Szlovák kormányválság: újabb miniszter mond le, Matovič ultimátumot kapott Sulíktól

Szerző: Renczes Ágoston
2021.03.16. 16:09

Ha a miniszterelnök nem mond le március 24-ig, az SaS kilép a kormányból. Közben váratlanul lemondott a munkaügyi miniszter is, akinek a távozását senki nem kérte és nem is igazán érti senki.

Szlovák kormányválság: újabb miniszter mond le, Matovič ultimátumot kapott Sulíktól

Azt, hogy a szlovák kormányválság mennyire súlyos, a válságról szóló politikusi nyilatkozatok mellett az is jól mutatja, hogy a nyilvánosan utoljára pénteken szereplő, és csak kedden előkerülő, de kérdésekre nem válaszoló

 

Igor Matovič szerda óta, már egy hete nem posztolt semmit a Facebookra.

Pedig a jobboldali-populista szlovák miniszterelnök nagyon aktív szokott lenni a közösségi oldalon: akár naponta többször is megnyilvánult a Facebook-profilján (nem hivatalos oldala van ugyanis, hanem a személyes profilját használja). Innen derült ki például az is, hogy Szijjártó Péter segített neki beszerezni a Szputnyik-vakcinaszállítmányt, ami miatt a koalíciós válság kirobbant az egyébként is hónapok óta belső viták feszítette, a koronavírus-járványt félrekezelő kormánykoalícióban.

Kormányválság, első felvonás

A kormányválság kirobbanásakor Richard Sulík gazdasági miniszter, a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) elnöke nyíltan beszélt a miniszterelnök leváltásának szükségességéről, és a legkisebb koalíciós párt, a jobbközép-liberális Za ľudí (Az Emberekért) is a kormány átalakítását sürgette.

IGOR MATOVIČ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT TART A SZPUTNYIK-SZÁLLÍTMÁNY MEGÉRKEZÉSEKOR. KORMÁNYVÁLSÁG LETT BELŐLE. KÉP: A SZLOVÁK KORMÁNY OLDALA.

A koalíciós tárgyalások végül március 10-én, szerdán este eredményesen zárultak. Csütörtök délben Boris Kollár, a jobboldali-populista Sme rodina (Család vagyunk) elnöke ki is jelentette egy rádióműsorban, a SaS pedig kiírta a Facebook-oldalára, hogy a koalíció megy tovább.

Csütörtök délután Marek Krajčí egészségügyi miniszter a koalíciós partnerekkel való egyezségnek megfelelően bejelentette a lemondását, a bejelentés körülményei azonban kiverték a biztosítékot Richard Sulíknál. 

Matovič ugyanis ugyanezen a sajtótájékoztatón élesen bírálta a kormány átalakítását kérő koalíciós partnereit, azzal vádolva őket, hogy Krajčí lemondása

 

számukra „rituális áldozat” a hátuk mögött beszerzett Szputnyik-szállítmány miatt.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy Krajčí nem azonnal mondana le, még hetekig együtt dolgozna az utódjával; a miniszterelnök pedig azt mondta: szeretné, ha a miniszter csak akkor nyújtaná be a lemondását, ha már teljes gőzzel beindult az oltás a Szputnyik-vakcinával.

KRAJČÍ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTER BENYÚJTJA A LEMONDÁSÁT. ZUZANA ČAPUTOVÁ / FB

Ezt követően a koalíciós pártok vezetőinek csütörtök estére meghirdetett közös sajtótájékoztatója elmaradt. A péntek délelőtti kormányülés előtt Sulík azt mondta: Matovič felrúgta az egyezséget, a koalíció újra a nullponton van. Ezen az sem változtatott, hogy Krajčí egészségügyi miniszter még reggel bejelentette: inkább azonnal lemond, ne ezen múljon, hogy egyben marad-e a kormány, és délután valóban be is nyújtotta a lemondását.

Nullpont és déjà vu

Az SaS a hétvégén tárgyalt, hétfőn pedig Richard Sulík közölte: az SaS nem tudja tovább támogatni azt a kormányt, amit Igor Matovič vezet.

 

Az SaS kormányban maradásának feltétele ezért az, hogy Matovič távozzon a kormány éléről,

tárgyalni pedig Sulíkék már csak arról hajlandóak, hogy ezért az SaS mit tegyen. 

 

AZ SAS MOST MÁR NEM TÁGÍT: RAGASZKODNAK MATOVIČ LEMONDÁSÁHOZ. SAS / FACEBOOK

 

Sulík újra felajánlotta: ha az kell Matovič lemondásához, ő is távozik a gazdasági tárca éléről – vagyis megint ugyanaz az álláspontja, mint a válság első körének elején, csak ezúttal már hajthatatlannak tűnik. Sulík március 24-ig adott határidőt Matovičnak; ha addig nem mond le, az SaS távozik a kormányból.

A Za ľudí szintén tárgyalt a hétvégén; a párt hétfői közleménye szerint „az egóikat félretéve”

 

Matovičnak és Sulíknak is távoznia kellene a funkcióikból,

 

és Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke szintén felajánlotta a lemondását, ha az segít abban, hogy Matovič és Sulík lemondjanak.

 

A ZA ĽUDÍ IS LEMONDATNÁ MATOVIČOT, KEVÉSBÉ HATÁROZOTTAN, MINT AZ SAS. ZA ĽUDÍ / FB

 

Remišováék nem adtak ultimátumot, de nem zárják ki, hogy a Za ľudí is kilép a kormányból, ha Matovič nem mond le.

Az mond le, akinek nem is kellene

Míg a két kisebb koalíciós párt elnöke a saját lemondását felajánlva követeli Matovič lemondását, a kormányválságban semmiféle személyi változást nem követelő, és a válság első körében a moderátor szerepét vállaló Sme rodina váratlan és nehezen érthető lépést tett hétfőn:

 

bejelentette lemondását a párt által delegált munkaügyi miniszter, Milan Krajniak.

Krajniak lemondását senki nem követelte és az egyáltalán fel sem merült. A párt indoklása szerint a Sme rodina ezzel a lépéssel akarja megmutatni, hogy hajlandó áldozatot hozni a koalíció egyben maradása érdekében. 

Krajniak visszautasította azt az újságírói feltételezést, hogy a lemondása mögött az áll, hogy ő venné át a szlovák titkosszolgálat, a SIS irányítását. A tikosszolgálat Sme rodina által delegált vezetőjét csütörtök reggel tartóztatták le korrupció vádjával, vasárnap pedig vizsgálati fogságba került és lemondott a posztjáról.  

MILAN KAJNIAK MUNKAÜGYI MINISZTER BEJELENTI A LEMONDÁSÁT. SME RODINA / FB

Igor Matovič azóta, hogy Marek Krajčí egészségügyi miniszter pénteken átadta lemondását Zuzana Čaputová államfőnek, nem szerepelt nyilvánosan, azonban

 

pártja hétfői közéleménye szerint az OĽaNO továbbra is mögötte áll.

 

Matovič kedden a Za ľudí képviselőivel tárgyalt, a párt egyik államtitkára szerint „nyugodt légkörben”, de nem egyeztek meg semmiben és nem is követeltek semmit a miniszterelnöktől, mindössze tisztázták egymás álláspontjait. Kedd délután Igor Matovič találkozott Zuzana Čaputová államfővel, de sem a találkozó előtt, sem utána nem válaszolt újságírói kérdésekre. Čaputovát Richard Sulík is meglátogatja.

Ki mit veszítene egy előrehozott választással?

Egy március 15-i felmérés szerint bár a választást a Smer-SD-ből még a választás után kivált korábbi smeres miniszterelnök, Peter Pellegrini új pártja, a baloldali Hlas-SD-je nyerné (Hang-Szociáldemokrácia), még Robert Fico szociálpopulista Smer-SD-jével (Irány-Szociáldemokrácia) sem lenne ötven százalékos többségük a parlamentben, így a többi parlementbe jutó párt az SaS vezetésével alakíthatna új kormány, aminek az OĽaNO és Sme rodina mellett a jelenleg parlamenten kívüli progresszív-liberális PS (Progresszív Szlovákia) és a kereszténydemokrata KDH (Kereszténydemokrata Mozgalom) is tagja lehetne.

A Za ľudí nem jutna be a kormányba, de a Sme rodinát is rendszeresen a parlamenti bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöb körülre mérik,

 

így egy előrehozott választással ők bukhatják a legnagyobbat.

A Sme rodina emiatt igyekszik mindent megtenni a koalíció egyben tartásáért, a Za ľudí pedig emiatt nem áll ki olyan határozottan a kormány átalakítása mellett, mint az SaS.

Ha az SaS és a Za ľudí kilép is a kormányból, az nem feltétlenül jelentene előrehozott  választást. Az OĽaNO-nak és a Sme rodinának 70 képviselője van, a kormányzáshoz pedig 76 szükséges. Még ha az SaS és a Za ľudí képviselői nem is szavaznának együtt a kormánnyal, a szétszakadt baloldal – a Smer és a belőle kiváltak által alapított Hlas –, és a megosztott radikálisok képviselői között egyáltalán nem lenne lehetetlen legalább hattal, vagy akár még többel megegyezni.

 

Amellett, hogy hamarosan az uniós helyreállítási alapból 5,8 milliárd eurós (2133 milliárd forintos) összeg fölött rendelkezik majd a kormány, ami akár tárgyalási alap lehet az ilyen háttéralkuknál,

 

az előrehozott választás a radikálisaknak sem kedvezne: az említett felmérés szerint ők is a parlamenten kívül maradnának,

így az előrehozott választás elkerülése nekik is elemi érdekük.

NYITÓKÉP: a szlovák kormány oldala

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek