A különindulás a normális ügymenet – a pécsi LMP-s polgármesterjelölt az Azonnalinak

2019.08.13. 07:07

Mit szól hozzá, hogy az indulásával az LMP-t megint kikiáltják Fidesz-bérencnek? Elfogadna-e tanácsokat a mostani, fideszes polgármestertől? Ki a nagyobb balek, a fideszes jelölt, vagy ő? A közös ellenzéki jelölttel szemben is elinduló LMP-s pécsi polgármesterjelölt, Kóbor József elmondja az Azonnalinak, mi értelme elindulnia. Nagyinterjú.

A különindulás a normális ügymenet – a pécsi LMP-s polgármesterjelölt az Azonnalinak

Egy órát késett erről az interjúról. A kampányrendezvényekről is ennyit fog késni, vagy akkor, amikor Pécs adósságát kell újratárgyalni?

Most először, önökkel szemben követtem el ezt a hibát. De ha az ember egy klinikán dolgozik, be kell osztania az idejét, és eddig sose késtem el ezekről az eseményekről. Ezután sem fogok.

Csak a miénk akkor a megtiszteltetés.

Vehetik így. Elnézést kérek!

Nem fél attól, hogy az indulásával megbontja a pécsi ellenzéki egységet?

A 2010-es önkormányzati választáson az LMP önálló listával és polgármesterjelölttel indult. Ahogy 2014-ben és most, 2019-ben is. Ha cinikusan akarnék fogalmazni, akkor semmi más nem történt, mint hogy

helyreállt a normál ügymenet.

És ha nem cinikusan akarna fogalmazni?

Akkor is ezt mondanám. A korábbi önkormányzati választásokhoz mindig hozzátartozott az a klasszikus balliberális kampány, ami szerint az LMP-nek kutya kötelessége lenne összefogni, sőt, akár eltakarodni az útból, hogy ők, az úgymond demokratikus erők legyőzzék a Fideszt.

Azért az előző önkormányzati választások előtt az LMP a parlamenti választásokon mindig átlépte az ötszázalékos küszöböt, és így kerültek be egy-két képviselővel ősszel a közgyűlésbe. Most viszont, egy kétszázalékos EP-választási eredmény után nem gondolja, hogy kicsit nehéz dolog lesz követni az ön által emlegetett normál ügymenetet?

Ez kétségtelenül nehéz kérdés. Azért ne feledjük, hogy a 2018-as parlamenti választáson az LMP hét százalékot szerzett, és soha annyi szavazója nem volt, mint akkor.

Az egy igen súlyos történet persze, hogy hogyan sikerült ezt egy év alatt két százalékra lefaragnunk.

De azért hadd mondjam el: egyrészt ez nem EP-választás lesz, másrészt nézzük meg azt is, hogy kik buktak még idén májusban. A legnagyobbat a Jobbik, utána szorosan az MSZP. A DK és a Momentum viszont nyert, és ők most úgy gondolják, hogy emiatt automatikusan felrúghatják azokat a megállapodásokat, melyeket itt Pécsen vagy máshol megkötöttek.

Ezek szerint az EP-választásig volt a többi párttal egy megállapodása a helyi LMP-nek, hogy beáll az együttműködésbe, amit május 26-a után felborított a DK és a Momentum?

A Momentum hallgatott erről, nem tudom, ők mit mondtak. De az teljesen nyilvánvaló, hogy ők az LMP választóira hajtanak, miközben a Kétfarkú Kutya Párt is megszerezte az LMP-szavazók egy részét. Ez azért is fájdalmas, mert ez nem nekünk helyben, hanem a párt országos politikájának volt köszönhető.

Ez Keresztes László Lóránt kritikája? Elvégre ő pécsi; ha így pártelnökként még Pécsen sem tudja a pártját felhúzni, akkor vele van a baj, nem?

Másról beszélünk. Keresztes László Lóránt az országgyűlési választás után lett pártelnök...

Igen, ő vitte le hétről két százalékra az LMP-t.

Nem ő vitte le.

A megválasztása előtt hét százalékon állt az LMP, a lemondásakor meg kettőn.

Ez igaz, csak lássuk emellett azt az ámokfutást is, amit Hadházy Ákos, Szél Bernadett és mások csináltak. Ezzel kezdődött a lejtmenet. Nyilván az országos pártvezetés közös felelőssége, hogy ezt nem tudták megállítani. Azt nehéz megmondani, hogy az országos események mennyire hatnak ránk itt helyi LMP-sekre, akik dolgozunk, beágyazottak és támogatottak vagyunk. És azért jelzem, hogy az országos 2 százalék azért itt 3,5 százalék. Így

semmi okunk nincs arra, hogy felemeljük a kezünket a többiek, ráadásul olyan pártok előtt is, akik nálunk is többet vesztettek az EP-választáson.

3,5 százalékkal se lesz ön polgármester.

Szerettünk volna mi és személy szerint én is közös polgármesterjelöltet találni. Az MSZP, a DK, a Momentum és a Jobbik támogatta Péterffy Attilával nekünk voltak akkor is gondjaink, amikor elkezdődtek a tárgyalások: egy zöld párt politikusaként teljesen nyilvánvaló, hogy nem fogom támogatni azt a Péterffyt, aki úgyszint részese volt annak a biomassza-tüzelési programnak, amit a város politikai elitje a Fidesztől az MSZP-ig támogatott. Mi azt mondtuk, legfeljebb nem állítunk ellene saját jelöltet – ez is támogatás azért. Nem értem, ez Péterffy Attilának miért nem volt jó.

Tehát az EP-választás után mondták önöknek, hogy nem elég, ha nem állítanak ellenjelöltet, de névvel, logóval is támogassák Péterffyt? A DK, a Momentum, maga Péterffy akarta ezt?

Én az együttműködésről szóló napi tárgyalásokon nem vettem részt, azt ráhagytam a kiváló érzékkel tárgyaló Angyal Károlyra, az LMP pártigazgatójára. Az EP-választás után viszont egy csapásra bekeményítettek a tárgyalópartnerek, teljes logós támogatást várva el, miközben a Jobbik, ami a legnagyobbat veszítette nem csak az EP-n, hanem a tavalyi parlamenti választáson is, négyszer nagyobb képviseletet kapott volna a közös ellenzéki listán, mint mi. Ezt így mégis hogy? Választókörzeti jelölést is csak egyet kapott volna az LMP, Péterffy kifejezett kérésére

én indulhattam volna abban az egy körzetben, míg a listán valahova hátra akartak tenni. Azaz ez nulla százalékos esélyt jelent.

Van amúgy egy olyan érzésem, hogy az egyéni körzetekben amúgy sem fog jól szerepelni a mostani összefogás, mert nem tehetséges, a korábbi politikai ügyekben nem érintett fiatalokat indítanak, hanem a régi embereket erőltetik. Hogy ezt miért kell csinálni a baloldalon, soha nem értettem. Úgy gondoltam, hogy ha én ezekkel a régi arcokkal együtt indulok el, egy egyéni körzetben, akkor sincsen esélyem. Nem oszt, nem szoroz, ha az LMP külön indul.

Így viszont most meg öné lehet a mérleg nyelvének szerepe: ha mondjuk ön kap 3,5 százalékot, míg a fideszes Vári Attila 47-et, Péterffy Attila pedig 45-öt, sokadjára elmondhatják majd, hogy az LMP ágyazott meg a Fidesz győzelmének.

Mint az elején is mondtam, ez a normál ügymenet. Az LMP erről szól nem tudom, mióta.

Arról, hogy az ellenzéket megakadályozza a sikerben?

Nem. Itt arról volt szó, hogy az LMP-t ki akarták golyózni. Ha körülnézünk, hogy mi történik mondjuk a budapesti kerületekben...

Ott pont, hogy nem erről szól az LMP. Moldován László volt budapesti elnök például kilépett a pártból, mert az szerinte „beállt Gyurcsánnyal egy oldalra”, és inkább elindul függetlenként.

Nem fogom tudni hirtelen, hányadik kerület az, ahol nem is képviselői, hanem valami tanácsosi helyet ajánlottak fel az LMP-nek, ami nevetséges. Ott az LMP külön is indul. Vegyük észre a tendenciát: sajnálatos módon a régi balliberális oldal erőlködéséről van szó, amibe a Momentum ész nélkül beszállt. Meglátjuk majd, hogy a mi önálló indulásunk mire lesz elég. Én végig mindig ugyanazt képviseltem, nem lehet azzal vádolni, hogy bárkihez odaálltam volna.

Az, hogy minket fideszbérenceznek, nem újdonság, az is megszokott. A Mi Hazánkat is Fidesz-bérencként tartják számon, és most ők is elindítanak egy polgármesterjelöltet.

Gondolkozzunk el azon, hogy miért.

Nyilvánvaló, hogy miért. A Mi Hazánknak ez az érdeke, tekintve, hogy sehol nem vesz részt az ellenzéki együttműködésben, ellentétben az LMP-vel. Az LMP viszont általában részt vesz, de itt, Pécsen kimarad az együttműködésből. Tehát az ön által hangoztatott szokásos ügymenet nem teljesen állja meg a helyét.

Nem így van, vannak azért kivételek rajtunk kívül is, más településeken.

Vannak, de most általában véve azért úgy tűnik, mintha az LMP az eddigi különutas politikáját inkább kezdené feladni.

Nem, egyszerűen arról van szó, hogy a jelenlegi helyzetben úgy döntöttünk, hogy mindkét út, az együttműködés és a különindulás is legitim. Mi az utóbbi mellett döntöttünk Pécsen.

Mi a véleménye az országos elnökségnek vagy akár a társelnök Kendernay Jánosnak arról, hogy önök itt Pécsen külön show-t csinálnak?

Még egyszer mondom,

nem csak Pécsen van külön show.

Tudomásom szerint elnökségi döntés van arról, hogy mind a két út legitim, és ezt bizonyára majd a kongresszus is megerősíti.

Ilyenkor a helyi szervezet döntése az első, és azután jön az elnökségé?

Ez mindig is így volt az LMP-ben helyi választási ügyekben, és most sincsen másképp. Eddig is csak minimális kényszert rótt az országos vezetés a helyi szervezetekre, hogy kivel lehet és kivel nem lehet közösen indulni. Pécs eddig egy olyan hely volt, ahol LMP eddig önállóan helyt tudott állni. Most viszont mi úgy érezzük, hogy kigolyóztak bennünket, mert mondjuk a határozott zöld politikát kényelmetlen lett volna felvállalnia Péterffy Attilának.

De mégis ő nagy hangon megígérte, hogy harcolni fog az uránbánya újranyitása meg a bodai atomtemető ellen, és most ezek a legnagyobb zöld ügyek a városban. Nem hiszi el Péterffynek, hogy ezekben a fontos zöld ügyekben felemelné a szavát, csak azért, mert korábban a pécsi hőerőművet vezette, ami számára kivágtak egy csomó mecseki fát?

Ezek mind nagy ügyek, de van, ami akut és van, ami kevésbé akut probléma. Az uránbányanyitás például akut ügy, ahogy az atomtemető is. Ezeknek az akut ügyeknek a felvállalása az együttműködés peremfeltételei.

De még mindig nem válaszolt arra, hogy Péterffy az uránbánya és az atomtemető ügyében miért ne tudna hitelesen fellépni.

Választási szituációban mindenki hatalmas környezetvédő lesz. Viszont, ha egy városvezetés ezt komolyan is gondolja, akkor ennek érdekében határozatokat hoz, mint mondjuk Kassán is tették. Azért verem most már kilenc éve az asztalt, hogy Pécs saját jogon készítsen hatástanulmányt arról, hogy mondjuk mit jelentene a város számára egy nukleáris hulladéklerakó vagy egy uránbánya, ahelyett, hogy azt mondanák, hogy nem illetékesek, mert az adott terület ötszáz méterrel arrébb fekszik. Amikor konkrét lépéseket kell tenni, mindenki hallgat. Például

a Fidesz, amíg ellenzékben volt, harcolt a tubesi radar ellen, „Gyurcsány Ferenc radarja” ellen harcoltak. De mondjuk „Orbán Viktor atomtemetője” ellen már természetesen nem harcolnak.

A zöld politikusok legnagyobb baja, hogy minket mindenki másolhat, bárki lehet környezetvédő, bárki bármit ígérhet, de ez és a valós zöldpolitika attól még két külön dolog.

Kicsit olyan ez, mintha mindig valami ellen kellene fellépni, mondjuk valakinek a radarja, vagy valakinek az atomtemetője ellen. Van olyan zöld ügy Pécsen, ami mellett harcolnának? Például nagyon kevés a bicikliút, és sétálóutcából is lehetne több.

Ezek a programok természetesen megvoltak és megvannak.

Nem nagyon látszik, tíz év alatt alig lett valamivel több bicikliút a városban.

A magánvéleményem az, hogy nem biztos, hogy a városban történő rollerezés és biciklizés olyan jól működik. Sokat járok külföldre, ott se igazán működik ez. Normális bicikliutakat kellene építeni, nem olyanokat, amiket most kutyafuttában befejeztek azért, mert el kellett költeni még egy csomó pénzt. Az egyik új bicikliút tele van kacskaringókkal és életveszélyes. A magam pozitív programjáról azt mondanám, hogy felháborítónak tartom, hogy miközben a város hatalmas hiányáról beszéltek, az utolsó közgyűlésen kiderült, hogy mégsincs hiány; előkerült valahonnan egyszer csak 1,5 milliárd forint.

Ez az volt, amit az állam adott kölcsön, hogy visszafizessék a város adósságát?

Nem egészen. Állítólag valami könyvelési hiba miatt tűnt el, majd került elő hirtelen ez az összeg. De a lényeg, hogy amint kiderült, hogy van pénz, elkezdték azt osztogatni, például a fideszes polgármesterjelölt Vári Attila sportcégét is gyorsan feltőkésítették – újra. És egy csapásra – nem tudom, milyen alapon – kapott pénzt Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) önkormányzati képviselője is, amit „zöld fejlesztési célokra” elosztogathatott.

Nem pont utána jelentette be az ÖPE az együttműködést a Fidesszel?

Körülbelül ekkor, de nyilván a két dolog között nincs összefüggés. Mindenesetre én azt mondom, Pécs ne politikai céllal, szemléletformálásnak mondva szórja a pénzt, hanem cselekedjen! Például a műanyag üvegek visszaszorításáért. Legyenek üvegpalackos vizek, mint ahogy voltak is pár hónapig legalább az önkormányzatnál, amikor a Fidesz visszavette a vízművet. Aztán ez egyszer csak eltűnt, és megint plasztiküvegeket látunk.

A most feleslegesen elszórt pénzből első körben a városházához tartozó intézményekben ismét legyenek üvegpalackos vizek, második körben dolgozzon ki a város egy programot, hogy hogyan lehetne a kereskedelmi vállalatokkal megegyezni, hogy csökkentsék a műanyagcsomagolások forgalmazását. Harmadik körben pedig lehet már helyi termékdíjakkal is befolyásolni a forgalmazást. Magyarul egy koncepciót szeretnék látni, nem politikai célú pénzszórást, ami tulajdonképpen ráhárítja a felelősséget a polgárra és a fogyasztóra, mondván: azért van szemét, mert te szemetelsz. Hát nem, nem csak erről van szó.

Ha már szóba került, hogy mire költenék a talált pénzt, beszéljünk arról is, hogy miből fizetnék vissza az adósságot. Mert ugye attól még, hogy az állam kihúzta a várost a csődből, a hitel nem szűnt meg, csak most azt az államnak kell azt visszafizetniük.

Ez egy kemény kérdés, és ott kell kezdeni, hogy ha tényleg erős polgármesterjelölteket látnék Pécsen, valószínűleg mi is beállnánk mögé. A Fidesz egyetlen meghatározó politikusa se merte elvállalni a jelöltséget. 

Miért nem?

Azért, mert az új polgármesternek nagyon komoly dolgokkal kell majd szembenéznie. Egy rakás, a város szempontjából meghatározó ingatlanon van jelzálog, és olyan alapvető közszolgáltatások, mint a tömegközlekedés és a vízmű, valószínűleg állami kezelésbe fognak kerülni. Azaz

az új polgármesternek olyan papírokat kell majd aláírnia, amik nagy vagyonvesztéssel fognak járni a városnak.

És ön aláírná ezeket? Péterffy Attila azt mondja, hogy ő nem fizetné vissza az adósságot, hanem újratárgyalná.

Én is ezt mondom.

Ön se fizetné vissza?

Pontosan. És az, hogy a kormánypártiak meghatározó emberei közül senki nem meri ezt bevállalni, az is mutatja, hogy ez a helyes út.

Lehet, hogy a kormánypártiak tudják azt az alapvető szabályt, hogy ha kölcsönkérsz, akkor azt vissza kell fizetni.

Csak az a baj, hogy a kormánypártiak most áttolják a felelősséget az úgymond balekokra, akik ezt felvállalják.

Vári Attilára, aki végül a Fidesz polgármesterjelöltje lett?

Vári Attilára például, vagy akár rám is, hiszen én is számításban vagyok mint polgármesterjelölt. A kormánypárt ezzel saját magát üti ki, hogy gyakorlatilag nem meri vállalni a felelősséget. A pécsi közgyűlésben is passzivitást, sunnyogást láttam a részükről: a fideszesek azok, akik teljesen kicserélődtek gyakorlatilag. Nem értem, hogy ők ezt miért nem vállalják el, és miért hozzák ide Vári Attilát, aki egy kiváló sportember, de vezet egy városi céget, amik Pécsen – azon túl hogy túl sok van belőlük – jellemzően pártkifizetőhelyként működnek.

Az LMP meg végig külsős, civil jelöltet keresett, és az utolsó pillanatban dobták be önt. Ön hozzájuk képest a C-, D-, vagy ZS-terv, szóval lehet, hogy ugyanolyan balek az LMP-nek, mint Vári a Fidesznek, nem?

Én vagyok a párt megyei elnöke és listavezetője, és eddig mindig az a személy volt a polgármesterjelölt.

De akkor miért próbáltak valakit kívülről hozni eredetileg?

Nyilván olyan jelöltet szerettünk volna keresni, akit sokan mások is támogatnak, és akinek sikerül, aki biztosan polgármester lehet. Így most, legyünk őszinték, egy hiteles és integratív polgármesterjelölt helyett lesz több gyengébb ember a ringben – olyasvalakik, akiket mi nem szeretnénk. Vári Attilát és Péterffy Attilát én ejtőernyősnek tartom. Velük szemben én végig Pécsett éltem és dolgoztam, és van önkormányzati tapasztalatom.

De mégsem tartja saját magát sem integratívnak eszerint.

Meg is kérdezték tőlem nemrég a Facebookon, hogy miért nem minősítem magam független jelöltnek. De technikailag ez teljesen mindegy, viszont azt mindenki tudja, hogy én az LMP tagja vagyok, zöld vagyok, és civilekkel dolgoztam sokáig együtt. 

És miért nem vállalták azok a polgármesterjelöltséget, akiket az LMP korábban megkeresett?

Elég ijesztő válaszokat is kaptam. Volt, aki azt mondta, hogy félti az egzisztenciáját és a családját, és olyan is, akit éppen ezek a nehézségek, az adósság, és hogy neki majd miket kell alárni, riasztottak el. Ezek nagyon súlyos dolgok.

Egyik se mondta azt, hogy nem akar LMP-s jelölt lenni?

Nem LMP-s, hanem LMP által támogatott. Engem is támogathat más, nagyon örülnék bárki más hivatalos támogatásának.

Páva Zsolt nemrég azt mondta az Azonnalinak, hogy bármelyik utódját, akár ellenzéki utódját is szívesen ellátná tanácsokkal. Kérne Páva tanácsaiból?

Feltétlenül. Én Páva Zsoltot nagyra tartom emberileg. Ebben a mai politikai környezetben nagyon jó dolog, hogy még vannak úriemberek, akikkel kulturált módon lehet kommunikálni.

Felkérné akár hivatalosan is tanácsadónak?

Jó kérdés, erre nem tudok választ adni. Páva Zsolt azért mégiscsak foglya volt a saját politikai oldalának. Hál’ Istennek ő nem próbált meg agresszívan fellépni, hanem hallgatott akkor, amikor mások agresszívan felléptek. De azt nem tudhatom, hogy mennyire próbálná meg még bevédeni azt az oldalt. Ha itt fordulat lesz, függetlenül attól, hogy milyen felállás lesz, mi mindenkit támogatni fogunk, aki ezt a fordulatot végre fogja hajtani.

Akár a Fidesz jelöltjét, Vári Attilát is?

Az attól függ. Ha Vári Attila például hozzájárul ahhoz, hogy az ő cégét is felszámoljuk. Az egyik tervünk ugyanis az, hogy csak azokat az önkormányzati cégeket hagyjuk meg, amelyek közszolgáltató tevékenységet folytatnak.

A városi média közszolgáltatás?

A városi médiát már eladja a Fidesz, szabadulna tőle.

De nem volt rá vevő.

Véleményem szerint lesz rá vevő majd a megfelelő pillanatban. Én bedobtam merő hülyeségből, hogy szólok Ungár Péternek, hogy esetleg próbálja megvenni, de hát ő nem akart rá ajánlatot tenni sajnos, úgyhogy ez nem jött be. Valószínűleg majd Mészárosék az utolsó pillanatban lecsapnak rá. De van például egy cég, a Városi Fejlesztési Zrt., amelyik az elmúlt húsz évben különböző neveken lényegében átfolyatta magán az európai uniós és egyéb támogatásokat, és része volt annak a visszaosztási rendszernek, amely meghatározta ennek a városnak a helyzetét. Amikor majd ehhez hozzányúlunk, és ebben Vári Attila vagy akárki partner lesz, azzal mi nagyon szívesen közreműködünk.

Akkor ön azt mondja, hogy a város eladósítása nem annyira Pávának köszönhető, hanem inkább a Páva mögött álló erőknek?

Ez egy strukturális ügy, ami húsz évre visszamegy: tökéletesen benne van az elmúlt fideszes nyolc évet megelőző MSZP-s Toller-rezsim. Én azért vagyok LMP-s, mert egyrészt zöld vagyok, másrészt azért, mert 2010 körül olyan társaság jött össze, amelyik egyetértett abban, hogy a rendszerváltó elitet – a régi balliberális oldalt és a Fideszt – le kell váltani, mert alkalmatlanok.

Ezért van az, hogy bennünket Fidesz-bérencnek bélyegez a balliberális oldal: mert őket pontosan ugyanúgy bíráljuk, mint a Fideszt.

Mi olyan fordulatot szeretnénk, ami ezt a rendszerváltó elitet lecseréli.

Az LMP legutóbbi 2 százalékos szereplését elnézve úgy tűnik, nincs igény erre a fordulatra.

Valóban, a magyar társadalom reális igényeit meg kell nézni, de ez nem jelenti azt, hogy az igényt nem kell fenntartani. Nem csak az LMP ilyen párt egyébként, a Jobbiknak is volt egy ilyen célkitűzése. Nem véletlen, hogy miután a Jobbik a radikális oldalát levetkőzte, megpróbáltunk velük együttműködni. Ők nagyobbat vesztettek hitelességben is, szavazókban is, mint mi. Meglátjuk, hogy velük mi lesz. 

Másrészről az vitathatatlan, hogy a zöldpolitika Európában előretört. Senki nem mondhatja, hogy ez valami extrém hippik szórakozása csak. Ezen a vonalon továbbmehetünk. Európában nagyjából van a zöld vonal, és van a hagyományos politikai elit. Egyre inkább ez lesz a szembenállás.

Milyen irányzatok vannak most az LMP-ben? Egyrészt a Schiffer-féle „ne fogjunk össze senkivel”, amit talán leginkább itt önök képviselnek Pécsen, másrészt meg ott az ungári, szombathelyi minél szélesebb összefogás.

Ebben a helyzetben virágozzék száz virág, és csinálja mindenki, amire helyben képes. Ez a kettősség amúgy helyi önkormányzati szinten mindig is megvolt, gondolom, hogy meg is marad. Hogy országosan mi lesz a helyzet, annak még el kell dőlnie. Ha megnézi az ember a német vagy más nyugati zöldeket, a zöldek azok, akiknek valamennyi oldal felé vannak vegyértékeik.

Én az együttműködés híve vagyok, de nem az összeolvadásé, nem a közös listás, közös programos megoldásoké: ez közös veszteség lesz mindenkinek.

Nem akarok jósolni, de egy adott párt szavazója nem szívesen fog szavazni egy választókörzetben egy totál ellentétes párt jelöltjére. Kíváncsi vagyok, hogy jobbikos választók mekkora lendülettel fognak egy DK-sra átszavazni, ráadásul olyanra, aki itt ült az önkormányzatban és felelős az adósságokért meg egyebekért. A puding próbája az evés lesz, és meglátjuk, hogy mit fog megenni ez az ország október 13-án.

Ön melyikre büszkébb, a pécsi sörre vagy a pécsi borokra?

Nem vagyok sörös. A borok pedig nem annyira Pécshez, inkább a Pécstől délre lévő borvidékekhez kötődnek.

Villány? Kutjevo?

Villány, én a vörösöket, rozékat szeretem.

Nem kellene Pécsnek jobban felkarolnia a pécsi borvidéket?

Ez fontos, hiszen a baj az, hogy Pécs egyfajta sziget a szegény dél-dunántúli régióban, de maga Pécs is egy leszakadó város. Az külön dolog, hogy régiópolitikát kell csinálni. Egy példát mondok erre. Évek óta megy a probléma a tömegközlekedéssel, a városi és regionális tömegközlekedés integrálásával.

A kérdés pont a pécsi borvidékre vonatkozott. Például volt itt egy borfesztivál, amivel kapcsolatban a helyi borászok arra panaszkodtak, hogy a városháza még azt se engedte, hogy a pécsi borászok egymás melletti standot kapjanak. Önt most megkérdeztük a pécsi borvidékről, erre elkezdett beszélni a tömegközlekedésről. Mégis milyen város és pláne politikus az, amelyik még a saját borvidékére se büszke? Egy lokálpatrióta hogyan szavazzon így önre, ha erre se tud válaszolni?

Bocsánat, de momentán nem vagyok az alkoholos italok nagy szakértője.

De itt nem az alkoholos italokról, hanem pénzről, városmarketingről és a helyi gazdák versenyképességéről van szó.

Nyilvánvaló, de hát huszonhatmillió ilyen ügyet tudnék mondani. Meg kell nézni a Király utcát, ahol rengeteg üzlet zárva van, vagy nem veszik figyelembe az érdekeit. Természetes, hogy egy városvezetőnek tudnia kell erről. Túl sok lépcsőfok van, és csomó mindent városi cégeken keresztül intéznek, ők egyfajta külön hatalmi pólust képeznek, a városháza pedig nem látja át a működésüket. Így elég sok embernek lehet pénzt osztani, egyszerűen erről van szó, a vége pedig az, hogy a hivatalnokok és pláne a polgármester nem lát rá ezekre a dolgokra. A problémával, amit önök említettek, az érintetteknek el kellene tudniuk jutni a polgármester kabinetjéhez. Ehelyett azt a rendezvényt is egy cég csinálja.

Akkor ön megígéri, hogy ha polgármester lesz, akkor a pécsi borászokra jobban odafigyel, ha már van egy olyan, hogy pécsi borvidék, és itt a város határában termelnek?

Nyilván az feltűnik, hogy ha összevissza pakolják a pécsi borászokat egy rendezvényen, de amúgy ez nem az én dolgom lenne, hanem lenne egy olyan kabinet.

Kvázi egy városmarketing-kabinet?

Pontosan. Én városfejlesztési és pályázati osztályt létesítenék, és nem kihelyezett Isten tudja kicsodák bonyolítanák (nagy részük nem is pécsi), hanem a városháza közalkalmazottai és köztisztviselői egy szigorúan centralizált rendszerben, a közvetítőket kikapcsolva, mert most folynak el a pénzek a cégek fenntartására.

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek