+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2021. március 11. csütörtök, 13:47
Vladimír Pčolinskýt szoros családi kötelékek is fűzik az őt a posztra jelölő egyik kormánypárthoz, a jobboldali-populista Sme rodinához. A rendőrség korrupcióval, kenőpénz elfogadásával vádolja. A 2020-as kormányváltás óta ő az első jelenleg is hivatalban lévő magasrangú tisztviselő, akit letartóztattak Szlovákiában.

Csütörtök kora reggel a szlovák rendőrség különleges egysége, a NAKA (Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség) letartóztatta Vladimír Pčolinskýt, a szlovák titkosszolgálat, a SIS vezetőjét. 

 

Szlovákiában hónapok óta tart az igazságszolgáltatás megtisztulása, ami 2018-ban indult Jan Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolását követően, és a 2020-as kormányváltással kapott új lendületet. Bírók, ügyészek, a pénzügyőrség és a titkosszolgálat magasrangú korábbi beosztottjai kerültek rács mögé, letartóztatták a rendőrség teljes korábbi vezetését az országos rendőrfőkapitánnyal, Tibor Gašparral együtt, majd az ő utódját, Milan Lučanskýt is, aki decemberben öngyilkos lett a börtönben.

 

Szintet lép a megtisztulás

 

Vladimír Pčolinský esetének különlegessége, hogy ő nem volt vezetője egy állami szervnek, hanem jelenleg is hivatalban van. 

 

Pčolinskýt az egyik kormánypárt, a jobboldali populista Sme rodina (Család Vagyunk) jelölte a posztra.

 

Pčolisnký testvére, Peter a Sme rodina frakcióvezetője, felesége, Adriana pedig a párt parlamenti képviselője.

 

A titkosszolgálat vezetőjét a különleges ügyész, Daniel Lipšic tudtával vették őrizetbe. Lipšicet februárban választották meg különleges ügyésznek; az egykori kereszténydemokrata politikus, a második Dzurinda-kormány (2002-2006) igazságügy- és a Radičová-kormány (2010-2012) belügyminisztere korábban szoros munkaviszonyban volt a belügyminiszteri hivatal irodavezető-helyetteseként dolgozó Vladimír Pčolinskýval. 

 

Pčolinský maga is aktív volt konzervatív politikusként, 2012-ben Lipšiccel közösen alapítottak új mozgalmat NOVA (Nová väčšina, Új Többség) néven, amit később azonban mindketten otthagytak, és visszavonultak a politikától. Lipšic az Aktuality.sk portálnak azt nyilatkozta, hogy Pčolinský ügyében a személyes ismeretség miatt minden teendőt a helyettese végez.

 

Történelmi esemény lehet

 

Pčolinský letartóztatásával kapcsolatban a Denník N főszerkesztője, Matúš Kostolný történelmi eseményről ír, ugyanis ebben az esetben nem egy korábbi magasangú vezetőt tartóztattak le, hanem egy olyan hivatalban lévő embert, aki nagyon szoros kapcsolatban van a jelenlegi kormánykoalícióval.

 

„Jobb bizonyítékot arra, hogy az ügyészség, a rendőrség és végső soron a kormány is komolyan gondolják ezt a dolgot az igazságosságról, ki sem lehetne találni”

 

– írja Kostolný. A főszerkesztő szerint megdől az a feltételezés, hogy csak azokat éri utol a büntetés, akik már nincsenek hatalmon.

 

Kostolný ugyanakkor óvatosságra is int: azt mondja, nagyon kell figyelni, hogy nem bánik-e majd az igazságszolgáltatás másként Pčolinskýval, mint a többi gyanúsítottal. A főszerkesztő szeptemberben interjút adott az Azonnalinak, amiben arról is mesélt, hogyan sikerült a politikától és az oligarcháktól is független újságot létrehozniuk, és arról, milyen szerepe volt a sajtónak a Kuciak-gyilkosság után az igazságszolgáltatás megtisztulási folyamatában.

 

„A rendőrség és az ügyészség Robert Fico és Peter Pellegrini 12 évnyi kormányzása után végre teljesen szabad kezet kapott és függetlenül működik. Ezt ígértük a választás előtt és ez így is marad”

 

– kommentálta Pčolinský őrizetbe vételét Igor Matovič miniszterelnök pártja, a jobboldali-populista OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek).

 

Boris Kollár, a szintén jobboldali-populista Sme rodina elnöke, egyben a parlament alelnöke megkérte az államfőt, Zuzana Čaputovát, hogy helyezze Pčolinskýt szolgálaton kívül. A libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) tagjai „meglepődtek”, és bíznak benne, hogy a NAKA függetlenül és helyesen cselekszik. A legkisebb kormánypárt, a jobbközép-liberális Za ľudí (Az emberekért) is az ügyészség és a rendőrség fügetlenségének bizonyítékát látja a titkosszolgálat vezetőjének őrizetbe vételében.

 

A SIS vezetőjét közvetlenül az után tartóztatták le, hogy szerda este a válságban lévő kormány pártjainak vezetői tárgyalóasztalhoz ültek, és a szlovák sajtó értesülései szerint sikerült megegyezniük. Bár csütörtök reggel úgy tűnt, a Sme rodinához szorosan bekötött titkosszolgálati vezető letartóztatása bonyolíthatja a helyzetet, Boris Kollár pártelnök csütörtök délben egy rádióműsorban megerősítette, hogy vége a kormányválságnak.

 

NYITÓKÉP: Infosecurity.sk / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás