Szlovákia már egy hónapja bevásárolt a Szputnyikból, de az oltást egyelőre nem kezdik el vele

Szerző: Renczes Ágoston
2021.04.06. 14:38

Az egészségügyi miniszter és a miniszterelnök is belebukott a Szputnyik-beszerzésbe, és még az oltás sem kezdődött meg az orosz vakcinával. A szlovák szakemberek információhiányra hivatkozva nem ítélték egyelőre hatékonynak és biztonságosnak.

Szlovákia már egy hónapja bevásárolt a Szputnyikból, de az oltást egyelőre nem kezdik el vele

Március elsején érkezett meg Szlovákiába az első és eddig az egyetlen Szputnyik-vakcinaszállítmány. A beszerzést az akkori miniszterelnök, a jobboldali-populista Igor Matovič a koalíciós partnerei háta mögött intézte Szijjártó Péter magyar külügyminiszter segítségével, pár nappal azt követően, hogy a szlovák parlament leszavazta az oroszoktól való vakcinavásárlás lehetőségét.

A hónapok óta súlyos belső viták feszítette szlovák kormányt a Szputnyik-beszerzés válságba taszította: az egy hónapon keresztül húzódó kormányválságba belebukott Marek Krajčí egészségügyi miniszter, majd végül Igor Matovič is lemondott a kormányfői posztról és átült a pénzügyiniszteri székbe. Az új kormányt peddig az addigi pénzügyminiszter, Eduard Heger vezeti.

Mindez idő alatt egyetlen dolog nem történt:

 

a Szputnyik-vakcinával még nem kezdődött meg az oltás Szlovákiában.

 

A szlovák gyógyszerfelügyelet szerint hiányos a Szputnyik dokumentációja

 

Március elsején az akkor még Marek Krajčí vezette minisztérium engedélyezte ugyan a vakcina terápiás használatát, de mielőtt elkezdenek oltani a vakcinával, annak át kell esnie szlovák gyógyszerfelügyelet, az ŠÚKL (Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet) ellenőrzésén is. Magyarországon is hasonlóan történt az orosz és a kínai vakcina esetében: az engedélyezés után a Nemzeti Népegészségügyi Központ megvizsgálta a vakcinákat – és minden azóta érkezett gyártási tételt is –, használni csak ezt követően lehetett őket.

Az ŠÚKL el is kezdte a Szlovák Tudományos Akadémia biomedikai kutatóközpontjával együtt a vizsgálatokat még március elején. Az azóta eltelt egy hónap alatt azonban az orosz vakcina használatát egyelőre nem engedélyezték a szlovák szakemberek. A Denník N birtokába jutott az ŠÚKL és az egészségügyi minisztérium közös állásfoglalása, eszerint egyelőre

 

nem áll a rendelkezésükre elegendő információ ahhoz, hogy hatásosnak és az emberekre biztonságosnak ítéljék a vakcinát.

 

Bár a vakcina megfelelt a szlovák kutatók által elvégzett összes tesztnek – a vakcinát sokrétű fizikai és biológiai vizsgálatnak vetik alá –, a szlovák kutatók azt írják, mindez nem elegendő: a vakcina egyértelmű értékeléséhez olyan komplex vizsgálatokat kellene elvégezni, amire csak az EMA-nak (Európai Gyógyszerügynökség) van lehetősége, Szlovákiában erre nem adottak a feltételek.

Másrészt a szlovákok nem kaptak meg minden, a gyártási folyamatra és a biztonságra vonatkozó dokumentációt az oroszoktól – ennek pótlása céjából fel fogják venni a kapcsolatot a gyártóval. 

A szlovák gyógyszerfelügyelet emellett azt is állítja: a Szlovákiának szállított vakcina

 

nem azonos sem azzal, amit más országok kaptak, sem azzal, amit a Lancet nevű tudományos szaklapban publikált tanulmány szerzői vizsgáltak

 

és végezték el vele a harmadik fázisú klinikai teszteket. Hogy a különbség miben áll, azt az állásfoglalás nem fejti ki, csupán annyi szerepel benne, hogy a Szlovákiába érkezett szállítmánynak más a sarzsszáma, mint a Lancet tanulmányában szereplő vakcináé.

Egyelőre kivárnak a szlovákok

A Szputnyik V így egyelőre nem kapott zöld utat Szlovákiában, és nem kizárt, hogy ez addig nem is történik meg, amíg az EMA nem engedélyezi az orosz vakcinát – a Szputnyik felülvizsgálati eljárását március elején kezdte meg az Európai Gyógyszerügynökség. A szlovák egészségügyi minisztérium a Denník N értesülései szerint azt tervezi, hogy

 

felveszi a kapcsolatot azokkal az országokkal, amik már oltanak a Szputnyikkal

– az uniós országok közül egyelőre Magyarország az egyetlen ilyen –, hogy összegyűjtse az eddigi tapasztalatokat a vakcina hatékonyságáról, biztonságosságáról és a mellékhatásokról.

A szlovákok körében egyébként elég népszerűnek számít az orosz vakcina: egy februárban készült felmérés szerint a Szputnyik elfogadottsága a Pfizer-BioNTech vakcináéval vetekszik Szlovákiában, megelőzve így az összes többi vakcinát. Sőt, a felmérés szerint majdnem félmillió ember kizárólag a Szputnyikkal lenne hajlandó magát beoltatni.

NYITÓKÉP: Marek Karjčí volt egészségügyi miniszter és Igor Matovič volt miniszterelnök a Szputnyik-szállítmány Szlovákiába érkezésekor. Forrás: A szlovák kormány oldala

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek