+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. március 25. csütörtök, 21:10
Szerdán lejárt Richard Sulík ultimátuma, és mivel Igor Matovič nem mondott le a miniszterelnökségről, az SaS felfüggesztette részvételét a kormánykoalícióban. Matovičék hárompárti koalícióban is folytatnák, de az egyik koalíciós partnert ez nem érdekli.

Továbbra sincs vége a szlovák kormányválságnak:

 

szerdán lejárt az a határidő, amit Igor Matovič kormányfő kapott Richard Sulík azóta lemondott gazdasági minisztertől,

 

a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) elnökétől, hogy távozzon a kormány éléről, mondván ellenkező esetben az SaS otthagyja a négypárti kormánykoalíciót.

 

Lemondana, de feltételekkel

 

Igor Matovič hosszú hallgatás után vasárnap állt a nyilvánosság elé, hogy ismertesse azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén hajlandó lemondani:

 

+ Az első feltétele Richard Sulík távozása volt a kormányból; Sulík ezt korábban már többször kilátásba helyezte, és kedden át is nyújtotta lemondását Zuzana Čaputová államfőnek.

 

+ Szintén lemondott Mária Kolíková igazságügyminiszter is, a jobbközép-liberális Za ľudí (Az Emberekért) delegáltja. Ez is szerepelt Matovič feltételei között.

 

Ezeken kívül Matovič a parlament Za ľudí delegálta egyik alelnökének és a parlament egészségügyi bizottságának SaS-es elnökének lemondását kéri, illetve azt, hogy az SaS engedje át a három általa vezetett három minisztérium egyikét Matovič pártjának, a jobboldali-populista OĽaNO-nak (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek).

 

A koalíciós partnerektől kért áldozatok mellett Matovič a kormányból nem távozna, hanem miniszterként folytatná a munkát, értesülések szerint a korrupcióellenes miniszterelnök-helyettes egyelőre nem létező pozíciójában, amit a kedvéért kellene létrehozni. 

 

A két miniszter lemondásán kívül Matovič többi személyi feltétele nem teljesült, az SaS elzárkózott a minisztérium átengedésétől is. Sulík a saját lemondásával teljesítettnek tekintette Matovič feltételeit; a többi feltételről a koalíciós pártok tovább tárgyaltak. 

 

Igor vagy Richard

 

Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke szerdán azt nyilatkozta, hogy a koalíció sorsa már csak Matovičon és Sulíkon múlik.

 

A kérdés pedig, amin meg kellene egyezniük, hogy melyikük marad a kormányban.

 

Ha ugyanis Matovič a lemondása után is tagja lesz miniszterként az új kormánynak, akkor Sulík is újra miniszter szeretne lenni: visszavenné a gazdasági tárca vezetését. Sőt Mária Kolíková is szívesen visszatérne az igazságügyi tárca élére.

 

Sulík és Matovič azonban továbbra sem tudott megegyezni, közben pedig letelt a Sulík által adott határidő. Mivel Matovič szerdán sem mondott le, csütörtökön

 

az SaS másik két minisztere, Ivan Korčok külügy- és Branislav Göhring oktatási miniszter is benyújtotta a lemondását,

 

az SaS pedig felfüggeszti a részvételét a koalícióban mindaddig, amíg Matovič nem távozik a kormány éléről.

 

A Denník N azt írja, hogy ezt az OĽaNO a kormány szétverésére tett kísérletként értékeli, és tárgyalásokba kezdett a másik két koalíciós partnerrel, a Za ľudíval és a jobboldali-populista Sme rodinával (Család vagyunk) arról, hogy hármasban folytassák a kormányzást. 

 

Ultimátumok

 

A Za ľudí azonban továbbra is a négypárti koalícióban gondolkodik; párt elnöke, Veronika Remišová visszavárja Richard Sulíkot is a tárgyalóasztalhoz. Az SaS nem működő ultimátuma után

 

Remišová is ultimátumot adott Matovičnak: ha hétfőig nem állapodnak meg Sulíkkal, a Za ľudí is távozik a kormányból.

 

Eközben ketyeg még egy ultimátum: a Sme rodina elnöke, Boris Kollár, aki egyben a parlament alelnöke is, kedden kijelentette, hogy legfeljebb a következő hét végéig van ideje a koalíciónak lezárni a válságot. Ha ez addig nem történik meg, a Sme rodina – ami a válságban a moderátor szerepét vállalta magára, és a válság megoldásához az egyik minisztere értelmetlennek tűnő lemondásával próbált hozzájárulni – is távozik a kormányból.

 

A hónapok óta súlyos – elsősorban Igor Matovič és Richard Sulík közötti – belső viták feszítette kormányt a miniszterelnök koalíciós partnerek háta mögötti Szputnyik-vakcinabeszerzése taszította válságba március elején, a kormányválság azóta húzódik.

 

NYITÓKÉP: Szlovák kormány oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás