Kinevezték az új szlovák kormányt, Matovič tréfamesterként kezd az új pozíciójában

Szerző: Renczes Ágoston
2021.04.01. 13:18

Eduard Heger kabinetje egyelőre munkaügyi miniszter nékül áll fel, amiből Igor Matovič exkormányfő és friss pénzügyminiszter közvetlenül a kinevezése előtt viccet csinált.

Kinevezték az új szlovák kormányt, Matovič tréfamesterként kezd az új pozíciójában

Azt követően, hogy kedden lemondott Igor Matovič szlovák kormányfő, csütörtök délelőtt Zuzana Čaputová ki is nevezte az új, Eduard Heger vezette kormányt.

A hónapok óta belső viták feszítette kormányt az taszította válságba március elején, hogy Igor Matovič a koalíciós partnerei háta mögött vásárolt be Szputnyik-vakcinából. A kormányválság során hat miniszter mondott le, a kormánykoalíciót a szétesésről végül Igor Matovič lemondása mentette meg.

AZ ÚJ KORMÁNY TAGJAI AZ ÁLLAMFŐ ELŐTT.

Az új miniszterelnök tehát Eduard Heger eddigi pénzügyminiszter lesz, a jobboldali-populista OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) tagja, Igor Matovič közeli munkatársa és bizalmasa. 

Matovič marad a kormány tagja, ő váltja Hegert a pénzügyi tárca élén. 

A hat lemondott miniszterből négy visszatér: a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) elnöke,

 

Richard Sulík újra miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter lesz,

 

a Magyaroszággal diplomáciai konfliktusba bonyolódó, SaS delegálta Ivan Korčok vezeti tovább a külügyi, a szintén SaS-es Branislav Gröhling pedig az oktatási tárcát. 

A legkisebb koalíciós partner, a jobbközép-liberális Za ľudí lemondott igazságügyminisztere, Mária Kolíková is visszatér.

IGOR MATOVIČ ÉS EDUARD HEGER. BIZALMAS VISZONY.

Az elsőként lemondott egészségügyi minisztert, a járvány félrekezelésének arcává vált Marek Krajčít Vladimír Lengvarský dandártábornok és katonaorvos váltja; ő korábban a szlovákiai fegyveres erők főorvosaként, majd katonai egészségügy parancsnokaként dolgozott, és karrierje során a NATO egészségügyért felelős bizottságának is a tagja volt.

Munkaügyi minisztert Zuzana Čaputová egyelőre nem nevezett ki.

A korábbi munkaügyi miniszter, a jobboldali-populista Sme rodina által delegált Milan Krajniak váratlanul szintén lemondott a kormányválság alatt úgy, hogy azt senki nem követelte, és a pártjával szemben sem volt egyik koalíciós partnerének semmilyen elvárása. Krajniak helyére a Sme rodina Jozef Hlinkát jelölte, aki a kilencvenes évek végétől a 2010-es évek elejéig dolgozott a belügyminiszteri irodában. Az ő kinevezését Čaputová visszautasította arra hivatkozva, hogy 1997-ben Hlinka a Szlovákiát kis híján nemzetközi elszigeteltségbe Mečiar-kormány munkaügyi miniszterének tanácsadója volt.

Igor Matovič közvetlenül az új kormány kinevezése előtt a Facebookon megnevezte az új minisztert: „Addig kerülgette a forró kását, hogy végül rászánta magát –

 

a munka-, szociális és CSALÁDÜGYI miniszter a CSALÁD VAGYUNK mozgalom vezetője, Boris Kollár lesz.

 

Örülök, és most mindannyiunknak megmutatja, hogy kell ezt csinálni” – írta az exkormányfő.

Boris Kollárnak – aki egyben a parlament elnöke is – tíz anyától tizenegy gyereke van –

 

Matovič a posztját április elsejei tréfának szánta.

A munkaügyi miniszter feladatait Andrej Doležal közlekedési miniszter látja el, amíg a Sme rodina meg nem találja és az államfő ki nem nevezi a megfelelő jelöltet. 

Igor Matovič és Richard Sulík konfliktusa meghatározta az előző kormányon belüli feszültségeket és a kormányválságot is. Az új kormánynak mindketten a tagja maradtak, egy-egy, szoros együttműködésre ítélt tárca, gazdasági és a pénzügyi élén.

 

Kettejük viszonya így az új kormány munkáját is megnehezítheti.

A másik fontos kérdés az új kabinettel kapcsolatban, hogy Eduard Heger, aki Matovič bizalmasa, mennyire tudja majd majd magát függetleníteni az elődjétől.

KÉPEK ÉS NYITÓKÉPZuzana Čaputová / Facebook
Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek