+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. április 1. csütörtök, 13:18
Eduard Heger kabinetje egyelőre munkaügyi miniszter nékül áll fel, amiből Igor Matovič exkormányfő és friss pénzügyminiszter közvetlenül a kinevezése előtt viccet csinált.

Azt követően, hogy kedden lemondott Igor Matovič szlovák kormányfő, csütörtök délelőtt Zuzana Čaputová ki is nevezte az új, Eduard Heger vezette kormányt.

 

A hónapok óta belső viták feszítette kormányt az taszította válságba március elején, hogy Igor Matovič a koalíciós partnerei háta mögött vásárolt be Szputnyik-vakcinából. A kormányválság során hat miniszter mondott le, a kormánykoalíciót a szétesésről végül Igor Matovič lemondása mentette meg.

 

AZ ÚJ KORMÁNY TAGJAI AZ ÁLLAMFŐ ELŐTT.

 

Az új miniszterelnök tehát Eduard Heger eddigi pénzügyminiszter lesz, a jobboldali-populista OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) tagja, Igor Matovič közeli munkatársa és bizalmasa. 

 

Matovič marad a kormány tagja, ő váltja Hegert a pénzügyi tárca élén. 

 

A hat lemondott miniszterből négy visszatér: a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) elnöke,

 

Richard Sulík újra miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter lesz,

 

a Magyaroszággal diplomáciai konfliktusba bonyolódó, SaS delegálta Ivan Korčok vezeti tovább a külügyi, a szintén SaS-es Branislav Gröhling pedig az oktatási tárcát. 

 

A legkisebb koalíciós partner, a jobbközép-liberális Za ľudí lemondott igazságügyminisztere, Mária Kolíková is visszatér.

 

IGOR MATOVIČ ÉS EDUARD HEGER. BIZALMAS VISZONY.

 

Az elsőként lemondott egészségügyi minisztert, a járvány félrekezelésének arcává vált Marek Krajčít Vladimír Lengvarský dandártábornok és katonaorvos váltja; ő korábban a szlovákiai fegyveres erők főorvosaként, majd katonai egészségügy parancsnokaként dolgozott, és karrierje során a NATO egészségügyért felelős bizottságának is a tagja volt.

 

Munkaügyi minisztert Zuzana Čaputová egyelőre nem nevezett ki.

 

A korábbi munkaügyi miniszter, a jobboldali-populista Sme rodina által delegált Milan Krajniak váratlanul szintén lemondott a kormányválság alatt úgy, hogy azt senki nem követelte, és a pártjával szemben sem volt egyik koalíciós partnerének semmilyen elvárása. Krajniak helyére a Sme rodina Jozef Hlinkát jelölte, aki a kilencvenes évek végétől a 2010-es évek elejéig dolgozott a belügyminiszteri irodában. Az ő kinevezését Čaputová visszautasította arra hivatkozva, hogy 1997-ben Hlinka a Szlovákiát kis híján nemzetközi elszigeteltségbe Mečiar-kormány munkaügyi miniszterének tanácsadója volt.

 

Igor Matovič közvetlenül az új kormány kinevezése előtt a Facebookon megnevezte az új minisztert: „Addig kerülgette a forró kását, hogy végül rászánta magát –

 

a munka-, szociális és CSALÁDÜGYI miniszter a CSALÁD VAGYUNK mozgalom vezetője, Boris Kollár lesz.

 

Örülök, és most mindannyiunknak megmutatja, hogy kell ezt csinálni” – írta az exkormányfő.

 

Boris Kollárnak – aki egyben a parlament elnöke is – tíz anyától tizenegy gyereke van –

 

Matovič a posztját április elsejei tréfának szánta.

 

A munkaügyi miniszter feladatait Andrej Doležal közlekedési miniszter látja el, amíg a Sme rodina meg nem találja és az államfő ki nem nevezi a megfelelő jelöltet. 

 

Igor Matovič és Richard Sulík konfliktusa meghatározta az előző kormányon belüli feszültségeket és a kormányválságot is. Az új kormánynak mindketten a tagja maradtak, egy-egy, szoros együttműködésre ítélt tárca, gazdasági és a pénzügyi élén.

 

Kettejük viszonya így az új kormány munkáját is megnehezítheti.

 

A másik fontos kérdés az új kabinettel kapcsolatban, hogy Eduard Heger, aki Matovič bizalmasa, mennyire tudja majd majd magát függetleníteni az elődjétől.

 

KÉPEK ÉS NYITÓKÉPZuzana Čaputová / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás