+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. március 12. péntek, 17:58
Csütörtökön feloldódni látszott a Szputnyik-vakcinabeszerzés nyomán kirobbant válság, miután az egészségügyi miniszter bejelentette a lemondását, de Igor Matovič még azelőtt kiborította az egyik koalíciós partnerét, hogy a meghirdetett közös sajtótájékoztatóval lezárhatták volna a kormányválságot.

Csütörtök délután jelentette be Igor Matovič miniszterelnök és Marek Krajčí egészségügyi miniszter, hogy az utóbbi a koalíciós partnerekkel való egyezségnek megfelelően lemond a posztjáról. A miniszter lemondása zárta volna le a több mint egy hete a Szputnyik-vakcinabeszerzés miatt kirobbant kormányválságot.

 

Csütörtök: Krajčí lemond, de csak később

 

A lemondás konkrét időpontjáról a bejelentésen nem volt szó, a miniszterelnök azt mondta: hogy az átmenet zökkenőmentes legyen, Krajčí még hetekig együtt dolgozik majd az utódjával. 

 

Matovič emellett élesen bírálta a koalíciós partnereit: azzal vádolta a libertariánus SaS-t (Szabadság és Szolidaritás) és a jobbközép-liberális Za ľudít (Az Emberekért), hogy Krajčí lemondása

 

számukra „rituális áldozat” a hátuk mögött beszerzett Szputnyik-szállítmány miatt.

 

A miniszterelnök azzal zárta a sajtótájékoztatót, hogy szeretné, ha Krajčí csak akkor mondana le, ha már teljes gőzzel beindult az oltás a Szputnyik-vakcinával.

 

Vége a kormányválságnak, nincs vége a kormányválságnak

 

Miközben csütörtök délben minden jel arra utalt, hogy vége a koalíciós válságnak – ezt Boris Kollár, a jobboldali populista Sme rodina (Család vagyunk) elnöke ki is jelentette egy rádióműsorban, a SaS pedig kiírta a Facebook-oldalára –, Matovič délutáni szavai miatt

 

elmaradt a koalíciós pártok vezetőinek csütörtök koraestére beharangozott közös sajtótájékoztatója.

 

Richard Sulík annyit üzent, hogy a tárgyalást nem tekinti befejezettnek, sajtóértesülések szerint az verte ki nála a biztosítékot, hogy Krajčí csak akkor mond majd le, amikor már beindult az oltás a Szputnyikkal.

 

Péntek: Krajčí azonnal lemond

 

Marek Krajčí azonban péntek reggel bejelentette: nem szeretné, hogy miatta bukjon a kormány, ezért a tervezett hosszú átmenet helyett még aznap beadja a lemondását.

 

Ez péntek délután meg is történt: Zuzana Čaputová elnök átvette a miniszter lemondását.

 

Amíg nem találják meg Krajčí utódját, a tárca vezetését ideiglenesen a pénzügyminiszter, a szintén OĽaNO-s Eduard Heger veszi át.

 

Richard Sulík gazdasági miniszter, a SaS elnöke a pénteki kormányülés előtt arról tájékoztatta a sajtót, hogy a koalíciós tárgyalás „nullponton” van, és a pártján belül a hétvégén tárgyalni fognak a továbbiakról. Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke is azt mondta: a helyzet komoly, a kormányválság folytatódik.

 

A koronavírus-járványt félrekezelő, a hónapok óta belső viták által feszített szlovák kormányt március elején taszította válságba az, hogy Igor Matovič miniszterelnök a koalíciós partnerei háta mögött vásárolt a Szputnyik-vakcinából.

 

A két kisebb koalíciós párt, az SaS és a Za Ľudí a kormány átalakítását követelték, elsősorban Marek Krajčí egészségügyi miniszter lemondását. Bár az SaS a miniszterelnököt is lecserélte volna, erről a követeléséről végül letett, és a koalíciós partnerek megállapodtak az egészségügyi miniszter lemondásában.

 

NYITÓKÉP: Marek Krajčí egészségügyi miniszter átnyújtja lemondását Zuzana Čaputová államfőnek, a háttérben Igor Matovič miniszterelnök. Forrás: Zuzana Čaputová / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kalocsai Béla erről a Facebook-sztorijában posztolt a németekkel vívott történelmi 2-2-es döntetlen után.

Boris Palmer, Tübingen zöld polgármestere megint szembemegy a fősodrattal, és feltett pár kérdést a német-magyar focimeccs kapcsán.

Aki minőségi németezésre várt a meccs előtt, az ezt előbb kapja meg Svájcból, mint a magyar kormánypárt környékéről.

A Momentum így több jelöltjét is visszahúzva sorol be a például jobbikos Brenner Koloman, Csányi Tamás vagy Ander Balázs mögé, míg a Jobbik a Momentum által indított Szabó Szabolcsot vagy Szecsődi Andreát támogatja.

Közel 3 és fél évig tartották őket fogva, amiért megszervezték a spanyol kormány és legfelsőbb bíróság szerint illegális és alkotmányellenes függetlenségi népszavazást 2017-ben.

Bárki bármilyen ötletet bedobhat, és még egy
kis pénzt is kaphat érte.

A szocdemek bizakodóak: szerintük átmegy. A PNL belső harcai akár kapóra is jöhetnek.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás