. Márki-Zay arról is beszélt, gratulál minden településnek, ahol az ellenzék győzőtt. Információi szerint ellenzéki győzelem esélyes Egerben, Miskolcon, Szigetszentmiklóson, Dunaújvárosban és Szegeden is.

Karóczkai Balázs

Az M1 magyaráz #1

21:50 Karóczkai Balázs

Az M1-en Németh Balázs műsorvezető Mráz Ágoston Sámuellel, a Nézőpont Intézet vezetőjével követi az önkormányzati választást. Az objektivitást szem előtt tartó közmédia beszámolt a Fidesz-KDNP „elsöprő” sikeréről: az összes megyei közgyűlésen Fidesz-KDNP-s többség lesz, és a jelenlegi eredmények szerint 447 polgármestert adhat a kormánypárt, számoltak be.

Mráz elmondta, hogy a Fidesz-KDNP négyszer-ötször több polgármestert ad, mint az ellenzék. Ezen kívül Németh kérdésére azt válaszolta Mráz, hogy a nagy kérdés, lesz-e még holnap Jobbik – még jó, hogy sikerült megtalálni a releváns kérdéseket pont akkor, mikor az ellenzék sorra nyeri meg a korábban fideszes bástyáknak tartott városokat, kerületeket.

Győri Boldizsár

Most már biztos, hogy ellenzéki lesz Pécs polgármestere

21:50 Győri Boldizsár

Immár matematikailag is Péterffy Attila, az ellenzéki összefogás jelöltje nyerte meg Pécs polgármesteri pozícióját. Nyolcvanhat százalékos feldolgozottság mellett továbbra is 53-42 százalékkal vezet Vári Attila fideszes jelölt előtt, ez a hátrány már nem hozható be.  

Bakó Bea

Tarlós nem csalódott

21:46 Bakó Bea

Pedig igencsak vesztésre áll, de nem csalódott Tarlós István. Az Azonnalinak azt mondta: mást mutattak a számítások, de hetvenegyévesen nincs abban a helyzetben, hogy csalódott legyen, ráadásul még amúgy sem végleges az eredmény.

Hutter Marianna

Őrsi Gergő vezet – kiáltott fel az MSZP-s politikus sikerének örülve a DK-s Gréczy Zsolt

21:42 Hutter Marianna

Karácsony Gergely eredményváróján – miután itt főként újságírók, illetve politikusok vannak – nem nagyon van őrjöngés a folyamatosan bejövő ellenzéki győzelmi hírek ellenére sem, most Gréczy Zsolt törte meg a viszonylagos csendet az örömködő felkiáltásával.

Ruttkay Lili

Lapos hangulat Karácsonynál

21:40 Ruttkay Lili

Ilyen a hangulat Karácsony eredményváróján! Ha nem néznénk a választás.hu-t, nem gondolnám, hogy vezet!

Szakács András

Ha Pikó nyer

21:33 Szakács András

A Józsefvárosban induló ellenzéki Pikó András eredményére azért is érdemes figyelni, mert a magyar politika egyik régi közhelye, hogy civil jelölteket kell találni. Az elmélet szerint így megújítható a politika és semlegesíthető az ellenzéki politikusokat is sújtó negatív vélemény a profi politikusokról. Ha Pikó András nyer, akkor a pártok lehet, újraértékelik a jelöltállítási stratégiájukat, és nem maguk közül választanak majd egy pártos jelölteket, hanem kívülről hívnak egyre többet, aki mögé beállnak.

Karóczkai Balázs

Niedermüller vezet a VII. kerületben

21:30 Karóczkai Balázs

A szavazatok 34,69 százalékos feldolgozottságánál több mint 10 százalékkal megy Niedermüller Péter, az ellenzék DK-s jelöltje a fideszes Vattamány Zsolttal szemben. Niedermüller 50,29 százalékot, Vattamány Zsolt pedig kereken 40 százalékot kapott eddig. Moldován László LMP-ből távozott független polgármesterjelölt 5,15 százalékkal áll. Moldován korábban elmondta nekünk, miért döntött az LMP-ből való kilépés mellett.  

Bakó Bea

A győztes pécsi ellenzék az újságírókat nem épp ünnepi hangulatban váratja

21:28 Bakó Bea

Száraz pogácsával és cukros üdítőkkel kell beérniük az újságíróknak, akiket gondosan elszeparáltak Péterffy Attilától (de legalább beengedtek, nem úgy, mint a Fideszhez). A nyertes polgármesterjelölt az ígéret szerint hamarosan megjelenik a sajtó előtt.

Hutter Marianna

Érdet is behúzta az ellenzék

21:27 Hutter Marianna

Az Azonnali úgy tudja, nemcsak, hogy elvitte a polgármesteri széket az ellenzék, de még emellé minden egyes egyéni körzetet is megnyertek. 

Illés Gergő

Márki-Zay Péter újrázott, s nem is kevéssel

21:22 Illés Gergő

2018. februárjában az egész országot meglepte, mikor az összellenzéki támogatással induló Márki-Zay Péter a korábban fideszes bástyának hitt Hódmezővásárhelyen aratott győzelmet egy időközi választáson. 

Mostanra viszont már szinte biztossá vált, hogy a városvezető, aki egészen eddig fideszes képviselőtestületi többséggel irányította Hódmezővásárhelyt, újrázni tudott, mindezt ráadásul 65 százalék fölötti részvétel mellett. A hivatalos adatok szerint Márki-Zay 57.35 százalékkal vezet a függetlenként induló fideszes Grezsa István előtt, akinek 42,65 százaléka van. Az Index információi szerint ráadásul Márki-Zaynak még a közgyűlésben is többsége lesz, úgy tudjuk, hogy 10-5 arányban. A polgármester szerint a „kényszerű együttélésnek vége”, olyan közgyűlés áll majd össze, amely „nem csak egy ember utasítására hallgat” – értette ezalatt Lázár Jánost Márki-Zay.

Szakács András

Orbán nélkül nyerni lehet-e?

21:15 Szakács András

Arra is választ kapunk ma, hogy vajon lehet-e Orbán Viktor nélkül választást nyerni. A miniszterelnök kifejezetten hátravonta magát és a helyi jelöltek kampányolhattak, sőt a Fidesz-logó is miniatürizálódott.

Karóczkai Balázs

Miskolc az ellenzéké

21:15 Karóczkai Balázs

93,75 százalékos feldolgozottságnál több, mint nyolcezer szavazattal vezet az ellenzéki jelölt, Veres Pál a fideszes Alakszai Zoltánnal szemben. Veres Pál a szavazatok 54,91 százalékát szerezte meg, míg Alakszai Zoltán 40,67 százalékot kapott.

Illés Gergő

A parkolási botrány kinyírta a Fideszt Ferencvárosban

21:13 Illés Gergő

Baranyi Krisztina, a parkolási ügyeket a 444-gyel közösen feltáró önkormányzati képviselő jelen állás szerint nagyon simán fog nyerni a fideszes Bácskai János előtt: az összellenzéki polgármesterjelölt Baranyinak 57,12 százaléka, Bácskainak pedig csupán 39,54 százaléka van 34,69 százalékos feldolgozottság mellett.

Pintér Bence

Győr: káosz van a beérkező információkban

21:11 Pintér Bence

Az MSZP-központba befutó részeredmények alapján több győri körzetben is szorosabb a verseny, mint amilyennek az ellenzéki jelöltek arca alapján tűnik.

+ Glázer Tímea és Borkai Zsolt között nagyon kiélezett a verseny.

+ A hatos választókörzetben szoros a verseny Pollreisz Balázs (ellenzék) és Hajtó Péter (Fidesz) között, utóbbi vezet öt darab szavazattal a valasztás.hu szerint, a helyi erők szerint ennél jobban áll az ellenzéki jelölt.

+ Szoros a verseny a 8-as, a 10-es, a 11-es és a 12-es körzetben is.

Összességében azt mondják a választókörzetekből füleseket kapó képviselők, hogy több körzetben sem állnak nagyon rosszul. Ami biztos, hogy a Fidesz a fölénye egy részét elvesztette, de sok szavazatot visz el az ellenzéktől a két civil szervezet is.

Hutter Marianna

Friss eredmények: 34 százalékos feldolgozottságnál is Karácsony az első

21:10 Hutter Marianna

Még mindig tartja magát Karácsony Gergely előnye, 49,40 százalékon áll, míg Tarlós István 45,46 százalékon. 

Bakó Bea

Úgy tűnik, ellenzéki többség lesz a pécsi közgyűlésben

20:58 Bakó Bea

Viszonylag alacsony még a feldolgozottság (átlagosan 20-30 százalék körüli), de ez alapján úgy tűnik: 16 képviselője lesz az összellenzéki (mínusz LMP) Mindenki Pécsértnek és nyolc a Fidesznek: ebből csak kettő egyéni képviselő, a többi kompenzációs listáról juthat be. Az LMP egy szem kompenzációs mandátumot szerezhet. 

A polgármesteri széket nagy valószínűséggel az ellenzéki Péterffy Attila szerzi meg, 8 százalékponttal vezet a fideszes Vári Attila előtt, csaknem 24 százalékos feldolgozottságnál.

Karóczkai Balázs

A VIII. kerületben tényleg izgalmas a választás

20:55 Karóczkai Balázs

A fideszes regnáló polgármester, Sára Botond és az ellenzéki Pikó András között mindössze 1 szavazat különbség van 21,67 százalékos feldolgozottságnál.

Illés Gergő

Ennyire ártott meg Wittinghoffnak a szexbotrány

20:55 Illés Gergő

Vagyis semennyire. Wittinghoff Tamás, akivel az interjúnkat itt olvashatod, 75,43 százalékkal vezet a fideszes Dr. Czuczor Gergely előtt, akinek csak 24,57 százaléka van 23,91 százalékos feldolgozottság mellett Budaörsön.

Karóczkai Balázs

Márki-Zay magasan vezet, szinte biztos a győzelme

20:55 Karóczkai Balázs

80,39 százalékos feldolgozottságnál közel háromezer szavazat előnye van Márki-Zaynak. A regnáló hódmezővásárhelyi polgármester a szavazatok 57,74 százalékát szerezte meg, míg fideszes kihívója, Grezsa István a szavazatok 42,26 százalékát kapta meg. 

Hutter Marianna

Máris majd 24 százalékos a feldolgozottság, még mindig Karácsony áll nyerésre

20:52 Hutter Marianna

Karácsony épp 49,47 százalék, Tarlós 45,39 százalék. 

Illés Gergő

Egerben épp Mirkóczki páholja el a fideszes Habist

20:52 Illés Gergő

De nem kicsit, hanem nagyon: az összellenzéki Mirkóczki Ádám 47,97 százalékkal vezet a 43,58 százalékos Habis László előtt 24 százalékos feldolgozottságnál. A tandembicikli-ellenes, harmadik utas Dr. Pócs Alfréd 5,99 százalékon áll.

 
Karóczkai Balázs

Botka nagyon vezet Szegeden

20:50 Karóczkai Balázs

A szavazatok 0,93 százalékos feldolgozottságánál a regnáló MSZP-s polgármester, Botka László a szavazatok 60,96 százalékát kapta meg, míg ellenfele, a Fidesz által indított Nemesi Pál 36,28 százalékot. A többi jelölt egy százalékos eredménynél áll. 

Illés Gergő

Na de hol tarol a Fidesz?

20:47 Illés Gergő

Zalaegerszegen a fideszes Balaicz Zoltán 70 százalékkal vezet, az összellenzéki Keresztes Csaba csupán 23 százalékra jó.

Debrecenben nem meglepő módon a fideszes Dr. Papp László a voksol közel 65 százalékát szerezte meg, a DK-MSZP-Párbeszéd jelöltje, Varga Zoltán 18,94, a Momentum-Jobbik-LMP-jelölt Kőszeghy Csanád Ábel 11,77 százalékot gyűjtött.

Kaposváron is vezet a Fidesz, Szita Károly 56,49 százalékkal vezet az összellenzéki jelölt Horváth Ákos Ervin 39 százalékával szemben.

Nyíregyházán sem brillírozik az ellenzéki összefogás, ott a fideszes Kovács Ferenc közel 55 százalékkal vezet, az ellenzéki Jeszenszki András valamivel több, mint 45 százalékon áll.

Sopronban is vezet a fideszes Farkas Ciprián 55,62 százalékkal, a független Varga Norbert 38,79 százalékra jó.

Esztergomban a MOL-vezérigazgató Hernádi Zsolt unokaöccse, Hernádi Ádám vezet 56,5 százalékkal, míg Cserép János összellenzéki jelölt csupán 28,02 százalékon áll. Meglehetősen erős Réfalfi Gergely független jelölt a maga 15,48 százalékával. 

Pintér Bence

Győrben elég ambivalens a helyzet

20:46 Pintér Bence

A győri képviselőjelöltektől olyan információk szivárognak, hogy a polgármester-választás szorosnak tűnik az ellenzéki Glázer Tímea és a fideszes Borkai Zsolt között, az egyéni választókerületek nagy részében azonban a jelenlegi számok alapján nagyon jól áll a Fidesz. Ennek megfelelően egyelőre leginkább feszült arcokat látni a helyi MSZP székházában: ha így maradnak a dolgok, az azt jelenti, hogy Borkaiban megingott a bizalom, a Fidesz iránt azonban az továbbra is töretlen.

Hutter Marianna

Visszatért a valasztas.hu, már vannak eredmények, közel 4 százalékos feldolgozottságnál Karácsony vezet

20:45 Hutter Marianna

A jelenlegi állás szerint Karácsony Gergelynek 48,2 százaléka van, Tarlós Istvánnak 46,05 százalék, Puzsér Róbertnek pedig 4,52 százalék. Ugyan Berki Krisztián is elindult, ő jelenleg csak 0,92 százalékon áll. Na persze ne felejtsük el: ilyen alacsony feldolgozottságnál ez még nem jelent semmit. 

Techet Péter

Keresztes László Lóránt tényleg zöld

20:45 Techet Péter

Amint Bakó Bea posztolta: az LMP pécsi buliján hús, zsír, székely zászló, Nagy-Magyarország-térkép. A nyilasok színe is a zöld volt, Keresztes jó pártban van.

Techet Péter

Lázár János mit csinál éjfél után?

20:42 Techet Péter

Nekem megvan az az összeesküvés-elméletem, hogy tavaly februárban Lázár János bábja azért vesztette el a választásokat Hódmezővásárhelyen, mert a Fidesz központja égetni szerette volna a később a miniszteri székből is kisöpört Lázárt. Ha ez igaz (erre semmi bizonyítékom nincs), akkor Orbán most is örülhet: Márki-Zay Péter egyelőre vezet elég jelentős előnnyel a Csongrád megyei, khm, izé, városban. 

A Fidesz (helyben Lázár) jelöltjének kudarca persze jó hír az ellenzéknek, jó hír Márki-Zaynak, és hazudnék, ha azt mondanám, nem örülök én is kicsit (holott életemben egyszer voltam csak Hódmezővásárhelyen, dögunalmas volt). És nagyon rossz hír Lázár János, bukott kancelláriaminiszternek.

És akkor itt jön mégis be az én elméletem: ez utóbbi pedig nagyon jó hír Orbánnak és a központi Fidesznek. Nem lennék most Lázár helyében, pedig ő az egyetlen szimpatikus fideszes nekem az egész brancsból.

Illés Gergő

Egyelőre úgy tűnik, az ellenzék ismét viheti Salgótarjánt

20:40 Illés Gergő

A nógrádi megyeszékhelyen az Index információi szerint 12,5 százalékos feldolgozottságnál az ellenzéki Fekete Zsolt 52,18 százalékkal vezet a 45,1 százalékon álló, fideszes Szabó Csabával szemben.

Ugyebár Salgótarján volt az a város, ahol az Európai Bizottság által támogatott iroda, az Europe Direct szállt be a helyi Fidesz kampányába.

Hutter Marianna

Behalt a valasztas.hu

20:39 Hutter Marianna

:(((((((((((((((((((((

Győri Boldizsár

Pécsen az ellenzék áll nyerésre

20:39 Győri Boldizsár

Pécsen nagyon nem nem áll nyerésre a Fidesz. Közel húsz százalékos feldolgozottságnál az arányok: 52 százalék az ellenzéki Péterffynek, 41 százalék Várinak, és 4 százalékon áll Kóbor József, LMP-s polgármesterjelölt.

Bakó Bea

Mi kell ahhoz, hogy pezsgőzzenek a pécsi LMP-sek?

20:36 Bakó Bea

Van pezsgő? – kérdezte valaki a pécsi LMP-nél. Na de mégis mit kéne elérniük, hogy pezsgőzzenek? Keresztes László Lóránt szerint egy önkormányzati képviselő már büszkeség, a pezsgőzéshez 2-3 kéne (ez eléggé irreálisnak tűnik), de pálinkázni meg mindenképp fognak. Kóbor József polgármesterjelölt elég szomorúan üldögél, pedig ha tényleg  4 százalékot kap, akkor az több, mint amire számítottam. Ráadásul úgy tűnik, így is simán megveri az ellenzéki Péterffy a fideszes Várit, úgyhogy ezúttal nem az LMP lesz az ellenzéki sikerek elrontója az ellenzéki közvélemény szemében.

Bakó Bea

Ha nincs Fidesz, jó az LMP is, legalábbis egy választási bulira

20:32 Bakó Bea

Miután a Fideszhez nem jutottam be Pécsen, átjöttem az LMP-hez a pécsi Ferencesek utcájába. Ez itt olyannyira a párt jobbszárnya, hogy Nagy-Magyarország térképe lóg a falon, a magyar mellett kint van egy bazi nagy székely zászló is, és mindenféle belpesti vegán buziskodás helyett liba- és mangalicazsíros kenyér a menü. 

AZ OTT KÓBOR JÓZSEF PÉCSI LMP-S POLGÁRMESTERJELÖLT, ÉS KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT, AZ LMP KORÁBBI TÁRSELNÖKE ÉS PARLAMENTI KÉPVISELŐJE, AMINT AZ ATV-T NÉZIK.

Karóczkai Balázs

Márki-Zay egyelőre vezet, de szoros küzdelem lesz

20:32 Karóczkai Balázs

27,45 százalékos feldolgozottságnál Márki-Zay Péter a szavazatok 53,79 százalékát, míg a függetlennek álcázott fideszes kihívója, Grezsa István 46,21 százalékát kapta meg a 24.hu szerint. Márki-Zay még korábban egy interjúban elmesélte nekünk, hogy szoros küzdelemre számít. Ezt jól mutatja az is, hogy az országos átlagot jóval meghaladva, 64,6 százalékos volt a részvétel az urnazárás előtt félórával.

Techet Péter

Mire lesz jó Puzsér?

20:27 Techet Péter

Puzsér nem akar pártot alapítani – jelentette be.

Ez egyrészről nem meglepő: egy elitellenes politikus mindig egyben pártellenes is. Az ilyen demokrácia-felfogás tagadásának részletei Hans Kelsennél megtalálhatóak, aki szerint egy működőképes demokrácia igenis csak képviseleti lehet, a képviselet pluralizmusa pedig igényli a pártokat. A populista demokrácia-felfogás lényege viszont éppen az, hogy a pártok az elit szervezetei, amelyek nem hogy nem képesek képviselni az istenadta népet, de meg is osztják őket. Ennek részletei meg Carl Schmittnél.

Azaz Puzsér értelemszerűen nem akar pártot alapítani – ha van politikai célja, akkor mozgalmat akarhat csak, az ő elitellenes populizmusának az felel meg.

Grillonak sincs a mai napig pártja, az Öt Csillag egy mozgalom. Ez persze csak retorika, mert amúgy ugyanúgy viselkedik, mint bármilyen más párt. Puzsér is ért ehhez a retorikai trükkhöz. Már indulása is ez volt. Azt mondta, hogy ő az egész rendszer ellenzéke, majd szépen elindult a rendszer által rendezett választásokon. Ha a NER-t tényleg csak kívülről lehet leváltani, akkor Puzsér indulása nem több, mint amikor a Kádár-rendszerben bevezette a Hazafias Népfront a kettős jelölést. (Ez persze hülyeség. De ha Puzsér által hirdetett párt- és rendszerellenességet komolyan vesszük, erre a hülyeségre kell jutnunk.)

Másrészről persze lehet, hogy Puzsér tényleg még mozgalmat sem akar alapítani.

Ha mozgalom se lesz, akkor indulása tényleg nem volt más, mint személyes bosszú Karácsony Gergely ellen,

amiben – és Puzsér nem annyire hülye, hogy ezt ne látta volna – a Fidesz hasznos idiótája lehetett.

Meg tudjuk talán majd a tényleges eredmények után, hogy Puzsér indulása legalább egy magyar grilloizmusnak segíthet-e. Vagy pusztán Tarlós Istvánnak segített? Vagy még neki se?

Bakó Bea

Több, mint kétharmaddal nyert a volt jobbikos martonfai polgi, aki menekülttábor ellen harcol

20:25 Bakó Bea

Bosnyák András információink szerint majdnem háromnegyeddel újrázik a Pécs melletti Martonfán. A település arról híresült el, hogy menekülttábort akart a bevándorlás ellen harcoló Fidesz-kormány ott létesíteni még 2015-ben. Ez egyelőre azóta sem történt meg, de az ügy elvileg továbbra is függőben van. A korábban Jobbik-tag polgármester, aki a tavalyi parlamenti választáson LMP-s színekben indult, most a Gémesi-féle Új Kezdetben politizál.

Illés Gergő

Belsős pletykák szerint Borkai kicsivel vezet, Miskolcon és Szombathelyen ellenzéki győzelem alakul

20:24 Illés Gergő

Az Azonnali úgy értesült, hogy Győrben Borkai Zsolt, a szexbotrányba keveredett fideszes polgármester éppenhogy vezet összellenzéki kihívója, Glázer Tímea előtt. Miskolcon viszont már jobban áll az ellenzék, ott állítólag 23 százalékos feldolgozottság mellett az összellenzéki Veres Pál 56 százalékkal vezet a fideszes Alakszai Zoltán előtt. Szombathelyen az ugytudjuk.hu információi szerint Nemény András összellenzéki jelölt 51 százalékkal vezet a 48 százalékon álló fideszes Balázsy Péter előtt 4 százalékos feldolgozottság mellett.

Karóczkai Balázs

A 24.hu már eredményeket közöl

20:21 Karóczkai Balázs

A Nemzeti Választási Irodánál még nincsenek eredmények, de a 24.hu már beszámolt párról. 0,43 százalékos feldolgozottságnál Karácsony Gergely 48,52 százalékon, Tarlós István 46,05 százalékon, Puzsér Róbert pedig 4,52 százalékon áll. 

Győri Boldizsár

Pécs: Az ellenzék eredményvárójáról inkább már az internet is elment

20:20 Győri Boldizsár

Két és egynegyed órája várunk arra, hogy elkezdődjön az eredményváró. A politikusok tőlünk gondosan elzárva várják a híreket, ha nyernek, összeengednek minket velük, ha nem, akkor egy rövid sajtóközleményt kapunk, „ezt az egyet eltanulta a Fidesztől az ellenzék", súgta meg egy tapasztaltabb kolléga. A pogi kihűlt, Puzsér szusiját látva pedig már közel sem olyan finom többé. Ja, és az internet elromlott, úgyhogy nincs más hátra, innovatívnak kell lenni!

Bakó Bea

Pécsen rejtélyes törés történhetett a tér-idő kontinuumban

20:12 Bakó Bea

Azért nem engedtek be a Fidesz eredményváró bulijára, mert állítólag két hete lejárt a regisztrációs határidő. Csakhogy szerdán meg még azt mondták, hogy még nem tudják, hol lesz a buli. Értsem meg, hogy a dolgok így működnek, és különben is: az RTL-t se engedték be. Részletek itt.

Petróczi Rafael

Puzsér Róbert az Azonnalinak: Teljesen mindegy, milyen eredményt érünk el, mindenképpen visszamegyünk a kulturális térbe

20:11 Petróczi Rafael

Puzsér Róbert sajtótájékoztatóján több minden is kiderült. Még az eredmények ismeretében hiányában kérdezte meg tőle az Azonnali, hogy van-e olyan álomeredmény, aminek tudatában nem vonulna vissza a kulturális térbe, hanem folytatná tovább a politikai építkezést. Kérdésünkre a Sétáló Budapest vezetője elmondta: teljesen mindegy számukra, milyen eredményt érnek, ha egy százalékot, ha sokkal többet, a kulturális térben szeretnék tovább folytatni az építkezést, hogy a 2024-es önkormányzati választásra a rendszer alternatíváját még erőteljesebben kínálhassák fel a választóknak. 

Az Azonnali megérdeklődte a főpolgármester-jelölttől azt is, hogy miért pont a XI. kerületben, Óbudán állítottak egyéni képviselőjelölteket, illetve polgármesterjelöltet. Puzsér Róbert a döntésüket azzal indokolta, hogy ők a parkolási maffia által leginkább sújtott kerületekre koncentráltak, azaz Zuglóra, Ferencvárosra és Óbudára. Zuglóban viszont hiteles alternatívát kínál szerintük Várnai László, míg Ferencvárosban Baranyi Krisztina, az előválasztáson győztes, közös ellenzéki polgármesterjelölt. Így a Sétáló Budapest Óbudára összpontosított.

A teljes sajtótájékoztatót alább lehet megnézni:

Szakács András

Mi lesz Borkaival?

20:07 Szakács András

Politikai kommunikációs szempontból a hétfői nap nagy kérdése, hogy folytatódik-e a Borkai-botrány az ellenzék szempontjából? Fenntartják-e országos szinten + még jobban rátolják-e a Fideszre az ügyet? Ha pedig igazak a pletykák – és azoknak hitelt is ad az ellenzék –, akkor a Fidesz Borkai Zsolt győzelme esetén lemondásra kényszeríti az újraválasztott győri polgármestert, ami egyben azt is jelenti, hogy a győriek nem nyugodhatnak meg, hiszen gyakorlatilag hétfőn indul is az új kampány a városban.

Karóczkai Balázs

Puzsér mindenkinek beszólt, aki nem Puzsér

20:03 Karóczkai Balázs

Puzsér Róbert sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem így tervezte ezt a kampányt, hiszen Budapest jövője helyett a bulvártémák uralták a médiát. Ehelyett szerinte egy bűnözővel, egy személyiségtolvajjal, illetve egy öregemberrel kellett megmérkőznie, aki nem volt hajlandó kampányolni.

Szerinte a NER-t kell leváltani, hiszen a Fidesz az Orbán Viktor által adott hűségadományokra épül, amiben a káderek jachton kokainoznak a keresztény szabadság védelme érdekében, míg a baloldalon az álellenzéki jelöltek a megemelt képviselői fizetéseikből vásárolt iPhone X-ükön pötyögik be rögtön, hogy Puzsér Fidesz-bérenc, és kokainozás közben tervezik korrupt ügyeiket.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy mozgalma nem fog párttá alakulni, mert a pártok a pusztításra épülnek, nem pedig a népképviseletre. Programját szerinte elérte, mert a jelenlegi ellenzékkel szemben egy új referenciapontot határozott meg.

Pintér Bence

Borkai Zsolt és felesége állítólag külön érkeztek a szavazásra

19:59 Pintér Bence

Bár én a győri MSZP központjában ülök, szemeim és füleim szerte a városban jelen vannak. Tőlük hallottuk a következő pletykát: Borkai Zsolt és felesége külön Audival érkeztek a bácsai óvodában található szavazókörbe (ez szűkebb pátriárkám, itt nőttem fel), ahol aztán fülig érő mosollyal szavaztak. Arról is beszélnek, hogy Borkai polgármester urat négy biztonsági őr kísérte a szavazóhelyiségbe.

Illés Gergő

Csak beelőzték a magyar részvételi adatokat a lengyelek

19:55 Illés Gergő

Lengyelországban ugyebár ma tartanak parlamenti választásokat, melyeket valószínűleg toronymagasan a Jaroslaw Kaczyński-féle Jog és Igazságosság fog behúzni a polgári és a baloldali koalíciókkal szemben. Reggel még gyötrelmesen lassan jöttek a szavazatok, volt, hogy úgy tűnt, a magyar önkormányzati részvételi adatok is lekörözik a lengyeleket, de végül Lengyelország is felébredt, és az emberek elszállingóztak szavazni.

A délután 5 órai adatok alapján a választók 45,94 százaléka ment voksolni, ugyanezen szám négy évvel ezelőtt csupán 38,97 százalék volt. Úgy látszik, az álmos kezdés után az inkább ellenzéki Nyugat-Lengyelország is felébredt, és a részvételi adatok így felértek a kormánypártot inkább támogató keleti országrészek adataihoz. Egyedül a délnyugaton található Opolei vajdaság marad alul, ott a negyven százalékot sem éri el a részvétel.

Hutter Marianna

Tordai: Gyurcsány bölcs és önkorlátozó stratégiát követett

19:55 Hutter Marianna

Innentől kezdve nem tudom Tarlós István bocsánatkérését komolyan venni. Ha azt hiszi, hogy ezzel megalázhat, akkor nagyon el van tévelyedve  – így reagált Tordai Bence arra, hogy annak ellenére, hogy a főpolgármester az Azonnalinak adott interjújában elnézést kért, mert tévesen Tordai Benedeknek szólította, és azóta is következetesen így teszi. 

Tordai Bence azért hozzátette: látva, hogy Tarlós nem volt úriember, ő maga sem volt az, ezért neki is volt egy posztja, ahol Pistinek nevezte a főpolgármestert, mégpedig egy szombati kampányeseményük kapcsán, aminek a „táncolj, Pisti, búcsúbuli” címet adták. Hogy ezt utólag megbánta-e, arra határozott nemmel felelt. Hogy ez nem óvodás tempó-e, arra az országgyűlési képviselő azt mondta: visszautalás egy másik politikust tánccal búcsúztató bulira.

Ugyan Tordai nem mondta ki, de nyilvánvalóan Gyurcsány Ferencre gondolt. Gyurcsány kapcsán egyébként Tordai a kérdésre, hogy miért nem erőltethette túl a kampányt a DK-elnök, azt mondta: „lehet, hogy ezzel segített többet”. Ugyanakkor hangsúlyozta: Dobrev Klára teljes mellszélességgel bedobta magát, amikor DK-sokat hívtak, ott voltak. „Szerintem Gyurcsány Ferenc most nagyon bölcs és önkorlátozó stratégiát követett, úgyhogy a DK-val kapcsolatban nincs bennünk csalódottság, rendesen odarakták magukat a kampányban.”

És hogy mit vár Tordai a ma estére? „Nem merek már érezni semmit, nem voltam ilyen ideges az elmúlt tíz évben, mióta a politikában benne vagyunk, mert most tényleg karnyújtásnyira van a győzelem. De nem merek elbizakodott lenni, csak optimista.” Azért arról is beszélt: „remélem, itt a bulinegyed közepén utcabál lesz, és itt fogjuk Gergőt éltetni és az ellenzéki együttműködés sikerét”. A felvetésre, hogy ha veszít Karácsony, akkor hol lesz az after, azt mondta:

nagy afterre azért nem készül, mert másnap reggel fél 7-kor meg kell jelennie az ATV stúdiójában.

A párbeszédes politikus azt is elárulta, tippmixet játszanak kollégáival a választással kapcsolatban, ő arra fogadott, hogy Karácsony nyer 50-47 arányban. Arra viszont már nem emlékezett, hogy mit kap, ha ő nyer. 

Hutter Marianna

Külön eredményváró sajtótájékoztatót tart a Jobbik

19:47 Hutter Marianna

Míg az összellenzéki, 400 nevű bulinegyedi bárban tartott eredményvárón a Jobbik politikusainak kivételével elvileg minden más párttól lesznek jelen politikusok, a párt nemrég jelentette be, este 9-től eredményváró sajtótájékoztatót tart egy másik helyszínen. A Jobbik különcködése annyiban egyáltalán nem meglepő, hogy Budapesten ugyan ők is Karácsony Gergelyt támogatják főpolgármester-jelöltként (miután ő nyerte az előválasztást), de formálisan nem szerepelnek a politikus, illetve a fővárosi összellenzéki jelöltek jelölőszervezetei között. 

Illés Gergő

A megyeszékhelyek közül továbbra is a szombathelyiek a legaktívabbak, Budapest a dobogón

19:44 Illés Gergő

A 18:30-as részvételi adatok alapján újra megnéztük, hogy mely megyeszékhelyeket mozgatta meg a legjobban a választás, és melyeket hagyott teljesen hidegen. Az újdonságok: Hódmezővásárhelyen már a választók lassan kétharmada ment el szavazni, Szombathely elhúzott a részvételben, Budapest feljött a harmadik helyre, a sereghajtó viszont maradt a lefutott meccsnek látszó Debrecen.

1. Szombathely: 53,21 százalék

2. Szeged: 49,38 százalék

3. Budapest: 49,19 százalék

4. Miskolc: 48,68 százalék

5. Eger: 47,38 százalék

6. Szekszárd: 46,78 százalék

7. Székesfehérvár: 45,9 százalék

8. Salgótarján: 45,44 százalék

9. Veszprém: 43,74 százalék

10. Esztergom: 43,63 százalék

11. Kaposvár: 43,54 százalék

12. Győr: 43,09 százalék

13. Zalaegerszeg: 42,61 százalék

14. Békéscsaba: 42,27 százalék

15. Pécs: 42,27 százalék

16. Szolnok: 40,76 százalék

17. Nyíregyháza: 39,31 százalék

18. Kecskemét: 36,38 százalék

19. Debrecen: 33,99 százalék

+1: Hódmezővásárhely: 64,6 százalék

Petróczi Rafael

Késik Puzsér Róberték sajtótájékoztatója

19:36 Petróczi Rafael

Az újságírókat úgy informálták, hogy fél nyolckor fog a Sétáló Budapest sajtótájékoztatót tartani. Egyelőre semmi, csak Zaránd Péter, a Sétáló Budapest kampányfőnöke rohangál össze-vissza, mint a mérgezett egér. 

Győri Boldizsár

Pécs: Pangás az ellenzék eredményváróján

19:35 Győri Boldizsár

Elméletileg hat órakor kezdődött Péterffy Attila, a pécsi ellenzéki polgármesterjelölt eredményvárója. Negyed hatra ki is nyitották a sajtószobát, félre megérkezett a forró tökmagos pogácsa, háromnegyed hétkor pedig segítettem összerakni a technikát a pincérnek. Most fél nyolc van, de egyedül üldögélek, mint a kisujjam. Ez azért nagyon furcsa, mert Pécsen egyáltalán nem egyértelmű, ki fogja megynerni a polgármesteri posztot, ezért kissé magasabb érdeklődésre számítottam. Annyi baj legyen, én a helyszínen vagyok, és megírom, ha történik valami. 

Karóczkai Balázs

Glázer Tímea: Szomorú, hogy a Borkai-ügy miatt lett híres Győr

19:33 Karóczkai Balázs

Glázer Tímea, a győri ellenzéki polgármesterjelölt az Azonnalinak elmondta, hogy csalódott, hogy a győri kézilabdás lányok, a szép terek és utcák helyett a Borkai-ügy miatt lett országos hírű a győri kampány. Glázer kérdésünkre elmondta, hogy ezzel természetesen sok győrihez eljutottak, mivel a negatív kampány alapvetően jobban érdekelte a választókat, de ezenkívül is győzelemre számít, mivel eleve úgy indultak neki a kampánynak. A győri jobbikosok kilépéséről pedig azt mondta, hogy csak az eredmény tükrében fogja tudni megállapítani, valóban volt-e hatása a kilépésüknek.

Hutter Marianna

Már megy Karácsony Gergely eredményvárója a bulinegyedben. Fotókon mutatjuk a helyszínt!

19:25 Hutter Marianna

Már hat órától gyülekeznek az újságírók a budapesti bulinegyed közepén található 400 nevű vendéglátóipari egységben, ugyanis itt tartja eredményváróját Karácsony Gergely összellenzéki főpolgármester-jelölt.

A helyszínválasztás mérsékelten szerencsés, miután a terem közepén már egészen fullasztó a levegőhiány, a nyitott ablakok pedig a beáramló cigifüst miatt kevéssé segítenek. Mindenesetre az izgatott párbeszédes-MSZP-s sajtósoktól kezdve a kormánypárti újságírókon át a szelfiző fiatalokig már egész sokan összegyűltek, és néha már egy-egy politikus is felbukkan.

Az előzetes tájékoztatás szerint viszont az est főszereplője, Karácsony Gergely csak várhatóan este 10 körül tűnik fel, ha már megvannak az eredmények. Addig is az Azonnalinak sikerült elkapnia a párbeszédes Tordai Bencét, aki elárulta, ha Karácsony nyer, hol lesz az afterparty, és azt is, miért nem tudja komolyan venni Tarlós István bocsánatkérését. Részletek hamarosan!

Petróczi Rafael

Puzsérék megadják a módját

19:22 Petróczi Rafael

A Krak'n Town nevű gasztropubban tartják a Sétáló Budapest eredményváróját. Az újságírókat még szusival is várják.

Karóczkai Balázs

Itt vannak az urnazárás előtti utolsó részvételi adatok!

19:20 Karóczkai Balázs

18:30-ig pedig a választásra jogosultak 47,20 százaléka ment el szavazni. Öt évvel ezelőtt a 19 órai urnazárásnál a végleges részvétel 44,30 százalék volt, míg az eddigi rekordot tartó 2006-os választáson 53,12 százalék járult az urnákhoz.

Illés Gergő

Este 7, urnazárás. Körömrágás indul

19:18 Illés Gergő

Véget ért a 2019-es önkormányzati választás Magyarországon, menetrend szerint este 7 órakor bezártak a szavazóhelyiségek. Jelenleg az este fél 7-es részvételi adatokra várunk továbbra is, de ennél is érdekesebb, hogy most kezdődik a szavazatok összeszámlálása. Eredmények hamarosan, amint megtudunk bármit, megígérjük, hogy ti lesztek az elsők, akikkel közöljük.

Maradjatok velünk!
Illés Gergő

Hajrá Győr – feleségével szavazott Borkai Zsolt

19:13 Illés Gergő

Győr szexbotrányba keveredett, megtépázott renoméjú polgármestere is szavazott az önkormányzati választásokon, mégpedig feleségével – erről posztolt fotót a politikus Facebook-oldalára pár perccel este 7 előtt. Pintér Bence kollégám egyébként jelenleg is Győrben van, a helyszínről jelentkezik majd a legfrissebb infókkal!

Kiss Dániel

Bayer Zsolt, Kósa Lajos és Nógrádi György már megérkezett a Fidesz-buliba

19:09 Kiss Dániel

Engem nem engednek be, de azért egy darabig még itt leszek. Idekint semmi izgalmas nem történik, bent pedig annyit látni, hogy a biztonsági őrök feszülten figyelnek egy részeget, nehogy valami rosszat csináljon. Megérkezett közben Nógrádi György, a kormány kedvenc biztonságpolitikai szakértője, Kósa Lajos, a Fidesz idei önkormányzati választási kampánynak irányítója na meg Bayer Zsolt Fidesz-tag és publicista is, utóbbi természetesen sikermellényben!

Pintér Bence

Balogh József: Amikor én eltűntem, eltűnt a győri MSZP is

19:02 Pintér Bence

Megérkeztem a győri MSZP bázisára, ahol a helyi összefogás (Momentum, MSZP, DK, LMP, országos Jobbik) várja az eredményeket. Így néz ki a hely:

Belülről meg így:

Az épület előtt rögtön össze is futottam Balogh József egykori szocialista győri polgármesterrel, aki 1994 és 2006 között irányította a várost. Balogh gondterhelten várja az eredményeket: szerinte annak ellenére alacsony a részvétel, hogy a 2014-es számokhoz képest Győr kirívóan jól áll – csakhogy Balogh szerint Győrben inkább az országos részvételhez érdemes viszonyítani.

Rákérdeztünk arra, hogy szerinte miért gyengélkedik a baloldal Győrben: elmondta, hogy ugyan nem akar nagyképűnek tűnni, de ma visszanézve úgy tűnik, hogy a személye sokat számított abban, hogy Győrt baloldali polgármester vezethette sokáig. Elmondta, hogy egyébként is csak egyszer volt többségük a közgyűlésben közösen az SZDSZ-szel, akikkel sosem volt hajlandó rendes koalíciót kötni, hiszen sokszor durván támadták. Balogh szerint Győrben ma bármi megtörténhet, ő is érdeklődve várja az eredményeket.

Bukovics Martin

Mire képes egy jó cím?

18:58 Bukovics Martin

Például arra, hogy akaratunk ellenére csalódást okozzunk a kíváncsi olvasóknak. Bent vagyunk ugyanis a hirkereso.hu rendszerében, ahonnan tömegek kattintanak át éppen hozzánk a vorarlbergi választásról szóló hírünkre. Semmiféle megtévesztő címkét nem tettünk a hashtagek közé, ami indokolná azt, hogy az önkormányzati választásokról szóló hírek közé kerüljön az anyagunk, mindenesetre oda került, ti pedig úgy kattintotok rá, mintha nem lenne holnap:

Illés Gergő

Harmadik utas, tandembicikli-ellenes politizálás Egerben

18:41 Illés Gergő

„Ha Mirkóczkyra (sic!) szavazol, tudod kire szavazol? Ha Habisra szavazol, Nyitraira szavazol!” – így kampányol Pócs Alfréd, az Egri Városvédők Egyesületének polgármesterjelöltje, aki a függetlenek támogatására szólít fel. A plakát tanúsága szerint a fideszes Habissal a Heves megye 01-es körzet országgyűlési képviselőjét, Nyitrai Zsoltot, az összellenzéki Mirkóczkival pedig valamilyen furcsa oknál fogva Gyurcsány Ferencet kapja a nyakába Eger.

Szakács András

Az ellenzék esélye

18:34 Szakács András
A következő évek nagy kérdése, hogy igaz-e, amit az ellenzék hangoztat: a 2022-es kormányváltás egy jó önkormányzati szerepléssel kezdhető el.

Elsőre meglepőnek tűnhet az állítás annak fényében, hogy az elmúlt kilenc évben rengeteget veszítettek a jelentőségükből a megyei és települési önkormányzatok. Rengeteg feladatot a központi kormányzat vállalt magára, így most kevésbé alakíthajták a helyiek életét a kormánytól függetlenül az önkormányzatok.

Ugyanakkor az önkormányzati győzelmek nem csak arra jók, hogy az ellenzék hátországot építsen. Elkezdhetik megtörni a propagandagépezet szinte tökéletesen záró és szűrő rendszerét is. Önkormányzati lapokat adhatnak ki például, amik nem csak a kormánypártok által felépített politikai valóságot közvetítik. Bekukkanthatnak az elmúlt évek vagy évtizedek önkormányzati szerződéskötései mögé is. Információt gyűjthetnek, és majd a 2022-es kampány idején a feltárt csalásokat, lopásokat és korrupciós ügyeket a kormánypártok ellen fordíthatják. Végső soron pedig egy sikeres önkormányzati ciklussal bemutathatják az ellenzéki pártok a településeken élőknek, hogy kormányzóképesek és valódi alternatívát jelentenek a kormánypártokkal szemben, így az országgyűlési választáson is érdemes rájuk szavazni.

Bakó Bea

Feudalizmust akartok, vagy polgárosodást?

18:22 Bakó Bea

A pécsi plakátművészekre különösen ihletőleg hat Vári Attila, a Fidesz polgármesterjelöltje. A minimalista ejtőernyőzős matricánál jóval figyelemreméltóbb a baloldali darab.

„HAZUG, CSALÓ, BÁB, PROGRAMJA SINCS” – SOROLJA VÁRI BŰNEIT AZ ISMERETLEN MŰVÉSZ, AKI OLYAN KÉRDÉSEKET IS FELTESZ MINT „KILOPJÁK AZ ORSZÁGOT A KORRUPTAK, NEM LÁTJÁTOK?” ÉS „FEUDALIZMUST AKARTOK, VAGY POLGÁROSODÁST?”

Várit egyébként sokan „üresfejű szépfiúnak” tartják, akit gyakorlatilag az Összefogás Pécsért Egyesületből maga mellé vett leendő alpolgármestere, Kővári János irányítana majd, mások viszont azt mondják: Vári még mindig jobb, mint „az erdőirtó Péterffy”.

Pintér Bence

Mindeközben Győrben

18:14 Pintér Bence

Igencsak színes a lakosság Győrben, a furry szubkultúra is képviselteti magát a választáson. Azt sajnos nem árulták el, hogy ők kire szavaztak. :(((

Techet Péter

Mire lesz képes Puzsér? Mit mutat Grillo példája?

18:11 Techet Péter

New Yorkban már dél van, érdeklődéssel várom az eredményeket egykor. Én eddig még nem voltam helyhatósági választásokon Magyarországon, azaz soha nem szavaztam. Lengyeleknél vagy vorarlbergieknél pedig eleve nem is szavazhatnék.

Leginkább Budapest érdekel. Leváltja-e a „bűnös város” a fideszes házmestert? Mennyire robban be a politikába a magyar grilloizmus Puzsér Róberttel, aki környezetvédelmet, nőellenességet, elitellenességet és szegényellenességet kever? Puzsér valóban egyfajta új politikai tartalom és stílus. Azaz ha Puzsér nem szerepel teljesen rosszul – mondjuk legalább öt százalékot kap –, akkor ebből kinőhet egy magyar Öt Csillag, egy zöld, balpopulista, államellenes párt.

Ne felejtsük el persze, hogy mit szoktak az ilyen elitellenesek általában elérni. Ha Olaszországot nézzük, akkor az elitellenes Beppe Grillo gyakorlatilag a nagy semmit. Először egy szélsőjobboldali kormányprogramot tett lehetővé Grillo pártja, majd a régi baloldal visszatértét. Nem kizárt, hogy a puzsérizmus is csak ennyit tud majd. Esetleg idén kiütheti az egységes ellenzék kezéből a budapesti győzelmet, ezzel a magyar szélsőjobboldalt a fővárosban győzelemre segítheti.

De azért Puzsér mégis inkább ellenzéki, azaz egyszer esetleg aztán még odaáll (ahogy az LMP a politikai autizmusát feladva) a régi baloldalhoz. Grillo példája ugyanis ennyi, nem több: egyszer széljobb, aztán a balos elit. Én szóltam, nehogy majd a Puzsér szavazói egyszer kiábránduljanak. Tegyék akár már most! 

Bakó Bea

Sokkal fontosabb dolgok is lesznek ma este, mint holmi önkormányzati eredmények

18:02 Bakó Bea

Ezt is megnyeri-e Magyarország?

Bakó Bea

„Ha a pestiek megszavazzák a Karácsonyt, akkor olyan buták, hogy az szégyen!”

17:55 Bakó Bea

Ezt az ellentmondást nem tűrő kijelentést Pécsen, a fővárostól kétszáz kilométerre csíptem el. Az indok Tarlós egyik kedvenc toposza, miszerint Karácsony azt sem tudja, hol van a Nemzeti Múzeum. „Meg különben is, jó az a Tarlós a pestieknek.” 

Jó látni, hogy nem csak Pesten tudják tutira, mi van vidéken, de fordítva is.

Techet Péter

Gyakorlatilag hivatalos eredmény van: hatalmas konzervatív győzelem, de nagyon jól szerepelt az ökopárt és a helyi Momentum is

17:47 Techet Péter

Igen, Vorarlbergről van szó. A legnyugatibb és leggazdagabb osztrák tartomány is ma választott. A szorgalmas alemánok, akiket Ausztria más részein senki sem ért, már alapvetően délelőtt, még a mise előtt elmentek szavazni, azaz akár délben is be lehetett volna zárni az urnákat. Főleg azért, mert az eredményt is mindenki tudta előre.

A helyben nem türkíz, hanem továbbra is fekete Néppárt (ÖVP) szokásosan tarolt, bár nincs meg az abszolút többség, azaz koalíciót kell majd kötnie valakivel. A helyi Néppárt katolikusabb, de éppen ezért menekültpártibb is, mint a kurzi bécsi főirány. Második helyre jöttek fel a balkatolikus Zöldek, majdnem húsz százalékot kaptak. Ezzel letaszították harmadik helyre a Szabadságpártot (FPÖ), amely eleve majdnem tíz százalékot veszített. A szocdemek és a liberálisok fej-fej melletti küzdelmét végül a szocdemek nyerték.

De abban a tartományban, ahol még a munkáskamara is katolikus, a vörösök nem tudnak labdába rúgni, kilenc százalékot kaptak csak. A Neos majdnem el is érte őket: az osztrák Momentumnak Vorarlberg az őshazája, az innen származó, egykori ÖVP-tanácsadó Matthias Strolz alapította meg a pártot 2013-ban. A Neos EP-képviselője, Claudia Gamon is vorarlbergi, bár országosan már megtanult bécsiesen beszélni.

Vorarlbeg az a tartomány, amely száz éve egyszer már döntött arról, hogy Svájchoz szeretne tartozni. Ez akkor végül lekerült a napirendről, de a kérdést egy Sankt Gallen-i szocdem politikus idén megint elővette.

Karóczkai Balázs

Megy a mozgósítás minden oldalon: a 17 órás számok!

17:42 Karóczkai Balázs

17 órakor a választásra jogosultak 42,69 százaléka adta le a szavazatát, ami egy kicsivel elmarad a 2006-os adatoktól, de ott 17:30-kor mértek 46,53 százaléktól. Öt éve a 17:30-as részvételi adatok szerint 39,82 százalék ment el szavazni, 2010-ben pedig 41,77 százalék volt a részvételi arány. Még másfél óra van az urnazárásig, így ha eddig nem mentél el, még van idő!

Csarnó Ákos

Sokan mennek szavazni Egerben, de nem világos, hogy ez kinek kedvez

17:35 Csarnó Ákos

Csendben folydogálnak a dolgok a hevesi megyeszékhelyen, ahol a harc a fideszes Habis László és az összellenzéki jelölt Mirkóczki Ádám között fog eldőlni. Egy egyébként jobboldali beállítottságú úr szerint Mirkóczki kicsivel behúzza ugyan, de fideszes többség lesz alatta a közgyűlésben. Többen is említették, hogy félnek, hogy a Fidesz nélkül a város elbukik majd rengeteg fejlesztést. Egyébként mind a Fidesz, mind az ellenzék intenzív telefonos kampányt folytat, Habisék az együttműködésre és a fejlesztésekre, Mirkóczkiék pedig egy élhetőbb Egerre fókuszálnak.

Pár helyi csatározás is történt, például rendőrségi feljelentés is lett abból, hogy két ellenzéki jelölőszervezet is stencilezett a szavazóhelyiségek előtt. Később az összellenzéki Egységben a Városért Egyesület került a központba, mivel az egyik standjuk a választókerülettől 150 méteren belül helyezkedett el. A mai nap folyamán egy másik szavazókör előtt az ottani bizottság egyik fideszes tagja levágta a már hetek óta ott található összellenzéki egyesületi plakátokat, ezekben az ügyekben a helyi választási bizottság hoz majd döntést. 

Egerben a 2014-es adatokhoz és a jelenlegi országos átlaghoz képest is többen mentek el szavazni – délután 3-ig 36,3 százalék –, azonban nem világos még, hogy kinek kedvez: jól mozgósított a Fidesz vagy hatottak a helyi botrányok és Borkai-effektusról van szó.

Petróczi Rafael

Mit akar Puzsér Róbert Újbudán?

17:30 Petróczi Rafael

Az Állampolgárok a Centrumban Egyesület, Puzsér Róberték jelölőszervezete is állított egyéni körzeti jelölteket: mindegyiket a XI. kerületben, Újbudán. Az eléggé nagynak számító XI. kerületben (százezer felett van a választásra jogosultak száma) 2014-ben elég felemás eredmények születtek. Ugyan a Fidesz a közgyűlésben majdnem kétharmados többséget szerzett (a 24 fős testület 62 százalékát tette ki a 15 fideszes képviselő), a polgármesterválasztás viszont viszonylag szoros volt: a most is induló, fideszes Hoffman Tamás öt százalékponttal verte csak az akkori ellenfelét, a 41 százalékot szerző volt MSZP-pártelnököt, Molnár Gyulát.

Hoffman mostani összellenzéki ellenfele a DK-s László Imre. Puzsérék azonban nem elégedtek meg az egyéni jelöltekkel, a kerületek közül Újbudán egyedül ők is polgármesterjelöltet indítottak Lengyel Domonkos személyében. 

De vajon mitől ennyire különleges hely a Sétáló Budapestnek Újbuda? Vajon Lengyel Domonkos sem akar kerületi polgármester lenni, mint ahogy főnöke budapesti főpolgármester? Az egyébként teljesen nyílt, a József körúti Krak'n Town gasztropubban lévő eredményvárón ezeket is meg fogom kérdezni. 

Addig is gyönyörködjetek a még késő délután is a Kálvin téren kampányoló Puzsér-csapatban.

Szakács András

A magyar média Achilles-sarka

17:20 Szakács András

A választások után nemcsak a pártoknak és a politikusoknak kell majd önvizsgálatot tartaniuk az eredmények miatt, de a médiának is. A Borkai-botrány látványosan megmutatta a hazai média Achilles-sarkát: a vidéki tudósítóhálózat hiányát. Azt természetesen nem lehet elvárni, hogy a média pár óra alatt ellenőrizze le a blog által bedobott információkat, és publikáljanak az ügyet kibontó tényfeltáró cikkeket.

Ugyanakkor Borkai Zsolt háza elé soha nem érkeztek meg a műholdas kocsik, ahogy a győri utcákra is csak napokkal később jutottak el a kamerák. A hírversenyben így például az Azonnali az élen tudott járni, mert rendelkezett olyannal, amivel a több tucatnyi ujságírót dolgoztató országos média budapesti nagy szerkesztőségei csak elvétve, helyi tudósítóval. A helyi tudósító nemcsak földrajzi előnyt jelent ugyanis, de beágyazottságot és forrásokat is.

Illés Gergő

A szombathelyiek a legszorgalmasabbak a megyeszékhelyek közül

17:17 Illés Gergő

Megnéztük, hogy a délután három órási részvételi adatok alapján a megyeszékhelyek között kik voltak a legaktívabbak, és kik ülnek a „szamárpadban”: a legnagyobb arányban a vasi megyeszékhelyen mentek el szavazni délután, a legkevésbé a debrecenieket mozgatta meg az önkormányzati választás. Kakukktojás az egyébként megyei jogú város, de nem megyeszékhely Hódmezővásárhely, ahol már több mint a választásra jogosultak fele jelent meg. Hamarosan új részvételi adatokkal jelentkezünk!

1. Szombathely: 38,06 százalék (2014: 29,78 százalék)

2. Miskolc: 37,43 százalék (2014: 31,83 százalék)

3. Budapest: 36,37 százalék (2014: 29,09 százalék)

4. Eger: 36,3 százalék (2014: 28,12 százalék)

5. Szeged: 36,3 százalék (2014: 31,22 százalék)

6. Salgótarján: 36,17 százalék (2014: 29,94 százalék)

7. Szekszárd: 34,36 százalék (2014: 27,33 százalék)

8. Székesfehérvár: 33,62 százalék (2014: 24,92 százalék)

9. Esztergom: 32,31 százalék (2014: 34,29 százalék)

10. Veszprém: 32,31 százalék (2014: 23,88 százalék)

11. Kaposvár: 32,27 százalék (2014: 23,49 százalék)

12. Békéscsaba: 31,97 százalék (2014: 27,78 százalék)

13. Győr: 31,07 százalék (2014: 21,29 százalék)

14. Pécs: 30,89 százalék (2014: 22,48 százalék)

15. Zalaegerszeg: 30,74 százalék (2014: 22,61 százalék)

16. Szolnok: 30,5 százalék (2014: 24,79 százalék)

17. Nyíregyháza: 28,02 százalék (2014: 24,08 százalék)

18. Kecskemét: 26,28 százalék (2014: 20,27 százalék)

19. Debrecen: 25,02 százalék (2014: 19,76 százalék)

+1: Hódmezővásárhely: 50,5 százalék (2018: 49,11 százalék)

Győri Boldizsár

Eközben Pécs főterén Magyarország ellen tüntetnek

17:10 Győri Boldizsár

A Széchenyi tér felé sétálva olyan mondatfoszlányokat fújt felém a szél, mint hogy „Magyarország illegitim. Ma valójában nem létezik Magyarország!“ Közelebb érve kiderült, két férfi molinókkal és hangszórókkal hívja fel a figyelmet, hogy „a Magyar Köztársaság, és ebben minden választott pozíció 2012-ben megszűnt”, ezért azóta minden közhivatali tisztség és jogalkotás illegitim, nem jogfolytonos a Magyar Köztársasággal. Rögtönzött interjúban elmondták, hogy az ellenzék is ennek a „maffiaállamnak a része”, és mindez a politikusokat is mozgató háttérhatalomnak köszönhető. Sürgősen leszögezték, hogy Soros György egy kis hal ebben a rendszerben, akit ugyanúgy mozgatnak a háttérből, mint mindenki mást. Hát, sok szerencsét fiúk. 

Petróczi Rafael

Budapesten a billegő körzetekben kicsit magasabb a részvétel, mint máshol

17:05 Petróczi Rafael

Az öt évvel ezelőtti választási eredményekből kiindulva szoros lehet a verseny a billegő körzetekben. Billegőnek vettük azokat a kerületeket, ahol a polgármesteri választás 2014-ben szoros volt, csupán pár százalék döntötte el, hogy ki nyert. Ilyenek voltak a IX., a XI., a XIV. és a XV. kerület. Ennek mintájára ellenzéki kerületként soroltuk be a XIII., a XIX. és a XX. kerületet. Az összes többi kerületet öt éve (a civilek vezette XXIII. kerületet leszámítva) a Fidesz dominálta. 

A különbségek átlagban nem nagyok az egyes kategóriák között: a fideszes körzetekben átlagban 35,81 százalékos volt a részvétel 15 óráig, az ellenzékiekben 35,34, míg a billegőkben 37,03. Az országos átlag 15 órakor 34,69 százalék, Budapesten pedig 36,37 százalék volt.

Pintér Bence

Mit gondolnak a győri kisboltban, marad-e Borkai Zsolt polgármester?

16:50 Pintér Bence

A győrieknek láthatóan fogalmuk sincs, mi lesz a választás vége. A helyi kisboltban élénk vita közepén találtam magam, van, aki biztos benne, hogy bukik Borkai, mások abban biztosak, hogy marad a polgármester. A vitának nincs is pozitív hozadéka.

Bukovics Martin

Van egy város Győr mellett, ahol háziversenyt tart ma az ellenzék

16:48 Bukovics Martin

Ez pedig a termálfürdőjéről, a szigetközi bringaútról és a kiváló fogorvosairól messze földön híres Mosonmagyaróvár, itt ugyanis a fideszes polgármesternek, Árvay Istvánnak egyszerre négy ellenzéki kihivója is van:

+ egy ex-MDF-es volt polgármester, aki most saját egyesülete élén indul,

+ egy DK-s, aki mögé beállt az MSZP is,

+ egy LMP-s önkormányzati képviselő,

+ és egy jobbikos önkormányzati képviselő.

Végignéztem a jelöltek szórólapjait, és innovációt egyedül a Jobbiknál láttam, már amennyiben egy EU-zászló szórólapra rakása innováció. Vajon mennyit hoz ebben a már csak a földrajzi fekvéséből adódó lehetőségei miatt is gazdag és elégedett városban az egyetlen esélyes ellenzéki jelöltnek nevezett jobbikos, és legyőzi-e őt a volt MDF-es Szabó Miklós, akiről sokáig pletykálták, hogy beáll mögé a komplett ellenzék? Este ez is kiderül!

FELMELEGÍTETT SZÓRÓLAP A 2018. TAVASZI ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSRÓL
Szakács András

A két Magyarország

16:29 Szakács András

A Karácsony Gergely elleni propagandahadjárat, a kispesti drog- és korrupciós ügy, illetve a Borkai-botrány minden korábbinál jobban megmutatta, hogy a média és politikai valóság szintjén két Magyarország jött létre. A kormányzati politikai valóság, amit a propagandagépezet hozott létre, szinte légmentesen zár, illetve szűr, és bár vannak néha zavarok, azok inkább az ellentmondásos politikai akaratnak és utasításoknak köszönhetőek, nem a propagandagép technikai hibájának.

Szakács András

A Borkai-botrány mobilizál-e?

16:17 Szakács András
Bár igen hangzatos és logikus állításnak tűnik, hogy a Borkai-botrány aktivizálta a szavazókat, ez valójában semmilyen méréssel, empirikus adattal nem bizonyított állítás.

Egyszerűen csak ez tűnik logikusnak az elmúlt napok médiavalósága alapján. Holott például pont ott magas a részvétel, amelyeket a politika és a sajtó is csatatérként könyvelt el már hónapok óta: Szombathelyen, Pécsen, Miskolcon, Hódmezővásárhelyen vagy Egerben. Akár tehát azt is állíthatjuk, hogy a magas részvétel a verseny kiélezettségének köszönhető.

Petróczi Rafael

Visszanyal-e a fagyi a Fidesznek?

16:14 Petróczi Rafael

Az önkormányzati rendszer átalakításakor a Fideszt az vezérelte, hogy domináns szereplőként még nagyobbat nyerjen a 2014-es választáson. Viszont ha most az ellenzék irányába leng ki az inga, még nehezebb öt éve lesz a kormánypárti képviselőknek, mint lett volna az 1990-es szabályozás szerint. A részletes elemzésért kattints ide.

Győri Boldizsár

Pécsen valaki nagyon utálja a helyesírást

16:07 Győri Boldizsár

Próbálok rátromfolni Bakó Bea reggeli posztjára ezzel a matricával, amit Pécs belvárosában lőttem egy villanyoszlopon: P. Horváth Tamást, a Mindenki Pécsért Egyesület képviselőjelöltjét reklámozza. Lehet, érdemes lett volna nyomdába küldés előtt még egyszer átolvasni a szöveget.

Illés Gergő

Eközben egy alternatív szavazáson...

15:59 Illés Gergő

...Puzsér Róbert egy hajszállal vezet Karácsony Gergely előtt. Legalábbis ez az aktuális eredmény a hét kérdése-szavazásunkon, ha változtatnál rajta, akkor itt lehet szavazni!

Szakács András

Magas a részvétel, oké, de mit jelent ez?

15:55 Szakács András

Az országgyűlési választáson láthattuk, hogy a magas részvétel nem feltétlen az ellenzéknek kedvez. Hiába nyomta el végül az ellenzéket érintő kispesti drog- és korrupciós botrányt a Borkai-ügy az országos médiában, a lejáratás visszafelé is elsülhet, az ostromlottvár-érzés miatt a Fidesz-szavazók körében is nőhet a részvétel.

Petróczi Rafael

Van egy település, ahol már száz százalékos a részvétel. Kitalálod, melyik az?

15:50 Petróczi Rafael

15 órakor az ország legkisebb településén, a mindössze 13 választásra jogosult szavazóval rendelkező, Zala megyei Iborfián már mindenki leszavazott. Ugyanis eddigre leszavazott az az egy ember is, aki 13 órakor még nem járult az urnák elé. A képen egy tipikus iborfiai csendélet látható.

Karóczkai Balázs

Továbbra is magas az érdeklődés a választáson

15:47 Karóczkai Balázs

15 órakor a választásra jogosultak 34,69 százalék adta le a szavazatát, ami már nagyon közel van a 2006-os 34,77 százalékos rekordhoz. Az eddigiek alapján egyre valószínűbb, hogy új rekord lesz a részvételt tekintve. Öt éve ilyenkor 30,11 százalék volt a részvételi arány, 2010-ben pedig 31,47 százalék. 

Illés Gergő

A lengyeleknél senkit nem érdekel a parlamenti választás

15:39 Illés Gergő

Az önkormányzati választási kampányban szinte mi is elfeledkeztünk róla, hogy ma új parlamentet választ Lengyelország, itt az a tét, hogy a Jaroslaw Kaczyński-féle konzervatív-nacionalista Jog és Igazságosság párt az előzetes méréseknek megfelelően folytatja-e a kormányzást.

A lengyeleket viszont nem izgatja különösen a voksolás, délig csupán 18,14 százalékuk ment el szavazni, ennél még nálunk, a magyar önkormányzati választáson már 11 órakor is nagyobb volt a részvétel, 18,25 százalékos. Persze fontos különbség, hogy míg itthon a szavazóhelyiségek este 7-ig vannak nyitva, a lengyeleknél csak 9-kor zárnak majd.

A részvételi adatok mindenesetre eddig Kaczyńskiéknak kedveznek: az ország inkább ellenzéki nyugati részében 15-16 százalék volt csupán a részvétel, míg az inkább a kormánypártot támogató keleti régiókban 19-20 százaléknyian mentek el szavazni délig. Ha lesznek eredmények Lengyelországban, ígérjük, megmutatjuk őket az Azonnalin!

 
Szakács András

Erről is szól a mai nap

15:35 Szakács András

Ma nem csak arra kapunk választ, hogy mely pártok és politikusok vezethetnek a következő ciklusban településeket, hanem arra is, hogy milyen kampányokra számíthatunk majd a jövőben. Ha valamelyik oldal látványosan tudott profitálni a kispesti vagy győri botrányokból, akkor az eddiginél is durvább kampányok jöhetnek.

Bakó Bea

Összetett installáció egy pécsi buszmegállóban

15:27 Bakó Bea

Az LMP kikiáltotta magát a valódi ellenzéknek, és a maffiajobboldal meg a maffiabaloldal ellen is harcol. Közben egy ismeretlen művész a világ tudtára adta azt is, hogy a Fidesz polgármesterjelöltje, Vári Attila nem pécsi. 

Hutter Marianna

Budapestet jobban érdekli a szavazás, mint öt éve

14:56 Hutter Marianna

Míg a 2014-es önkormányzati választáson 13.00-kor még csak a budapesti választópolgárok 23,16 százaléka szavazott, idén ez már 28,36 százalék. Lássuk a részvételi adatokat az érdekesebb kerületekből:


+ 5. kerület, ahol egy jobbikos jelölt is indul az összellenzéki mellett (na és persze Schmuck Andor is!) 26,45%; 2014-ben: 22,79%
+ 7. kerület, ahol a jogerősen elítélt, a helyieknek a mi napig „a mi Gyurinkként” emlegetett Hunvald György is indul21,73%; 2014-ben: 18,78%
8. kerület, ahol legendásan passzívak a szavazók, most viszont úgy tűnik, sikerült őket mozgosítani: 21,25%, 2018-ban: 11,9%
9. kerület, ahol Baranyi Krisztina előválasztással harcolta ki, hogy összellenzéki jelölt lehessen: 26,56%, 2014-ben: 20,31%
11. kerület, ahol az összellenzéki László Imre mellett Puzsérék, de a mi hazánkosok is indítanak jelöltet: 30,99 %, 2014-ben: 26,68%
14. kerület, ahol eddig a most főpolgármester-jelölt Karácsony Gergely volt a kerületvezető: 30,13%, 2014-ben: 23,32%
+15. kerület, ahol mindössze három százalékkal nyert tavaly a baloldali Németh Angéla: 28,79%, 2018-ban: 20,26 %

Bukovics Martin

Így mozgósít kormányoldal és az ellenzéke a Facebookon

14:45 Bukovics Martin

Nem túl bonyolult üzenetek, találjátok ki, melyik kié!

Kiss Dániel

A belvárosi fideszes magabiztos

14:38 Kiss Dániel

Most futottam bele Szentgyörgyvölgyi Gáborba a Kálvin téren, aki az V. kerületben indul önkormányzati képviselőnek. A fideszes politikus (a kerületi polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter testvére) a belvárosi krumplis Azonnali-videó kapcsán rögtön megjegyezte, hogy a krumpliosztás nem befolyásolta a választókat, hiszen a többségük már akkor is azt nyilatkozta a vásáron, hogy a Fidesz a befutó. Elég nagy higgadtsággal mondta még azt, hogy szerinte az V. kerületben minden rendben lesz (számukra), és Tarlós nyeri a főpolgármesteri voksolást. 

Bakó Bea

Pécsen cirkuszolás helyett a hazudozás megy

14:30 Bakó Bea

Vizuálisan a Fidelitas budapesti cirkuszos kampányára hajazó plakátok fogadtak Pécsen. Nem csak hirdetőoszlopokra, de még egy épülő házra is kifüggesztették a hazudozók feliratú plakátokat, amelynek központi figurája Péterffy Attila ellenézki polgármesterjelölt, aki feltehetően a pécsi hőerőmű volt igazgatójaként érdemelte ki „az erdőégető” eposzi jelzőt. Mellette helyi ellenzéki politikusok, valamint Gyurcsány Ferenc DK-elnök és a szintén pécsi Tóth Bertalan MSZP-elnök látható.

Felhívtam az eladó lakásokat hirdető számot, ahol elmondták: az épülő házon a felületet kibérelték hirdetés céjára. Arra a kérdésre, hogy a Fidelitas, vagy ki bérelte ki, nem tudtak válaszolni. A plakátra egyébként nem írták rá, hogy ki a kiadója, csak egy Sport Szelet-logó van rajta meglepő módon. Ezzel kapcsolatban a 444 korábban meg is kereste a Sport Szelet tulajdonosát, a Mondelezt, ahonnan azt a választ kapták, hogy semmi közük az egészhez.

Bukovics Martin

Mit mondanak azok, akik fogadtak?

14:20 Bukovics Martin

A polTOTÓ.hu-n vasárnap délig leadott tippek alapján a megyei jogú városok polgármester-választásai közül a legszorosabb versenyre Egerben és Hódmezővásárhelyen számítanak, itt gyakorlatilag ugyanannyi fogadás érkezett kormánypárti és ellenzéki győzelemre. Debrecenben, Kaposváron, Székesfehérváron és Zalaegerszegen várják a legsimább győzelmet, mindenhol legalább a játékosok 90 százaléka fogadott a regnáló kormánypárti polgármesterre.

Dunaújváros, Miskolc, Pécs és Szombathely esetében a fogadók érdemi többsége arra számít, hogy ellenzéki vezetés alá kerül a város,

nem úgy, mint Győrben, ahol a botrány ellenére is kevesen számítanak ellenzéki polgármesterre.

Ami a budapesti (fő)polgármester-választásokat illeti, a fogadási adatok alapján az V., a XII., a XIII., a XVI. és XVII. kerületekben nagyon simán marad a regnáló ((a XIII. kerületben ellenzéki, mindenhol máshol kormánypárti) polgármester. A VI. és különösen a IX. kerületben ellenzéki fordítást várnak a tippelők, a főpolgármesteri poszton azonban nem. A XIX. kerület is ellenzéki kézen marad a botrány ellenére, ha lehet hinni a tippeknek.

Bukovics Martin

Novák Katalin robothangja felhívta a szerkesztőségünket

14:17 Bukovics Martin

Támogassuk a Fidesz-KDNP-t a választáson, kérte tőlünk 37 másodpercben a Fidesz-alelnök, aki a sajtóban először szólalt meg kritikusan Borkai Zsolt ügyében, igaz, nem magától, hanem mert az Index odament a rendezvényére, hogy megkérdezze ezt tőle. A telefonhívásban erről nem ejtett szót.

Bukovics Martin

A magyarországi lengyelek is szavaznak ma

14:07 Bukovics Martin

A magyar állampolgárok a nemzetiségi önkormányzatokra (már amennyiben van lengyel ~ az adott településen), a nem magyar állampolgárok pedig a lengyelországi parlamenti választásra, aminek természetesen a budapesti lengyel nagykövetség is külképviseleti helyszíne. Lengyel olvasónk a helyszínen áll éppen sorba, mutatjuk, mekkora az érdeklődés a nálunk élő illiberális testvéreinknél a demokratikus jogok gyakorlása iránt:

Bukovics Martin

Dialógus párt és választó között

13:59 Bukovics Martin

Egy olvasónk küldte az alábbi SMS-párbeszédet a fideszes robotokkal:

Petróczi Rafael

Továbbra is kitart országosan a magas részvételi kedv

13:46 Petróczi Rafael

13 óráig a választásra jogosultak 26,6 százaléka szavazott le. Ebben az időpontban ennél magasabb részvétel csak 2006-ban volt, akkor 26,98 százalék ment el szavazni. 2006-ban az országos részvétel 53,12 százalék volt a nap végén. Az eddigi tendenciák alapján most is 50 százalék körülre lehet becsülni a végleges részvételt.

Bukovics Martin

Thürmer főpolgármesternek nem indulhat, mégis vele kampányolnak

13:45 Bukovics Martin

A budapesti főpolgármesterségért négyen indulnak csak, miután Thürmer Gyula Munkáspárt-elnöknek végül nem lett meg a megfelelő számú/minőségű ajánlása a t. választópolgároktól. Ez őt persze nem riasztja el attól, hogy kampányoljon, vasárnap reggel a nyolcadik kerületben számos autó szélvédőjén a nacionalista-kádárista minipárt vezetőjének arca fogadta az embereket.

A Munkáspártnak van egyébként polgármesterjelöltje Józsefvárosban, mégpedig az a Fehérvári Zsolt, aki tavaly azt nyilatkozta, hogy ha a fideszes Sára Botond nyeri a kerületet, az nem lesz olyan rossz az itt élőknek. Fehérvári igazi jolly joker: 2018 áprilisában Újpesten indult, majd nekifutott a 2018-as nyári józsefvárosi időközi polgármesterválasztásnak. Ugyanitt próbálkozik idén is, noha saját bevallása szerint semmi kötődése a 8. kerülethez. Fehérvári tavaly 0,76 százalékot kapott a kerületben, amit Thürmer pártelnök sikernek értékelt.

Bukovics Martin

Hajrá, Borkai, hajrá, Győr!

13:35 Bukovics Martin

Egykori gimnáziumom diákönkormányzatának szép kis tartozást maga után hagyó elnöke, a most Győr alpolgármestereként tevékenykedő fideszes Fekete Dávid is szavazott ma. Mi több, külön kiírta az ezt ábrázoló fotóhoz, hogy szurkol Borkai Zsoltnak, a szex- és korrupciós botrányba keveredő főnökének. Borkairól amúgy dr. Orbán Viktor miniszterelnök is megemlékezett ma, amikor szavazás után újságíróknak azt mondta, a fideszes polgármesterről először döntsenek a győriek, s majd csak aztán ő.

Hutter Marianna

Mark Zuckerberg is szeretné, ha elmennénk szavazni

13:25 Hutter Marianna

Legalábbis a Facebook is arra emlékeztet: most vasárnap van az önkormányzati választás napja. Persze nyilván nem szívjóságból szólnak, mert azt is szeretnék, ha a felhasználóik megosztanák az oldalon, hogy voltak szavazni.

Petróczi Rafael

Mennyit számít, hogy kik kerülnek hatalomra az önkormányzatokban?

13:15 Petróczi Rafael

Nos, sokat nem, ugyanis a Fidesz itt is radikális változtatásokat eszközölt. Egyrészt az önkormányzatok minden feladata (a helyi ügyek kivételével) ma már a központi kormányzat felügyelete alá tartozik. Ennek intézményeként hozták létre a 198 darab járást, melyek élén kormánymegbízottak állnak.

Másrészt az önkormányzatoknak át kellett térniük a korábbi normatív támogatásokról az úgynevezett feladatalapú finanszírozásra, azaz az önkormányzatok az adott tevékenységük ellátásához a központi kormányzat által kalkulált költségeknek megfelelő összegeket kapnak.

Harmadrészt az önkormányzati gazdálkodást is szigorú szabályok közé szorították: azok önként vállalt feladataikat (mint az infrastruktúrafejlesztés) csak akkor láthatják el, ha az nem veszélyezteti a kötelező feladatokat (mint a csatornázás vagy a közvilágítás). Az önkéntes feladatokat az önkormányzatok csak saját forrásból finanszírozhatják, illetve a hitelfelvétel és kötvénykibocsátás is kormányzati jóváhagyáshoz kötött.

Összességében tehát az önkormányzatok felett mindinkább az országos szint gyakorol egyre kiterjedtebb kontrollt. 

Illés Gergő

Ezerrel mozgósít az egri Fidesz

13:04 Illés Gergő

Egy egri olvasónk jelezte nekünk, hogy a Fidesz már négyszer is kereste a kampány során telefonon: egyszer Habis László polgármester géphangja jelentkezett be, kétszer a Fidesz-KDNP munkatársa nyaggatta olvasónkat, hogy ugyan volt-e már szavazni a választásokon. Ennek tetejébe egy SMS-üzenetet is kapott, melyben a Fidesz-KDNP jelöltjeinek támogatására szólítanak fel, mondván, hogy „alkalmas polgármestert és önkormányzati képviselőket” kell megszavazni. Egyébként az SMS-t küldő telefonszámra rákeresve hamar nyilvánvalóvá válik, hogy egy fideszes kampányszámról van szó, online többen is említették, hogy ez a szám kereste fel, és buzdította őket a Fidesz jelöltjeinek támogatására.

Egerben rendkívül szoros a harc a fideszes Habis László, és az összellenzéki egyesületi színekben induló Mirkóczki Ádám jobbikos politikus – vele készült interjúnkért katt ide – között, érdemes lesz odafigyelni a hevesi megyeszékhelyre.

 
Győri Boldizsár

Ezért lesz ma izgalmas Pécsre figyelni!

13:01 Győri Boldizsár

Kellemes vasárnapot kívánok azoknak, akik már elmentek szavazni, akik pedig még nem, azok most menjenek el, mert az Időkép szerint 23 fok van Pécsen, vétek lenne ilyen szép sétaidőt a négy fal között veszni hagyni. 

A szemfülesek már biztos rájöttek, hogy nevemmel ellentétben, a főszerkesztő és én fogunk tudósítani a pécsi fejleményekről ma délután és este, Bakó Bea a Fidesz, én pedig az ellenzék eredményvárójáról fogom a szállítani a ropogós fejleményeket. Bár Pécsen (mindenki szerencséjére) nem volt emlékezetes a kampány, a jelöltek is úgy-ahogy úriember módjára agitáltak, a tét itt sem kisebb, a verseny pedig szorosabb, mint jónéhány másik megyei jogú városban.

Az ellenzék a pécsi hőerőmű volt igazgatóját, Péterffy Attilát indítja (nagyinterjúnk vele itt), a Fidesz-KDNP-ÖPE Vári Attilájával szemben. Egyikőjüknek sincs korábbról városvezetési tapasztalata, ami Pécsen nem feltétlenül hátrány: az elmúlt ciklusok polgármesterei alatt a város lejtmenetben volt, ami két éve a fideszes Páva Zsolt polgármester saját pártja általi gyámság alá helyezésével elérte a mélypontot. Elindult még Kóbor József az LMP színeiben, aki szoros Fidesz-győzelem esetén könnyen bűnbakká válhat (nagyinterjúnk vele: itt). A verseny tehát teljesen kétesélyes, mi pedig ott leszünk a közepén, és percről percre tudósítunk az Azonnali olvasóinak!

Karóczkai Balázs

Indulás előtt győződj meg a személyid érvényességéről!

12:55 Karóczkai Balázs

Az imént voltam szavazni kedves kis városomban, Kecskeméten, ahol sajnos egy idős választópolgárnak ez végül nem sikerült. Miután a személyi igazolványa szeptemberben lejárt, és nem volt más fényképes igazolvány nála, csalódottan vette tudomásul, hogy ma ő nem szavazhat: a „hát... úgysem ezen az egyen fog múlni, ugye?” jeligére távozott a szavazóhelyiségből.

Szóval indulás előtt ellenőrizd, hogy a személyid még érvényes-e, ezt az igazolványod elején tudod megnézni. Ha pedig lejárt, akkor más fényképes igazolvánnyal (útlevél, jogosítvány) is tudod azonosítani magad. 

Karóczkai Balázs

Óriási a részvétel Hódmezővásárhelyen, Győr is megmozdult

12:41 Karóczkai Balázs

Míg a tizenegy órai részvételi adatok szerint az országos átlag 18,25 százalék, viszont vannak városok, ahol ezt bőven meghaladja a szavazási kedv: Hódmezővásárhelyen – ahol egyébként kiélezett küzdelem várható – a választásra jogosultak 30,11 százaléka adta már le a szavazatát. 2018-ban az időközi választáson ezalatt 28,14 százalék tett ugyanígy. Mindeközben a Borkai-ügy után országos érdeklődést kapó Győr ugyan az átlag alatt maradt 17,04 százalékkal, ám ez a város szavazási hajlandóságához képest jelentős növekedést jelent: 2014-ben ilyenkor ugyanis még csak 12 százalékuk voksolt.

Na és mi a helyzet a többi olyan megyei jogú várossal, ahol izgalmas csata várható? Íme az idei tizenegy órai részvételi adatok az öt évvel ezelőttiekhez képest:

Miskolc: 19,10%; 2014-ben: 16,8%
Pécs: 16,42%; 2014-ben: 12,49%
Szombathely: 18,54%; 2014-ben: 15,74%
Eger: 18,25%; 2014-ben: 16,02%
+ Szeged: 18,90%; 2014-ben: 17,07%

Ha többre is kíváncsi vagy, nézd meg a Political Capital interkatív infografikáit.

Győri Boldizsár

Üdvözlet Pécsről

12:36 Győri Boldizsár

Üdvözlök mindenkit, én fogok ma délután Pécsről 

Kiss Dániel

Leszavazott Tarlós István is

12:33 Kiss Dániel

A magát az elmúlt napokban erősen borkáitlanító budapesti főpolgármester, Tarlós István a szavazást követően a sajtónak arról beszélt, hogy a választóknak azt kell összehasonlítaniuk, milyen volt Budapest 2010-ben, és milyen most, azaz a főpolgármester élhető, gyarapodó, fejlődő, nyugodt várost akar, nem csatateret. A tét szerinte most az, hogy Budapest határozott kezekben marad, vagy átveszi a vezetést a káosz.

Kiss Dániel

Bekapcsolta Gyurcsány Ferenc a bullshitgenerátort

12:06 Kiss Dániel

A DK elnökét azután kaptuk el, hogy leadta a szavazatát. Ha már ott voltunk, megkérdeztük tőle, hogy szerinte előnyére válhat-e a Borkai-ügy az ellenzéknek. Nézzétek meg, mit válaszolt!

Petróczi Rafael

Elképzelhető,hogy rekordmagas lesz a választási részvétel

11:40 Petróczi Rafael

11 órakor ugyanis a választásra jogosultak 18,25 százaléka jelent meg az urnáknál. Öt éve ekkor még csak 16,5 százalék volt a részvétel. Az eddig tendenciák alapján elképzelhető, hogy részvételi rekordot fogunk dönteni: ennél magasabb részvétel önkormányzati választáson eddig csak 2006-ban volt, akkor 11 óráig a szavazók 18,53 százaléka tette tiszteletét a szavazófülkékben. 2006-ban a végleges részvételi arány 53,12 százalék volt.

Kiss Dániel

Gyurcsányék családostul szavaztak

11:35 Kiss Dániel

Gyurcsány Ferenc DK-elnök és felesége, Dobrev Klára DK-s EP-képviselő gyermekeikkel közösen mentek szavazni egy második kerületi általános iskolába. Gyurcsány és Dobrev szavazás után újságíróknak is nyilatkozott. A Borkai-botránnyal kapcsolatos kérdésre meglepően visszafogottan válaszolt Gyurcsány: felejtsük már el legalább a mai nap erejéig, majd holnaptól úgyis téma lesz.

Petróczi Rafael

Ha nagy befolyással akarsz lenni a hatalmi viszonyokra, a polgármester-választásra kell koncentrálnod

11:18 Petróczi Rafael

És nem csupán azért, mert a polgármester a leginkább szimbolikus szereplője a kampánynak, illetve a helyi politikai életnek. A Fidesz 2012-es új önkormányzati törvénye, illetve az azt követő módosítások ugyanis eléggé megerősítették a polgármester formális és informális hatalmi pozícióját.

Egyrészt míg korábban alpolgármester csak olyan személy lehetett, aki egyben a helyi képviselőtestület tagja, az új szabályozás értelmében a polgármester a testületen kívülről is megnevezheti alpolgármesteri jelöltjeit, ezzel növelve hatalmát.

Másrészt a képviselőtestületet irányító jegyző felett korábban maga a testület gyakorolta a munkáltatói jogkört, addig az ezt követően átkerült a polgármesterhez. A gyakorlatban tehát a jegyző a polgármesternek dolgozik, így nyilván a polgármesterhez lojális ember kerülhet csak ebbe a pozícióba. 

Harmadrészt megkapta a polgármester a vétójogot, amivel a képviselőtestület bármilyen döntését felülírhatja, ami nem tetszik neki. A megvétózott javaslatot újra kell tárgyalnia a testületnek, és csupán minősített, kétharmados többséggel írhatja felül a polgármester akaratát. Karácsony Gergely ezzel a jogával élve kíván stadionstoppot hirdetni Budapesten addig, amíg nem lesz minden kerületben CT-berendezés.

Petróczi Rafael

„Csak a zene, se kurvák, se kokain”

11:10 Petróczi Rafael

A Depresszió nevű magyar metálzenekar még a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál hazai válogatójára írta a Csak a zene című dalát, aminek refrénje ki gondolta volna, 2019-ben is aktuális. Hangolódjunk ezzel a dallal a mai győri választásra!

Bakó Bea

Nem minden nyolcadik kerületi szavazatszámlálónak megy jól az ábécé

11:01 Bakó Bea

Már kezdtem izgulni, hogy netán mégse tudok szavazni, miután a delegált már egy ideje kétségbeesetten lapozgatott a névjegyzékben, aztán észrevettem, hogy a Ban-nal kezdődő nevűeknél keresi a nevemet, 2-3 oldallal hátrébb, mint kéne. Nehéz dolgok ezek...

Pintér Bence

Valakit a szex, a jacht és a kokó, valakit meg csak Borkai haja érdekel

10:54 Pintér Bence

Győrben tényleg mindenki a botrányról beszélt a héten, a fodrászom szerint nála is minden vendéggel erről beszélgettek. Egy bácsit azonban nem a szaftos részletek érdekeltek, hanem leginkább az, hogy a fodrász látta-e Borkai haját, mert megtetszett neki, és pont olyat akar. Megkapta!

Petróczi Rafael

Pártra akarsz szavazni? Megteheted, csak nem sok hatása lesz

10:40 Petróczi Rafael

Az egyetlen szavazólap, amin a mai nap csak pártokat láthatsz, a megyei önkormányzatokról dönt. A megyei önkormányzat a középszintű érdekképviseleti szerv (a helyi önkormányzatok és a központi kormányzat között elhelyezkedve), aminek feladata törvény szerint, hogy az adott megye érdekeit szem előtt tartva területfejlesztési, vidékfejlesztési, területrendezési, valamint koordinációs feladatokat lásson el.

Csakhogy a Fidesz a 2010-14-es ciklusban elég rendesen átalakította az önkormányzati választási rendszert, és többek között a megyei önkormányzatokat is újraszabályozta. 2012 januárjában a központi kormányzat átvette a megyei önkormányzatok feladatait és vagyonát (az adósságállományukkal együtt). Ezzel a megyei önkormányzat, habár továbbra is az egyetlen választott középszintű intézmény maradt, a gyakorlatban megszűnt a régi formájában létezni, és sokkal inkább az állami akarat adminisztratív végrehajtójává vált. 

A megyei önkormányzat ma már a korábbiakkal ellentétben pénzügyi források felett sem rendelkezik, mindössze az egyes területfejlesztési pályázatok előkészítésében és a győztes pályázatok menedzselésében van szerepe.
Bukovics Martin

Vajon össze lehet-e borkaizni Gondos Juditot?

10:40 Bukovics Martin

Borkai Zsolt győri fideszes polgármester szex- és korrupciós botránya már Budapest nyolcadik kerületére is átterjedt: ma reggel ahogy mentem szavazni a Csarnok negyedben, minden második fideszes plakáton láttam „Borkai »Kurvapecér« Zsolt ajánlását”. De vajon használ-e ez? Az elemző szerint tétje van: Böcskei Balázs arról írt nemrég egy cikket hozzánk, hogy nem véletlenül határolódott el a főpolgármester győri kollégájától annak érdekében, hogy blokkolja az inaktívak Karácsony irányába történő aktivizálódását.

Pintér Bence

Mégis ki a fene gondolta volna, hogy Győrben lesz a legizgalmasabb a választás?

10:31 Pintér Bence

Mikor júniusban hazaköltöztem, én biztos nem. Úgy voltam vele, hogy eltinglitanglizunk a kampányban, írok pár cikket a koszos szelektívkukákról, aztán nyer a Fidesz, mint az elmúlt 13 évben mindig, talán egy-két helyen megszorongatják őket, ennyi. Ehhez képest jött a szexbotrány, a jobbikosok és a civilek trükkje, az azt bizonyító videó, satöbbi, amit végül egy Győrhöz képest hatalmas tüntetés zárt pénteken.

Szóval mi lesz ma Győrben? Egyrészt én fogok tudósítani az MSZP székházából a vásárcsarnok mellett, az eredményeket nézve pedig: ki tudja? Most tényleg akármi megtörténhet a városban, a legbiztosabb fideszes körzetekben is bizakodnak az ellenzéki képviselők. Este meglátjuk!

Petróczi Rafael

Miért nem kell elájulni a kezdeti nagyobb részvételi aránytól?

10:20 Petróczi Rafael

Mint írtuk is, reggel 9 órára a választásra jogosultak 7,2 százaléka tette tiszteletét már az urnáknál, míg öt éve ekkor a részvételi arány 6,97 százalék volt. Azonban ne felejtsük el, hogy 2014-ben az egyik leginkább depolitizált kampánynak lehettünk tanúi: a Fidesznek két fölényesen megnyert választással (az országgyűlésivel és az európai parlamentivel) a háta mögött annyit kellett elérnie, hogy a magszavazóit mozgósítsa az önkormányzati választásra, ráadásul még a győzteshez húzás jelensége is segíthette őket. Az ellenzéknek kellett volna nagyarányban mozgósítania, ám inkább a saját szavazóikat is elkedvtelenítették az olyan ügyekkel, mint a magára egy vödör jeges vizet öntő, és ezt követően a főpolgármester-jelöltségtől vissza is léptetett Falus Ferenc esete.

A mostani kampány eléggé különbözött ettől: mindkét oldalon nagy lett végül a mozgósítási szándék, ami főleg a Borkai-ügy kezelésekor lett nyilvánvaló. Böcskei Balázs meg is írta, hogy mely választói csoportokra milyen hatással lehet a pornolimpikon kálváriája.

Bukovics Martin

Nézzük meg ezt a két ábrát!

10:17 Bukovics Martin

Ezzel egyben a címre is reflektálnék. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen térképpel illusztráljuk az eredményeket. Ez itt például a nem túl sok funkcióval bíró, de még mindig jól hangzó nevű megyei közgyűlések választásának eredménye az előző önkormányzati választás évéből, 2014-ből. Csakhogy a megyei közgyűlésre eleve csak a kistelepülések és kisebb városok szavaznak, ezalapján full narancssárga lett az ország, és valószínűleg az lesz most is. 

Ez pedig a sokkal izgalmasabb ábra, ami sokak szemében rácáfolhat arra, hogy narancsszínű lenne az ország: 2014-ben a legtöbb helyen ugyanis független, nem pedig fideszes polgármestert választottak meg. Ez persze nem meglepő, hiszen a legtöbb kistelepülésen nem kell pártlogó ahhoz, hogy ismerjék és megszavazzák a jelöltet, aki aztán simán húzhat valamilyen párthoz – ha viszont összevetjük a fenti térképpel, a kisebb települések által megszavazott full fideszes megyei közgyűlésekével, azt láthatjuk, hogy azért de, lélekben csak narancssárga az ország.

Karóczkai Balázs

Az első három órában többen szavaztak, mint öt éve

10:05 Karóczkai Balázs

A mai önkormányzati választáson is nyomon követhetők a részvételi adatok: az első órában a választók 1,12 százaléka járult az urnákhoz, míg 9 órára már 7,2 százalékra nőtt ez a szám. Legutóbb, 2014-ben 7 órakor a választásra jogosultak 1,06 százaléka szavazott, 9 órakor 6,97 százalék volt a részvételi arány.

Bukovics Martin

Jó reggelt, irány szavazni!

10:02 Bukovics Martin

Miután a Facebook minden magyarországi felhasználójának felkínálja ma, hogy posztoljon valamit a mai önkormányzati választáson való részvételről, ezért nyilván így tettem én is, de még tegnap este. Meg is lepődtem, hogy olyan emberek is kommentelik a posztot, akik azelőtt egy hónappal egy sör mellett még arról magyaráztak, hogy ők aztán el nem mennek szavazni. Mert odakommentelték, hogy beadják a derekukat, és szavaznak, a Borkai-ügyben mutatott kormányzati képmutatás és a kurdok elleni agresszió ugyanis sok nekik.

Ez persze klasszikus budapesti értelmiségi szöveg, egy kis faluban nem ezért bukik a polgármester, de a legizgalmasabb meccs eleve a budapesti főpolgármesterségért zajlik: vajon le tudja-e győzni a magát csapatjátékosnak mutató Karácsony Gergely a magát a kampány utolsó heteire az irodájába elszigetelő Tarlós Istvánt?

Ha lehet hinni a közvélemény-kutatóknak, a verseny nagyon szoros lesz, a kérdés pedig az, hogy vajon tud-e profitálni az ellenzék országosan a győti fideszes polgármester botrányából? Erről lesz ma szó egész nap ebben a folyamatosan frissülő cikkben, kövessétek velünk! Budapestről, Pécsről, Egerből és Győrből jelentkezünk folyamatosan. Jó olvasást, jó szavazást!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek