Horváth Csaba válasza a zuglói MSZP-s mutyikra: Hangosan elmosolyodtam

2019.10.07. 07:08

Megtartaná-e Zuglóban a minimumjövedelmet, amire Karácsony Gergely annyira büszke? Megrendszabályozná-e a helyi szocialista erős embert, Tóth Csabát? Mi értelme a zuglói polgármester-választásnak, ha Zugló legtöbb bajáért szerinte a főváros a felelős? Vesz-e házat Zuglóban, ha nyer? Mi volt az a kérdés, ami miatt majdnem otthagyta az interjút? A zuglói polgármesteri székért induló MSZP-s Horváth Csabával interjúztunk.

Horváth Csaba válasza a zuglói MSZP-s mutyikra: Hangosan elmosolyodtam

Nézett már házat Zuglóban, hogy odaköltözzön?

Nézelődtem a környéken. Édesanyám a Jeszenák utcában lakik. Még azt a házat én vettem, nagyjából húsz évvel ezelőtt. Aztán végül is úgy alakult, hogy ő költözött oda. Azon a környéken nézelődtem.

De akkor oda is költözik?

Ez egy komoly mérlegelés, garanciát nem vállalok. A lényeg az, hogy Zugló számomra egy kedves hely mai napig is.

Karácsony Gergely megtette anno.


Így van. Egyébként hasonlóan hozzám ő is a II. kerületben lakott, amikor zuglói polgármester lett, és viszonylag gyorsan döntött úgy, hogy átköltözik.

Mi a kedvenc helye Zuglóban?

Nyilván elsősorban a Városliget, ami földrajzilag Zuglóban található, de úgy gondolom, hogy mindannyiunk közös kincse.

A szocialista majálisok miatt szereti?

Nem emiatt, hanem alapvetően egy kedves hely számomra. Sportolni elég sokat járok oda. Most ugyan fel van túrva, ezért ez nehézkesebb, de a gyerekekkel az állatkert, illetve amíg létezett, a vidámpark szintén egy nagyon kedves szabadidőtöltésre alkalmas helyszín volt.

Mikor vásárolt utoljára a Bosnyák téri piacon?

Legutóbb múlt hét szombaton. Többek között ott vásároltam meg a Bethesda gyermekkórház karitatív gasztrofesztiváljára száz főre a hozzávalókat a lecsóhoz, amit bográcsban készítettem a segítőimmel.

Akkor az egy fokkal fejlettebb szint már, mint a krumpliosztás, mert ön főzött is.

És nem közvetlen szavazatvásárlás.

Csak közvetett.

Még közvetettnek sem mondanám, mert a Bethesda gyermekkórház tudomásom szerint nem szavaz közvetlenül a politikai pártokra vagy jelöltekre.

Csak a páciensek, illetve a szüleik, nagyszüleik.

Ha így nézzük, akkor természetesen minden összeér.

Egyébként, hogy látja ezeket a krumpliosztásokat, beleférnek?

Én még soha az életemben nem osztottam krumplit, de ettől függetlenül szerintem sokkal korrektebb és tisztességesebb, ha egy önkormányzat olyan szolgáltatásokat nyújt, amitől az ottlévők elégedettek lesznek, és úgy érzik, hogy az önkormányzat megtett mindent. Ha így van, és van egy szociális ellátórendszer, amiben vannak kiszámítható juttatások, akkor szerintem teljesen felesleges a krumpliosztás.

Ilyen például a zuglói minimumjövedelem?

A minimumjövedelem is lehet ilyen, de lehet fűtéstámogatás is, ami egyébként szintén van Zuglóban, egyéb támogatások mellett. Ezek kiszámítható rendszert jelentenek. A krumpli fideszes településeken egy, ha úgy tetszik, kiszámítható adomány, mert a választások környékén adják. De majd a következő évben, 2020-ban nem lesz választás, akkor megint nem kapnak a lakók krumplit.

A VII. kerületben is osztott a volt kollégája, Hunvald György.

A kérdés az, hogy választási évben, vagy egyéb években.

Ez pár hetes történet.

Hunvald György tudomásom szerint egy független jelölt.

És nem is az MSZP-ben tanulta ezt?

Én nem tudok róla, hogy az MSZP-ben tömeges krumpliosztás jelen lett volna a kampány eszközeként.

Visszatérve a minimumjövedelemre: ön megtartja, ha polgármester lesz, vagy eltörölné?

A minimumjövedelem csak egy elem a zuglói szociális modellben. Ennek a tapasztalatait ki kell értékelnünk, hiszen most már több éves tapasztalat áll a rendelkezésünkre. Én hiszek abban, hogy

egy bizonyos alapjövedelmet biztosítani kell az állampolgároknak, de ez nem annyira önkormányzati, mint állami feladat lenne.

A robotizáció miatt egyre kevesebb embernek lesz egyre kevesebb munkája, ezért egy alapszolgáltatást, alapcsomagot mindenki számára biztosítani kell, mert ennyire vagyunk szolidárisak és empatikusak mások iránt. Hogy ezt milyen mértékben tudja megtenni egy önkormányzat, azon lehet modelljelleggel kísérletezni, de társadalmi méretekben egy önkormányzat erre nem alkalmas. Ennek vagy fővárosi szinten, de még inkább állami szinten kellene egy megfelelő környezetet teremteni, hogy működőképes legyen.

Nem úgy tűnik, hogy ez mostanában állami szinten működni fog. Akkor addig fenntartja a zuglói kísérletet, vagy megszünteti?

A legfontosabb, hogy működő modelleknél és elemeknél rendszeresen el kell végezni egy felülvizsgálatot ahhoz, hogy a lehető legszélesebb körben és a lehető legnagyobb mélységben tudjon segíteni az ott élő embereken, melyek azok az eszközök, amelyek a legalkalmasabbak. Ehhez egy folyamatos kísérletezésre is szükség van, és folyamatos korrekcióra, ha szükséges.

Akkor lehet, hogy hozzá fog nyúlni?

Ma nem látok olyan okot, hogy hozzányúljak, de az ellenkezőjét sem zárom ki.

Mi a helyzet egy másik zuglói kérdéssel, a közterületek rossz állapotával? Hogyan segítene ezen?

Rögtön azzal kezdeném, hogy Zugló az elmúlt öt évben olyan mértékben hanyagolódott el a fővárosi önkormányzat által, amire korábban nem volt példa.

Azért csak van valahol a polgármesternek, Karácsony Gergelynek is felelőssége, nem?

Az elmúlt kilenc évben Zugló Budapest legelhanyagoltabb kerülete lett, a legmostohább gyermeke a nagy egésznek: az elmúlt öt évben a fővárosi önkormányzat egy huncut fillért nem adott a fővárosi kezelésű kerületi utakra, a Róna utcára, a Vezér utcára, vagy éppen az Egressy útra, a Thököly útra, vagy a Nagy Lajos király útjára. Szerintem ma a Nagy Lajos király útja díjnyertes lehetne „a főváros legelhanyagoltabb és legforgalmasabb útjai” versenyen.

Rosszul lobbizott a polgármester?

Vagy nem feküdt elég jól a fideszes főpolgármesternél. Ez nem a zuglói polgármestert minősíti, hanem a fideszes főpolgármestert, aki nem tud egy arányos és egészséges egyensúlyt tartani. Hogy politikailag kit utál, az egy dolog, viszont a zuglói polgárokat nem utálhatja, mert a zuglói polgárok ugyanúgy részei az adófizető társadalmi közegnek. Zuglóban él 123 000-nél több polgár, akik tisztességgel végzik a maguk feladatait, felkelnek, dolgoznak, iskolába járnak, egészségügyet próbálnának igénybe venni, oktatást próbálnának igénybe venni, és végzik a mindennapi feladataikat.

És ezzel szemben van egy fővárosi önkormányzat, aki nem gondoskodik a zuglói polgárok rá tartozó hatáskörében lévő jólétéről.

Ilyen például a tömegközlekedési vonalakon érintett főútvonalaknak és az azt határoló közterületeknek a rendben tartása. Ezek fővárosi fenntartású utak, és mit találunk ott? Szemét, életveszélyes zebrák, elkopott útburkolati jelek, kátyús, használhatatlan utak, és ott van a mementó, a Thököly úton hagyott villamossínpár, ami nem vezet sehonnan sehova. Évek óta ígérik – mióta Tarlósék Orbánékkal együtt leállították a 4-es metró folytatását – hogy kimegy majd a metró a Bosnyák térre és utána Rákospalotára. A riválisom azt állítja, amit én egyébként 10 éve állítok. Én része voltam annak a csapatnak, ami be akarta fejezni a Bosnyák térig a metróépítést, ellenben az ellenfelem viszont annak a csapatnak volt a része, amely ezt leállította. Mindenki gondolja végig, hogy melyik álláspont a hitelesebb. 

És mi lesz a hajléktalanokkal?

Ez egy olyan történet, amiben együtt kell működnie a fővárosi önkormányzatnak a kerületi önkormányzatokkal. A kerületi önkormányzatoknak a nappali ellátásokban van jogi kötelezettségük, amit Zugló is ellát, míg a fővárosnak az éjszakai ellátásban van jogszabályi kötelezettsége. Zugló is elvégzi a maga feladatát, de a fővárosnak is el kéne végeznie a maga feladatát. Van egy olyan elképzelés, hogy ne látszódjanak a közterületeken a hajléktalanok: ezt azért nem tudom támogatni – noha a közrendet én is szeretném kialakítani ezeken a területeken – mert ha kiszorítják őket, és nem biztosítanak megfelelő mennyiségű ellátási kapacitást normális, kulturált körülmények között, akkor nem megszűnik a hajléktalanság, csak a közterületi láthatósága csökken. Ugyanakkor a környék társasházainak a kapualjai lesznek tele, amit meg nyilván nem kívánhatunk. Ez egy közösségi feladat, közösségi probléma, és a közösségnek kell rá megoldást találnia.

Ha már annyi szó esett arról, hogy mi mindent rosszul csinál a fővárosi önkormányzat, azért talál olyat, amit megjavítana Zuglóban, amit Karácsony Gergely nem csinált annyira jól?

Én inkább azt mondanám, hogy van, amit bővítenék. Például van egy négypilléres programja Zuglónak: gondoskodó, biztonságos, fejlődő és zöld. Erre a négy pillérre épült Zugló programja az elmúlt öt évben, és én azt vállalom, hogy folytatom a megkezdett programot, ugyanakkor a folytatás bővítést is jelent. Például folytatjuk azt az óvoda- és bölcsődefelújítási és bővítési programot, ami az elmúlt években sikeres volt.

Sikeres volt? Vándorolnak el az óvónők.

Zugló az elvándorlás megállításáért bérpótlékot vezetett be, hogy a bölcsődei és óvodai dolgozók ne vándoroljanak el, és lakhatási programot is indítunk nekik.

Ha már a lakhatásnál tartunk, nem akarják a szociális bérlakásprogramot felülvizsgálni? Várnai László azt mondja, hogy a kilencvenes évek óta ehhez nem nyúltak hozzá, és nagy BMW-vel járó, jómódú emberek is ilyen lakásokban laknak.

Ki az a Várnai László?

Az ön egyik riválisa.

Ha önök mondják...

Nem tudja, kik indulnak a zuglói polgármesteri székért?

Csak vicceltem. De valójában nem túl jelentős, hogy ő mit mond a témában.

Ő egy tapasztalt önkormányzati képviselő. Ellentétben önnel, ő Zuglóban él.

Értem, vele kapcsolatban viszont egy jó véleménnyel sem találkoztam az elmúlt hónapokban, aminek nyilván oka van. Ha valaki ott él egy bizonyos közegben, és ennyire rossz a megítélése, annak politikusként el kell gondolkodnia. De ez nem az én gondom, mert én biztosan nem fogok Várnaira szavazni.

De nyilván az ellenfelei szidják őt, nem?

Nem az ellenfelei. Beszélgessenek Zuglóban átlagpolgárokkal, akiknek nincs különösebb kötődésük a politikához. Nem fognak nagyon pozitív jelzőt találni.

De mi a baj vele?

Kérdezzék meg őket. Nem szeretnék most ebbe mélyebben belemenni.

De ez így homályos.

Igen, de az újságíróknak az a dolga, hogy kiderítsék a mélyben rejlő részleteket. Alapvetően összeférhetetlennek tartják, olyannak, aki nem szokta betartani a szavát. Egyik nap támogatja a zuglói faültetési programot, másik nap pedig akadályozza. Ebben a politikai partnerek nem találnak semmilyen koherens koncepciót. De mondom, én ezzel nem foglalkozok. Mögöttem egy ötpárti szövetség és egy egyesület áll, az Összefogás Zuglóért. Én az ő munkájukra számítok elsősorban.

Ha jól értjük, akkor azért, mert az utcán rosszakat hallott Várnai Lászlóról, ezért mindent, amit ő mond, hülyeségnek tart, és polgármesterjelöltként meg se akarja oldani a szociális bérlakások kapcsán felmerülő problémákat?

Nem, de nekem van egy saját programom és saját ötpárti csapatom. Mi átgondoltuk a zuglói feladatokat, kérdéseket, de minden zuglói állampolgár, így Várnai László által felvetett problémákat is fogunk vizsgálni. Ha az ésszerű, akkor pedig meg fogjuk valósítani. Nincs bennem semmi ellenérzés, de én Várnai Lászlót nem tartom többre, mint egy zuglói polgárt, aki aggódik Zugló jövőéért. Hogy milyen hátsó szándéka van az aggodalma közben, ez már nem tartozik rám.

Akkor Rozgonyi Zoltán erősebb ellenfél?

Természetesen igen, mivel egy mérhető párt jelöltje. Ha úgy tetszik, akkor ő az ellenfele a demokratikus ellenzéknek. Lehet olyan fideszes polgármestert választani, akinek az egyik képviselője azt állította még néhány hete, hogy csak az alkalmas polgármesternek, aki tud lopni. Ez a Rozgonyi-féle csapat. Ezzel szemben ott vagyunk mi, a demokratikus ellenzék, amiben ott van a Momentum, a DK, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP. Mindenki eldöntheti, hogy melyiket választja.

Rozgonyi azt mondta nekünk (az interjú kedden jelenik meg – a szerk.), hogy ez a kijelentés arra utalt, hogy Karácsony Gergely eddig nem dolgozott, csak politizált.

Persze. Én meg hülye vagyok. Hallani azért hallok.

Nem hiszem, hogy a kijelentést félre lehet érteni. Ez egy gyenge próbálkozás volt. Sajnos a Fidesz elmúlt 9 éves működésétől a lopás nem egy idegen fogalom.

De Karácsony Gergely szerint meg van egy Fidesz-MSZP háttéralku. Most akkor ki áll a rossz oldalon?

Az én ismereteim szerint Karácsony ezt a kijelentést az elmúlt hónapokban többször nyilvánosan is cáfolta.

De akkor hogyan jutott egyáltalán eszébe ilyet mondani?

Az elmúlt hónapokban többször nyilvánosan cáfolta ezt az állítást.

Kampány van, és szükség van az MSZP támogatására is...

Szerintem fogadjuk el Karácsony Gergely szavait, és ne próbáljunk helyette értelmezni. Azt mondtam az elmúlt napokban, hogy nem kell belemenni abba a játékba, hogy kitaláljuk, mire gondolt a költő.

A költő, jelen esetben Karácsony Gergely él, és bármikor meg lehet kérdezni, amire el fogja mondani, hogy mire gondolt.

Akkor elmondja nyilvánosan, hogy mire gondolt, aztán pedig egy zárt beszélgetésen, amiről kiszivárog a felvétel, meg elmond valami mást. Aztán döntsük el, hogy melyik lehet igaz.

Nem, ezt szerintem ő dönti el, hogy mire gondolt. Utána ő pedig eldönti, hogy a gondolataiból hogyan transzformálja az elmondottakat.

Ezután a választók mit gondoljanak?

A választók szerintem azt fogják gondolni, hogy Karácsony Gergelyre fogják leadni a szavazatukat, mert a másik oldalon az számít alkalmas jelöltnek, aki a politizálás helyett lopni tud. De Karácsony Gergelynek a tisztességéhez biztos nem fér kétség.

És ön akkor megrendszabályozza Tóth Csabát, vagy Tóth Csaba fogja megrendszabályozni önt?

Ez egy nagyon jó vicc.

Karácsony Gergely is azt mondta, hogy ön őrködik majd, hogy ne lopjanak a szocialisták.

Ebbe szerintem ne menjünk bele, mert akkor egy rágalmazási perrel kellene folytatnunk a beszélgetést.

Akkor Zuglóban minden szép, és minden jó? Nem volt semmilyen anomália, amire önnek figyelnie kéne?

Ha a zuglói polgárok úgy döntenek, akkor október 13-tól leszek polgármester, és nem a mai naptól. Majd odaérek bő másfél hét múlva, akkor lesz lehetőségem áttekinteni a konkrét adottságokat, és ezt követően térjünk vissza ezekre a kérdésekre.

Akkor az első polgármesteri feladata az lenne, hogy áttekintené az elmúlt öt évet, hogy minden rendben volt-e?

Azt kell megnéznünk, hogy a programunkhoz minden lehetőség rendelkezésre áll-e. Nyilván én most kívülről nézem az önkormányzatot, mivel nem vagyok képviselő. Akármilyen szövetségi rendszerben indulok, én

bizonyos szempontból kívülálló vagyok, hiszen új induló vagyok ebben a pozícióban. Nekem is szükségem lesz néhány napra.

Ebben segít, hogy tizenhét éve vagyok önkormányzati szakember és önkormányzati politikus. Nagyon gyorsan át fogom látni a helyzetet, és elkezdjük megvalósítani azt a programot, amire vállalkoztam. Például a Bosnyák tér rendbetételét, ami szintén egy fővárosi szégyenfolt.

Ezt már Karácsony Gergely is ígérte öt éve, mégse lett belőle semmi.

Igen, de annyival könnyebb lesz a helyzetem, hogy én már meg is terveztettem a teret, annak ellenére, hogy még nem vagyok polgármester. Én nem várok arra, hogy a fővárossal való tárgyalások majd úgy alakuljanak, hogy érdemes legyen tervet készíteni, mert a terv kész van. Emögé akarom a zuglói társadalmi támogatottságot megteremteni. Az megint egy objektív tény, hogy a főváros fejlesztési listáján az utolsó helyre került Zugló az utóbbi kilenc évben, és főleg az elmúlt öt évben. Ha Karácsony Gergely lesz a főpolgármester, nem kell részrehajló zuglóinak lennie ahhoz, hogy ő is azzal tudjon kiállni, hogy igen, a Bosnyák teret közösen rendbe kell tennünk.

Milyen közbeszerzést fognak kiírni erre a nagy felújításra?

Mindenképpen szabályosat. Ez megint szokatlan és váratlan lesz a Fidesz struktúrájában, ahol csak Mészáros Lőrinc vagy Garancsi István közeli cégek lehetnek győztesek építőipari megrendelésben a fővárosi önkormányzatnál.

És ha csak ők jelentkeznek?

Ezt majd meglátjuk. Szerintem ennél az építőipari piac sokkal nagyobb.

Nem tart attól, hogy úgy járnak, mint a parkolóügyben? Jelentkezik két cég, aztán csodás módon úgy alakul, hogy az egyiket kizárják, és csak egynek lehet adni a projektet?

Ha egy cég fog jelentkezni, akkor majd gondoskodom arról, hogy egy új kiírás nagyobb nyilvánosságot teremtsen a tenderezők között.

Akkor azt megígéri, hogy ha nyílt versenyen csak egy pályázó van, akkor kiírják újra, hogy lehessen legalább kettő közül választani?

Ezt nem automatikusan ígérem meg, mert ha például atomerőművet akarnánk építeni, amit nyilván nem fogunk, de akkor lehetnek olyan specialitások…

De most a Bosnyák tér felújításáról van szó.

A Bosnyák tér esetén, ha egy pályázó indul majd, akkor garantálom, hogy ezt új eljárásként ki fogom írni újra.

És ha nem Karácsony Gergely lesz a főpolgármester, hanem Tarlós István marad, akkor majd hozzá is jár ugyanúgy lobbizni?

Nyilván nem ugyanúgy. A demokratikus ellenzék főpolgármestere egyrészt nagyobb távolságot fog tartani a fideszes oligarcháktól, mint Tarlós István. Azért abban bízok, hogy bármilyen forgatókönyv valósul meg, meg fogjuk tudni oldani, hogy a Bosnyák tér a következő öt évben végre úgy újuljon meg, ahogy azt zuglóiak jogosan várják el a befizetett adóforintjaikért cserébe.

De azért biztosan van B terve Tarlós István győzelme esetén.

Nekem mindenre van B tervem, de az A terv érdekel.

És mi lesz, ha megint kiélezett lesz a verseny, és hasonló arányban lesz az ellenzék és a Fidesz aránya az önkormányzatban? Akkor hogy lehet Zuglóban egységet teremteni?

A Fidesz nem így számol. A Fidesz úgy számol, hogy mindenképpen kisebbségben lesz.

Ezt kitől tudja?

Mondjuk úgy, hogy a Fideszből is szivárognak információk, de a saját kutatásunk is hasonló eredménnyel járt. Három-négy körzetnél többre nincs is igazán esélye a fideszes jelölteknek. A Fidesz is így számol.

Elképzelhetőnek tartja, hogy az alpolgármesteri posztot egy fideszesnek adja?

Nekem biztosan nem lesz fideszes alpolgármesterem. Ezt így kijelentem, úgy, hogy az ön szemébe nézek.

Miért nem lesz?

Pont.

Kérdőjel.

Nem. Felkiáltójel! Soha nem volt, és soha nem is lesz. Ezt fogadják el tőlem.

Pedig lehet, hogy a fideszes szavazók értékelnék ezt a gesztust.

Értem, de én most nem a fideszes szavazóknak akarok ilyen szempontból szolgálatot tenni. A fideszes szavazókat zuglói polgárként szolgálni fogom.

De ez pont ugyanaz a tempó, mint amit a Fidesz csinál. Hogy nem teszünk semmilyen gesztust az ellenzéknek, hanem hatalomból, erőből nyomjuk a dolgokat.

Nem erről van szó. Az ellenzéknek jogos jogkörei az ellenőrzésre vonatkoznak. Én a leendő fideszes ellenzéknek Zuglóban – bízom benne, hogy így lesz – minden ellenőrzési jogkört meg fogok adni. Abban viszont egyértelműséget akarok, hogy ki vezeti Zuglót. Jelenleg – és ez volt Karácsony Gergely problémája – ez nem volt egyértelmű. A fideszes és az ellenzéki hatáskörök, illetve a megosztott testület gyakorlatilag egy béna kacsa-effektust hozott létre.

Zugló emiatt nem tudott fejlődni az elmúlt időszakban úgy, ahogy lehetősége lett volna. Sajnos a zuglói polgárok hoztak egy ilyen döntést 2014-ben, így nem volt egy egyértelmű többség. Most arra kérünk felhatalmazást, hogy legyen egy egyértelmű többségem, és legyen egy egyértelmű számonkérhetőségem. Ehhez egyértelmű felelősséget is kell tudni vállalni. És én ezt úgy tudom megtenni, ha nem fideszes kompromisszumokkal, hanem kooperatív munkájával irányítok.

És Várnai Lászlót se tenné meg alpolgármesternek?

Ezt most hagyjuk.

De ő egy aggódó zuglói lakos. Biztos sokat szeretne tenni a környezetéért.

Minden aggódó zuglói állampolgárból nem tudunk alpolgármestert csinálni, mert ehhez az önkormányzat nem elég nagy.

Tanácsokat esetleg kérhet tőle.

Minden zuglói polgárnak lehetősége lesz tanácsot adnia az önkormányzatnak, ez a programom egy fontos pontja. Szeretnénk egy zuglói applikációt is életre hívni, hogy akár egy fekvőrendőr vagy egy utcabútor elhelyezésétől egészen a komplexebb kérdésekig bevonhassuk a zuglóiakat. Azt szeretnénk, hogy minden fontos kérdésben a zuglóiak döntsenek.

És Rozgonyi Zoltántól kérne tanácsot, ha már alpolgármesternek nem kéri fel?

Természetesen, de mint ahogy már mondtam,

minden zuglói polgár a partnerem, akikkel szeretnék beszélgetni. Nyilván így Rozgonyi Zoltánnal is, akinek van tapasztalata. Egy biztos: költségvetési tanácsot nem kérnék tőle,

mert azzal hirdeti a programját, hogy rendbe teszi a zuglói költségvetést. Bármit mondhatott volna, kivéve a költségvetést, mert Zugló költségvetésért felelős alpolgármestereként mindent megtehetett volna ezügyben már eddig is.

Ő azt mondja, hogy valójában nem volt ezért felelős. Kivették a munkaköréből.

Ez nem igaz, mert ma is így hívják a hatáskörét, viszont nem tudta elvégezni a munkáját. Ha valaki alpolgármesterként nem tudta elvégezni a munkáját, akkor számomra nem túl hiteles és életszerű, hogy majd polgármesterként ezt meg tudja oldani.

És ön hogyan tenné rendbe a költségvetést? El van adósodva a kerület.

Ezt csak a Fidesz állítja, míg Karácsony Gergely mást állít. Karácsony Gergely a hivatalban lévő polgármester, így nincs okom kételkedni az ő állításaiban.

Rozgonyi – ha van, ha nincs is ilyen jogköre – azt állítja, hogy napról napra él a kerület, tartaléka sincs. Ezen nem akarna javítani? Vagy ez normális?

Az se normális, hogy egy ekkora kerületnek összesen kevesebb, mint huszonötmilliárdos a költségvetése. Zugló egy kisemmizett kerület a fővárosi forrásmegosztásban, az adóbefizetésekhez képesti visszatérítésekben. Emiatt

Zugló rendkívüli elhanyagolt pénzügyi helyzetben van, ami szintén a fővárosi önkormányzat felelőssége.

Ezt az igazságtalanságot korrigálni kell.

Mennyi pénzt kér majd?

Várjuk meg az áttekintést. Én most kandidáló polgármesterként befelé tartok, október 13-a után pedig nagyon gyorsan át fogom tekinteni ezeket a részletkérdéseket, mert ma nekem sincsenek erre ilyen részletességben adataim.

De ha minden nehézségért a fővárosi önkormányzat a felelős, akkor minek egyáltalán Zuglóban polgármestert választani?

Ez nem ilyen egyszerű. Higgyék el, nem sokan vannak, akik nálam többet tudnak a főváros egészéről, a kerületek helyzetéről, vagy a kerületek és a főváros viszonyáról, és ezeknek a rendezhetőségéről. Ebben egy nagyon komoly együttműködésre volna szükség, de nem a korábbi alapon, hogy a fideszes főpolgármester és a fideszes polgármesterek megpróbáltak egy kenyércsatát folytatni a forrásokért. Az pedig tényszerű helyzet, hogy a problémák jelentős része a fővárosi önkormányzat gondatlanságából adódik. Számos olyan dolgot tudok mondani a zuglói önkormányzat munkájában, amit folytatni fogok. Például az óvoda- és bölcsődefejlesztést, vagy a kerületi házi orvosi rendszer fejlesztését.

És a parkolással mi lesz? Mi a garancia, hogy nem fogják későbbiekben sem kiszervezni havercégeknek? Most az önkormányzat visszavette az üzemeltetést.

Érdekli a többi is, vagy csak a saját kérdései?

Ezeket már elmondta, csak ismétli önmagát.

Nem mondtam el, mert például a parkfelújítási programról nem beszéltem: van egy ifjúságipark-bővítési programja Zuglónak, amiben BMX-parkokat, szabadtéri konditermeket helyeznénk ki. De szabadtéri illemhelyeket, és csapokat is kihelyeznénk, hogy komfortossá tegyük a kerületet a kikapcsolódni vágyók számára. A zuglói közbiztonságot is fejlesztenénk több módon. Már több mint kétszáz kamera segíti a közbiztonságot Zuglóban. Parkfelügyelői rendszert hoznánk létre, hogy Zugló minden kicsi részének is legyen gazdája.

Visszatérve a parkolási rendszerre, minden esetben ott került az bevezetésre, ahol ezt a lakók igényei kikényszerítik. Jelen pillanatban is több bővítési terv van a főváros asztalán, amit a zuglói önkormányzat kezdeményezett. Például az Örs vezér tér környékén, mert az ott élők nem tudnak parkolni a saját házaik körül, ugyanis gyakorlatilag P+R parkolóként van kezelve a parkolóhelyük. A transzparenciát pedig fent fogjuk tartani.

Mi a garancia, hogy nem fogják ismét kiszervezni a parkolást haveri cégeknek? Mit szólt Tóth Csaba ahhoz, hogy végül csak az önkormányzat fogja a parkolást üzemeltetni?

Miért nem kérdezik meg tőle? Ez már megint a „mire gondolt a költő” játék. Ne haragudjanak, de tegyék fel azokat a kérdéseket, amik közvetlenül hozzám szólnak, és ne menjünk el abba az irányba, hogy ki mire gondolhatott az adott esetben.

De ön egy nagy kerület polgármesteri pozíciójára pályázik, és az, hogy a helyi erős emberrel hogyan fog kijönni, arra a választók is kíváncsiak.

Ő Zugló egyéniben többszörösen magas arányban megválasztott országgyűlési képviselője. Az önkormányzati struktúra nem azonos országgyűlési struktúrával. Ő a parlamentben a szabályozói oldalon tud segíteni Zuglónak, és egyébként segít is. Én pedig a zuglói önkormányzat leendő vezetőjeként abban tudok segíteni, hogy ahol a parkolásra, mint forgalomszabályozási eszközre szükség van, ott azt bevezessük. Amúgy nagyon sokan félreértik, de a parkolás egy technikai eszköz a forgalom-szabályozásra, aminek csak mellékterméke a bevétel. Amiből jó esetben lehet bővíteni közterületeket, közösségi közlekedést, vagy zöldíteni is lehet.

Akkor azt megéri a zuglóiaknak, hogy Tóth Csabát a szabályozói szinten, a törvényhozásban tartja, és nem engedi, hogy beleszóljon önkormányzati ügyekbe?

Nem értem a felvetést. Ez olyan, mintha lenne valami, de közben meg nincs.

Tehát Tóth Csabának semmilyen befolyása nincs arra, hogy a kerületben önkormányzati szinten mi történik? Senkit nem kér semmire, és senkire sem gyakorol nyomást?

Szerintem elég egyértelműen elmondták.

Tűzbe tenné érte a kezét, hogy semmilyen köze nincs semmiféle fenyegetésekhez, netán eltűnésekhez?

Kérem jegyezze fel az interjúhoz, hogy hangosan elmosolyodtam.

Olyan abszurd felvetésen rugózunk, mint hiteles információ, amit nagyon szeretnek az újságírók összelapátolni, de nincs.

Nem mi lapátoljuk össze, hanem többen beszélnek róla. Például Karácsony Gergely vagy Várnai László.

Karácsony Gergely nem Tóth Csabáról beszélt, hanem egy vállalkozóról, ezt ő maga elmondta.

Azt is elmondta, hogy ön majd elmondja a helyi MSZP-seknek, hogy miért kell börtönbe vonulni. Elmondja nekik?

Nem ezt mondta.

Dehogynem. Vissza lehet hallgatni. Ön tudja, hogy mi az amiért börtönbe lehet kerülni, és mi az amiért nem.

Szerintem befejeztük az interjút. Ennek így semmi értelme, de ezt nyilván önök is tudják.

Kár, pedig a választók nyilván kíváncsiak. De természetesen lehet az a vége az interjúnak, hogy ön egy nehéz kérdésre nem akart válaszolni.

Válaszoltam többször. Csak úgy tűnik, mintha meghaladná a képességeiket, hogy megértsék.

Nem mondta el, hogy megbízik-e Tóth Csabában, és hogy biztos-e benne, hogy semmilyen fenyegetésekhez nincs köze.

Ne haragudjanak, de ez egy önmagában burkolt negatív kommunikáció. Én ebbe nem fogok belemenni.

Akkor ez azt jelenti, hogy nem válaszol a kérdésre.

De válaszoltam. Kiröhögtem a kérdéseiket. Ez a válaszom.

Egyébként mit gondol, ki lenne alkalmas alpolgármesternek?

Várjuk meg a választást. Nem pozíciókat osztogatok, hanem a választás győzelméért teszünk meg mindent. Majd utána fogunk arra rátérni, hogy ki milyen szerepkörben tudja szolgálni a programot. Ez a normális.

Akkor Szabó Rebeka helye nem borítékolt, mint alpolgármester?

Senkinek sincsen semmi borítékban. Nyilván az eddig elvégzett jó munkája segíti abban, hogy a következő önkormányzati ciklusban valamilyen fontos beosztásban tudjon szolgálni. De ez nem garancia. Nyilván a zuglói önkormányzat összetételét befolyásolni fogja, hogy a választók miként támogatják az ötpárti együttműködést.

De az ötpárti szövetség egy listán van, ezért nem lesznek azon belül meg az arányok, hogy ki mennyi szavazatot kapott. Ezért nyilván van egy valamilyen megegyezés, hogy a különböző pártok mennyi pozíciót kapnak, nem?

Alapvetően nem így áll össze a zuglói önkormányzat. A részletekről most nyilván nem fogok beszélni, de alapvetően feladathoz rendelt személyek vannak, nem pedig pártokhoz. Ezt előre ne játsszuk le, mert az valójában azon múlik, hogy az egyéniben induló képviselők hogyan szerepelnek. Reményeim szerint mindannyian bejutnak, és akkor az a koncepció valósul meg, amiben mindenki megtalálja a helyét.

Mihez kezd, ha nem sikerül, és nem lesz polgármester?

Sikerülni fog.

Nincs B terv? Rajta van a kompenzációs listán.

Ez már megint egy olyan kérdéskör, amibe nem szoktam belemenni. Mire fogok gondolni akkor, ha nem úgy alakul, ahogy gondoltam. Nem gondolok ilyenekre.

Azt mondta, hogy mindig van B terve.

Persze, csak ez rám és a családomra tartozik, nem önökre. Ha a zuglói polgárok a személyemben a bizalmukról biztosítanak, akkor a legjobb választást fogják hozni. Ennél nagyobb tapasztalattal és tudással rendelkező polgármester-jelölttel még nem találkoztak. Az én márkaelőnyöm, hogy tudom mire vállalkozom, és nem kell haladékot kérni, hogy beletanuljak a feladatba. Bárki más, aki ebben aspiráns, pedig még egyáltalán nem csinálta. Beleértve a Fidesz jelöltjét is.

De ő látta az önkormányzat működését.

Látta egy részét, amit ezek szerint nem látott át, mert költségvetésért felelős alpolgármesterként nem látja át a költségvetést. Már csak ezért sem tartom alkalmasnak.

Ha már költségvetés. A megemelt képviselői fizetéseket visszavágja, amit egyhangúlag megemeltek maguknak a zuglói képviselők?

Akkor egyhangú döntés volt, ugye? Tehát nemcsak a Fidesz és az MSZP, hanem mindenki megszavazta. Várnai László is.

Ön kezdeményezné-e, hogy magukon kezdjék a spórolást, ha már ennyire rossz a pénzügyi helyzet?

Nem tudom, ezt meglátjuk. Nem hiszem, hogy ez lenne a megoldás. Van egy polgármester, akinek az illetményéről nem a zuglóiak döntenek, hanem egy központi törvény. Ez egy adottság. Általában ehhez az adottsághoz szokták viszonyítani – szintén törvényi keretek közt -, hogy a képviselőknek a juttatása hogyan alakuljon. Úgy gondolom, hogy

egy tisztességes munkát tisztességgel fizessünk meg.

Akkor az önkormányzati képviselők továbbra is kereshetnek sokat, de a minimumjövedelmet lehet, hogy átgondolja? Ezt így egymás mellé tehetjük.

Azt csinál, amit akar. Úgy is ez a célja.

De ez hangzott el.

Nem ez hangzott el, de ha szeretné, akkor a cserebogarakat is mellé írhatja.

És a hivatal létszámát nem szeretné csökkenteni? Karácsony Gergely megemelte, ami miatt kapott is kritikát. Felülvizsgálná ezt?

Igen, de nem szeretnék most pánikot kelteni. Ez szintén egy olyan döntés, hogy egy önkormányzatnak nem általában kell karcsúnak lennie, hanem a feladataihoz kell karcsúnak lennie.

Ha van egy adminisztratív feladat, amit el lehet intézni, akkor arra ne három ügyintéző legyen. Én már csináltam karcsúsítást mindenféle konfliktus nélkül.

A dolgozóknak sem okozott konfliktust, mert egyértelmű hatáskörök jöttek létre. Ez a mai munkaerőhiányos állapotban nem jelenti azt, hogy az önkormányzatnak el kéne bocsátania dolgozókat. Viszont azt jelentheti, hogy a konkrét hivatalban kevesebben dolgoznak, és más önkormányzati feladatba át lehet csoportosítani a munkaerő egy részét.

Magyarul a hivatalból kiszervezné egy részét a munkaerőnek önkormányzati cégbe, vagy más intézménybe?

Nem ezt mondtam. A hivatalon belül is van egy feladat, és vannak más el nem végzett feladatok, mint például a parkfelügyelői rendszer, amibe szintén szükség van munkaerőre.

Egy hivatali dolgozó biztos örülni fog, ha kiültetik a parkba felügyelőnek.

Ez nem ültetést jelent, hanem ügyintézést. Mindent értek, de nekem a zuglóiakat kell szolgálni, és nem a hivatalban dolgozóknak a komfortját. A dolgozóknak meg kell adni azt a tiszteletet és pénzügyi megbecsülést, amit megérdemelnek, de az elsődleges cél nem a hivatal, hanem a zuglói polgárok kiszolgálása.

A zuglói polgároknak jár a szabad és sokszínű elfogulatlan média?

Hát járna.

A zuglói helyi média elég jelentősen az MSZP-nek a nézeteit közvetíti.

Ön meg a Fideszét, szóval ebből a szempontból ez így teljesen korrekt.

Nekem az a szerepfelfogásom, hogy olyan kérdéseket tegyek fel, amire az olvasók kíváncsiak, és ne olyanokat, amire a választ az ön Facebook-oldalán is elolvashatják.

Persze, értem. De ön most olyan kérdéseket tett fel, amit egy fideszes újságíró, pontosabban fideszes propagandista tenne fel.

Ez a szíve joga. Csak akkor az a kérésem, hogy ne azt írja ki, hogy újságíró, hanem, hogy propagandista. 

Akkor válaszolna arra a kérdésre, hogy a zuglói média ön szerint sokszínű-e, és a zuglói polgároknak kijáró minőséget képvisel-e?

Az egyik első feladatom lesz, hogy a Zuglói lapok, a zuglói rádió és a tévé egy olyan médiaegységbe tömörüljön az online felületekkel együtt, hogy az a zuglói polgároknak pártatlan, sokszínű, a civil kezdeményezésekről és programokról is részletes tájékoztatást adjon.

Akkor megszólalhatnak benne az ellenzéki fideszes képviselők is?

Természetesen. De tudomásom szerint most is megszólalhatnak.

Ön azt gondolja, hogy a fideszesek szivárogtatták ki a Karácsony-hangfelvételt?

Nincs rá más logikus magyarázat.

Karácsony Gergely fideszesekkel szokott ilyen baráti hangnemben beszélgetni?

Nem, de le is lehet hallgatni egy embert baráti beszélgetés alatt. Most mi itt az interjú alatt ülünk hárman, de semmi akadálya annak, hogy lehallgassák, és ha érdekes egy részlet, akkor ezt mondjuk közzétegyék.

Szokta egyébként átvizsgáltatni az irodáját?

Volt már rá példa. Egyszer átvizsgáltattam, akkor találtak valamit. Azóta nem nézettem.

Hogyan történt ez?

Amióta ebben az irodában vagyok, egyszer átvizsgáltattam, egyetlenegyszer. De se az időpontról, se egyebekről nem szeretnék beszélni, mert nemzetbiztonsági kérdést érint.

Zuglóban át fogja vizsgáltatni rendszeresen?

Nem.

Ott nem tart semmitől?

Nem erről van szó. Az ember élje az életét olyan transzparensen, hogy bármilyen mondata felhasználható legyen.

Akkor önről nem fog előkerülni olyan hangfelvétel, mint Karácsonyról?

Nem. Hajrá!

Egy elvi kérdés. Mohácson meghalt a fideszes polgármesterjelölt, Szekó József, és egy jelölt maradt, az MSZP-s Csorbai Ferenc. Ön szerint az egyedül maradt MSZP-s jelöltnek vissza kell-e lépnie, hogy az emberek egy időközin majd tényleg választhassanak?

Szerintem tőle kell ezt megkérdezni.

Erkölcsileg ön hogyan cselekedne?

Nem ismerem a teljes helyzetet. Nem vagyok ott, nem vagyok mohácsi, nem tudok dönteni. Nincs két egyforma szituáció. Az, hogy én hogyan cselekednék, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy másnak úgy kellene viselkednie. Ez mindenkinek a személyes döntése.

Morálisan rendben van az, hogy az emberek egy emberre szavazhatnak?

Hány olyan település van, ahol egy jelölt van?

De itt haláleset történt.

Ja értem. Ha úgy alakul, hogy a Fidesz csak egy jelöltet állít, és az ellenzék nem is állít vele szemben, az teljesen rendben van.

Az az ellenzék hibája, mulasztása, hogy nem jelölt senkit például Felcsúton.

Értem én, nagyjából rendben van. De ha véletlenül úgy alakul, hogy egyedül marad a jelölt, akkor az már nincs rendben. Miskolcon is történt egy tragikus haláleset az ellenzéki oldalon, de a fideszes jelölt nem hajlandó visszalépni, pedig jó esélye volt az ellenzéki jelöltnek. Ön szerint a Fidesz hajlandó lenne visszalépni Miskolcon?

Az ellenzék nem azt mondja mindig, hogy ők jobbak, mint a Fidesz?

Ez így is van. De ennek ellenére nincs két egyforma ügy. Ön is csak a saját életéről dönthet, ahogy én is csak a sajátomról. Ne döntsünk helyettük.

Akkor az MSZP-ben akármilyen döntést lehet hozni, mert mindenki saját maga dönt?

Tőlem nagyon messze van Mohács. Nem tudom, hogy ott milyenek a helyi viszonyok. Én nem akarok mohácsibb lenni a mohácsiaknál. Én ezen az alapon megfontolnám a visszalépésemet, de nem akarok helyette ilyen döntést hozni. Ezt ő hozza meg, nyilván a következményei is az övé lesznek.

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek