Nem a mi reszortunk lopni – mondja a zuglói fideszes polgármesterjelölt az Azonnalinak

2019.10.08. 07:25

Erény-e a zuglói Fidesznél a lopás, ha már az egyik képviselőjelöltjük szerint azért is alkalmatlan Karácsony Gergely, mert még lopni sem tud? Mi a helyzet a Fidesz-MSZP háttéralkuval? Ha nyer, megszüntetné-e a kerületi minimumjövedelmet? Rozgonyi Zoltán, a kormánypártok zuglói polgármesterjelöltje ezekre is válaszolt az Azonnalinak adott nagyinterjújában.

Nem a mi reszortunk lopni – mondja a zuglói fideszes polgármesterjelölt az Azonnalinak

Itt vagyunk a polgármesteri hivatalban. Hogy tetszik önnek az épület előtt a járdára fújt „Hajrá, Gergő!” felirat?

Elvileg ilyet nem lehetne csinálni. Polgármester úr is mondta, el fogják azt onnan tüntetni. Engem amúgy különösképpen nem zavar. Vannak viszont, akik a felfokozott hangulatban úgy érzik, hogy még a póznákon, a lámpaoszlopokon sem kéne megtűrni a más jelöltek kampányanyagát. Nagyon sok plakátrongálás történik Zuglóban.

Ezért nincsen – más jelöltekkel, mondjuk Horváth Csabával ellentétben – a hivatal épülete előtt plakátja?

Volt itt plakátom, ezek szerint lehet, hogy eltűnt. Büszke vagyok arra, hogy a mi szimpatizánsaink és aktivistáink nem rongálnak plakátokat. Ha történik is ilyen, én nem tudok róla, és elítélem. Mi viszont sajnos nem egy esetben voltunk kénytelenek feljelentést tenni plakátrongálás, molinók eltulajdonítása (molinót gyártani azért nem olcsó dolog) és más, egészen furcsa esetek miatt.

Mint például?

A kampányfőnökünk éppen tegnap kapott a lakására címezve egy fehér port tartalmazó levelet. A rendőrséget és a járványügyiseket is ki kellett hívni emiatt.

És arra büszke, amikor a Bosnyák téren kampányolva kihangosítva játsszák le a Karácsony Gergelyről kiszivárogtatott hangfelvételt a fideszesek?

A kampányszervezés nem az én feladatom, hanem a kampányfőnöké.

De úgy gondolom, mindkét fél a saját kultúrkörébe tartozó zenékkel és propagandaanyagokkal kampányol.

Nem szeretném idézni, hogy a szocialisták milyen sértő, a KDNP-ről szóló dalt szoktak lejátszani a rendezvényeiken. Mi annyit tettünk, hogy szembesítettük a másik oldalt a saját szavaival.

De elegáns így kampányolni, hogy konkrétan ordít a Bosnyák téren ez a felvétel?

Hogy mennyire ordított vagy sem, az szubjektív dolog. A kampányba sok minden beletartozik, és sok mindent el kell viselni. Mi is elviseljük a nekünk nem tetsző dolgokat, amiket a másik oldal hangoztat. Viszont eddig komoly atrocitás csak a polgári oldal jelöltjeit érte.

Alkalmas polgármesterjelölt ön?

Igen.

Akkor biztos tud lopni, nem?

Nem a mi reszortunk lopni.

Arra célzunk, hogy Kovács Balázs önkormányzati képviselőjelölt kollégája indokolta azzal Karácsony Gergely alkalmatlanságát, hogy Karácsony képtelen „az egyéni vagyonosodás célját szolgáló tevékenységet” végezni, azaz lopni. Egyetért ezzel?

Ez most olyan, mintha választ várna a klasszikus kérdésre, hogy mire gondolt a költő. Nem szeretném elemezni Kovács Balázs szavait. Ha erre kíváncsiak, érdemes őt megkérdezni.

Na de mint polgármesterjelölt, nem kérdezi meg Kovács Balázstól, hogy ez mégis mi volt? Nem dorgálja meg érte?

Felnőtt emberek vagyunk, mindenki a saját szavaiért felelős. Kovács Balázs egy hosszú, egyórás riportban szembesítette azzal az embereket, hogy Karácsony Gergely miért alkalmatlan jelölt.

Ha engem kérdeznek, szerintem arra gondolhatott, hogy Karácsony Gergely a semmitmondó dumával ott, ahol komoly teljesítmény szükségeltetik, nem tudna megélni, hanem csak a politikai életben.

Akkor megnyugtat minket, hogy a zuglói Fidesznél nem erény a lopás?

Nem erény. Sőt, mintha pont Karácsony Gergely utalt volna rá, hogy az ő oldalukon viszont az.

Karácsony Gergely Fidesz-MSZP háttéralkuról beszélt.

Az MSZP-ről beszélt.

Korábban Fidesz-MSZP háttéralkuról beszélt.

Akkor ő a sajtónak beszélt. Amikor nincs ott a kamera, akkor beszél őszintén.

Egy megvágott felvételt hallhatunk. Ki tudja, miket mondhatott még a Fideszről.

A Fideszről nem tudna olyan dolgokat állítani, mint amiket a szocialistákról. A háttéralkuk, a lopás, a közpénzek eltulajdonítása messze áll a zuglói Fidesztől.

Ettől függetlenül az ominózus parkolási határozatot, aminek nyomán kibontakozott a parkolási botrány, az MSZP-vel közösen önök is megszavazták.

Ezt rosszul tudják, és a magyar sajtóban senki nem is tudta megérteni, hogy valójában mi történt. 

Ehhez képest önök is a parkolási botránnyal támadták Karácsony Gergelyt.

Lássuk tisztán: soha nem támogattuk a zuglói parkolás azon formáját, amit a szocialisták közbeszerzési szakértője és Karácsony Gergely apparátusa közösen kidolgoztak.

A jegyző, a hivatali apparátus és a Varga Dóra Ügyvédi Iroda közösen jegyezte ezeket a szerződéseket. Az először kiírt közbeszerzés miatt egymillió forintra büntette a közbeszerzési hatóság az önkormányzatot, mert a közbeszerzési kiírást túl szűkítően fogalmazták meg. Nem támogattuk mi sem ezt a kiírást. Ezt követően írtak ki egy újabb, most már nyílt EU-s közbeszerzést, ami már kifejezetten csak a parkolóautomaták beszerzésére irányult. Ez el is indult – jóval kisebb büdzsével, mint eredetileg tervezték.

A közbeszerzés lezárásakor történt, hogy Karácsony Gergely a stábja és partnerei által készített és a saját maga által aláírt előterjesztést nem szavazta meg. Előtte a vitában a polgármester úr csak egyszer szólalt fel: kifejezte ő is az aggályait, hogy nem volt verseny a pályáztatás során. Várnai László élt is egy ügyrendi javaslattal, hogy mi lenne, ha mégse zárnánk ki a közbeszerzésből azt a pályázót, akit annak előtte pont a Karácsony Gergelyék irányította bíráló bizottság zárt ki. Polgármester úr viszont – az SZMSZ-szel szembemenve – nem vette napirendre Várnai javaslatát, helyette végszavazást rendelt el.

Megszavazták volna Várnai ügyrendi javaslatát?

Valószínűleg igen, sokszor szavaztunk már együtt. Ezen a szavazáson, bár nekem is voltak aggályaim a verseny hiánya miatt, úgy voltunk vele, hogy a bírálóbizottságban mégiscsak ülnek köztisztviselők, illetve ott van a törvényességért felelő jegyző is. Ha így – ellenvélemény nélkül – azt mondja a bírálóbizottság, hogy a pályázó nem felel meg a kiírásnak, és ezért ki kell őt zárni az eljárásból, akkor elfogadható a javaslat.

Azért nem tűnik jó referenciának, hogy a Centrum Parkoló Kft. utódjával szerződtek az üzemeltetésre.

Egy nyílt, jogszerűen és eredményesen záruló közbeszerzés győztesét nem zárhatom ki annak alapján, hogy ki a cég vezetője.

Önnek nem volt gyanús, hogy a másik, ténylegesen kizárt cég benyújtja a fellebbezést a döntés ellen, majd hirtelen visszavonja azt?

Fogalmam se volt, hogy miért vonták vissza. Azért is megtehették ezt, mert rájöhettek, hogy hibáztak.

Feltételezéseim lehetnek, voltak is, hogy a szocialisták vagy mások mit miért csináltak az ügy kapcsán, de ennyi alapján nem fordulhatok a rendőrséghez.

Arról beszélünk, hogy megszavaznak-e egy előterjesztést, nem arról, hogy a rendőrséghez kéne fordulni.

Mondom, a polgármester úr a saját előterjesztését nem szavazta meg. És akkor még csak a műszaki üzemeltető személyéről szóló közbeszerzésről beszéltünk. Egy másik közbeszerzés is volt az úgynevezett élőerős üzemeltetés feladatának végrehajtása érdekében, ide tartoznak a parkolóőrök és a szükséges felszerelések, szoftverek. Soha nem támogattuk, hogy ezt a feladatot kiszervezzük: Várnai Lászlóval közösen arra tettünk javaslatot, hogy – a II. kerület mintájára – a saját önkormányzati rendészeti cégünk kapja a feladatot. A képviselőtestületi többség – nem beleértve a szocialistákat – meg is szavazta ezt.

A rendészeti vezető – talán mert fenyegették őt is, talán másért – ki is hátrált az egészből azzal az indokkal, hogy úgy érzi, a cég nem alkalmas a feladat ellátására.

A polgármester úr megtehette volna, hogy utasítja a rendészetet a feladat vállalására, és ehhez igyekszik megadni minden segítséget, de nem tette meg.

Ki fenyegette meg a rendészeti cég vezetőjét?

Erről nincsen tudomásom. A rendészeti vezető hivatalos levélben jelezte, hogy a rendészet nem alkalmas a feladatra. Polgármester úr erre mély hallgatásba burkolózott, mert valószínűleg érezte a nyomást a koalíciós partnere részéről. Úgyhogy elengedték a rendészeti céget, és újabb közbeszerzési eljárást kellett kiírni. Abba viszont nem tudunk beleszólni, hogy egy nyílt kiírású közbeszerzésre ki jelentkezik. Ellentétben a meghívásos, zárt pályázatokkal, nyílt közbeszerzés esetén ha jelentkezik valaki a feladatra, érvényesen jó árat ad, akkor azt a jelentkezőt el kell fogadni.

Miért nem tartózkodnak ilyen esetben? 

Órási dilemma volt az elmúlt öt évben, hogy mi Zuglóban az ilyen esetekben az ellenzéki logika alapján a Fidesz érdekét tartsuk-e szem előtt, vagy a zuglóiak érdekét. Mert félreértés ne essék, koalíciós kormányzásról szó sem volt. Az alpolgármesterségem annyit jelentett, hogy bizonyos területek, mint a sport, az egészségügy és a testvérvárosi ügyek alánk tartoztak.

És az önkormányzati gazdálkodás is.

Azért sose voltunk felelősek: diszkrecionális, kizárólagos joga a polgármesternek költségvetést készíteni.

Térjünk vissza arra, hogy miért nem tartózkodtak, amikor meg kellett szavazni a közbeszerzés győztesét.

Ha megakadályoztuk volna a döntést, és tartózkodunk, azzal lehet, hogy a Fidesz érdekét szolgáltuk volna. Viszont az eredménytelen közbeszerzés miatt az önkormányzatot, áttételesen a zuglóiakat büntették volna meg.

Ha ön lesz a polgármester, akkor inkább zárt pályázatokat fog kiírni?

Dehogyis. Nem hiszem, hogy túl sok fideszes foglalkozik az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország átláthatósági minimumprogramjával. Ezt én most írtam alá, és arra szólítják fel benne az önkormányzati jelölteket: megválasztásuk esetén ültessék át a gyakorlatba a 21. századi átláthatóság minimumkövetelményeit. Bár nem szeretem túlzottan ezeket a szervezeteket, de a nyilatkozatban szereplő pontokat kivétel nélkül tudom vállalni, ha polgármesterré választanak.

Pont abból van elegem, hogy van egy polgármesterünk, aki kommunikációban remek, mond dolgokat, de homlokegyenest más történik a gyakorlatban. Azt mondja, hogy ők mennyire átláthatóak, miközben a szocialisták emberét teszi meg átláthatósági biztosnak, aki soha egyetlen szocialista cégnek sem ment utána.

Vágó Gábor töltötte be ezt a posztot.

Vágó Gábor Karácsony haverja, az LMP-ben párttársa volt. Őt vélhetően azért rakták ide, hogy a 2018-as országgyűlési kampány idejére – amikor az LMP egyéni képviselőjelöltje volt – kifizessék. De előtte még Békefi László volt az átláthatósági biztos, aki most az MSZP-s Összefogás Zuglóért Egyesület vezetője, korábban az MSZP választási bizottsági delegáltja volt.

Békefi ráadásul azt a feladatot is megkapta, hogy az én és az előző polgármester Papcsák Ferenc tevékenységét visszamenőleg vizsgálja. A vizsgálat egy év után lezárult, az eredmény alapján Karácsony Gergely mégsem 2015-16-ban, hanem 2017 júliusában tett feljelentést hat ügyben. Nyilván az volt ezzel a célja, hogy a 2018-as országgyűlési választásig elhúzódjon a nyomozás. Aztán nem ő, hanem a rendőrség tájékoztatott, hogy mind a hat ügyben bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást.

Akinek papírja van róla, hogy nem csak korrupció, még jogsértés sem történt a hivatali ideje alatt, azok mi vagyunk Papcsák Ferenccel. Erre büszke vagyok.

Ha ön lesz a polgármester, kit tenne meg átláthatósági biztosnak? Ne mondja, hogy nem egy megbízható, Fidesz-közeli embert.

Önök nyilvánvalóan nem egy jobboldali hírportál, mégis szóba állok önökkel. Úgy gondolom, az ember hitelességét növeli, ha adunk rá lehetőséget, hogy a más táborba tartozók számonkérjék rajta a tevékenységét. Harminc éve foglalkozom a zuglói közügyekkel, abból huszonegy éve képviselőként, tizenhárom éve pedig alpolgármesterként is dolgozom. Ennyi idő alatt sem gazdagodtam meg, átlátható a vagyoni helyzetem – miért ne vállalnám a nyilvánosságot? Ezek alapján biztosan nem pártembert neveznék ki átláthatósági biztosnak. Ha abban nem is lennék érdekelt, hogy a politikai ellenfelemet tegyem kontrollszerepbe, de abban igen, hogy egy szakértő kerüljön ebbe a pozícióba.

Mondjon egy nevet!

Egy Várnai László-féle embert bíznék meg, aki a kákán is csomót keres. Konkrétan Várnainál nem a habitus, hanem a szakmaiság hiányzik. Egy olyan embert kéne megbízni, akinek komoly számvevőszéki tapasztalata van.

És aki mondjuk nem fél Tóth Csabától.

Senkitől ne féljen. Vallom Bibó István gondolatát, hogy „demokratának lenni annyi tesz, mint nem félni”. Én nem félek Tóth Csabától, se senki mástól.

Nem kapott még tőle soha levelet?

Benne fehér porral?

Akár. Vagy csak egy nyomatékos kéréssel.

Tóth Csabával borzasztó nehéz tárgyalni; nem kellemes, amikor egy ilyen erős ellenféllel kell dűlőre jutni, de soha nem féltem tőle.

Korrekt a kapcsolata Tóth Csabával?

Mást gondolunk az élet számos kérdéséről. Viszonylag kevésszer találkoztam vele, de néha kellett, főleg, hogy ő a körzet országgyűlési képviselője.

Ha ön lesz a polgármester, és a mostanihoz hasonlóan egyik oldalnak sem lesz egyértelmű többsége, hogyan próbál majd egységet teremteni?

Egy polgármester előtt rengeteg lehetőség áll erre, és ezért is haragszom Karácsony Gergelyre: rengeteg lehetőséget elmulasztott.

Azért ő sem volt könnyű helyzetben.

Ha annak a képnek hiszek, amin Karácsony Gergely barátságosan átöleli Tóth Csabát, azt kell mondjam, a polgármester úrnak könnyű dolga volt: tíz fővel rendelkezett a huszonkét fős testületben, amiben csak kilenc fővel vett részt a Fidesz. A maradék három képviselő között van egy mindig az MSZP-vel szavazó jobbikos, egy LMP-s, illetve egy baloldali kötődésű civil Várnai László személyében, aki az LMP-ben egykoron harcostársa volt Karácsony Gergelynek. A többség nyilvánvalóan Karácsonyék oldalán volt.

Hát még ha hozzátesszük, hogy a polgármesteri poszt óriási előnyt jelent a riválisokkal szemben, nem csak kommunikációs szempontból. Pont a Fidesz jogszabály-módosításai nyomán lett a polgármesternek vétójoga a testületben, illetve a hivatalt irányító jegyző személyét is – mint munkáltató – a polgármester választja ki. Az más kérdés, hogy ezekkel az előnyökkel Karácsony Gergely nem élt igazán.

Ha ön nyerne, gyakrabban alkalmazná a polgármesteri vétót?

Attól függ. Nem vagyok sem a vétó, sem a tizenkét órás testületi ülések híve (ez utóbbiakra gyakran volt példa Zuglóban). Azt szeretném, hogy a testületi ülések előtt történjenek meg a politikai viták, hogy aztán az üléseken gyorsan és hatékonyan lehessen döntéseket hozni. Egyébként a Tarlós István által kialakított óbudai modell híve vagyok: neki is egy sokszínű társasággal kellett együttműködnie, és mindig talált magának minden oldalról képviselőket, akikkel szót tudott érteni.

Akkor akárcsak Karácsony Gergelynek, önnek is lenne ellenzéki alpolgármestere?

Ha polgármester lennék, akár úgy, hogy a testületben is többségben lennénk, számítanék a baloldalra.

A párbeszédes Szabó Rebekát megtartaná alpolgármesternek?

Ez nem csak a polgármester akaratán múlik. Nyilván nem jelölnék olyan embert alpolgármesternek, akit a helyi fideszes közösség egyáltalán nem tud elfogadni.

Ki az, akit el tudnának fogadni?

A baloldalnak kell majd megneveznie azt, aki szerintük alkalmas az együttműködésre. Annyit mondok, hogy néhány szocialista képviselővel tudtam együtt dolgozni. Őket ismerem, de a lehetséges LMP-s, momentumos vagy DK-s jelölteket nem. A DK-s Horváth Zsolt ugyan az utóbbi időben mellettem ült, de nem igazán szólalt meg az üléseken, úgyhogy nem vagyok tisztában a képességeivel. De meg kell várni a választás eredményét, amúgy sem szeretek előre pozíciókat osztogatni.

Nálunk a Fideszben – ahogy a miniszterelnök úr is mondta – nem pozíciót osztanak, hanem munkát. A munka egyelőre, hogy kampányoljunk. A prioritás a polgármesteri cím. Neki van irányító szerepe, és egyúttal őt terheli a legnagyobb felelősség, hogy minden jól menjen, és együtt tudjanak dolgozni az emberek. Ez alól kibújni nem elegáns. Sokszor hoztunk egyébként az elmúlt öt évben olyan döntést, amivel a polgármestert segítettük.

Mi volt, amit jól csinált Karácsony Gergely az elmúlt öt évben?

Mint említettem, a kommunikációt.

De most komolyan. Az előbb mondta, hogy sok dologban segítették Karácsonyt. Csak segítették olyasvalamiben is, amit jól csinált.

Annak idején úgy rugaszkodtunk neki a ciklusnak, hogy egy csónakban evezünk, próbáljuk ki, hogy mindenki evez a maga lapátjával, és meglátjuk, a csónak halad-e így is előre. Azt vettük észre, hiába próbálunk korrekten evezni, az ellenérdekelt erők másfele akarnak menni, a kapitány meg össze-vissza csapdos. A végén már teljesen indokolatlanul a mi fejünket is.

Nagyon haragszom polgármester úrra, mert az ígéretével ellentétben nem vette komolyan Zuglót.

Nem lehet úgy egy százhúszezres várost vezetni, hogy minden egyes ellenzéki tüntetésre elmegyek, minden alkalmat megragadok, hogy a kormánnyal szemben protestáljak. Nem lehet úgy Zuglót vezetni, hogy az egyéni ambícióimat a zuglóiak érdekei fölé helyezem, és a saját előrejutásom érdekében próbálok pozíciókat szerezni. Lásd tavaly a miniszterelnöki, idén a főpolgármesteri jelöltségét, amiknek köszönhetően Zugló két éve nem mozdul semerre.

Mert mindig ügyelni kell rá, hogy az éppen aktuális kampányban ne történjék olyasmi, ami Karácsony Gergely számára hátrányos. Attól függetlenül, hogy milyen pártszínezetű emberről van szó, nem véletlen, hogy azok a kerületek működnek jól, amelyeket nem országos politikusok vezetnek.

Most például megdicsérte a XIII. kerületi MSZP-s polgármestert, Tóth Józsefet?

Dicséret Kőbányán Kovács Róbert és a XVI. kerületben Kovács Péter polgármester uraknak: mindkét kerület példásan fejlődik. Amennyire tudom, az angyalföldiek elégedettek Tóth Józseffel, és vele sem találkozni tüntetéseken, illetve nem látni, hogy egyéni ambíciók alapján keresné a pozíciókat, mint Karácsony Gergely.

Akkor fogja be a száját a polgármester?

Nem ezt mondtam, csupán azt, hogy egy polgármesternek mindenekelőtt a kerületéért kell dolgoznia. Legyen itt, a helyi problémákkal és a kerületben élőkkel foglalkozzon. Sokkal hatékonyabban kellett volna ebben az öt évben Zuglóért lobbizni. Csak ezt nehéz megtenni akkor, amikor az ember mindig mindenkivel harcolni akar. A kedvenc példám: Karácsony Gergely azt mondja, Budapesti Tudományos Akadémiát akar. Miközben ott van az általunk létrehozott Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely, aminek nincs most se vezetője, se kiállítóterme, se székhelye, se pénzügyi forrása. Pedig ott már régen egy közgyűjteménynek kellene lennie.

És kezdeményezték ennek az elintézését Karácsony Gergelynél?

Kezdeményeztük. Tudja, hányszor vittem el a polgármestert a kezénél fogva olyan helyiségekbe, amik alkalmasak lettek volna egy ilyen gyűjtemény számára? Két éve elkészült már az erről szóló koncepció.

És mit mondott erre Karácsony? Nem ér rá, mert kampányol?

Csak annyit mondott, hogy majd elkészül ez is.

Viszont amire Karácsony Gergely nagyon büszke, az a zuglói garantált minimumjövedelem, aminek keretében az önkormányzat kipótolja a zuglóiak jövedelmét, ha az nem éri el a 28 500 ezer forintot. Ezt megtartaná vagy eltörölné?

Nem tartanám meg, mert egy teljesen hibás elképzelésről beszélünk.

Nyilván azokat, akik valamilyen oknál fogva képtelenek dolgozni, segíteni kell. De a többség, akinek a minimumjövedelemmel pénzügyi támogatást adunk, aktív korú, munkaképes ember. Amikor a kezdőfizetés egy teljes állású munkáért 168 500 forint, a 28 500 forint nem érdemi segítség a családoknak. A megoldás az lenne – főleg amikor a betöltetlen zuglói álláshelyek száma duplája az álláskeresők számának –, hogy az érintetteket alkalmassá tesszük képzésekkel, tréningekkel, tanácsadással a munkavállalásra.

Na de ha a minimumjövedelemből amúgy is kevés pénzt kapnak az emberek, akkor az pont nem fogja visszatartani őket attól, hogy munkát keressenek.

Szerintem a minimumjövedelem nem segíti a munkakeresést. De maga a szociális támogatási rendszer sem működik jól. Az önkormányzati lakások kintlévősége háromszázmillió forint volt, amikor átadtuk a vezetést Karácsonyéknak. Most másfélmilliárd körül tartunk. Elvileg nem lenne szabad növekednie ezeknek a kintlévőségeknek, ha jól működne a szociális támogatási rendszer. Büszke vagyok rá, hogy egy éve a kormányhivatal egyik osztályvezetőjével kidolgoztuk az úgynevezett Poldi bácsi-programot. A programban megváltozott munkaképességű embereket és nyugdíjasokat tudnánk parkőrként alkalmazni. Erre a kormányzat adna támogatást, csak sajnos nem valósult meg, miközben a kidolgozott tervek ott fekszenek a polgármester úr asztalán.

Az lenne ennek az értelme, hogy a hajléktalanok ne a parkokban legyenek?

Az csak egy dolog.

De akkor hova menjenek?

Mindjárt visszatérek erre is. Az értelme leginkább az, hogy legyen gazdája a zuglói közterületeknek, mert így tudnánk rendet tenni a közterületeken. A zuglóiak nagy része – a konzultációnkra beérkező több ezer válasz alapján – a közterületek állapotát tartja a kerület legnagyobb problémájának.

És akkor mit csináljanak a hajléktalanok, ha a parkőrök kihívják rájuk a rendőröket?

A hajléktalanokról elég sarkos véleményem van: nem lehet tolerálni, ha valaki az utcán él.

Aki az utcán él, előbb-utóbb meghal, és semmilyen formában nem szeretnék közreműködni egy ilyen öngyilkosságban. Mert a hajléktalanság tulajdonképpen öngyilkosság. Mintha valaki le akarna ugrani a Lánchíd tetejéről. Mindannyiunk morális felelőssége, hogy ezeket az embereket megpróbáljuk visszahúzni a híd széléről, azaz megpróbálunk mindenkit behozni az utcáról.

Ezt segíti, ha hajléktalannak lenni szabálysértésnek minősül?

Minden segítség, ami segít újra döntést hozni ezeknek az embereknek.

Nyilván nem szabad elhatározásából lesz valakiből hajléktalan.

Sajnos a hajléktalanok nem rendelkeznek ugyanolyan döntési képességekkel, mint bármelyikünk: minél tovább él valaki az utcán, annál kevésbé lesz döntésképes. Újra rá kell vezetni erre őket, és az embert akár saját magával szemben is meg kell védeni. Mindenki számára biztosítani kell, hogy legyen fedél a feje felett. Ehhez először be kell menni a krízisszállóra, majd onnan lehet továbblépni – szociális támogatás mellett – az önkormányzati lakásokba. Mert az tud talpraállni, munkát találni, aki le tud fürödni, a ruháját ki tudja mosni, és magát rendesen ki tudja aludni. 

És hogyan nézne ki ez a gyakorlatban? Ott laknak a hajléktalanok például a Mexikói úton, mit csinálna velük?

Felajánlanám nekik az együttműködést. Minden lehetőséget megadunk, hogy ne kelljen az utcán élni, még ha az sokkal több pénzbe is fog kerülni, mint jelenleg. Ezért cserébe viszont elvárom az együttműködést.

És aki nem akar együttműködni?

Az ne maradjon Zuglóban!

Akkor rátolná a szomszéd kerületekre a problémát.

Nem, de Zuglóban nem tudom elfogadni, ha valaki hajléktalan. Nézzék meg a Bosnyák téri templom környékét, elképesztő, ami ott van: nyolc-tíz hajléktalan ott él, italozik, szemetel, és nyilvános vécéként használja a közterületet. Ez nem tolerálható.

De még mindig nem adott arra választ, hogy mit tenne konkrétan a hajléktalanokkal. Elvitetné őket a rendőrökkel, ha az utcán akarnak maradni?

Nem, de az intézményi beterelésnek híve vagyok: olyan környezetet kell teremteni, amiben érzik az érintettek, így nem élhetnek tovább. Ahogy a szülőnek joga van a gyerekének megszabni bizonyos határokat, úgy a hajléktalanoknak is – akik közül sokan a gyermekek szintjén vannak tudatilag – muszáj utat mutatni. Lesznek persze emberek, akik nem képesek önálló munkavégzésre, de őket sem fogjuk az utcán hagyni: számukra is ellátást fogunk biztosítani.

Az érintett akarata ellenére.

Nem fogom elfogadni az utcán való élést. Sem az egyén, sem a közösség számára nem megoldás! 

Dolgozik polgárőrként is. Hogyan jár el ebben a minőségében a hajléktalanokkal?

Voltak nehéz helyzetek, mint amikor télen, a vasúti sínek mellett, a hóban feküdt egy házaspár, és persze nem akartak bemenni a szállásra. Volt olyan tél, amikor hatan haltak meg így Zuglóban. Nagyon örülök a Szabó Rebeka által kezdeményezett és megvalósított szociális szépségszalonnak, de az embermentés talán ennél fontosabb lenne.

Rendpárti polgármester leszek, ezt vállalom!

A rendészetnek elsősorban az illegális szemétlerakást, illetve a közterületi italfogyasztást kell megállítania. Nagyon örülök, hogy Zuglóban a javaslatomra több éve este tíz óra után tilos alkoholt árulni. Sajnos ez a dohányboltokra még nem vonatkozik, de ezt is orvosolni fogjuk.

Lesz-e szakember a hajléktalanhelyzet kezelésére, ha nem fizetik meg a dolgozókat a szociális szférában?

A kormányon mindig óriási nyomás van, hogy emeljen minimálbért. Viszont ha emeli, akkor működtetőként nőnek az önkormányzatok terhei is. Szóval ez érzékeny rendszer. De a kormányzatnak van egy életpályamodellje, ami ugyanúgy, mint a tanároknál, az orvosok, az ápolónők, a védőnők és a szociális dolgozók bérét is igyekszik növelni. Nem mondom, hogy hatalmas emelésekről beszélünk...

Nem hát. Tegnap találkoztunk egy egészségügyi dolgozóval, akinek mindössze kétezer forinttal nőtt a fizetése.

Az egészségügyben, akárcsak más szférákban, hamarosan diktálni kezd a piac is. Az önkormányzatnak nem szabad széttárt karral néznie, hogy az óvónők és a szociális dolgozók mennek el Zuglóból, mert máshol jobb állást, jobb körülményeket találnak. Meg kell adnunk nekünk is azokat a bérkiegészítéseket, amelyekkel versenyképesek maradunk a piacon. Most nagyon pazarlóan működik a rendszer, Zugló költségvetése tragikus helyzetben van, nincsen semmi tartalékunk.

Hogyan oldaná meg a helyzetet? Kirúgna pár tisztviselőt, és a felszabaduló forrásokat meg odaadná az óvónőknek?

Nem. A cégek pazarló, párhuzamos működését kell megszüntetni, és oda kell koncentrálni az erőforrásokat, ahol valóban fontos tevékenységet végeznek. Mint a szociális szférában.

Mondjuk ön volt a költségvetésért is felelős alpolgármester, csinálhatott volna valamit.

A költségvetés az első munkaköri leírásomban valóban benne volt, de gyorsan ki is vetettem belőle.

Tehát a gyakorlatban sosem voltam a költségvetésért felelős, a polgármester által beterjesztett költségvetést pedig az utóbbi két évben nem fogadtuk el. Részben azért, mert irreális költségvetési tervezetek voltak, részben azért, mert sok dolog volt bennük, amiket nem szerettünk volna, amiket viszont szerettünk volna, azokat meg nem láttuk. És itt megint felmerül a kérdés, hogy politikai alapon megakadályozzuk-e, hogy legyen a kerületnek költségvetése.

Visszatérve a választásra: ki a keményebb ellenfél, Horváth Csaba vagy Várnai László?

Az egyetlen igazán komolyan vehető ellenfél Várnai László.

Ő egy zuglói politikus, akinek van elképzelése a kerületről, és 2010 óta önkormányzati képviselő.

Papcsák Ferenc sem volt zuglói. Ő a bizonyíték rá, hogy kevésbé számít, ki honnan jött.

Szerintem számít. Zuglót az segítené ki a bajból, ha helyi kötődéssel rendelkező ember irányítaná. Az emberek többsége is ez alapján dönt önkormányzati választáson, hogy a jelöltnek van-e helyi kötődése. A másik tényező, hogy a jelölt jóban lesz-e a kormánnyal, ami a pénzforrás miatt fontos, a harmadik szempont pedig, hogy a jelölt mögött erős legyen a párt. Ezek egyike sem igaz Karácsony Gergelyre.

Ideköltözött ő is.

Ez igaz, de ettől függetlenül nem volt korábban semmi köze Zuglóhoz.

Ahogy Papcsák Ferencnek sem.

A Fidesz pont azt ismerte fel, amikor bevezette a parlamenti képviselői és a polgármesteri poszt közötti összeférhetetlenséget, hogy nem jó, amikor helyi kötődés híján, nem csak a helyi ügyekkel foglalkozva akar valaki egy települést vagy városrészt vezetni. Márpedig Horváth Csaba pont az Azonnalinak nyilatkozta még tavaly, hogy őt egyébként nem érdekli Zugló, mert egész életében arra készült, hogy főpolgármester legyen.

Ennél azért finomabban fogalmazott. Azt mondta, hogy amennyiben Karácsony Gergely nyerné az előválasztást (mint ahogy történt is), nem tudna örülni annak, hogy Zuglóban megmérettetheti magát, mert „ha az ember arra készül nagyjából 15 éve, hogy a fővárosban másképp menjenek a dolgok, akkor érdemes arra koncentrálni”.

A lényegen nem változtat: Horváth Csaba kimondta, őt nem érdekli Zugló. Ő egy pártember. Volt egy megállapodásuk Karácsony Gergellyel, hogy amennyiben Karácsony lesz a főpolgármester-jelölt, akkor Horváth Csabát ide kell hozni, hogy innen kerülhessen be a fővárosi közgyűlésbe.

Neki aztán – helyismeret és elképzelések híján – valóban Tóth Csaba fogja megmondani, hogy mit csináljon.

Innen nézve Várnai László sokkal alkalmasabb Horváth Csabánál. Az más kérdés, hogy Várnai személyiségével, habitusával nem feltétlen lenne jó polgármester.

Horváth Csabának viszont – ellentétben Várnaival – van polgármesteri tapasztalata.

Más megvilágításban: ő egy többszörösen bukott politikus. Egy ciklus után elküldték a II. kerületből. És hányszor indult a főpolgármesterségért, amit sose tudott elérni? Ráadásul az ellenzék lépten-nyomon elmondja, hogy az önkormányzati választáson szerzett pozícióit arra használná fel, hogy háborút szítsanak és a kormány ellen harcoljanak. Meggyőződésem, hogy az önkormányzati politika nem a harcról, hanem kerületben lakók érdekeiről és az értük való lobbizásról szól.

Karácsony Gergely főpolgármestersége esetén lelkesen lobbizna a 4-es metró Bosnyák térig történő meghosszabbításáért?

Egyértelműen. A tervek erre egyébként megvannak, és neki is érdeke lenne, hogy ez megvalósuljon. Ehhez viszont meg kell keresnie a kormányzatot is, mert szüksége van a kormányzati támogatásra is. Azért az mégsem járja, hogy Zugló elveszítsen 250 millió forintot, mert Karácsony Gergely nem hajlandó megállapodni a Liget-projekt képviselőivel.

Ebben az MSZP is a partnerük volt.

Igen. Ők is felmérték: Zugló abból profitál, ha növekszik a zöldfelület. Márpedig a Liget projekt esetében erről van szó, ezért cserébe pedig a Liget projekt vállalt volna játszótérépítést és azt, hogy az Olof Palme Ház működtetését öt évre megkapja a kerület. Ennek a csomagnak az értéke volt az említett 250 millió forint, amit Karácsony Gergely miatt buktunk el. Mindeközben a Liget projekttel összefüggésben kész van az 1-es metró meghosszabbításának terve, aminek köszönhetően épülne a Mexikói útnál egy 3500 férőhelyes P+R parkoló, elővárosi vasúti csomópont, illetve egy végállomás a kisföldalattihoz. Így 3500 kocsi nem jönne be Zuglóba, a Ligetből végleg ki lehetne tiltani a kocsikat, és a mostani betonfelületek újra zöldek lehetnének.

Önben egy Puzsér Róbert veszett el.

Nem, ez nekem amúgy is vállalásom volt. Szeretném, ha lezárnák a Kós Károly sétányt, és végre egyesülhetne a kettészakadt Liget. Ehhez kell az a sok minden, amit az előbb felsoroltam, P+R parkolóstul, mindenestül.

Aki Zugló polgármestere akar lenni, annak ezekért kell lobbiznia, nem pedig tüntetésekre járnia és országos ügyekben megszólalnia.

Ha veszít, lenne alpolgármestere Horváth Csabának?

Nekem nem a pozíció számít.

Akkor segítené őt valamilyen formában?

Ebben a ciklusban sem akartam semmilyen tisztséget elvinni. Föl sem merült, hogy alpolgármester legyek. Aztán amikor 2015-ben politikai tárgyalások nyomán átalakult kicsit a rendszer, úgy éreztük, el kéne vállalni az alpolgármesterséget, hogy egy picit más irányba tudjuk terelni a dolgokat. Ebben sajnos nem értünk el sok mindent: Karácsony Gergely nem volt méltó partner hozzá.

Karácsony Gergely bezzeg önt korrekt, kiszámítható partnernek nevezte egy interjúban. Ciki, ha Karácsony megdicséri?

Nem, mert amit mondott, az igaz. Azonban a korrektséget a polgármester úr nem mindig viszonozta.

Mi lesz önnel, ha nem nyer? Beül a testületbe egyszerű, mezei képviselőnek?

Nekem képviselnem kell azokat, akik ránk szavaznak, akár polgármesterként, akár mezei képviselőként. Megmérjük az erőinket, és ez alapján leülünk majd a másik oldallal tárgyalni ennek érdekében.

És ha meglágyul Horváth Csaba szíve, és korábbi kijelentésével ellentétben mégiscsak akar egy fideszes alpolgármestert?

Nehezen tudok elképzelni Horváth Csabával ilyen szintű együttműködést.

Béke lesz a választás után a helyi Fideszben, vagy számítsunk rá, hogy megint fel kell oszlatni a helyi alapszervezetet?

A Fideszben béke van; egy szervezeti átalakulás nem jelent háborút. Akkor csupán úgy gondoltuk, hogy érdemesebb a pártszervezést azzal a döntéssel kezdeni, hogy feloszlatjuk az addig működött alapszervezetet.

Akkor nem fújtak egymásra a papcsákisták és az eredeti zuglói fideszesek?

Nem. Nagyjából ugyanazok az emberek is alkotják a zuglói Fideszt, mint Papcsák Ferenc előtt. Engem is sokszor neveztek papcsákistának, mert alpolgármesterként a legjobb tudásom szerint segítettem a polgármester urat. Ő abban volt a leggyengébb, amiben Karácsony Gergely a legerősebb: kommunikációban. De talán többet ér a jó kommunikációnál, ha az ember tisztességesen dolgozik.

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek