A Jobbik nélkül indulhat az ellenzék Zuglóban

Szerző: Hutter Marianna
2019.08.13. 16:44

Az MSZP jóval az EP-választáson elért eredményén felül állíthat majd jelölteket a tizennegyedik kerületben jelen állás szerint.

A Jobbik nélkül indulhat az ellenzék Zuglóban

Ugyan aláírt megállapodás még nincs az ellenzéki pártok között Zuglóban, de az Azonnali információi szerint úgy osztanák el az önkormányzati helyeket, hogy a Jobbiknak egyetlen egyéni választókerület sem járna ott. Így a felosztás az alábbi lenne: a szocialisták hat, a DK négy, a Momentum három, a Párbeszéd egy, míg az LMP szintén egy egyéni választókerületben indulhatna.

Az Azonnali úgy tudja, a Jobbik sem feltétlenül erőltetné a tizennegyedik kerületi indulást, vagyis nem tervezik a kormánypárti és az összellenzéki jelöltekkel szemben megmérettetni magukat a zuglói körzetekben.

Hogy mi lesz a Jobbikkal a kerületben, azzal kapcsolatban Bencsik János, a párt budapesti elnöke úgy reagált az Azonnalinak: egy-két napon belül fognak róla döntést hozni.

Mindenesetre érthető lenne, ha a Jobbik elengedné a kerületet. Egyrészt a párt zuglói alapszervezete tavaly feloszlatta magát, amely döntésről volt kerületi képviselőjük, Czeglédi János egyenesen az akkor még Magyar Idők néven futó kormánypárti lapnak küldött közleményt, jelezve: kérni fogja felvételét a Mi Hazánk Mozgalomba.

Másrészt az EP-választáson a Jobbik eleve a várhoz képest gyengén teljesített országosan, csak 6,34 százalékot ért el, és még ezt is alulmúlta Zuglóban az ott kapott 2,6 százalékkal. Ezzel szemben a többi ellenzéki párt az országos eredménye fölött, míg a kormánypártok éppen, hogy az alatt teljesítettek az alábbi módon:

+ Fidesz-KDNP: országosan 52,56 százalék, Zuglóban 37,73

+ DK: országosan 16,05 százalék, Zuglóban 20,06

Momentum: országosan 9,93 százalék, Zuglóban 18,56

MSZP-P: országosan 6,6 százalék, Zuglóban 11,12

LMP: országosan 2,18 százalék, Zuglóban 3,03

Ugyanakkor a hétfő este született megállapodás-tervezettel kapcsolatban kérdés, hogy minden párt elfogadja-e, hiszen úgy tudjuk, például az LMP-sekhez még nem érkezett meg az erről szóló írásbeli ajánlat kedd délutánig, így még dönteni sem tudtak róla.

Emlékezetes: az LMP és a Jobbik kivételével az ellenzéki pártok még áprilisban jelentették be: a szocialista Horváth Csabát indítják polgármesterjelöltként a kerületben.

FOTÓ: Wikimedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek