+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. augusztus 16. péntek, 15:32
„A helyieket kizárva a pártok szétosztották egymás közt a koncot, mint a haramiák” – mondja Várnai László, a CivilZugló Egyesület vezetője. A szocialisták zuglói polgármesterjelöltje, Horváth Csaba szerint viszont az ellenzéki pártok helyi szervezeti arról számoltak be: Várnaival nagyon nehéz volt együttműködni az elmúlt években, mert a kákán is kereste a csomót.

Ugyan több hétig tárgyaltak az ellenzéki pártok a CivilZugló Egyesülettel, végül nem indulnak velük közösen, így

 

a szervezet önállóan indít jelölteket az önkormányzati képviselői, illetve polgármesteri posztokra a tizennegyedik kerületben

 

– tudta meg az Azonnali.

 

Mint korábban megírtuk, a pártok legújabb javaslata szerint a szocialisták 6, a DK 4, a Momentum 3, a Párbeszéd és az LMP pedig 1-1 helyen indíthat képviselőt Zuglóban, igaz, ennek elfogadásáról az LMP formálisan még nem döntött. A Jobbik pedig jó eséllyel egyáltalán nem is indul a kerületben, amit azért ők sem feltétlenül bánhatnak. Ugyanakkor a Kétfarkú Kutya Párt a napokban jelezte: indítanak önálló képviselőjelölteket a kerületben. 

 

Már megint egy messziről jött ejtőernyős káder

 

„A helyieket kizárva a pártok szétosztották egymás közt a koncot, mint a haramiák” – nyilatkozta az Azonnalinak Várnai László, a CivilZugló Egyesület vezetője. Várnai elmondta: ők egy alpolgármesteri hely mellett három körzetben szerettek volna jelöltet indítani, de kettővel is kiegyeztek volna. Utóbbi azért lett volna reális szerinte, mert az egyesület tíz százaléknyi szavazatot kapott a 2014-es önkormányzati választáson és egy 2017-es időközi önkormányzati választáson is.

 

Ami az alpolgármesteri helyet illeti, azért tartották volna fontosnak hogy a CivilZugló mellett a DK és a Momentum is kapjon ilyen posztot, mert a szocialisták polgármesterjelöltje, Horváth Csaba nem a kerületben él, a zuglóiak pedig az elmúlt tíz év tapasztalata alapján nem szeretnének egy „messziről jött ejtőernyős kádert” megint. Vagyis akkor lett volna értelme megállapodni, ha a többi ellenzéki szervezet rendelkezik elegendő képviselővel ahhoz, hogy a kerületben már bevált MSZP-Fidesz háttéralkuknak ellen tudjon szegülni.

 

„Azaz Horváth ne járhasson úgy, mint Karácsony, aki mögött rendre megállapodtak a pártok, és a polgármester  – állását, jó hírét féltve – pedig rendre félrenézett” – mondta Várnai.

 

Ugyan a tárgyalások során még júliusban a pártok és az egyesület között  fel is merült, hogy a három nagyobb párt, az MSZP, a DK és a Momentum kapjon 4-4-4 körzetet, míg a Civil Zugló egyet vagy kettőt, és az LMP egyet, ebből végül nem lett semmi. Ugyanis egy hely sem jutott a CivilZuglónak, míg a szocialisták hatot kaptak.

 

Várnai megjegyezte: az MSZP annak ellenére jut hat helyhez, hogy csak 11 százalékot ért el a kerületben az EP-választáson, míg a DK 20, a Momentum 18 százalék körüli eredményt. „Tehát a pártok alkuja a lakosok akaratát nem tükrözi, és nem vette figyelembe a kerületi balhékat sem, hogy a Fidesz és az MSZP – Karácsony Gergely polgármester szerint is – háttéralkukat köt” – mondta.

 

Így az egyesület végül külön indul, ahogy erről eredetleg is döntöttek, vagyis mind a tizenöt körzetben állítanak jelöltet, míg Várnai László polgármesterként is megméretteti magát

 

„Mi megpróbáltuk az együttműködést, így remélem, most nem fogják ránk sütni, hogy Fidesz-bérencek vagyunk és az összefogás elrontói, hiszen nem mi voltunk azok, akik képtelenek voltak kompromisszumot kötni” – tette hozzá Várnai.

 

Ugyanakkor szerinte még az a lehetőség fennállhat, hogy kölcsönös visszaléptetésekre kerüljön sor a választások előtt.

 

A kákán is csomót keres


„Várnai úr egy személyes beszélgetésünk során azt mondta nekem két hete, hogy csak azért szeretne két képviselői helyet, mert hogy azzal ő nagyon sok mindent meg tud gátolni. Én akkor jeleztem neki, hogy szerintem a politikai szövetségesek ne azért akarjanak mandátumot kapni, hogy valamit megakadályozzanak, hanem azért, hogy közös célokat elérjenek” – nyilatkozta az Azonnalinak Horváth Csaba, az MSZP zuglói polgármesterjelöltje.

 

Arról is beszélt:

 

a helyi MSZP-től az LMP-n át a DK-ig mindenki arról számolt be, hogy Várnaival nagyon nehéz volt együttműködni az elmúlt években, mert a kákán is kereste a csomót, „amivel nincs semmi gond, lehet ilyen szereplője a testületnek, de akkor azt ne nevezzük szövetségesnek.”

 

Hogy nem tartanak-e attól, hogy annyi szavazatot fog elvinni az egyesület az ellenzéki pártoktól, arra azt mondta: Várnai által megjelenített politika „sok esetben finoman szólva sem zuglói érdekeket képviselt, hanem valamilyen, inkább harcias egyéb megközelítést”. Bár persze növelné a nyerési esélyt, ha Várnaiék is benne lennének a szövetségben, de ehhez képest Horváthék azt gondolják, Várnai a maga szempontjából hasznosabb feladatot akkor tudna ellátni, ha azzal párhuzamosan, hogy az ellenzéki együttműködés nyer a körzetekben, az egyesület listán szerez egy mandátumot, amit a Fidesztől vesz el, nem a szövetségtől.

 

Ugyanakkor Horváth Csaba hangsúlyozta: a választások előtti szövetségtől függetlenül a választások után természetesen törekedni fognak az együttműködésre a CivilZugló Egyesülettel is, ahogy más civil szervezettel is. 

 

„Hogy a Zugló érdekében gondolkodó civil szervezeteknek és pártoknak együtt van dolga, azt én fogom garantálni, mert erre a pályafutásom során mindig nagy hangsúlyt fektettem.”

 

Szerinte például elképzelhető, hogy lehetne egy zöld ombudsmanja Zuglónak, és ezt a posztot akár egy civil is betölthetné, ha létre jön egy ilyen típusú együttműködés.

 

FOTÓ: Azonnali.hu; Horváth Csaba / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Bár a Fundacja Pro plakátja egyértelműen jelzi, hogy a homoszexuálisok gyerekeket fognak szerintük molesztálni, a bíróság szerint ez nem bántó, hanem oktató jellegű üzenet.

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlésben politizáló Kulcsár Gergely jelezte: a Jobbik-elnökség felszólítása ellenére sem mond le.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás