Mások rossz döntéseiért miért kéne nekem vállalni a felelősséget? Karácsony Gergely megmagyarázza a parkolásmutyit

2019.03.29. 12:22

Miért nem nyomott nemet a zuglói önkormányzat parkolási szerződésére, miért csak tartózkodott? Ha tudta, hogy előnytelen szerződést írnak alá, miért nem mondott le? Miért működik együtt az MSZP-vel, ha háttéralkut kötöttek a háta mögött? Sokáig gondolkodott, de második körben sikerült válaszolnia Karácsony Gergelynek az Azonnali kérdéseire.

Mások rossz döntéseiért miért kéne nekem vállalni a felelősséget? Karácsony Gergely megmagyarázza a parkolásmutyit

Karácsony Gergely zuglói polgármester, főpolgármester-jelölt a héten sajtótájékoztatót tartott a fizetős parkolás budapesti anomáliáiról, mindezt azután, hogy az ATV műsorában ő maga beszélt róla: évekkel ezelőtt Zuglóban egy MSZP-Fidesz háttéralku nyomán kötöttek a kerület számára előnytelen parkolási szerződéseket. Ezeket ugyan polgármesterként ő terjesztett be, de aztán nem szavazta meg, hanem tartózkodott. (Februárban a 444 hosszú videóban tárta fel a budapesti parkolási visszaéléseket és azt, hogy hogyan lehet egyáltalán veszteséges az önkormányzati parkolás.)

A sajtótájékoztatón az Azonnali is próbált ezzel kapcsolatban kérdéseket feltenni Karácsonynak, aki azonban ezekre nem válaszolt érdemben, majd arra hivatkozva, hogy kezdődik a Fővárosi Közgyűlés, megszakította a sajtótájékoztatót. Ezért először telefonos interjút kértünk a Párbeszéd, az MSZP és a DK főpolgármester-jelöltjétől, majd miután erre nem kaptunk lehetőséget, írásban küldtük el a kérdéseinket.

Első körben válaszok helyett egy kampányvideóval próbált Karácsony csapata lerázni bennünket,

amelyben Karácsony főpolgármester-jelölti vitára hívja Tarlós Istvánt, és a parkolási ügyet Tarlós István felelősségeként jelöli meg. Ismételt érdeklődésünkre aztán az alábbi válaszokat küldték meg. 

1. Karácsony Gergely miért csak tartózkodott ahelyett, hogy nemet nyomott volna a szavazáson 2017-ben, amely egy előnytelen, később veszteséges parkolási rendszert hozott Zuglónak? Miért nem tagadta meg polgármesterként a szerződés aláírását, vagy az erről szóló döntést? Ha pedig Karácsony Gergely akkor még nem látta át, hogy milyen előnytelen a szerződés, akkor pedig miért nem szavazott rá igennel?

Ahogy ezt akkoriban a sajtóban is elmondtam, azért nem támogattam a zuglói képviselőtestület vonatkozó döntését, mert nem voltam meggyőződve arról, hogy az olcsóbb ajánlatot tevő cég közbeszerzésből való kizárása megalapozott volt. Polgármesterként egy dolgot tehettem volna: a kizárt cégnek a döntéssel szemben előadott érvei alapján megváltoztatom a képviselőtestület döntését.

Ám a vesztes fél nem élt az ingyenes jogorvoslat lehetőségével, pontosabban az erre vonatkozó kérelmét előbb benyújtotta, majd visszavonta, ami enyhén szólva megkérdőjelezi a hitelességét. És így az önkormányzatnak nem maradt más jogszabály adta lehetősége, mint szerződni azzal az egy céggel, aki versenyben maradt.

2. Ha Karácsony Gergely azt érezte, hogy a szeme előtt születik egy Zuglót hátrányosan érintő háttéralku, miért nem mondott le inkább a polgármesteri posztról?

Mások rossz döntéseiért miért kéne nekem vállalni a felelősséget?

3. Miután Karácsony Gergely is tisztában van azzal, hogy rossz a parkolási rendszer Zuglóban, mi tartja vissza attól, hogy kezdeményezze az érintett céggel való azonnali szerződésbontást?

A megkötött szerződések felbontására nincs jogszabály adta lehetőség, de a lejáró szerződéseket nem kell meghosszabbítani. Nem is fogjuk. Azzal a javaslattal fogok a képviselőtestület elé állni, hogy a parkolásüzemeltetésre vonatkozó, nyáron lejáró szerződést ne hosszabbítsuk meg, hanem maga az önkormányzat végezze az üzemeltetést.

4. Karácsony Gergely elismerte az ATV-ben, hogy politikai háttéralku született parkolási ügyben az MSZP és a Fidesz között. Ha már 2017-ben látta, hogy megalkuszik a szocialista párt a Fidesszel, miért lett később az MSZP miniszterelnök-, majd főpolgármester-jelöltje? Volt-e más indoka azon kívül, hogy segítse a Párbeszéd túlélését? Esetleg belülről kívánta bomlasztani a rendszert?

Ez egy konkrét helyi ügyben meglévő konfliktus.

Hiba lenne ebből általánosítani az MSZP-re nézve.

Büszke vagyok arra, hogy az MSZP-Párbeszéd szövetség miniszterelnök-jelöltje voltam, jelentős mértékben növelve a szövetség támogatottságát és egy olyan újbaloldali politika alapjait lerakva, amelyre a jövőt építeni lehet. Azt azonban az MSZP minden vezetője tudja, hogy a választói bizalom visszaszerzéséhez mindannyiunknak változunk kell és ki kell lépni a régi keretek közül. Az MSZP elnöke a minap a sajtóban is megerősítette: minden eszközzel támogat az egységes és átlátható budapesti parkolás megteremtéséért vívott küzdelmemben.

Megjegyzem, az ominózus döntést a Fidesz és az MSZP képviselői mellett a Jobbik helyi képviselője is megszavazta. Most akkor azt kéne gondolom, hogy a Jobbik is tisztességtelen párt?

5. Karácsony Gergely szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt: „Legyen nagyon világos, egy olyan polgármester áll önökkel szemben, aki a maga csatáját eddig is vívta annak érdekében, hogy egy korszerűbb, átláthatóbb és alacsonyabb költségű parkolási rendszert üzemeltessen.” Kérjük, sorolják fel, hogy azt megelőzően, hogy a 444 bemutatta volna a korrupt parkolási rendszerről szóló, Zuglóra is kitérő filmjét (2019 februárjában), milyen konkrét lépéseket tett Karácsony Gergely azért, hogy „korszerűbb, átláthatóbb és alacsonyabb költségű” parkolási rendszer legyen Zuglóban.

A zuglói képviselet Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottsága által még 2015-ben kiírt és a Közbeszerzési Hatóság által megsemmisített közbeszerzéshez képest a 2017-ben kiírt újabb pályázat a kerület számára sokkal kedvezőbb volt. Ezek a változtatások az én javaslatomra kerültek be a kiírásba. Többek között az automatabeszerzés kapcsán az egyösszegű kifizetést tartalmazta, szemben a korábbi részletfizetéses konstrukcióval, ami más kerületekben brutálisan felvitte az árakat.

Bekerült az is, hogy az önkormányzat csak működő automaták után fizet üzemeltetési díjat, a megszűnő parkolóhelyekről az automatákat ingyen át kell helyezni. Az elmúlt hónapokban pedig elindult annak az előkészítése, hogy a  parkolás-üzemeltetési szerződés lejárta után ezeket a feladatok az önkormányzat maga lássa el. Azt is fontos hozzátenni, hogy a parkolási visszaélésekkel kapcsolatos két legsúlyosabb vád a zuglói rendszert biztosan nem érheti, hiszen Budapesten egyedüliként az automaták azonos idejű információkat adnak minden fizetésről, a parkolójegyek pedig az autó rendszámát is tartalmazzák.

6. Karácsony Gergely szerdán arról is beszélt, hogy biztos abban, hogy azok a pártok, amelyek őt főpolgármester-jelöltként támogatják elkötelezettek abban, hogy a parkolás területén rendet teremtsenek, és a régi, adott esetben alkuk által meghatározott világon túllépjenek. Miért biztos ebben Karácsony Gergely például az MSZP-vel kapcsolatban, a párt milyen konkrét jelét adta annak, hogy a jövőben nem fog hasznot húzni a Fidesszel karöltve a kerületi parkolási rendszerekből? Elhangzott-e bármilyen ígéret erre vonatkozóan a szocialista párt vezetőségétől, ha igen, kitől, mi és mikor?

Lásd fenn.

7. Karácsony Gergely ma azt is mondta: nem veszi a nyakára mások rossz döntéseit. Karácsony Gergely szerint neki – miután mégiscsak ő Zugló vezetője – mekkora a felelőssége abban, hogy veszteséges a kerületi parkolás? Például ha egy 1-től 10-es skálán 10 a maximális felelősség, 1 pedig a lehető legkisebb, akkor hányast adna saját magának és miért?

Van ebben felelősségem, de biztosan kisebb, mint Orbán Viktoré vagy Tarlós Istváné,

akik az elfuserált parkolási jogszabályokat megalkották és rossz rendszer fennmaradását konzerválták. Miért írja elő például a fővárosi rendelet, hogy 50 métereként kell automatákat kihelyezni, amikor az autósok nagy többsége már mobillal parkol? Zuglóban például nem is lenne szükség fizetős parkolásra, ha lennének P+R parkolók. Ezek létrehozása a főváros feladata lenne.

8. Ha az MSZP Zuglóban korrumpálódott – amiről nyilvánvalóan tudnia kellett a párt központi vezetésének is – mi a garancia Karácsony Gergely szerint arra, hogy a szocialisták országos és fővárosi szinten nem korruptak és nem játszanak össze a Fidesszel?

Az, hogy olyan főpolgármester-jelöltet támogatnak, aki bármilyen konfliktust felvállal annak érdekében, hogy véget vessen a budapesti mutyiknak.

9. Karácsony Gergely korábban az Azonnalinak adott interjújában arról beszélt, agyvérzést kap attól, ha őt elvtelenséggel vádolják. Ki indulva abból, hogy parkolási ügyben Fidesz-MSZP háttéralku születhetett, amely megkötésekor Karácsony Gergely nem emelte fel a szavát, nem fordult a nyilvánossághoz, még mindig tartja, hogy agyvérzést kap az elvtelenség vádjától?

Elmondtam akkor is véleményem, csak akkor még nem voltam főpolgármester-jelölt, és az ügy senkit sem érdekelt. Azt pedig továbbra is vallom:

nem az az elvszerű politizálás, hogy az ellenzéki pártokat korruptnak, szélsőségesnek vagy árulónak bélyegzem, és erre hivatkozva nem működöm velük együtt – hatalomban tartva ezzel a Fideszt, amely minden ellenzéki pártnál korruptabb és szélsőségesebb.

Ebben a politikai rendszerben az az elvszerű politizálás, ha minden erőnkkel egy olyan ellenzéki együttműködésért dolgozunk, amelynek világos erkölcsi alapjai vannak. Parkolásügyben azért borítottam ki a bilit, hogy világos legyen: csak olyan politikában tudok részt venni, amely maga mögött hagyja a régi rossz alkukat, és új fejezet nyit. És ezért bárkivel vállalom a konfliktust.

Hogy ki borította ki a bilit, azzal kapcsolatban érdemes ismét felhívni a figyelmet a 444 videójára, amit februárban publikáltak, mielőtt Karácsony az ATV-ben, sajtótájékoztatón vagy bárhol bármit „kiborított” volna. 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek