Szintet lépett a szlovák igazságszolgáltatás megtisztulása: letartóztatták a titkosszolgálat jelenlegi vezetőjét

Szerző: Renczes Ágoston
2021.03.11. 13:47

Vladimír Pčolinskýt szoros családi kötelékek is fűzik az őt a posztra jelölő egyik kormánypárthoz, a jobboldali-populista Sme rodinához. A rendőrség korrupcióval, kenőpénz elfogadásával vádolja. A 2020-as kormányváltás óta ő az első jelenleg is hivatalban lévő magasrangú tisztviselő, akit letartóztattak Szlovákiában.

Szintet lépett a szlovák igazságszolgáltatás megtisztulása: letartóztatták a titkosszolgálat jelenlegi vezetőjét

Csütörtök kora reggel a szlovák rendőrség különleges egysége, a NAKA (Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség) letartóztatta Vladimír Pčolinskýt, a szlovák titkosszolgálat, a SIS vezetőjét. 

Szlovákiában hónapok óta tart az igazságszolgáltatás megtisztulása, ami 2018-ban indult Jan Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolását követően, és a 2020-as kormányváltással kapott új lendületet. Bírók, ügyészek, a pénzügyőrség és a titkosszolgálat magasrangú korábbi beosztottjai kerültek rács mögé, letartóztatták a rendőrség teljes korábbi vezetését az országos rendőrfőkapitánnyal, Tibor Gašparral együtt, majd az ő utódját, Milan Lučanskýt is, aki decemberben öngyilkos lett a börtönben.

Szintet lép a megtisztulás

Vladimír Pčolinský esetének különlegessége, hogy ő nem volt vezetője egy állami szervnek, hanem jelenleg is hivatalban van. 

Pčolinskýt az egyik kormánypárt, a jobboldali populista Sme rodina (Család Vagyunk) jelölte a posztra.

 

Pčolisnký testvére, Peter a Sme rodina frakcióvezetője, felesége, Adriana pedig a párt parlamenti képviselője.

A titkosszolgálat vezetőjét a különleges ügyész, Daniel Lipšic tudtával vették őrizetbe. Lipšicet februárban választották meg különleges ügyésznek; az egykori kereszténydemokrata politikus, a második Dzurinda-kormány (2002-2006) igazságügy- és a Radičová-kormány (2010-2012) belügyminisztere korábban szoros munkaviszonyban volt a belügyminiszteri hivatal irodavezető-helyetteseként dolgozó Vladimír Pčolinskýval. 

Pčolinský maga is aktív volt konzervatív politikusként, 2012-ben Lipšiccel közösen alapítottak új mozgalmat NOVA (Nová väčšina, Új Többség) néven, amit később azonban mindketten otthagytak, és visszavonultak a politikától. Lipšic az Aktuality.sk portálnak azt nyilatkozta, hogy Pčolinský ügyében a személyes ismeretség miatt minden teendőt a helyettese végez.

Történelmi esemény lehet

Pčolinský letartóztatásával kapcsolatban a Denník N főszerkesztője, Matúš Kostolný történelmi eseményről ír, ugyanis ebben az esetben nem egy korábbi magasangú vezetőt tartóztattak le, hanem egy olyan hivatalban lévő embert, aki nagyon szoros kapcsolatban van a jelenlegi kormánykoalícióval.

 

„Jobb bizonyítékot arra, hogy az ügyészség, a rendőrség és végső soron a kormány is komolyan gondolják ezt a dolgot az igazságosságról, ki sem lehetne találni”

 

– írja Kostolný. A főszerkesztő szerint megdől az a feltételezés, hogy csak azokat éri utol a büntetés, akik már nincsenek hatalmon.

 

Kostolný ugyanakkor óvatosságra is int: azt mondja, nagyon kell figyelni, hogy nem bánik-e majd az igazságszolgáltatás másként Pčolinskýval, mint a többi gyanúsítottal. A főszerkesztő szeptemberben interjút adott az Azonnalinak, amiben arról is mesélt, hogyan sikerült a politikától és az oligarcháktól is független újságot létrehozniuk, és arról, milyen szerepe volt a sajtónak a Kuciak-gyilkosság után az igazságszolgáltatás megtisztulási folyamatában.

 

„A rendőrség és az ügyészség Robert Fico és Peter Pellegrini 12 évnyi kormányzása után végre teljesen szabad kezet kapott és függetlenül működik. Ezt ígértük a választás előtt és ez így is marad”

– kommentálta Pčolinský őrizetbe vételét Igor Matovič miniszterelnök pártja, a jobboldali-populista OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek).

Boris Kollár, a szintén jobboldali-populista Sme rodina elnöke, egyben a parlament alelnöke megkérte az államfőt, Zuzana Čaputovát, hogy helyezze Pčolinskýt szolgálaton kívül. A libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) tagjai „meglepődtek”, és bíznak benne, hogy a NAKA függetlenül és helyesen cselekszik. A legkisebb kormánypárt, a jobbközép-liberális Za ľudí (Az emberekért) is az ügyészség és a rendőrség fügetlenségének bizonyítékát látja a titkosszolgálat vezetőjének őrizetbe vételében.

A SIS vezetőjét közvetlenül az után tartóztatták le, hogy szerda este a válságban lévő kormány pártjainak vezetői tárgyalóasztalhoz ültek, és a szlovák sajtó értesülései szerint sikerült megegyezniük. Bár csütörtök reggel úgy tűnt, a Sme rodinához szorosan bekötött titkosszolgálati vezető letartóztatása bonyolíthatja a helyzetet, Boris Kollár pártelnök csütörtök délben egy rádióműsorban megerősítette, hogy vége a kormányválságnak.

NYITÓKÉP: Infosecurity.sk / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek