+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. március 28. vasárnap, 19:09
Igor Matovič szlovák miniszterelnök visszavonta az egy héttel korábban támasztott feltételeit, és az utódjával cserélve átvenné a pénzügyminiszteri posztot.
Annak ellenére, hogy nem teljesültek az általa megszabott feltételek, lemond a kormányfőségről

 

– jelentette be vasárnap koraeste a négypárti koalíció élén kormányzó Igor Matovič szlovák miniszterelnök, a legnagyobb kormánypárt, a jobboldali-populista OĽaNO (Egyszerű Emberek és Függyetlen Személyiségek) párt elnöke. Matovič egy héttel korábban nevezte meg azt az öt feltételt, amelyek teljesülése esetén hajlandó lemondani. Ezek közül kettő teljesült: lemondott régi ellenfele, az általa korábban már leidiótázott Richard Sulík gazdasági miniszter és Mária Kolíková igazságügyminiszter.

 

Matovič azt mondta, visszavonja a többi koalíciós partnerétől is áldozatokat követelő feltételeit, mert úgy gondolja, a húsvét a megbocsátásról is szól, ezért nagyhét előestéjén nem a „szemet szemért” elvéhez fogja tartani magát, hanem a „ha megdobnak kővel, dobd vissza kennyérrel” tételhez.

 

A helyét az eddigi pénzügyminiszter, Eduard Heger veszi át, vagyis ahogy Matovič fogalmazott, „helyet cserélnek”, azaz ő maga pénzügyminiszterként folytatná a leendő Heger-kormányban.

 

Matovič a beszéde végén azoknak, akik aggódnak, hogy hogy „mi lesz tovább”, a maszkját levéve annyit üzent:

 

„Ne féljetek, jó lesz!”

 

A sajtótájékoztatón Matovičon és Hegeren kívül jelen volt Boris Kollár, a jobboldali-populista Sme rodina (Család vagyunk) és Veronika Remišová, a jobbközép-liberális Za ľudí (Az Emberekért) pártok elnöke is. A negyedik koalíciós partner, a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) elnöke,

 

Richard Sulík, aki Matovič feltételeinek megfelelően kedden mondott le a gazdasági miniszteri posztról, nem volt jelen.

 

Boris Kollár üdvözölte Matovič döntését, kifejezte, a Sme rodina teljes mértékben támogatja majd Hegert. Ugyanakkor Kollár azt is elmondta, ha ezek után is folytatódnak a belső viták, a kormányválság során eddig leginkább moderátorszerepet betöltő pártja otthagyja a koalíciót.

 

A legkisebb koalíciós pártot, a Za ľudít vezető Veronika Remišová szerint Matovič államférfihoz méltó döntést hozott, és azt mondta, értékeli, hogy ezzel Matovič esélyt adott a koalíciónak egy új kezdetre.

 

Eduard Heger azt mondta, elfogadja a felkérést, az OĽaNO-t és a Sme rodinát már maga mögött tudja, a sajtótájékoztató után a Za ľudí támogatását is kéri majd, illetve megkeresi Richard Sulíkot is.

 

Bár a Za ľudí elnöke jelen volt a sajtótájékoztatón, a párt megosztott azt illetően, hogy milyen formában működjön tovább a koalíció. Szombaton Matovič arról írt a Facebookon, hogy hárompárti koalícióról tárgyalnak a Sme rodinával és a Za ľudíval – ezt a szlovák sajtó úgy értelmezte, hogy Matovič immár nyíltan lemondott a Sulíkkal és pártjával való megegyezés lehetőségéről. 

 

Azzal azonban, hogy Matovič lemond, és visszavonja az SaS-szel szemben támasztott feltételeit is, maradt még esély arra, hogy a négypárti koalíció folytassa a kormányzást.

 

A hónapok óta súlyos – elsősorban Igor Matovič és Richard Sulík közötti – belső viták feszítette kormányt a miniszterelnök koalíciós partnerek háta mögötti Szputnyik-vakcinabeszerzése taszította válságba március elején. A kormányválság azóta húzódik, és hat miniszter lemondásával járt.

 

NYITÓKÉP: Úrad vlády Slovenskej republiky / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás