Lemond Igor Matovič, a pénzügyminiszter veszi át a szlovák kormányfői posztot

Szerző: Renczes Ágoston
2021.03.28. 19:09

Igor Matovič szlovák miniszterelnök visszavonta az egy héttel korábban támasztott feltételeit, és az utódjával cserélve átvenné a pénzügyminiszteri posztot.

Lemond Igor Matovič, a pénzügyminiszter veszi át a szlovák kormányfői posztot
Annak ellenére, hogy nem teljesültek az általa megszabott feltételek, lemond a kormányfőségről

 

– jelentette be vasárnap koraeste a négypárti koalíció élén kormányzó Igor Matovič szlovák miniszterelnök, a legnagyobb kormánypárt, a jobboldali-populista OĽaNO (Egyszerű Emberek és Függyetlen Személyiségek) párt elnöke. Matovič egy héttel korábban nevezte meg azt az öt feltételt, amelyek teljesülése esetén hajlandó lemondani. Ezek közül kettő teljesült: lemondott régi ellenfele, az általa korábban már leidiótázott Richard Sulík gazdasági miniszter és Mária Kolíková igazságügyminiszter.

Matovič azt mondta, visszavonja a többi koalíciós partnerétől is áldozatokat követelő feltételeit, mert úgy gondolja, a húsvét a megbocsátásról is szól, ezért nagyhét előestéjén nem a „szemet szemért” elvéhez fogja tartani magát, hanem a „ha megdobnak kővel, dobd vissza kennyérrel” tételhez.

A helyét az eddigi pénzügyminiszter, Eduard Heger veszi át, vagyis ahogy Matovič fogalmazott, „helyet cserélnek”, azaz ő maga pénzügyminiszterként folytatná a leendő Heger-kormányban.

 

Matovič a beszéde végén azoknak, akik aggódnak, hogy hogy „mi lesz tovább”, a maszkját levéve annyit üzent:

 

„Ne féljetek, jó lesz!”

A sajtótájékoztatón Matovičon és Hegeren kívül jelen volt Boris Kollár, a jobboldali-populista Sme rodina (Család vagyunk) és Veronika Remišová, a jobbközép-liberális Za ľudí (Az Emberekért) pártok elnöke is. A negyedik koalíciós partner, a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) elnöke,

 

Richard Sulík, aki Matovič feltételeinek megfelelően kedden mondott le a gazdasági miniszteri posztról, nem volt jelen.

 

Boris Kollár üdvözölte Matovič döntését, kifejezte, a Sme rodina teljes mértékben támogatja majd Hegert. Ugyanakkor Kollár azt is elmondta, ha ezek után is folytatódnak a belső viták, a kormányválság során eddig leginkább moderátorszerepet betöltő pártja otthagyja a koalíciót.

A legkisebb koalíciós pártot, a Za ľudít vezető Veronika Remišová szerint Matovič államférfihoz méltó döntést hozott, és azt mondta, értékeli, hogy ezzel Matovič esélyt adott a koalíciónak egy új kezdetre.

Eduard Heger azt mondta, elfogadja a felkérést, az OĽaNO-t és a Sme rodinát már maga mögött tudja, a sajtótájékoztató után a Za ľudí támogatását is kéri majd, illetve megkeresi Richard Sulíkot is.

Bár a Za ľudí elnöke jelen volt a sajtótájékoztatón, a párt megosztott azt illetően, hogy milyen formában működjön tovább a koalíció. Szombaton Matovič arról írt a Facebookon, hogy hárompárti koalícióról tárgyalnak a Sme rodinával és a Za ľudíval – ezt a szlovák sajtó úgy értelmezte, hogy Matovič immár nyíltan lemondott a Sulíkkal és pártjával való megegyezés lehetőségéről. 

Azzal azonban, hogy Matovič lemond, és visszavonja az SaS-szel szemben támasztott feltételeit is, maradt még esély arra, hogy a négypárti koalíció folytassa a kormányzást.

A hónapok óta súlyos – elsősorban Igor Matovič és Richard Sulík közötti – belső viták feszítette kormányt a miniszterelnök koalíciós partnerek háta mögötti Szputnyik-vakcinabeszerzése taszította válságba március elején. A kormányválság azóta húzódik, és hat miniszter lemondásával járt.

NYITÓKÉP: Úrad vlády Slovenskej republiky / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek