Öt pontban magyarázzuk el, hogy mit bénázik éppen az ellenzék Budapesten

Szerző: Pintér Bence
2019.04.10. 07:53

Még hónapokra vagyunk az önkormányzati választástól, de jobban dübörög az a kampány, mint a májusi európai parlamenti választásoké: miközben vidéken sorra jelentik be az ellenzéki pártok széles öszefogását, Budapesten a hétvégén tulajdonképpen minden felborult. Lesz-e ebből ellenzéki győzelem? Egyáltalán: mi történt a hétvégén? Kisokos.

Öt pontban magyarázzuk el, hogy mit bénázik éppen az ellenzék Budapesten

Májusban választunk képviselőket az Európai Parlamentbe, egy hónappal korábban tehát mindennek erről, illetve ennek nyomán az európai ügyekről kéne szólnia, még akkor is, ha hagyományosan ez a választás kevesebb embert mozgat itthon meg.

Ehhez képest mégis leginkább az őszi önkormányzati választással, azon belül is a budapesti ellenzéki csiki-csukival van tele a sajtó.

Eddig úgy festett a helyzet, hogy miközben például Egerben, Kaposváron, Szombathelyen és Székesfehérváron már bejelentették a széles ellenzéki összefogást, addig a fővárosban nyilván bonyolultabb a helyzet, hiszen itt egy-egy kerület feleltethető meg szervezeti szempontból egy vidéki városnak, tehát ott vannak önkormányzati képviselők és polgármesterek,

viszont 2014 óta ezek a polgármesterek adják a Fővárosi Közgyűlés nagyobbik részét is, tehát duplán fontos, hogy kik a kerületi polgármesterek.

Egészen pontosan a közgyűlést a 23 polgármester és kilenc, kompenzációs listáról bejutó képviselő alkotja, velük kell együttdolgoznia a jövendő főpolgármesternek.

Budapesten legalább annyi biztosnak tűnt eddig, hogy a két nagyobb ellenzéki tömb, a régi baloldal – tehát az MSZP, a Párbeszéd és a DK – jelöltje, Karácsony Gergely párbeszédes zuglói polgármester, illetve a „centrum” jelöltje – tehát az LMP és a Jobbik által támogatott – független Puzsér Róbert publicista fognak megmérkőzni egy főpolgármesterjelölti előválasztáson, és a Momentum ennek győztesét fogja támogatni.

Ez az egész azonban borult a hétvégén.

Az ellenzék egyik fele összefogott a kerületi polgármesterjelöltek szintjén, ebből az LMP kimaradt, a Jobbikot nem is hívták, ennek nyomán pedig Puzsér Róbert bejelentette, hogy nem vesz részt az előválasztáson.

Mi történt pontosan, mi is van most, és mi várható Budapesten ősszel? Összefoglaljuk!

1. Mit jelentettek be szombaton?

A főpolgármester-előválasztási drámázás mellett eddig kevesebb szó esett arról, hogy mi lesz a helyzet a budapesti kerületekben, ott milyen felosztásban indulnak el az ellenzéki pártok. Szombaton erre is fény derült: az MSZP, a Párbeszéd és a DK, illetve a melléjük becsatlakozó Momentum bejelentette, hogy összefognak a választásokra, kihagyva ebből a tárgyalásokon részt vevő, de végül a megállapodást alá nem író LMP-t, illetve a Jobbikot – utóbbi részt sem vett a tárgyalásokon.

A megállapodás szerint a pártok egy-egy jelöltet állítanak minden kerületben a polgármesteri címért: huszonhárom kerületből az MSZP tíz, a DK hat, a Momentum öt, a Párbeszéd pedig kettő helyen állítana polgármesterjelöltet. Az LMP-nek a hírek szerint három helyen lehetett volna polgármesterjelöltje, ha végül nem táncol ki a megállapodásból.

A felosztás szempontjából érdemes megvizsgálni a 2018-as listás eredményeket Budapesten, hiszen ez jól rávilágíthat a pártok nagyjábóli támogatottságára (amelyek azóta persze változtak): a budapesti választók 18 százaléka az MSZP-P-re, 13 százaléka a Jobbikra, 11 százaléka az LMP-re, 9 százaléka a DK-ra, 6 százaléka pedig a Momentumra szavazott 2018 áprilisában. (Ha tehát csak ez alapján néznénk, az MSZP-P együtt 12 helyett 7, a Jobbik 0 helyett 5, az LMP 0 helyett 4, a DK 6 helyett 3, a Momentum pedig 5 helyett 2 polgármestert jelölhetne.)

2. Szembeköpte magát a Momentum?

A szombati bejelentés kis zúgolódást okozott a Momentumban, ami nem feltétlenül meglepő, hiszen a párt hangsúlyozottan kommunikálta eddig, hogy nem csak a Fidesz, de a régi baloldali ellenzék ellenében is kíván politizálni.

Megkerestük Donáth Annát, aki a Momentum elnöksége részéről vett részt a budapesti tárgyalásokon. Elmondta: tavaly április 8-a óta sok mindent átgondolt a párt, és bár továbbra is azt gondolják, hogy generációváltásra van szükség a politikában,

azt is belátták, hogy a NER-t egy párt egyedül ebben a rendszerben nem tudja legyőzni.

Szerinte nem fekete-fehér a politika világa, minden pártban dolgoznak jó emberek, a céljuk pedig most az, hogy minden kerületben megtalálják a jó, hiteles, és a helyi ügyekben járatos jelölteket, akik nem voltak részesei semmilyen korrupciós ügynek: a Momentum szerinte csak ilyen embereket javasolt.

Kérdésünkre, hogy a többi párt jelöltjeit, például a DK-s Niedermüller Pétert, akinek egyes vélemények szerint nincs olyan nagyon sok köze a hetedik kerülethez, ahol jelölik (bár mint Molnár Zsolt informált minket: jelenleg ott lakik); vagy a Hagyó Miklóssal korábban jó viszonyt ápoló, szintén DK-s Élő Norbertet jó jelöltnek tartja-e a párt, elmondta: a tárgyalási folyamat során több jelöltet is megvétóztak, ugyanakkor 

„voltak olyan csaták, amelyekbe belementünk, és voltak olyanok, amelyekbe nem tudtunk”.

Arról is érdeklődtünk, hogy a Momentum számára kissé arcvesztésnek tűnő bejelentésre szükség volt-e az EP-választás előtt. Donáth szerint az emberek rengetegszer kérdezték őket arról, hogy együttműködnek-e végre más pártokkal; másrészt pedig a jelölteknek is idő kell, hogy felépítsék a kampányt, ezért nem tartja korainak a bejelentést.

3. Na de miért nem fog össze az LMP?

A megállapodást bejelentő pártok azt igyekeztek kommunikálni, és az Azonnali is úgy értesült, hogy az LMP nem igazán tudta eldönteni a tárgyalások folyamán, hogy mit akar; emellett LMP-s forrásból úgy tudjuk, hogy

az egyik legfontosabb töréspont az ügyben a Jobbik kihagyása volt a tárgyalásokból,

Donáth Anna az Azonnalinak az LMP részvétele kapcsán inkább arra a vonalra erősített rá, hogy teljes volt a zavar az LMP-n belül arról, hogy ki dönthet a tárgyalások megkezdéséről, aztán arról is, hogy ki okézhatja le a megállapodást. Szerinte a már megállapodott pártok továbbra is nyitottak a tárgyalásra az LMP-vel – és ha már itt tartunk, a Momentum a Jobbikot is szívesen látja.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke az Azonnalinak arról beszélt, hogy szerinte jó dealt adtak az LMP-nek, és arról sincs szó szerinte, hogy az LMP ezt rossz megállapodásnak tartotta volna. Arról már inkább, amit Donáth is mondott, hogy

az LMP-ben a baloldali pártok szerint egyszerűen akkora zavar volt és van a döntéshozatal körül, aminek kibogozását a tárgyaló felek nem tudtak kivárni.

Molnár szerint a bejelentést is azért halasztották el március 15-ről április 6-ra, hogy az LMP addig tudjon dönteni, ez azonban addigra sem sikerült a pártnak, végül Molnár szerint ezért is állt fel az LMP fel az asztaltól, és nem azért, mert elutasították volna a megállapodást. Molnár hozzátette: ő nem fog vádaskodni, ha az LMP miatt veszít valahol az ellenzék, és megerősítette, hogy az EP-választások eredményének tükrében továbbra is nyitottak a tárgyalásra.

Az LMP-től beszéltünk Moldován Lászlóval, az LMP budapesti elnökével, aki elmondta, hogy a többi párt nem akart közös minimumprogramról, vagy a kerületi önkormányzati helyekről tárgyalni, csak a polgármester-jelöltekről. Azt Moldován is elmondta, hogy az LMP-n belül a kerületi együttműködésekről a területi szervezetek döntenek, nem a pártközpont vagy a budapesti központ, a döntéshozatal tehát valóban nem olyan egyszerű, mint más pártokban. Moldován szerint ez a tárgyalássorozat egy komplex rendszer lenne, nem lehet csak a kerületi polgármesterekről külön dönteni. Hozzátette:

a bejelentett polgármesterjelöltek jó része egyébként nem elfogadható az LMP helyi szervezeteinek, így például Zuglóban az MSZP-s Horváth Csaba, a belvárosban a szintén MSZP-s Tüttő Kata vagy a hetedik kerületben a DK-s Niedermüller Péter jelölését nem tudják támogatni

– a zuglói helyzetről, ahol a helyi LMP a Jobbiknak és Puzsérnak is beintett, már korábban is írtunk.

4. Na de miért nem tárgyaltak a Jobbikkal?

Bencsik János, a Jobbik budapesti elnöke az Azonnalinak elmondta: az LMP és a Jobbik hetek óta egyeztet a budapesti kerületek ügyében, ezzel a csomaggal akartak ők tárgyalóasztalhoz ülni a többi pártokkal. Ezt az akadályozta meg, hogy a baloldal megüzente, hogy nincs szükségük a Jobbikra, és a budapesti LMP-n belül is vita van arról, hogy milyen formában induljanak a választáson. 

A Jobbik kihagyása abból a szempontból érdekes, hogy a Jobbiknak ugyan nem Budapest a legerősebb terepe, de – mint a fenti számok mutatják – azért az MSZP-P-n kívül mindegyik ellenzéki pártot lekörözték a fővárosban tavaly, ráadásul Bencsik János elmondása szerint nyitottak is voltak a tárgyalásra. Az egyik fő indok a Jobbik kihagyására a Závecz Research márciusi mérése, amely szerint Budapesten nem érdemes összefognia az ellenzéknek a Jobbikkal.

Erről nyilatkozta azt Puzsér Róbert a 24.hunak, hogy „Závecz Tibor fogja meg a közvélemény-kutatásait, és dugja fel azokat a seggébe!”

Az Azonnalinak Molnár Zsolt is megerősítette, hogy egyszerűen úgy látják, hogy nincs olyan kerület Budapesten, ahol egy közös baloldali-jobbikos összefogással indított jobbikos polgármester-jelölt le tudná győzni a fideszes jelöltet, szerinte ennek a kutatások alapján nincs semmi realitása. Kerületi szinten szabad keze van a helyi szervezeteknek, a polgármesterjelöltön kívül úgy fognak össze a helyi Jobbikkal, ahogy azt jónak látják.

Mindezzel együtt azonban érdekes kommunikációs helyzetet eredményezhet, ha vidéken simán van összefogás a régi baloldali blokk, az LMP, a Momentum és a Jobbik között; csak Budapesten nem, mert ott „nem éri meg”, ráadásul Molnár Zsolt, Donáth Anna és Bencsik János is elmondta, hogy mindeközben a kerületeken belül az önkormányzati képviselői helyekről szóló tárgyalásokon a legtöbb helyen részt vesz a Jobbik, és egészen előrehaladott tárgyalások folynak.

Bencsik János emellett azt is elmondta, hogy

a Jobbik továbbra is nyitott a tárgyalásokra, de ehhez arra lenne szükség, hogy a régi baloldal pártjai egyenlő partnerként kezeljék az LMP, a Jobbik, illetve Puzsér által alkotott új pólust

– ezt pedig ők láthatóan nem akarják. Szerinte a szombaton megegyező pártok egyenként próbálják leszalámizni ezt az új pólust, most az LMP megosztására törekednek.

5. Puzsérék szerint csak ők akarnak valójában előválasztást, Karácsony nem

A szombati bejelentés után Puzsér Róbert publicista, az LMP és a Jobbik által támogatott főpolgármester-jelölt először a Facebookon posztolva siratta a Momentumot, akiket szerinte ugyanúgy bedarált az MSZP, mint korábban az SZDSZ-t, az Együttet vagy a Párbeszédet.

Vasárnap este pedig megüzente a publicista, hogy ezután a megállapodás után nem hajlandó folytatni az előválasztást előkészítő tárgyalásokat.

Az Azonnali elérte Puzsér kampányfőnökét, Zaránd Pétert, aki elmondta: alapvetően azzal van bajuk, hogy Karácsonyék több ponton is felrúgták a megállapodásukat: egyrészről arról állapodtak meg, hogy Budapesten a teljes, tehát Jobbikot is érintő összefogásra törekednek, másrészről Karácsony szóbeli ígéretet tett, hogy bármilyen hasonló jellegű tárgyalásra hívni fogják Puzsért is, ez azonban nem történt meg.

Molnár Zsolt viszont az Azonnalinak azt mondta, hogy Puzsér lépése azért abszurd, mert sosem volt szó arról, hogy a szombatihoz hasonló megállapodásoknak bármi közük lenne a főpolgármester-választáshoz.

Kérdésünkre, hogy Puzsér nem csak a kibúvót keresi-e az előválasztási küzdelem alól, Zaránd elmondta:

szerintük valójában csak Puzsér akarja előválasztást, Karácsony pedig nem,

tekintve, hogy eddig a Puzsér-csapat hozott minden elképzelést és megoldást az előválasztáshoz. Ezzel szemben úgy gondolják, hogy Karácsony folyamatosan megszegi a megállapodásukban foglaltakat.

Jelen állás szerint Puzsér tehát el fog indulni a választáson akár az előválasztás nélkül is, csapata pedig azon dolgozik, hogy megszervezze és elősegítse a fővárosi kerületekben a „centrum”, tehát az LMP és a Jobbik koordinált indulását. Ettől függetlenül nyitottak továbbra is az előválasztásra, abban az esetben, ha korrekt, tehát LMP-t és Jobbikot is magában foglaló megállapodás születik az ellenzéki pártok között Budapesten.

Mindeközben azonban ragaszkodik az előválasztáshoz az LMP is, vagy legalábbis Vágó Gábor, aki azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy nem adtak felhatalmazást Puzsérnak erre az egészre; később azonban Moldován László budapesti elnök közleményben jelezte, hogy ez így ebben a formában nem igaz, mivel felhatalmazást adtak neki arra, hogy felfüggessze a tárgyalásokat addig, amíg Karácsony nem tartja be a decemberi megállapodást.

Bencsik János az Azonnalinak elmondta, hogy a Jobbik viszont biztos nem egyeztetett Puzsérral a lépésről, és ők is szeretnének előválasztást. Az előválasztás megtartását támogatja továbbá a Momentum is, akik azt jelentették be korábban, hogy az előválasztás győztesét fogják támogatni a kampányban, amennyiben a jelölt beépíti programjába a lakhatási programjukat.

+1. Mi ez akkor röviden?

Röviden tehát jelen állás szerint előfordulhat az, hogy a kerületi önkormányzati képviselői helyek elosztásában sikerül megegyeznie mondjuk a pártoknak helyben, hiszen itt nem köti őket semmi, tehát eggyel alacsonyabb szinten létrejöhet az, hogy sok helyen egy az egy ellen mérközik meg egy ellenzéki jelölt és egy fideszes. Viszont

simán lehet, hogy a főpolgármesteri székért és a kerületi polgármesteri székekért három nagyobb tömb jelöltje száll versenybe: a Momentummal kiegészült baloldal közös jelöltje, az LMP-Jobbik-Puzsér-trió közös jelöltje, illetve a Fidesz jelöltje.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek