Politikai elfogultsággal vádolják a Szputnyik V fejlesztői az Európai Gyógyszerügynökséget

Szerző: Petróczi Rafael
2021.03.09. 10:52

Nyilvános bocsánatkérést is követelnek az oroszok azért, mert az EMA egy vezetője az orosz vakcina engedélyezésének elhalasztására szólította fel az európai országokat.

Politikai elfogultsággal vádolják a Szputnyik V fejlesztői az Európai Gyógyszerügynökséget
„Nyilvános bocsánatkérést követelünk az EMA-ból Christa Wirthumer-Hochetől a Szputnyik V-t közvetlenül jóváhagyó uniós államokat érintő negatív kommentje miatt”

áll a Szputnyik V Twitter-bejegyzésében.

Az orosz vakcina fejlesztői mindezt arra reagálva írták, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) igazgatótanácsának vezetője, Christa Wirthumer-Hoche egy március 7-i tévéadásban az ellen a gyakorlat ellen foglalt állást, hogy az EU-s tagállamok soron kívül engedélyezzék a Szputnyik V-t, miközben az Európai Gyógyszerügynökség nem adta meg a zöld lámpát.

A tagállamoknak erre egyébként egy 2001-es uniós direktíva biztosítja a jogi kiskaput, ami saját felelősségre lehetővé teszi, hogy a tagállamok maguk, az EMA-t megkerülve ideiglenes forgalomba hozatali engedélyt adjanak egyes egészségügyi készítményeknek a „valószínűsíthetően vagy igazoltan terjedő kórokozók, toxikus anyagok, vegyi anyagok vagy nukleáris sugárzás ellenében.”

Ezt használta ki – először az EU-ban – Magyarország, amikor január végén engedélyezte a Szputnyik V itthoni forgalomba hozatalát, majd ezt követte március elején Szlovákia, és követheti hamarosan Csehország is – ez ellen szólalt fel Christa Wirthumer-Hoche, ami ellen meg a Szputnyik V fejlesztői tiltakoznak most.

Magyarországon és Szlovákián kívül világszerte már 44 másik országban (Oroszországon túl például Szerbiában, Belaruszban, Argentínában vagy Mexikóban) adták meg a nemzeti egészségügyi hatóságok a forgalomba hozatali engedélyt – erre is emlékeztetik az EMA vezetőjét az orosz vakcina fejlesztői.

Persze erre lehetne mondani, hogy az oroszok adják be engedélyezésre az EMA-nak a készítményüket, az engedélyezze, és meg van oldva a probléma. A helyzet az, hogy az oroszok – elmondásuk szerint – már január 19-én benyújtották az erre irányuló a kérelmüket az EMA-nak – az viszont azt állította, hogy

az nem hivatalos kérés volt, az oroszok csupán a szándékukat fejezték ki arra, hogy az EMA is bevizsgálja a vakcinájukat.

Az EMA és az oroszok közötti huzavonának hála az EMA csupán március elején kezdte meg a Szputnyik V úgynevezett gyorsított felülvizsgálati eljárását – ekkor az engedélyezéshez szükséges dokumentumokat az engedélyezést kérőnek nem egyben, hanem folyamatában kell csak benyújtania, és az engedélyező szerv is folyamatában bírálja el ezeket.

A Szputnyik V fejlesztői ezt is a szemére vetik az EMA-nak Christa Wirthumer-Hoche kommentjének aporpóján, mint írják: az igazgatótanács vezetőjének megjegyzése komoly kérdéseket vet fel a folyamatban lévő engedélyeztetési eljárás politikai befolyásoltságáról.

Az oroszok ehhez hozzátették:

„Miután a Szputnyik V felülvizsgálatát hónapokig halasztották, az EMA-nak nincs joga aláásni 46 másik hatóság hitelességét, akik átnézték az összes szükséges adatot.”

NYITÓKÉP: Sputnikvaccine.com

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek