„A végsőkig kitartok a Fidesz mellett” – mondja a szombathelyi fideszes, aki függetlenként ráindul a Fidesz jelöltjére

Szerző: Hutter Marianna
2019.08.06. 15:17

Koczka Tibort fel se akarták rakni a szombathelyi fideszes listára, így a fideszes és az ellenzéki polgármesterjelölt ellen harmadikként elindul ősszel. Megkérdeztük, miért.

„A végsőkig kitartok a Fidesz mellett” – mondja a szombathelyi fideszes, aki függetlenként ráindul a Fidesz jelöltjére

Egyre rosszabbul áll a szombathelyi Fidesz szénája: ugyan ők Balázsy Péter Vas megyei jegyzőt indítják polgármesterjelöltként az őszi önkormányzati választáson, kedden a fideszes alpolgármester, Koczka Tibor bejelentette: függetlenként ő is indul a városvezetői címért. 

Mint ismert, a szombathelyi belpolitika igencsak eltér az országostól: itt az ellenzéknek nem csupán sikerült átvennie a képviselőtestületi többséget a Fidesztől, de közös polgármestert is állítottak a szocialista Nemény András személyében, aki az Éljen Szombathely! egyesület színeiben fog indulni az MSZP, a DK, a Momentum és az LMP támogatásával, míg a Jobbik nem indít rá jelöltet.

Az ellenzék sikeréhez a Fidesz belső válsága is kellett helyben: a kormánypártok először a Pro Savaria egyesület politikusának, a független Molnár Miklós alpolgármesterüknek a támogatását vesztették el. Eközben a fideszes alpolgármester, Koczka Tibor kapcsolata is folyamatosan elmérgesedett a kormánypárt helyi szervezetével, és annak választókerületi elnökével, Hende Csabával.

Ez odáig fajult, hogy Koczka nemrég egyenesen azzal vádolta meg Hendét, hogy szétveri a szombathelyi Fideszt.

Koczka Tibor az Azonnalinak arról beszélt: az, hogy éppen most indul el a polgármesterségért, egy hosszú, többéves folyamat eredménye, mely során hiába volt alpolgármester, folyamatosan átnyúltak a feje fölött a hozzá tartozó területeken, és a tudta nélkül intézkedtek. Sőt, legutóbb Puskás Tivadar kormánypárti polgármester már Koczka általános helyettesi megbízását is visszavonta.

A helyzet végül odajutott, hogy Koczkának nem is szóltak, hogy már egyáltalán nem tartanak igényt rá a következő önkormányzatban, így a Fidesz listáján nem kap helyet. Ő ezt követően döntött úgy, mint mondja, a polgárok rábeszélésére, hogy elindul függetlenként a körzetében önkormányzati képviselőként.

Ám elmondása szerint a bejelentését követően annyian keresték meg őt a jobboldalról is, hogy induljon el a polgármesterségért, hogy végül elvállalta.

Elmondta, ha most leárulózzák őt, akkor azt tudja mondani erre a kritikára, hogy szerinte azok árulták el a várost, akik idén januárban föladták a fideszes többséget, és „odavetették a város vezetését a baloldalnak”. A kérdésre, hogy van-e bosszú, személyes sértettség abban, hogy elindul a Fidesz ellen, azt válaszolta: nem. „Egyébként a helyi Fidesz bármikor dönthet úgy, hogy beáll mögém, és támogatja a polgármesteri jelöltségemet.” 

Hozzátette: számol a realitással, nyilván nagyon kevés esély van arra, hogy ő legyen a befutó októberben. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy a szombathelyi közéletből nem neki kell lehorgasztott fejjel távoznia, hanem azoknak, akik azt megmérgezték.

Hogy azzal is számol-e, hogy ha jobboldali politikusként elindul a Fidesz mellett a választáson, akkor valójában az ellenzék jelöltjének, Nemény Andrásnak segít, arra a felvetésre azt mondta: ugyanezt a kérdést fel lehet tenni a helyi Fidesznek vagy Hende Csabának is, és azt is, hogy „miért nem tartják egyben a nyájat”.

És ha egyszer idáig fajult a helyzet, Koczka miért nem lép ki a Fideszből? Arra úgy felelt: neki nem a Fidesszel van baja, hanem Hende Csabával. A felvetésre pedig, hogy beszélt-e a Fidesz országos vezetésével a Szombathelyen kialakult helyzetről, azt mondta: január óta többekkel is.

„Gyakorlatilag ők a végsőkig kitartanak Hende mellett, én a végsőkig a Fidesz mellett, és most itt tartunk.”

Koczka szerint benne van a pakliban, hogy kizárja a Fidesz, erről csak annyit mondott: ő pártigazolvány nélkül is mindig jobboldali-konzervatív érzelmű volt, az is marad. Amennyiben sikerülne nyernie az őszi választáson, a politikus első intézkedése az lenne, hogy leülne az önkormányzati képviselőtestület frakcióinak vezetőivel, hogy meghatározzák azt a közös irányt, ami érdekében a következő öt évben dolgozhatnak. Sőt: egy olyan 10-15 éves programot kéne konszenzussal elfogadniuk, ami mentén választási ciklusokon túl menően tudnának munkálkodni.

Hogy mi a helyzet Szombathelyen, arról az Azonnali áprilisban készített videóriportot, többek között Koczka Tibor szereplésével, itt lehet megnézni:

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek