+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. március 5. péntek, 13:40
Szijjártót Szlovákia barátjának tartja, Orbán tanácsára fordult hozzá, hogy segítsen felvenni a kapcsolatot az oroszokkal. Matovič a pozsonyi magyar nagykövet berendelésére és a Szijjártó Pétert ért szlovákiai kritikákra reagált így.

„Nem szeretem, ha az olyan emberekről, akik a tetteikkel bizonyítják, hogy Szlovákia barátai, ennek az ellenkezőjét terjesztik. Mivel Szlovákiában elterjedt ez a jelenség –

 

szeretném nyilvánosan megköszönni Magyarország külügyminiszterének, Szijjártó Péternek a szlovákiai embereknek szánt kétmillió adag Szputnyik V vakcina bebiztosításában nyújtott nagy segítségét"

 

– írja Igor Matovič a Facebook-oldalán.

 

 

Matovičot – mint írja – Orbán Viktor irányította Szijjártóhoz, aki az első információkat a rendelkezésére bocsátotta és megadta neki az orosz ipari és kereskedelmi miniszter, Gyenyisz Manturov elérhetőségét. „Ezért neki nagy KÖSZÖNET jár, nem ócsárlás” – fogalmaz a szlovák miniszterelnök arra reagálva, hogy csütörtökön a szlovák külügy bekérette Magyarország pozsonyi nagykövetét. A külügyminisztérium arra vár magyarázatot, hogy Szijjártó Péter az egyik szlovákiai magyar parlamenti képviselővel révkomáromi útja során a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt. 

 

A törvény – amit a szlovák parlament február 25-én módosított, továbbra sem teszi lehetővé a szlovákiai magyarok számára a szlovák állampolgárság megtartását – vagyis a kettős állampolgárságot –, ha anélkül veszik fel a magyar állampolgárságot, hogy már öt éve tartósan Magyarországon élnének. 

 

„A kapcsolatunk Péterrel és a magyar miniszterelnökkel elég egyenes ahhoz – folytatja Matovič – hogy

 

bármikor tudjunk nyíltan beszélni az olyan nehéz kérdésekről is, mint a kettős állampolgárságról szóló törvény,

 

amit az én kezdeményezésem alapján módosítottunk oly módon, hogy az emberek, akik tartósan élnek egy másik országban, anélkül megszerezhetik annak az országnak az állampolgárságát, hogy elveszítenék a szlovákot.” 

 

Matovič azt is elárulja, hogy az orosz féllel már önállóan tárgyalt, és Szijjártó a tárgyalásokon már nem volt jelen, viszont az elsődleges segítség tőle érkezett.

 

A szlovák külügyet Ivan Korčok miniszter vezeti, akit a libertariánus Szabadság és Szolidaritás delegált a posztra. A párt elnöke, Richard Sulík gazdasági miniszter és Matovič között régóta feszült a viszony. A kémfilmbe illő Szputnyik-vakcinabeszerzés nyomán kormányválság robbant ki Szlovákiában, és Sulík nyíltan Matovič leváltását követeli.

 

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás