Baranyi Krisztina: A jövő évi önkormányzati választás az ellenzék utolsó esélye

Szerző: Hutter Marianna
2018.10.30. 08:00

Az egykori Együtt politikusa, Baranyi Krisztina vasárnap este jelentette be: indul jövőre Ferencváros polgármesteri posztjáért. Az Azonnalinak most azt is elmondta, mik a tervei.

Baranyi Krisztina: A jövő évi önkormányzati választás az ellenzék utolsó esélye

Miért jelezte már egy évvel az önkormányzati választások előtt az indulási szándékát?

A lehető legkárosabb, ami az ellenzék oldalon történt az elmúlt években, az az volt, hogy programokról, alkalmas jelöltekről szinte egyáltalán nem esett szó a választási kampányokban. Nem volt sem idő, sem igény, hogy a jelöltek elképzeléseiről beszélgessenek, kizárólag az összefogás technikai részleteiről esett szó.

És még így is gyakorlatilag az aktuális választások előtt egy-két hónappal derült ki, hogy ki fog indulni bizonyos pozíciókért. Ha nem volt elég a harmadik kétharmad sem ahhoz, hogy mi, ellenzékiek, felismerjük, hogy ez a fajta politizálás hova vezet, akkor mindannyian lehúzhatjuk a redőnyt. Én azt hiszem, hogy

a jövő évi önkormányzati választás az utolsó lehetőségünk arra, hogy valamilyen normális politikai produktumot tegyünk le az asztalra,

amire jó szívvel tud szavazni minden ellenzéki, és eredménye is van.

Hogy fogadták a bejelentését az ellenzéki pártok, akiket megkeresett, hogy támogassák önt?

Tegnap este jelent meg a programom,

hétfő délelőttig még csak a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól kaptam választ, akik kezdeményezték, hogy üljünk le beszélgetni.

A szocialisták és a Párbeszéd előválasztásban gondolkodnak az önkormányzati választások kapcsán. Ön ilyesmiben részt venne?

Amennyiben lesz ilyen, természetesen igen.

Az én ambícióim másodlagosak ahhoz képest, hogy Ferencvárosnak milyen vezetése lesz.

Ha az előválasztáson egy olyan ellenfelem nyerne, akinek jobb a programja, magasabb a támogatottsága és hitelesebb, akkor én annak a javára vissza is lépnék.

Márki-Zay Péter és Hadházy Ákos is tervezi egyfajta mozgalom létrehozását, aminek szintén az lenne a célja, hogy csak egy ellenzéki jelölt legyen a Fideszével szemben. Van önök között valamilyen kapcsolat?

A „Kulcs a Városhoz, Kulcs a Közélethez” nevű egyesületem már ötödik éve működik és dolgozik a kerületért aktívan, és elég sok olyan szakértő csatlakozott hozzá, aki az én reménybeli polgármesteri munkámat tudná segíteni szakmailag. Én az egyesületem színeiben tervezek elindulni, ez működhetne olyan ernyőszervezetként, amely mögé a többi párt is beállhat. Természetesen bármilyen megoldásra nyitott vagyok, ha a pártok olyan konstrukcióban gondolkodnak, ami nem veszélyezteti, hogy ellenzéki győzelem szülessen a kerületben.

Tehát önt nem keresték Márki-Zayék?

Nem, de én úgy tudom, hogy a mozgalmukat még be se jelentették.

Azt is mondta, hogy az ellenzéki térfélről áprilisban mindenki csődött mondott. Milyen saját felelősséget lát a választási kudarcban?

Azzal, hogy az Együtt feloszlatta önmagát a választás után, fel is vállalta a saját felelősségét. Nekem is fel kell mérni, hogy milyen formában és keretek közt lehet a legtöbbet tenni Ferencvárosért. Ezért nem fogadtam el egyetlen engem megkereső párt ajánlatát sem, hogy az ő színeikben induljak jelöltként,

mert akkor óhatatlanul kizárnék olyan szavazókat, akik a személyemet és a helyi munkámat elismerik, de nem szavaznának rám, mert X vagy Y párt színeiben indulok.

Lehet tudni, hogy melyik pártok keresték meg önt, hogy induljon a színeikben?

Ezt inkább nem hoznám nyilvánosságra.

Tegyük fel, hogy nyer a választáson, de a képviselőtestület kormánypárti többségű lesz, mint például Hódmezővásárhelyen. Akkor hogyan lehet irányítani a kerületet?

Több tavalyi és idei felmérést is láttam, és az egyesületemmel csinálunk ilyen közvélemény-kutatást. Ezek alapján Ferencvárosban teljesen más – ebből a szempontból jobb – a helyzet, mint Hódmezővásárhelyen, ami nagyon jobboldali, konzervatív beállítottságú település.

Itt ugyanis azok az emberek, akik az ellenzéki polgármesterjelöltre szavaznak, jó eséllyel a testületi tagokra is ugyanilyen módon szavaznának.

Tehát ebben a kerületben akár többséget is elő lehet állítani. Nyilván ennek előfeltétele, hogy a körzetekben is csak egy jelölt álljon szembe a fideszesekkel.

Ez a konstrukció még mindig életszerűtlennek tűnik jelenleg.

Ez az egyetlen győztes konstrukció.

És ha mégis fideszes többségű képviselőtestülettel kéne dolgoznia, lenne rá stratégiája, hogy ez hogyan működjön a gyakorlatban?

Igen, ezt végiggondoltuk olyanokkal, akik vezettek már várost. Lehet akár fideszes többségű várost is vezetni, bár nem könnyű. Nyilván van olyan helyzet, ha nagyon nagy a kormánypárti többség, hogy az embernek át kell gondolnia, tud-e, akar-e így dolgozni vagy más megoldást keres.

Ha a végén egyik párt sem támogatja önt, akkor is indulni fog?

Mindenképpen el fogok indulni jövőre.

Egyetlen esetben nem: ha lesz olyan polgármesterjelölt, akinek személye számomra hiteles, és a programját fel tudom vállalni úgy, akárcsak a sajátomat.

FOTÓ: Baranyi Krisztina / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek