Igor Matovič: Szijjártó Péter segített elintézni Szlovákiának a Szputnyik-vakcinabeszerzést

Szerző: Renczes Ágoston
2021.03.05. 13:40

Szijjártót Szlovákia barátjának tartja, Orbán tanácsára fordult hozzá, hogy segítsen felvenni a kapcsolatot az oroszokkal. Matovič a pozsonyi magyar nagykövet berendelésére és a Szijjártó Pétert ért szlovákiai kritikákra reagált így.

Igor Matovič: Szijjártó Péter segített elintézni Szlovákiának a Szputnyik-vakcinabeszerzést

„Nem szeretem, ha az olyan emberekről, akik a tetteikkel bizonyítják, hogy Szlovákia barátai, ennek az ellenkezőjét terjesztik. Mivel Szlovákiában elterjedt ez a jelenség –

 

szeretném nyilvánosan megköszönni Magyarország külügyminiszterének, Szijjártó Péternek a szlovákiai embereknek szánt kétmillió adag Szputnyik V vakcina bebiztosításában nyújtott nagy segítségét"

 

– írja Igor Matovič a Facebook-oldalán.

 

 

Matovičot – mint írja – Orbán Viktor irányította Szijjártóhoz, aki az első információkat a rendelkezésére bocsátotta és megadta neki az orosz ipari és kereskedelmi miniszter, Gyenyisz Manturov elérhetőségét. „Ezért neki nagy KÖSZÖNET jár, nem ócsárlás” – fogalmaz a szlovák miniszterelnök arra reagálva, hogy csütörtökön a szlovák külügy bekérette Magyarország pozsonyi nagykövetét. A külügyminisztérium arra vár magyarázatot, hogy Szijjártó Péter az egyik szlovákiai magyar parlamenti képviselővel révkomáromi útja során a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt. 

A törvény – amit a szlovák parlament február 25-én módosított, továbbra sem teszi lehetővé a szlovákiai magyarok számára a szlovák állampolgárság megtartását – vagyis a kettős állampolgárságot –, ha anélkül veszik fel a magyar állampolgárságot, hogy már öt éve tartósan Magyarországon élnének. 

„A kapcsolatunk Péterrel és a magyar miniszterelnökkel elég egyenes ahhoz – folytatja Matovič – hogy

 

bármikor tudjunk nyíltan beszélni az olyan nehéz kérdésekről is, mint a kettős állampolgárságról szóló törvény,

 

amit az én kezdeményezésem alapján módosítottunk oly módon, hogy az emberek, akik tartósan élnek egy másik országban, anélkül megszerezhetik annak az országnak az állampolgárságát, hogy elveszítenék a szlovákot.” 

Matovič azt is elárulja, hogy az orosz féllel már önállóan tárgyalt, és Szijjártó a tárgyalásokon már nem volt jelen, viszont az elsődleges segítség tőle érkezett.

A szlovák külügyet Ivan Korčok miniszter vezeti, akit a libertariánus Szabadság és Szolidaritás delegált a posztra. A párt elnöke, Richard Sulík gazdasági miniszter és Matovič között régóta feszült a viszony. A kémfilmbe illő Szputnyik-vakcinabeszerzés nyomán kormányválság robbant ki Szlovákiában, és Sulík nyíltan Matovič leváltását követeli.

 

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek