+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. március 9. kedd, 10:52
Nyilvános bocsánatkérést is követelnek az oroszok azért, mert az EMA egy vezetője az orosz vakcina engedélyezésének elhalasztására szólította fel az európai országokat.
„Nyilvános bocsánatkérést követelünk az EMA-ból Christa Wirthumer-Hochetől a Szputnyik V-t közvetlenül jóváhagyó uniós államokat érintő negatív kommentje miatt”

 

áll a Szputnyik V Twitter-bejegyzésében.

 

Az orosz vakcina fejlesztői mindezt arra reagálva írták, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) igazgatótanácsának vezetője, Christa Wirthumer-Hoche egy március 7-i tévéadásban az ellen a gyakorlat ellen foglalt állást, hogy az EU-s tagállamok soron kívül engedélyezzék a Szputnyik V-t, miközben az Európai Gyógyszerügynökség nem adta meg a zöld lámpát.

 

A tagállamoknak erre egyébként egy 2001-es uniós direktíva biztosítja a jogi kiskaput, ami saját felelősségre lehetővé teszi, hogy a tagállamok maguk, az EMA-t megkerülve ideiglenes forgalomba hozatali engedélyt adjanak egyes egészségügyi készítményeknek a „valószínűsíthetően vagy igazoltan terjedő kórokozók, toxikus anyagok, vegyi anyagok vagy nukleáris sugárzás ellenében.”

 

Ezt használta ki – először az EU-ban – Magyarország, amikor január végén engedélyezte a Szputnyik V itthoni forgalomba hozatalát, majd ezt követte március elején Szlovákia, és követheti hamarosan Csehország is – ez ellen szólalt fel Christa Wirthumer-Hoche, ami ellen meg a Szputnyik V fejlesztői tiltakoznak most.

 

Magyarországon és Szlovákián kívül világszerte már 44 másik országban (Oroszországon túl például Szerbiában, Belaruszban, Argentínában vagy Mexikóban) adták meg a nemzeti egészségügyi hatóságok a forgalomba hozatali engedélyt – erre is emlékeztetik az EMA vezetőjét az orosz vakcina fejlesztői.

 

Persze erre lehetne mondani, hogy az oroszok adják be engedélyezésre az EMA-nak a készítményüket, az engedélyezze, és meg van oldva a probléma. A helyzet az, hogy az oroszok – elmondásuk szerint – már január 19-én benyújtották az erre irányuló a kérelmüket az EMA-nak – az viszont azt állította, hogy

 

az nem hivatalos kérés volt, az oroszok csupán a szándékukat fejezték ki arra, hogy az EMA is bevizsgálja a vakcinájukat.

 

Az EMA és az oroszok közötti huzavonának hála az EMA csupán március elején kezdte meg a Szputnyik V úgynevezett gyorsított felülvizsgálati eljárását – ekkor az engedélyezéshez szükséges dokumentumokat az engedélyezést kérőnek nem egyben, hanem folyamatában kell csak benyújtania, és az engedélyező szerv is folyamatában bírálja el ezeket.

 

A Szputnyik V fejlesztői ezt is a szemére vetik az EMA-nak Christa Wirthumer-Hoche kommentjének aporpóján, mint írják: az igazgatótanács vezetőjének megjegyzése komoly kérdéseket vet fel a folyamatban lévő engedélyeztetési eljárás politikai befolyásoltságáról.

 

Az oroszok ehhez hozzátették:

 

„Miután a Szputnyik V felülvizsgálatát hónapokig halasztották, az EMA-nak nincs joga aláásni 46 másik hatóság hitelességét, akik átnézték az összes szükséges adatot.”

 

NYITÓKÉP: Sputnikvaccine.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás