Újabb szlovák miniszterek mondtak le, Matovič megint kapott egy ultimátumot

Szerző: Renczes Ágoston
2021.03.25. 21:10

Szerdán lejárt Richard Sulík ultimátuma, és mivel Igor Matovič nem mondott le a miniszterelnökségről, az SaS felfüggesztette részvételét a kormánykoalícióban. Matovičék hárompárti koalícióban is folytatnák, de az egyik koalíciós partnert ez nem érdekli.

Újabb szlovák miniszterek mondtak le, Matovič megint kapott egy ultimátumot

Továbbra sincs vége a szlovák kormányválságnak:

 

szerdán lejárt az a határidő, amit Igor Matovič kormányfő kapott Richard Sulík azóta lemondott gazdasági minisztertől,

a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) elnökétől, hogy távozzon a kormány éléről, mondván ellenkező esetben az SaS otthagyja a négypárti kormánykoalíciót.

Lemondana, de feltételekkel

Igor Matovič hosszú hallgatás után vasárnap állt a nyilvánosság elé, hogy ismertesse azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén hajlandó lemondani:

+ Az első feltétele Richard Sulík távozása volt a kormányból; Sulík ezt korábban már többször kilátásba helyezte, és kedden át is nyújtotta lemondását Zuzana Čaputová államfőnek.

 

+ Szintén lemondott Mária Kolíková igazságügyminiszter is, a jobbközép-liberális Za ľudí (Az Emberekért) delegáltja. Ez is szerepelt Matovič feltételei között.

Ezeken kívül Matovič a parlament Za ľudí delegálta egyik alelnökének és a parlament egészségügyi bizottságának SaS-es elnökének lemondását kéri, illetve azt, hogy az SaS engedje át a három általa vezetett három minisztérium egyikét Matovič pártjának, a jobboldali-populista OĽaNO-nak (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek).

 

A koalíciós partnerektől kért áldozatok mellett Matovič a kormányból nem távozna, hanem miniszterként folytatná a munkát, értesülések szerint a korrupcióellenes miniszterelnök-helyettes egyelőre nem létező pozíciójában, amit a kedvéért kellene létrehozni. 

A két miniszter lemondásán kívül Matovič többi személyi feltétele nem teljesült, az SaS elzárkózott a minisztérium átengedésétől is. Sulík a saját lemondásával teljesítettnek tekintette Matovič feltételeit; a többi feltételről a koalíciós pártok tovább tárgyaltak. 

Igor vagy Richard

Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke szerdán azt nyilatkozta, hogy a koalíció sorsa már csak Matovičon és Sulíkon múlik.

A kérdés pedig, amin meg kellene egyezniük, hogy melyikük marad a kormányban.

 

Ha ugyanis Matovič a lemondása után is tagja lesz miniszterként az új kormánynak, akkor Sulík is újra miniszter szeretne lenni: visszavenné a gazdasági tárca vezetését. Sőt Mária Kolíková is szívesen visszatérne az igazságügyi tárca élére.

Sulík és Matovič azonban továbbra sem tudott megegyezni, közben pedig letelt a Sulík által adott határidő. Mivel Matovič szerdán sem mondott le, csütörtökön

 

az SaS másik két minisztere, Ivan Korčok külügy- és Branislav Göhring oktatási miniszter is benyújtotta a lemondását,

az SaS pedig felfüggeszti a részvételét a koalícióban mindaddig, amíg Matovič nem távozik a kormány éléről.

A Denník N azt írja, hogy ezt az OĽaNO a kormány szétverésére tett kísérletként értékeli, és tárgyalásokba kezdett a másik két koalíciós partnerrel, a Za ľudíval és a jobboldali-populista Sme rodinával (Család vagyunk) arról, hogy hármasban folytassák a kormányzást. 

Ultimátumok

A Za ľudí azonban továbbra is a négypárti koalícióban gondolkodik; párt elnöke, Veronika Remišová visszavárja Richard Sulíkot is a tárgyalóasztalhoz. Az SaS nem működő ultimátuma után

 

Remišová is ultimátumot adott Matovičnak: ha hétfőig nem állapodnak meg Sulíkkal, a Za ľudí is távozik a kormányból.

Eközben ketyeg még egy ultimátum: a Sme rodina elnöke, Boris Kollár, aki egyben a parlament alelnöke is, kedden kijelentette, hogy legfeljebb a következő hét végéig van ideje a koalíciónak lezárni a válságot. Ha ez addig nem történik meg, a Sme rodina – ami a válságban a moderátor szerepét vállalta magára, és a válság megoldásához az egyik minisztere értelmetlennek tűnő lemondásával próbált hozzájárulni – is távozik a kormányból.

 

A hónapok óta súlyos – elsősorban Igor Matovič és Richard Sulík közötti – belső viták feszítette kormányt a miniszterelnök koalíciós partnerek háta mögötti Szputnyik-vakcinabeszerzése taszította válságba március elején, a kormányválság azóta húzódik.

 

NYITÓKÉP: Szlovák kormány oldala

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek