Akkor fizetem vissza Pécs adósságát, ha a fideszes sameszok visszaadják, amit elloptak! Az ellenzéki polgármesterjelölt az Azonnalinak

2019.06.25. 07:41

Pécsen az LMP-t leszámítva az egész ellenzék beállt Péterffy Attila polgármesterjelölt mögé, aki állítja az Azonnalinak: rá tudná venni a DK-t és a Jobbikot, hogy együtt szavazzanak neki a pécsi közgyűlésben, és sajnálja a fideszes Páva Zsolt polgármestert, amiért pártja gyámság alá helyezte. De miből ígér Péterffy olcsóbb tömegközlekedést és élményfürdőt, miközben állami hitellel menekült meg a csődtől a város, és mit tudna tenni az atomtemető ellen? Interjú.

Akkor fizetem vissza Pécs adósságát, ha a fideszes sameszok visszaadják, amit elloptak! Az ellenzéki polgármesterjelölt az Azonnalinak

Mitől ellenzéki város Pécs? Az-e egyáltalán?

Egy város nem tud ellenzéki vagy nem ellenzéki lenni, sokkal inkább az a kérdés, mennyire erkölcsösek a lakói, mennyire szoktak hozzá ahhoz, hogy szétlopják a város vagyonát. Persze Pécsett jellemző volt mindig, hogy az éppen uralkodó kormányzattal szemben választottak városvezetést.

A várost most is irányító fideszes Páva Zsolt például így nyert 2009-ben az MSZP-kormány alatt. A Pécset addig vezető szocialisták szintén durva adósságokat halmoztak fel – meggyőzőnek tartja ennek fényében a párt támogatását? Nem fél, hogy újra eladósítják a várost?

Én arra vállalkozom, hogy én vezessem Pécset, és ne honosítsuk meg ugyanezt. Az MSZP támogatása ugyanolyan fontos, mint a DK-é, mint a Jobbiké, a Párbeszédé és a Momentumé. Én egyik pártnak sem vagyok tagja: nem vagyok pártember.

Egy polgármesternek e téren viszonylag korlátozottak a lehetőségei, hiszen a költségvetési ügyekben számos döntéshez közgyűlési többségre van szüksége. Tegyük fel, hogy az összellenzéknek sikerül többséget szereznie ősszel a Fidesszel szemben Pécsen – azért ez egy nagyon fragmentált többség lenne. Hogyan tudja rávenni a DK-t és a Jobbikot, hogy együtt szavazzanak majd?

Simán.

Miből gondolja ezt?

A legelején, mikor külön-külön elkezdtem beszélgetni a pártokkal, ez volt az egyik első kérdésem. Akkor tisztáztuk is, hogy

polgármesterként egyik párthoz sem fogok húzni ideológiailag: egyrészt mert nem akarok, másrészt nem is tartanám helyesnek bármelyiküket előnyben részesíteni ezáltal.

De nem ideológiákra vonatkozott a kérdés, hanem arra, hogy a pártoknak azért más és más elképzeléseik vannak szakpolitikai kérdésekben.

A pártok ügyek mentén fognak politizálni, ezt megígértettem velük. Az ügyek alatt nyilván nem mutyikat, hanem világos célokat értek: például, hogy ne vigyék el a POSZT-ot Pécsről Kaposvárra, mint ahogy az nemrég felmerült. Az ügyek mentén való politizálással az a Jobbik is egyetértett, aki eddig nem akart beállni mögém, és sokáig alternatív polgármesterjelöltet keresett. De azt is elmondták nekem, hogy nem én vagyok az ideális Jobbik-jelölt – de ezzel együtt is beállnak mögém.

Mi volt a Jobbik problémája önnel?

Nem pontos, félrevezető információkat hallottak az általam vezetett pécsi hőerőmű miatti „mecseki fairtásról”, valamint egy 22 éves szerződésről a város és az erőmű között. Utóbbinál félreértették a szerződéses feltételeket. Ugyan leültem velük pontról pontra átbeszélni a feldobott vádakat, de a végén nem változott a véleményük.

Mivel sikerült őket mégis meggyőzni arról, hogy önt támogassák ősszel? Mit ígért nekik?

Semmit.

Valamit csak kellett, hiszen beállnak ön mögé.

Pécsett 18 választási körzet van. A Jobbik abba áll bele, hogy hajlandóak közös jelöltet állítani – technikai értelemben nem is tudnak mást csinálni, hiszen ha közös jelölteket akar állítani az MSZP-DK-Momentum-Párbeszéd négyessel, ahhoz el kell fogadnia engem is. Ugyanezt magyaráztuk el az LMP-nek is, ők ezt zsarolásként értelmezték. Pedig ők sem tehetnek mást.

Miért nem?

Abban gondolkodunk – bár ez még nincs eldöntve –, hogy az összes ellenzéki párt és civil szervezet egy ernyőszervezet mögött indul majd ősszel. Ez az ernyőszervezet indítaná a 18 pécsi választókörzetben a 18 ellenzéki jelöltet – a tizenkilencedik az ernyőszervezet polgármester-jelöltje.

Nincs olyan technikai megoldás, hogy az LMP beáll az ernyőszervezet mögé támogatni a 18 jelöltet, de az ernyőszervezet polgármester-jelöltjét nem támogatja.

De miért ne lenne? Adhattak volna nekik egy-két körzetet, ahol csak az LMP indul, az ernyőszervezet pedig nem.

De ez akkor már nem egy szövetség, hanem koordinált indulás.

De pont ezért jelentette be végül a pécsi LMP, hogy akkor minden körzetben ráindul önökre.

Nem hiszem, hogy ez lesz a vége. De a felvetésre válaszolva: ha az ernyőszervezet nem indítana a 18 körzetből pár helyen egyéni képviselőjelöltet, akkor a kompenzációs listája erősen leszűkülne, mert lenne pár körzet, ahol nem kapna töredékszavazatokat, így azok lényegében a Fideszt segítenék.

Az LMP pécsi különindulását ön kamikaze-akciónak vagy zsarolásnak értékeli?

Az LMP nyilván megpróbálja megtalálni a számára legelőnyösebb – ami ilyen szemmel nézve persze helyes, de ez most mégis az összellenzék rovására megy – konstrukciót az utolsó pillanatig. Ha kell, kivárással, sajtón keresztüli üzengetéssel vagy ultimátumokkal.

Lesz nekik saját polgármesterjelöltjük?

Eddig is kerestek jelöltet, arról is hallottam már, hogy kikkel tárgyaltak. De nem találtak senkit. Nem azért, mert én annyira dominálom az ellenzéki oldalt, hanem azért, mert

Pécsett már nagyon megnézi mindenki, hogy melyik párthoz adja a nevét, pláne mióta az LMP már Pécsen se olyan erős, mint azt az EP-választást megelőzően gondoltuk.

De tényezőnek számít még Pécsen az LMP?

Én független polgármesterjelölt vagyok, elég, ha annyit mondok: szerintem nem ők a legfontosabbak.

Mikor lőtte volna magát jobban lábon az LMP: ha nem áll be ön mögé, ahogy azt most teszi, és elindul külön, azt kockáztatva ezzel, hogy egyetlen egy önkormányzati helyük sem lesz? Vagy az, ha beáll ön mögé, aki egy zöld szavazó számára mégsem lehet jó jelölt, hiszen nekik egy darab kivágott fa is sok? Tudott volna jól dönteni az LMP ebben a kérdésben?

Érintettként objektív álláspontot nyilván nem tudok kialakítani. Ha az LMP saját és választói érdekei mentén próbál döntést hozni, akkor a kisebbik rossz számukra az lenne, ha beállnának az ellenzéki szövetségbe, technikai értelemben támogatva engem. Egy pártnak ugyanis az a célja, hogy a helyi döntéshozatalban minél nagyobb szerepet vigyen – ehhez azonban be kell jutnia oda.

Lehetnek olyan választókörzetek Pécsen, ahol az LMP a mérleg nyelve egy ellenzéki és egy fideszes győzelem között?

Egy-két körzetben előfordulhat ilyen, igen. Bolond lennék, ha nem tartanék ettől. De nagyon masszívan hiszek abban, hogy meglesz a pécsi közgyűlésben az ellenzéki többség – a frakciókra széteső, új ellenzéki közgyűlés ügyek mentén politizálva együtt fog tudni működni.

Az LMP lemondott társelnöke, Keresztes Lóránt ugye pécsi. Ahogy az MSZP elnöke is, Tóth Bertalan, vagy éppen Puch László. De a Momentum szóvivője is pécsi, nem beszélve arról, hogy az SZDSZ-ben is volt korábban egy jelentős baranyai lobbi. Minek tudható be az itteni politikusok felülreprezentáltsága a baloldali pártokban?

Én tényleg nem vagyok politikus, a politikát is csak most tanulom, így fogalmam sincs. Talán az, hogy a pécsi és baranyai politikai harcok kikényszerítettek némi plusz kreativitást a politikusokból.

Pécs sokáig nagyon nehéz anyagi helyzetben volt, mentőövként kapott egy állami hitelt, amiből némi pénz még meg is maradt, amit aztán nemrég gyorsan elosztogattak a mostani fideszes vezetők. Ám mivel ez egy hitel, az adósság nem tűnt el. Ha ön lesz a polgármester, és lesz a háta mögött egy töredezett ellenzéki többség, és még pluszban ígéreteket is tesz buszjegyár-csökkentésre meg új élményfürdőre, mi lesz az adósság visszafizetésével? Nem merész ennyi mindent ígérni?

Nem.

Miből lesz rá pénz?

Az aquaparkra már most is rendelkezésre állnak a város számára uniós források, csak a városvezetés képtelen megvalósítani a projektet. Holott minden pécsinek ez az álma. Én úgy szeretném megvalósítani ezt, hogy az gazdaságilag is fenntartható legyen: építeni a fürdő mellé egy szállodát, ami által növekszik az egész éves kihasználtság.

Ez szépen hangzik, de közben ott a nyakán az óriási adósság az állam felé. Egy ellenzéki városvezetéstől valószínűleg előbb kéri vissza a kormány a pénzt, mint egy fideszestől.

Kivéve, ha nem.

Megegyezik velük?

Meg. Ősszel kiderül, hány ellenzéki vezetésű város lesz – létrejön-e egy kritikus tömeg, amely képes érdemben tárgyalni erről a kormánnyal. Én a kormánnyal való tárgyalástól részleges konszolidációt várok. Be fogom nekik mutatni, hogy a pécsi fideszes városvezetés – és most nem Páva Zsoltról beszélek, hanem a mögötte álló utasítókról is – mennyivel károsították meg Pécs költségvetését például közbeszerzések túlárazásával. Kőkemény számonkérések lesznek majd.

Vagyis az lesz a stratégia, hogy nem akarja visszafizetni az állami hitelt?

Akkor fizetem vissza, ha előtte a Fidesz utasítja a saját sameszeit, hogy utalják vissza Pécsnek, amit elloptak. Ebből a pénzből szívesen visszafizetem a kormány számára a hitelt.

Egyébként a mai napig szivattyúzzák ki a közpénzt az önkormányzati cégekkel kötött tanácsadói szerződéseken keresztül – ezeket az évi 200-300 millió forintot vivő szerződéseket azonnal be fogom fagyasztani, és megvizsgálom, korrekten, valódi teljesítés áll-e mögöttük vagy lenyúlás. Három nagyon egyszerű receptem van egyébként. Egy: nem lopjuk el a pénzt. Kettő: minden területnek lesz egy felelőse, mert eddig nem volt valódi gazdája semminek. Három: ha egy befektető Pécsre vetődik, nem kérünk el tőle egy zsák pénzt előre valahol egy parkolóban.

És ettől azonnal rendbejönnek a város pénzügyei?

Nem, de legalább nem riasztunk el befektetőket, és esélyünk lesz arra, hogy rendbejöjjenek. És mivel nem lopunk, azaz erkölcsösen bánunk a közpénzzel, már lesz miből zebrát festeni.

Azért a hitel vissza nem fizetése sem túl erkölcsös.

A hiteleket újra lehet tárgyalni.

Így adjon kölcsön magának az ember!

Nem én vettem fel ezt a hitelt. Én arra vállalkozom, hogy a mások által, ésszerűtlen gazdálkodás okán felvett kölcsön visszafizetési kötelezettségeit megpróbáljam újratárgyalni.

De nem inkább az az érdeke a kormánynak, hogy Pécset az adós szerepében tartsa?

Dehogynem, a függőségi viszony fenntartása a Fidesz legmasszívabban működő mechanizmusa, legyen szó emberekről, vezetőkről, városokról. De nagyon sok csalódott fideszes van itt Pécsen is, akik már bátorítanak, hogy számíthatok rájuk.

Felvenne akár egy fideszes alpolgármestert is?

Nem, ezt megígérem.

Egy olyat se tud, aki jó lenne erre a pozícióra, akár a hitel elengedéséért cserébe?

Nincsenek gesztusaim a Fidesz felé.

Ha már a Fidesznél tartunk: ön a fővárosi, Fidesz-vezetésű önkormányzat távhőszolgáltató cégénél tölt be vezető pozíciót. Ez mennyire teszi önt hitelessé ellenzéki jelöltként Pécsen? Vagy Budapesten rendben van a Fidesz, csak Pécsett rossz?

Ezt nem tartom ellentmondásosnak. Engem azért keresett meg a Főtáv vezetője, mert keresett maga mellé egy szakmai vezetőt. Budapesten a távhőfejlesztésben éves szinten húszmilliárdos nagyságrendű projekteket készítettek elő, és tolom a megvalósítás irányába.

Az egyik önt támogató pártba, a Momentumba be se léphetne ezzel a háttérrel: náluk kizáró ok, ha valaki vezető pozíciót tölt be egy állami vagy önkormányzati cégben.

Egyetlen politikai pártba se akarok belépni, és nem is fogok.

Szokott beszélgetni Puch Lászlóval, az MSZP korábbi legendás pénztárnokával?

Egy erőmű vezetőjének kutya kötelessége élő kapcsolatot építeni és ápolni a politikai tényezőkkel az erőmű és a pécsiek érdekében. De

nem csak Puch Lászlóval beszéltem így, hanem bizony Keresztes László Lóránttal vagy Rogán Antallal is.

Vele arról, hogy hogyan tudom mégis áttolni a Fideszen a szalmatüzelésierőmű-beruházást, amit akkor az illetékes államtitkár, Bencsik János blokkolt. Rogán akkor az Országgyűlés gazdasági bizottságát vezette, és nem az energetika érdekelte, hanem egész egyszerűen látta a beruházás gazdasági és társadalmi visszacsatoló hatásaiból, hogy Pécsnek kell ez a közel 25 milliárd forintos beruházás. Vagyis igen, ismerek embereket. Ez jól fog jönni Pécsnek.

Mennyire biztos abban, hogy végül Vári Attila, korábbi olimpiai bajnok vízilabdázó, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója lesz az ön fideszes ellenfele a polgármesterválasztáson, miután az ugye biztossá vált, hogy Páva Zsolt nem kíván újrázni?

Arra számítok, hogy ő lesz.

Befolyásolja az ön kampányát, hogy ki lesz az ellenfele?

Nem. A morális és a gazdasági válság az ellenfelem, az 51 oldalas programom ezt kívánja orvosolni.

Sajnálja azért Páva Zsoltot, hogy kvázi gyámság alá helyezve őt, egy országgyűlési képviselőkből álló tanácsadó testületet ültettek a nyakába?

Zsoltot emberként sajnálom, együttérzek vele.

Azt szokás mondani, hogy a politikai ellenféllel szembeni legnagyobb alázás az, ha nyilvánosan együttérzünk vele.

Akkor nem sajnálom, azért ezt nem szeretném. Ő egy intelligens ember, nem erre a szerepre való.

Akkor is elindult volna a pécsi polgármesterségért, ha Páva az ellenfele?

Még akkor is, ha Mészáros Lőrinc lenne az.

Páva az utóbbi években inaktívvá, ambíció nélkülivé vált, már nem viszi a várost a hátán, ezt maguk a pécsiek szenvedik meg.

Említette a programját: mennyi beleszólást enged ebbe az önt támogató pártoknak?

Nyilván mérlegelem a javaslataikat. Amikor elkezdtem tárgyalni a pártokkal, alaposan felkészültem belőlük, mint ahogy az üzleti életben szoktam. Mindegyiküknek elmondtam, hogy miután átrágtam magam az összes pártprogramon, nekem az látszik, hogy nagyjából egyetértenek abban, hogy mit kellene csinálni Magyarországgal – eltérés csak abban van, hogy hogyan. Ugyanez van Pécsen is, és ezért bízom abban, hogy jól fog működni az ellenzéki többség a közgyűlésben. A hogyan mikéntjébe már csak azért is csak felszínesen megyek bele a programomban, mert a Fidesz dugdossa a számokat. Alapos elemzés nélkül nem fogok komolyabban belemenni ebbe.

Atomtemetőt akarnak tenni a Pécstől pár kilométerre nyugatra található Bodára, ezt ön is ellenzi. Hogyan tudná pécsi polgármesterként megakadályozni, hogy megépüljön az atomtemető, ha egyszer a tervezett helyszín a város közigazgatási határain kívül esik?

Nagyon nehezen. A polgári engedetlenség eszközeit ki kell meríteni. Ma többet tenni sajnos nem tudunk. Az uránbánya esetleges újranyitását is ellenzem.

Pécsi sör vagy pécsi bor?

Olyat lehet, hogy is-is?

Jót tett a Pécsi Sörnek, hogy megvették a Matolcsyék?

A sör minőségének igen, semmi másnak nem.

A pécsi borászok közül ki a kedvenc termelője?

Talán a Radó pincét említeném meg, amikor szőlőt termeltem, ők voltak a szomszédaim.

Melyik a kedvenc pécsi zenekara?

Ami a gyerekeimnek. A Punnany Massifot és a Halott Pénzt szoktuk hallgatni.

Azért ezeket még a pestiek is hallgatják.

Jól teszik.

Van-e olyan kedvenc hegye vagy kirándulóhelye a környéken, ahol még a hőerőmű számára se engedne fát kivágni?

Az erőműtől nincs mit védeni, kidől az a fa magától.

A gyerekeimet a Tubesre szoktam elvinni.

Az oda tervezett NATO-radar ellen tüntetett?

Nem. Tavaly őszig semmilyen politikai rendezvényen nem vettem részt.

Pedig a bodai atomtemető elleni polgári engedetlenségi akciójához tanulmányozhatná, az ugyanis egy sikeres akció volt.

Fogom is.

A több párt által támogatott független jelölt elárulja-e, kire szavazott az EP-választáson?

Nem árulom el, de közülük az egyikre szavaztam.

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek