+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. augusztus 16. péntek, 15:32
„A helyieket kizárva a pártok szétosztották egymás közt a koncot, mint a haramiák” – mondja Várnai László, a CivilZugló Egyesület vezetője. A szocialisták zuglói polgármesterjelöltje, Horváth Csaba szerint viszont az ellenzéki pártok helyi szervezeti arról számoltak be: Várnaival nagyon nehéz volt együttműködni az elmúlt években, mert a kákán is kereste a csomót.

Ugyan több hétig tárgyaltak az ellenzéki pártok a CivilZugló Egyesülettel, végül nem indulnak velük közösen, így

 

a szervezet önállóan indít jelölteket az önkormányzati képviselői, illetve polgármesteri posztokra a tizennegyedik kerületben

 

– tudta meg az Azonnali.

 

Mint korábban megírtuk, a pártok legújabb javaslata szerint a szocialisták 6, a DK 4, a Momentum 3, a Párbeszéd és az LMP pedig 1-1 helyen indíthat képviselőt Zuglóban, igaz, ennek elfogadásáról az LMP formálisan még nem döntött. A Jobbik pedig jó eséllyel egyáltalán nem is indul a kerületben, amit azért ők sem feltétlenül bánhatnak. Ugyanakkor a Kétfarkú Kutya Párt a napokban jelezte: indítanak önálló képviselőjelölteket a kerületben. 

 

Már megint egy messziről jött ejtőernyős káder

 

„A helyieket kizárva a pártok szétosztották egymás közt a koncot, mint a haramiák” – nyilatkozta az Azonnalinak Várnai László, a CivilZugló Egyesület vezetője. Várnai elmondta: ők egy alpolgármesteri hely mellett három körzetben szerettek volna jelöltet indítani, de kettővel is kiegyeztek volna. Utóbbi azért lett volna reális szerinte, mert az egyesület tíz százaléknyi szavazatot kapott a 2014-es önkormányzati választáson és egy 2017-es időközi önkormányzati választáson is.

 

Ami az alpolgármesteri helyet illeti, azért tartották volna fontosnak hogy a CivilZugló mellett a DK és a Momentum is kapjon ilyen posztot, mert a szocialisták polgármesterjelöltje, Horváth Csaba nem a kerületben él, a zuglóiak pedig az elmúlt tíz év tapasztalata alapján nem szeretnének egy „messziről jött ejtőernyős kádert” megint. Vagyis akkor lett volna értelme megállapodni, ha a többi ellenzéki szervezet rendelkezik elegendő képviselővel ahhoz, hogy a kerületben már bevált MSZP-Fidesz háttéralkuknak ellen tudjon szegülni.

 

„Azaz Horváth ne járhasson úgy, mint Karácsony, aki mögött rendre megállapodtak a pártok, és a polgármester  – állását, jó hírét féltve – pedig rendre félrenézett” – mondta Várnai.

 

Ugyan a tárgyalások során még júliusban a pártok és az egyesület között  fel is merült, hogy a három nagyobb párt, az MSZP, a DK és a Momentum kapjon 4-4-4 körzetet, míg a Civil Zugló egyet vagy kettőt, és az LMP egyet, ebből végül nem lett semmi. Ugyanis egy hely sem jutott a CivilZuglónak, míg a szocialisták hatot kaptak.

 

Várnai megjegyezte: az MSZP annak ellenére jut hat helyhez, hogy csak 11 százalékot ért el a kerületben az EP-választáson, míg a DK 20, a Momentum 18 százalék körüli eredményt. „Tehát a pártok alkuja a lakosok akaratát nem tükrözi, és nem vette figyelembe a kerületi balhékat sem, hogy a Fidesz és az MSZP – Karácsony Gergely polgármester szerint is – háttéralkukat köt” – mondta.

 

Így az egyesület végül külön indul, ahogy erről eredetleg is döntöttek, vagyis mind a tizenöt körzetben állítanak jelöltet, míg Várnai László polgármesterként is megméretteti magát

 

„Mi megpróbáltuk az együttműködést, így remélem, most nem fogják ránk sütni, hogy Fidesz-bérencek vagyunk és az összefogás elrontói, hiszen nem mi voltunk azok, akik képtelenek voltak kompromisszumot kötni” – tette hozzá Várnai.

 

Ugyanakkor szerinte még az a lehetőség fennállhat, hogy kölcsönös visszaléptetésekre kerüljön sor a választások előtt.

 

A kákán is csomót keres


„Várnai úr egy személyes beszélgetésünk során azt mondta nekem két hete, hogy csak azért szeretne két képviselői helyet, mert hogy azzal ő nagyon sok mindent meg tud gátolni. Én akkor jeleztem neki, hogy szerintem a politikai szövetségesek ne azért akarjanak mandátumot kapni, hogy valamit megakadályozzanak, hanem azért, hogy közös célokat elérjenek” – nyilatkozta az Azonnalinak Horváth Csaba, az MSZP zuglói polgármesterjelöltje.

 

Arról is beszélt:

 

a helyi MSZP-től az LMP-n át a DK-ig mindenki arról számolt be, hogy Várnaival nagyon nehéz volt együttműködni az elmúlt években, mert a kákán is kereste a csomót, „amivel nincs semmi gond, lehet ilyen szereplője a testületnek, de akkor azt ne nevezzük szövetségesnek.”

 

Hogy nem tartanak-e attól, hogy annyi szavazatot fog elvinni az egyesület az ellenzéki pártoktól, arra azt mondta: Várnai által megjelenített politika „sok esetben finoman szólva sem zuglói érdekeket képviselt, hanem valamilyen, inkább harcias egyéb megközelítést”. Bár persze növelné a nyerési esélyt, ha Várnaiék is benne lennének a szövetségben, de ehhez képest Horváthék azt gondolják, Várnai a maga szempontjából hasznosabb feladatot akkor tudna ellátni, ha azzal párhuzamosan, hogy az ellenzéki együttműködés nyer a körzetekben, az egyesület listán szerez egy mandátumot, amit a Fidesztől vesz el, nem a szövetségtől.

 

Ugyanakkor Horváth Csaba hangsúlyozta: a választások előtti szövetségtől függetlenül a választások után természetesen törekedni fognak az együttműködésre a CivilZugló Egyesülettel is, ahogy más civil szervezettel is. 

 

„Hogy a Zugló érdekében gondolkodó civil szervezeteknek és pártoknak együtt van dolga, azt én fogom garantálni, mert erre a pályafutásom során mindig nagy hangsúlyt fektettem.”

 

Szerinte például elképzelhető, hogy lehetne egy zöld ombudsmanja Zuglónak, és ezt a posztot akár egy civil is betölthetné, ha létre jön egy ilyen típusú együttműködés.

 

FOTÓ: Azonnali.hu; Horváth Csaba / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Míg a nyolcadik kerületi választási bizottság két, feltételezésen alapuló cikk miatt elmarasztalta Pikó Andrásékat, a Fővárosi Választási Bizottság megváltoztatta a határozatot.

A 2018-ban önmagát feloszlató ETA mai állapotáról sokat elárul, hogy pont azok kötöttek alkut a hatóságokkal, akiknek korábbi feladata ennek a megakadályozása volt.

Migránsozott-e Varga Judit? Megúszhat-e Magyarország bármit is azután, hogy Timmermanstól elveszik a jogállamiság-portfóliót? Nagyon bizalmasak az infók, de elmondjuk, amit tudni lehet.

Még a Wikileaks-alapító Julian Assange adatai is kiszivárogtak, miután korábban menedékjogot kapott a dél-amerikai országtól.

Ha Trócsányi megbukna az EP-meghallgatáson, és a kormány a helyére egy másik fideszes EP-képviselőt jelölne, azt a momentumosok nem szavaznák meg – mondta Fekete-Győr.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás