Fordulat Szlovákiában: nincs vége a kormányválságnak, Sulík kiborult Matovič miatt

Szerző: Renczes Ágoston
2021.03.11. 20:34

Bár az egészségügyi miniszter a kormányválságot feloldó egyezségnek megfelelően bejelentette lemondását, Richard Sulík gazdasági miniszter kiborult Igor Matovič csütörtök délutáni szavain. Azt üzente: a tárgyalást nem tekinti befejezettnek, elmaradt a pártelnökök közös sajtótájékoztatója.

Fordulat Szlovákiában: nincs vége a kormányválságnak, Sulík kiborult Matovič miatt

Csütörtök délután sajtótájékoztatón jelentette be Igor Matovič miniszterelnök és Marek Krajčí egészségügyi miniszter, hogy az utóbbi a koalíciós partnerekkel való egyezségnek megfelelően lemond a posztjáról. 

A koronavírus-járványt félrekezelő, a hónapok óta belső viták által feszített szlovák kormányt március elején taszította válságba az, hogy Igor Matovič miniszterelnök a koalíciós partnerei háta mögött vásárolt a Szputnyik-vakcinából. 

A négypárti kormánykoalíció tagjai közül kettő, a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) és a jobbközép-liberális Za ľudí (Az Emberekért) a kormány átalakítását, elsősorban az egészségügyi miniszter, Marek Krajčí lemondását követelték, de az SaS elnöke, Richard Sulík gazdasági miniszter nyíltan beszélt a miniszterelnök lecseréléséről is, viszonzásképp még a saját távozását is felajánlva.

Az egy hete húzódó kormányválság végére a koalíciós pártok vezetőinek szerdai éjszakába nyúló tárgyalása látszott pontot tenni.

 

Csütörtök délben az egyik kormánypárt, jobboldali-populista Sme rodina (Család vagyunk) elnöke, Boris Kollár, aki egyben a parlament elnöke is, egy rádióműsorban kijelentette: „A válság elhárítva, megyünk tovább.” Kollár azt is elárulta, hogy mindenki nyert és vesztett is valamit, és a részleteket közös sajtótájékoztatón ismertetik majd.

Az SaS csütrötökön Facebook-posztban jelentette be, hogy „a koalíció folytatja”. Az Igor Matovičcsal hónapok óta rossz, az ízléstelen személyeskedésig fajuló viszonyban lévő pártelnök, egyben gazdasági miniszter Richard Sulík a közlemény szerint hiszi, hogy Matovičcsal

 

megtalálták a módját, hogy hogyan jöjjenek ki egymással, hogyan kommunikáljanak, és hogyan tartsák be az egyezségeiket.

 

Részleteket az SaS is a közös sajtótájékoztatóra ígért.

Csütörtök délután azonban Igor Matovič a Krajčí lemondását bejelentő sajtótájékoztatón keményen bírálta a két kisebb koalíciós pártot, szerinte Krajčí lemondása számukra rituális áldozat volt a Szputnyik-vakcinabeszerzés miatt.

Az újságírók hiába vártak a koraestére meghirdetett közös sajtótájékoztató helyszínén. Richard Sulík, akit a Joj televízió ért utol, annyit üzent, hogy

 

nem jön el a sajtótájékoztatóra, mert nem tartja a tárgyalást befejezettnek.

 

Az Aktuality.sk értesülései szerint Sulík amiatt gondolta meg magát, hogy Matovič délután azt mondta: szeretné, ha  Krajčí egészségügyi miniszter csak akkor nyújtaná be a lemondását, amikor már teljes gőzzel megindult az oltás a Szputnyik vakcinával.

A Denník N azt írja: a szlovák kormány hivatala is megerősítette, hogy a tárgyalások folytatódnak.

NYITÓKÉP: Richard Sulík. Sloboda a Solidarita / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek