Benyújtotta lemondását az egészségügyi miniszter, folytatódik a szlovák kormányválság

Szerző: Renczes Ágoston
2021.03.12. 17:58

Csütörtökön feloldódni látszott a Szputnyik-vakcinabeszerzés nyomán kirobbant válság, miután az egészségügyi miniszter bejelentette a lemondását, de Igor Matovič még azelőtt kiborította az egyik koalíciós partnerét, hogy a meghirdetett közös sajtótájékoztatóval lezárhatták volna a kormányválságot.

Benyújtotta lemondását az egészségügyi miniszter, folytatódik a szlovák kormányválság

Csütörtök délután jelentette be Igor Matovič miniszterelnök és Marek Krajčí egészségügyi miniszter, hogy az utóbbi a koalíciós partnerekkel való egyezségnek megfelelően lemond a posztjáról. A miniszter lemondása zárta volna le a több mint egy hete a Szputnyik-vakcinabeszerzés miatt kirobbant kormányválságot.

Csütörtök: Krajčí lemond, de csak később

A lemondás konkrét időpontjáról a bejelentésen nem volt szó, a miniszterelnök azt mondta: hogy az átmenet zökkenőmentes legyen, Krajčí még hetekig együtt dolgozik majd az utódjával. 

Matovič emellett élesen bírálta a koalíciós partnereit: azzal vádolta a libertariánus SaS-t (Szabadság és Szolidaritás) és a jobbközép-liberális Za ľudít (Az Emberekért), hogy Krajčí lemondása

 

számukra „rituális áldozat” a hátuk mögött beszerzett Szputnyik-szállítmány miatt.

 

A miniszterelnök azzal zárta a sajtótájékoztatót, hogy szeretné, ha Krajčí csak akkor mondana le, ha már teljes gőzzel beindult az oltás a Szputnyik-vakcinával.

Vége a kormányválságnak, nincs vége a kormányválságnak

Miközben csütörtök délben minden jel arra utalt, hogy vége a koalíciós válságnak – ezt Boris Kollár, a jobboldali populista Sme rodina (Család vagyunk) elnöke ki is jelentette egy rádióműsorban, a SaS pedig kiírta a Facebook-oldalára –, Matovič délutáni szavai miatt

 

elmaradt a koalíciós pártok vezetőinek csütörtök koraestére beharangozott közös sajtótájékoztatója.

 

Richard Sulík annyit üzent, hogy a tárgyalást nem tekinti befejezettnek, sajtóértesülések szerint az verte ki nála a biztosítékot, hogy Krajčí csak akkor mond majd le, amikor már beindult az oltás a Szputnyikkal.

Péntek: Krajčí azonnal lemond

Marek Krajčí azonban péntek reggel bejelentette: nem szeretné, hogy miatta bukjon a kormány, ezért a tervezett hosszú átmenet helyett még aznap beadja a lemondását.

 

Ez péntek délután meg is történt: Zuzana Čaputová elnök átvette a miniszter lemondását.

 

Amíg nem találják meg Krajčí utódját, a tárca vezetését ideiglenesen a pénzügyminiszter, a szintén OĽaNO-s Eduard Heger veszi át.

Richard Sulík gazdasági miniszter, a SaS elnöke a pénteki kormányülés előtt arról tájékoztatta a sajtót, hogy a koalíciós tárgyalás „nullponton” van, és a pártján belül a hétvégén tárgyalni fognak a továbbiakról. Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke is azt mondta: a helyzet komoly, a kormányválság folytatódik.

A koronavírus-járványt félrekezelő, a hónapok óta belső viták által feszített szlovák kormányt március elején taszította válságba az, hogy Igor Matovič miniszterelnök a koalíciós partnerei háta mögött vásárolt a Szputnyik-vakcinából.

 

A két kisebb koalíciós párt, az SaS és a Za Ľudí a kormány átalakítását követelték, elsősorban Marek Krajčí egészségügyi miniszter lemondását. Bár az SaS a miniszterelnököt is lecserélte volna, erről a követeléséről végül letett, és a koalíciós partnerek megállapodtak az egészségügyi miniszter lemondásában.

 

NYITÓKÉP: Marek Krajčí egészségügyi miniszter átnyújtja lemondását Zuzana Čaputová államfőnek, a háttérben Igor Matovič miniszterelnök. Forrás: Zuzana Čaputová / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek