Félig már hatalomra is jutottam! Puzsér Róbert az Azonnalinak

Szerző: Illés Gergő
2019.06.15. 15:30

Gyurcsány, Orbán vagy a „balliberális network” jelöltjével nincs alku, kellő garanciák mellett azonban a momentumos Kerpel-Fronius Gábor javára talán visszalépne Puszér Róbert független főpolgármester-jelölt, aki már azt is eredménynek tartja, ha a politikai osztály legalább olyasmit hazudik, amit az ő szájából loptak ki. Interjú a Sétáló Budapest programbemutatója után!

Félig már hatalomra is jutottam! Puzsér Róbert az Azonnalinak

Június 15-én, szombat délelőtt Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt bemutatta saját, Sétáló Budapest-programját:

a 154 oldalas dokumentum kiadását október vége óta folyó programalkotási munka előzte meg, itt lehet elolvasni, a programbemutatót pedig a Magyar Hang közvetítette, itt nézhető vissza.

A programalkotás alatt azonban sok víz lefolyt a Dunán: Puzsér mögül kihátrált az LMP, ezzel pedig megszűnt a Jobbiknak a jelölttel való megállapodása is, mivel a megállapodás mindkét pártra vonatkozott. Az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Karácsony Gergely ráadásul a DK és a Momentum EP-választási sikereit követően két új ellenfelet is kapott a DK-támogatta Kálmán Olga és a momentumos Kerpel-Fronius Gábor személyében.

Puzsér június elején be is jelentette, kilép az előválasztási küzdelemből, tette ezt részben arra hivatkozva, hogy Karácsonyék nem teljesítették az online szavazást könnyebbé tevő követeléseit – hogy te hogyan is szavazhatsz online, vagy személyesen a budapesti előválasztáson, itt írtuk le neked részletesebben. Ilyen előzmények mellett ült le június 14-én az előválasztás három résztvevője vitázni egymással (itt visszanézheted, mit mondtak; spoiler: nagyon egyetértettek), valamint másnap Puzsér is bemutatta fentebb linkelt programját. Ennek kapcsán a független főpolgármester-jelöltet esélyeiről, a többi jelöltről és programjáról kérdeztük:

+++

Látta tegnap az előválasztáson résztvevő főpolgármester-jelöltek vitáját? Mit szólt hozzá? 

Láttam. Nagyon imponáló volt a programom minden egyes pontját, a frázisaimat, az identitásom minden egyes szegmensét viszontlátni a jelöltekben. Igazán fogékonyak a politikai innovációra, tulajdonképpen félig már hatalomra is jutottam.

És nem lettek ezáltal szimpatikusabbak a jelöltek? Hiszen egy csomó programpontot elmondtak, ami egyébként a Sétáló Budapest program szerint is támogatható lenne: rengeteg új fa, integrált tömegközlekedés, a pesti alsó rakpart fokozatos megnyitása, elektromos buszok, rozsdaövezetek fejlesztése, satöbbi.

Nem, a saját programom lett még szimpatikusabb! Miután az egész politikai osztályt sikerült megfertőzni a programommal, egyre nagyobb az önbizalmam iránta.

Érdekes módon már nem hangzik el, hogy nincs városvezetői tapasztalatom, ahogy az sem, hogy a sétálóövezet egy ósdi, középkorias, elavult hülyeség, autók elleni támadás. Alkalmazni kezdték a sétálóövezet és a behajtási zóna tervét, mondatonként kétszer-háromszor ismétlik a vízió szót, szóval úgy érzem, a programom referencia lett, ezt pedig nagy elégedettséggel figyeltem. 

Saját sikereként értékeli, hogy a zöld program bekerült a közbeszédbe és hirtelen bezöldült az összes jelölt?

Abszolút! És nemcsak a zöld programot, hanem a civilséget is. Azt, hogy valaki civil jelölt, azt, hogy a politikán kívülről érkezik, hogy nincs városvezetési tapasztalata, vagy, hogy valaki a politikai osztállyal szemben határozza meg önmagát és a politikán kívülről hívja ki a politikai osztályt. Értjük, hogy amikor ezt Gyurcsány Ferenc megpróbálja lelopni, akkor az számára Kálmán Olgát jelenti, de ezt a referenciát nekünk sikerült átütnünk. 

Ha már Kálmán Olga: tegyük fel, hogy Kálmán Olga a június 19-i programbemutatóján kijelenti, hogy mostantól kezdve teljes mértékben beáll a Sétáló Budapest programja mögé, megvalósítaná és képviselné azt. Ön visszalépne a DK jelöltje javára ebben az eseten?

Nem, nem, nem, soha, ilyet nem játszunk! Gyurcsány Ferenc jelöltje mögé nem fogok beállni, Gyurcsány Ferenc jelöltje javára nem fogok visszalépni. Az az Isten nincs.

Hozzátenném, hogy Orbán Viktor jelöltje mögé sem fogok beállni, Tarlós István javára sem szeretnék visszalépni. Pont azért indultam el a politikában, hogy ezzel a két, egymással szembeni alternatívát hazudó elmúlt harminc évvel szemben határozzam meg magam. Azért indultam el, hogy ők ne egymást hívják ki, hanem én hívjam ki őket. Eszemben sincs bármelyikük javára visszalépni. 

Pedig korábban, ha jól rémlik, azt mondta, hogy bárki, aki vállalkozik a Sétáló Budapest programjának teljes megvalósítására, az számíthat az ön támogatására is. Mi változott?

Az, hogy ennek a jelöltnek szavahihetőnek kell lennie, el is kellene hinnem, amit mond. Az, hogy Karácsony Gergelyék gátlástalanul lelopják a programomat, nem jelent garanciát semmire, csak az ő szociopátiájukra. Annak a javára fogok visszalépni, akinek belenézek a szemébe, és el is hiszem azt, hogy megvalósítja a programom. Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor meg a parkolási maffia jelöltje, a politikusbűnöző Karácsony Gergely nem teljesítik ezt a feltételt. 

Kálmán Olga kilőve, Karácsony Gergely kilőve, marad tehát egy harmadik jelölt, aki részt vesz az előválasztáson: a momentumos Kerpel-Fronius Gábor. Hozzá mit szólna?

Ha ő megnyeri az előválasztást, én kezdeményezni fogom a programegyeztetést. Szép lassan kezdjük el összefésülni a két programot, és

ha a programunk prioritásai átkerülnek abba, erre kapok személyi és jogi garanciákat, akkor hátra fogok lépni, nem fogom elgáncsolni az egyik civilt, hogy kihívja Tarlós Istvánt.

De ehhez Kerpel-Fronius Gábornak először meg kell nyernie az előválasztást.

És akkor félretenné a Momentummal kapcsolatos ellenérzéseit?

Nem kéne félretennem, ettől folytathatnám a Momentum lelkéért vívott identitásharcot! Én továbbra is készen állok megküzdeni a Momentum lelkéért a balliberális politikai hálózattal szemben.

Egyébként fog szavazni az előválasztáson Kerpel-Fronius Gáborra, vagy akár valaki másra?

Nem fogok, nem is leszek Magyarországon.

Van tehát egy részletes, 150 oldalas programja a Sétáló Budapestnek, megérte-e ezt egyáltalán megírni? Hiszen Kálmán Olga program nélkül szállt be két héttel az előválasztás kezdete előtt a küzdelembe, önöknek érdemes volt ezzel ennyit fáradni?

Abszolút megérte, minél kevésbé érzik azt, hogy szükség van rá, minél inkább programot hazudnak és meg akarják úszni a programalkotást, annál komolyabban kell venni és annál inkább meg kell fogalmazni azt, hogy mi program szintjén mit gondolunk. Én a programom jelöltje, a programom eszköze vagyok. Nem az szolgálja az én jelöltségemet, én nem hazudok gyorsan egy programot magamnak három nap alatt.

Fél éve írjuk ezt a programot hetven szakértő részvételével. Nem azért gyártottuk le, hogy a saját időnket töltsük vele, hanem hogy Budapestnek jövőt kínáljunk. Ha ez az én jelöltségem révén jut érvényre, elégedett leszek, és hajlandó leszek előrébb lépni egyet. De ha ez a program az én jelöltségem nélkül tud érvényre jutni, hátrébb lépek, hogy a programom előre léphessen. 

Ha azt fogom látni, hogy ez a program úgy jut érvényre, hogy a politikai osztály különböző tagjai, Kálmán Olgák, Karácsony Gergelyek ezt ellopják, magukra veszik, már az is hatalmas eredmény. Mert nyilván hazudnak, de már legalább ezt hazudják!

Eddig még inkább egy hitvány, félperifériás, balkáni szociális hazugságözönt sikerült kiizzadniuk magukból, ehhez képest most már egy zöld, XXI. századi Budapestet, élhető várost, kulturális-politikai innovációt hazudnak.

Az az alapértelmezés, hogy hazudnak. De az, hogy most már olyasvalamit hazudnak, amit az én számból loptak ki, eredmény. Persze hazugságaik jelentős részét nem fogják megvalósítani, de most legalább ezek lesznek számonkérhetőek rajtuk.

Meghallgatva a programbemutatóján mondott beszédét, elég lemondóan nyilatkozott az esélyeit illetően. Hogyan értékeljük ezt, indulni fog, és számít még rá, hogy győzhet?

Indulni fogok, és meglátjuk, hogy ez mennyit ér. Én nem győzni jöttem, hanem a programomat megvalósítani. Nekem nincsenek intézeteim, megrendeléseim különböző közvélemény-kutató cégektől. Nincsenek grafikonjaim, és ha valaki ilyeneket készít, nekem ne is mutogassa, mert nem vagyok rájuk kíváncsi.

De van valamim, ami nekik nincsen: időm és türelmem. Én ki tudom várni az októbert, és ráérek megtudni az eredményt. Nem hiszem, hogy változtatnom kéne bármit is a politikámon attól, hogy az jelenleg 3 vagy 33 százalékot ér. Ha ez 3 százalékot ér, az nem a program hibája lesz, és nem azt fogja jelenteni, hogy el kéne lopnom más identitását, és Karácsony Gergely identitáshazugságát kéne magamra venni. A politikából, a programból, az identitásból kell kiindulni. Én identitás, program és civil referencia vagyok.

Idén októberben megmérjük, mennyit ér ez, és ha szar az eredmény, akkor visszajövünk 5 vagy 10 év múlva, és megnézzük újra.

Nem fogunk módosítani a politikánkon, vagy újraformálni a mondásainkat, a programunkat és az identitásunkat, attól, hogy ez most 3 százalékot ér. Nekünk arra kell figyelnünk, hogy továbbra is legyen korrekt, vállalható, tisztességes, és jogilag és pénzügyileg is teljesíthető programunk. Mindezt úgy, hogy Budapest forrásainak és jogainak a felét Orbán Viktor elvette. 

Egy gyors eldöntendő kérdés: biztosra tudja mondani, hogy nem lép vissza senki javára októberben, ha Kerpel-Fronius Gábor nem nyer az előválasztáson?

Nem, én ilyen kijelentést nem teszek. De

az biztos, hogy Gyurcsány, Orbán vagy a balliberális network, a szocialisták maffiajelöltjének nem lépek vissza.

Még bőven van idő a választásokig, még bárki elindulhat. Ha egy civil, szavahihető, feddhetetlen, politikán kívülről érkező, nem közpénzből élő és nem megélhetési politikus eljön, és vállalja a programom végrehajtását, akkor készen fogok állni, hogy hátralépjek egyet, hogy a programom előreléphessen. Miért is mondanám, hogy csak Kerpel-Fronius javára lépnék vissza? Annyi mindenkire igaz lehet ez a definíció, jóformán az egész országra! Ne abból induljunk ki, hogy Karácsony Gergelyre vagy Kálmán Olgára ez nem igaz, és abból sem, hogy majd Kerpel-Fronius megnyeri az előválasztást. Bőven előkerülhetnek olyan jelöltek, akik alkalmasak lehetnek arra, hogy hátrébb lépjek.

Van egyébként egy másik jelölt is, aki nem a parlamenti balliberális pártok jelöltje, Schmuck Andor, az ő jelöltségéhez mit szól? 

Ó, hát ez nevetséges! Nevetséges figura, nevetséges jelölt. Valójában nem is jelölt. Budapesttel nincs is terve, csak a nyugdíjasainak akar gesztusokat tenni.

Végül is, összegyűjtötte az induláshoz szükséges ajánlásokat.

De könyörgöm, ez nem Budapest-program, hogy a nyugdíjasoknak járjon minden, és még azt is duplázzuk meg! Schmuck Andor egy rossz politikai vicc.

BORÍTÓKÉP: Sétáló Budapest / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek