+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. augusztus 16. péntek, 15:32
„A helyieket kizárva a pártok szétosztották egymás közt a koncot, mint a haramiák” – mondja Várnai László, a CivilZugló Egyesület vezetője. A szocialisták zuglói polgármesterjelöltje, Horváth Csaba szerint viszont az ellenzéki pártok helyi szervezeti arról számoltak be: Várnaival nagyon nehéz volt együttműködni az elmúlt években, mert a kákán is kereste a csomót.

Ugyan több hétig tárgyaltak az ellenzéki pártok a CivilZugló Egyesülettel, végül nem indulnak velük közösen, így

 

a szervezet önállóan indít jelölteket az önkormányzati képviselői, illetve polgármesteri posztokra a tizennegyedik kerületben

 

– tudta meg az Azonnali.

 

Mint korábban megírtuk, a pártok legújabb javaslata szerint a szocialisták 6, a DK 4, a Momentum 3, a Párbeszéd és az LMP pedig 1-1 helyen indíthat képviselőt Zuglóban, igaz, ennek elfogadásáról az LMP formálisan még nem döntött. A Jobbik pedig jó eséllyel egyáltalán nem is indul a kerületben, amit azért ők sem feltétlenül bánhatnak. Ugyanakkor a Kétfarkú Kutya Párt a napokban jelezte: indítanak önálló képviselőjelölteket a kerületben. 

 

Már megint egy messziről jött ejtőernyős káder

 

„A helyieket kizárva a pártok szétosztották egymás közt a koncot, mint a haramiák” – nyilatkozta az Azonnalinak Várnai László, a CivilZugló Egyesület vezetője. Várnai elmondta: ők egy alpolgármesteri hely mellett három körzetben szerettek volna jelöltet indítani, de kettővel is kiegyeztek volna. Utóbbi azért lett volna reális szerinte, mert az egyesület tíz százaléknyi szavazatot kapott a 2014-es önkormányzati választáson és egy 2017-es időközi önkormányzati választáson is.

 

Ami az alpolgármesteri helyet illeti, azért tartották volna fontosnak hogy a CivilZugló mellett a DK és a Momentum is kapjon ilyen posztot, mert a szocialisták polgármesterjelöltje, Horváth Csaba nem a kerületben él, a zuglóiak pedig az elmúlt tíz év tapasztalata alapján nem szeretnének egy „messziről jött ejtőernyős kádert” megint. Vagyis akkor lett volna értelme megállapodni, ha a többi ellenzéki szervezet rendelkezik elegendő képviselővel ahhoz, hogy a kerületben már bevált MSZP-Fidesz háttéralkuknak ellen tudjon szegülni.

 

„Azaz Horváth ne járhasson úgy, mint Karácsony, aki mögött rendre megállapodtak a pártok, és a polgármester  – állását, jó hírét féltve – pedig rendre félrenézett” – mondta Várnai.

 

Ugyan a tárgyalások során még júliusban a pártok és az egyesület között  fel is merült, hogy a három nagyobb párt, az MSZP, a DK és a Momentum kapjon 4-4-4 körzetet, míg a Civil Zugló egyet vagy kettőt, és az LMP egyet, ebből végül nem lett semmi. Ugyanis egy hely sem jutott a CivilZuglónak, míg a szocialisták hatot kaptak.

 

Várnai megjegyezte: az MSZP annak ellenére jut hat helyhez, hogy csak 11 százalékot ért el a kerületben az EP-választáson, míg a DK 20, a Momentum 18 százalék körüli eredményt. „Tehát a pártok alkuja a lakosok akaratát nem tükrözi, és nem vette figyelembe a kerületi balhékat sem, hogy a Fidesz és az MSZP – Karácsony Gergely polgármester szerint is – háttéralkukat köt” – mondta.

 

Így az egyesület végül külön indul, ahogy erről eredetleg is döntöttek, vagyis mind a tizenöt körzetben állítanak jelöltet, míg Várnai László polgármesterként is megméretteti magát

 

„Mi megpróbáltuk az együttműködést, így remélem, most nem fogják ránk sütni, hogy Fidesz-bérencek vagyunk és az összefogás elrontói, hiszen nem mi voltunk azok, akik képtelenek voltak kompromisszumot kötni” – tette hozzá Várnai.

 

Ugyanakkor szerinte még az a lehetőség fennállhat, hogy kölcsönös visszaléptetésekre kerüljön sor a választások előtt.

 

A kákán is csomót keres


„Várnai úr egy személyes beszélgetésünk során azt mondta nekem két hete, hogy csak azért szeretne két képviselői helyet, mert hogy azzal ő nagyon sok mindent meg tud gátolni. Én akkor jeleztem neki, hogy szerintem a politikai szövetségesek ne azért akarjanak mandátumot kapni, hogy valamit megakadályozzanak, hanem azért, hogy közös célokat elérjenek” – nyilatkozta az Azonnalinak Horváth Csaba, az MSZP zuglói polgármesterjelöltje.

 

Arról is beszélt:

 

a helyi MSZP-től az LMP-n át a DK-ig mindenki arról számolt be, hogy Várnaival nagyon nehéz volt együttműködni az elmúlt években, mert a kákán is kereste a csomót, „amivel nincs semmi gond, lehet ilyen szereplője a testületnek, de akkor azt ne nevezzük szövetségesnek.”

 

Hogy nem tartanak-e attól, hogy annyi szavazatot fog elvinni az egyesület az ellenzéki pártoktól, arra azt mondta: Várnai által megjelenített politika „sok esetben finoman szólva sem zuglói érdekeket képviselt, hanem valamilyen, inkább harcias egyéb megközelítést”. Bár persze növelné a nyerési esélyt, ha Várnaiék is benne lennének a szövetségben, de ehhez képest Horváthék azt gondolják, Várnai a maga szempontjából hasznosabb feladatot akkor tudna ellátni, ha azzal párhuzamosan, hogy az ellenzéki együttműködés nyer a körzetekben, az egyesület listán szerez egy mandátumot, amit a Fidesztől vesz el, nem a szövetségtől.

 

Ugyanakkor Horváth Csaba hangsúlyozta: a választások előtti szövetségtől függetlenül a választások után természetesen törekedni fognak az együttműködésre a CivilZugló Egyesülettel is, ahogy más civil szervezettel is. 

 

„Hogy a Zugló érdekében gondolkodó civil szervezeteknek és pártoknak együtt van dolga, azt én fogom garantálni, mert erre a pályafutásom során mindig nagy hangsúlyt fektettem.”

 

Szerinte például elképzelhető, hogy lehetne egy zöld ombudsmanja Zuglónak, és ezt a posztot akár egy civil is betölthetné, ha létre jön egy ilyen típusú együttműködés.

 

FOTÓ: Azonnali.hu; Horváth Csaba / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ungváry Krisztián segédletétől kezdve az Ismerős arcokén át a legkülönfélébb módon várhatunk megemlékezést. Mutatjuk, mit!

Eddig 2190 regisztrált gyógyult fertőzött van Magyarországon, és továbbra is csökkken az ismert aktív fertőzöttek száma.

Közös közleményben jelentette be Mirkóczki Ádám és a Jobbik, hogy Eger összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere kilép a pártból. Hangsúlyozzák: nem azért, amiért mostanság mások.

Az USR képviselője erdélyi magyar szélsőségeseket emlegetett a székely autonómiatörekvésekkel összefüggésben, de a Momentum egyelőre nem szakítja meg a kapcsolatot román testvérpártjával.

Az ozorai alapszervezet indoklása szerint Jakab
Péter Jobbik-elnök és köre többet ártott a pártnak, mint bárki az elmúlt években.

Ugyanakkor jó hír, hogy
már 2160 gyógyult van.

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás