+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. április 6. kedd, 14:38
Az egészségügyi miniszter és a miniszterelnök is belebukott a Szputnyik-beszerzésbe, és még az oltás sem kezdődött meg az orosz vakcinával. A szlovák szakemberek információhiányra hivatkozva nem ítélték egyelőre hatékonynak és biztonságosnak.

Március elsején érkezett meg Szlovákiába az első és eddig az egyetlen Szputnyik-vakcinaszállítmány. A beszerzést az akkori miniszterelnök, a jobboldali-populista Igor Matovič a koalíciós partnerei háta mögött intézte Szijjártó Péter magyar külügyminiszter segítségével, pár nappal azt követően, hogy a szlovák parlament leszavazta az oroszoktól való vakcinavásárlás lehetőségét.

 

A hónapok óta súlyos belső viták feszítette szlovák kormányt a Szputnyik-beszerzés válságba taszította: az egy hónapon keresztül húzódó kormányválságba belebukott Marek Krajčí egészségügyi miniszter, majd végül Igor Matovič is lemondott a kormányfői posztról és átült a pénzügyiniszteri székbe. Az új kormányt peddig az addigi pénzügyminiszter, Eduard Heger vezeti.

 

Mindez idő alatt egyetlen dolog nem történt:

 

a Szputnyik-vakcinával még nem kezdődött meg az oltás Szlovákiában.

 

A szlovák gyógyszerfelügyelet szerint hiányos a Szputnyik dokumentációja

 

Március elsején az akkor még Marek Krajčí vezette minisztérium engedélyezte ugyan a vakcina terápiás használatát, de mielőtt elkezdenek oltani a vakcinával, annak át kell esnie szlovák gyógyszerfelügyelet, az ŠÚKL (Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet) ellenőrzésén is. Magyarországon is hasonlóan történt az orosz és a kínai vakcina esetében: az engedélyezés után a Nemzeti Népegészségügyi Központ megvizsgálta a vakcinákat – és minden azóta érkezett gyártási tételt is –, használni csak ezt követően lehetett őket.

 

Az ŠÚKL el is kezdte a Szlovák Tudományos Akadémia biomedikai kutatóközpontjával együtt a vizsgálatokat még március elején. Az azóta eltelt egy hónap alatt azonban az orosz vakcina használatát egyelőre nem engedélyezték a szlovák szakemberek. A Denník N birtokába jutott az ŠÚKL és az egészségügyi minisztérium közös állásfoglalása, eszerint egyelőre

 

nem áll a rendelkezésükre elegendő információ ahhoz, hogy hatásosnak és az emberekre biztonságosnak ítéljék a vakcinát.

 

Bár a vakcina megfelelt a szlovák kutatók által elvégzett összes tesztnek – a vakcinát sokrétű fizikai és biológiai vizsgálatnak vetik alá –, a szlovák kutatók azt írják, mindez nem elegendő: a vakcina egyértelmű értékeléséhez olyan komplex vizsgálatokat kellene elvégezni, amire csak az EMA-nak (Európai Gyógyszerügynökség) van lehetősége, Szlovákiában erre nem adottak a feltételek.

 

Másrészt a szlovákok nem kaptak meg minden, a gyártási folyamatra és a biztonságra vonatkozó dokumentációt az oroszoktól – ennek pótlása céjából fel fogják venni a kapcsolatot a gyártóval. 

 

A szlovák gyógyszerfelügyelet emellett azt is állítja: a Szlovákiának szállított vakcina

 

nem azonos sem azzal, amit más országok kaptak, sem azzal, amit a Lancet nevű tudományos szaklapban publikált tanulmány szerzői vizsgáltak

 

és végezték el vele a harmadik fázisú klinikai teszteket. Hogy a különbség miben áll, azt az állásfoglalás nem fejti ki, csupán annyi szerepel benne, hogy a Szlovákiába érkezett szállítmánynak más a sarzsszáma, mint a Lancet tanulmányában szereplő vakcináé.

 

Egyelőre kivárnak a szlovákok

 

A Szputnyik V így egyelőre nem kapott zöld utat Szlovákiában, és nem kizárt, hogy ez addig nem is történik meg, amíg az EMA nem engedélyezi az orosz vakcinát – a Szputnyik felülvizsgálati eljárását március elején kezdte meg az Európai Gyógyszerügynökség. A szlovák egészségügyi minisztérium a Denník N értesülései szerint azt tervezi, hogy

 

felveszi a kapcsolatot azokkal az országokkal, amik már oltanak a Szputnyikkal

 

– az uniós országok közül egyelőre Magyarország az egyetlen ilyen –, hogy összegyűjtse az eddigi tapasztalatokat a vakcina hatékonyságáról, biztonságosságáról és a mellékhatásokról.

 

A szlovákok körében egyébként elég népszerűnek számít az orosz vakcina: egy februárban készült felmérés szerint a Szputnyik elfogadottsága a Pfizer-BioNTech vakcináéval vetekszik Szlovákiában, megelőzve így az összes többi vakcinát. Sőt, a felmérés szerint majdnem félmillió ember kizárólag a Szputnyikkal lenne hajlandó magát beoltatni.

 

NYITÓKÉP: Marek Karjčí volt egészségügyi miniszter és Igor Matovič volt miniszterelnök a Szputnyik-szállítmány Szlovákiába érkezésekor. Forrás: A szlovák kormány oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás