Lemond a szlovák egészségügyi miniszter, egyben marad Matovič kormánya

Szerző: Renczes Ágoston
2021.03.11. 16:40

Igor Matovič szerint Marek Krajčí miniszter a járvány elleni küzdelem legfelelősségteljesebb harcosa, de az amorális koalíciós partnerek rituális áldozatot követeltek a Szputnyik-vakcina beszerzése miatt.

Lemond a szlovák egészségügyi miniszter, egyben marad Matovič kormánya

Csütörtök délután Igor Matovič mininszterelnök és pártja, az OĽaNO kormánytagjai sajtótájékoztatót tartottak, amin

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter bejelentette lemondását.

Mint arról az Azonnali is beszámolt, a koronavírus-járványt félrekezelő szlovák kormányt hónapok óta belső viták feszítették, és azt válságba is taszította az, hogy Igor Matovič miniszterelnök a koalíciós partnerei háta mögött vásárolt a Szputnyik-vakcinából.

 

A négypárti kormánykoalíció tagjai közül kettő, a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) és a jobbközép-liberális Za ľudí (Az Emberekért) a kormány átalakítását, elsősorban pedig az egészségügyi miniszter, Marek Krajčí lemondását követelték, de az SaS elnöke, Richard Sulík gazdasági miniszter nyíltan beszélt a miniszterelnök lecseréléséről is, viszonzásképp még a saját távozását is felajánlva.

A koalíciós pártok vezetői szerda éjszakába nyúlóan tárgyaltak, és bár egy SaS és Za ľudí nélküli kisebbségi kormányzásnak is volt realítása, az egy hete húzódó válság egyezséggel zárult:

 

az OĽaNO beáldozza Marek Krajčí egészségügyi minisztert.

Karjčí ezt csütörtök délután jelentette be azt követően, hogy a miniszterelnök hosszan méltatta munkáját. Matovič hangsúlyozta, hogy különösen büszke Krajčíra, aki szerinte kivételesen nehéz feladatot vállalt a „szétlopott és lerombolt” egészségügy irányításával, és a járvány csak még nehezebbé tette a munkáját. A miniszterelnök a járvány elleni küzdelem  „legfelelősségteljesebb harcosának”, egyúttal a járvány áldozatának nevezte Krajčít.

A miniszter lemondását a kormány egyben maradásának feltételként követelő koalíciós partnereket Matovič amorálisnak nevezte,

 

akik „rituális áldozatot” követelnek – Matovič szerint elsősorban a Szputnyik beszerzése miatt –,

 

de mivel szerinte az OĽaNO-nál soha nem a saját, hanem az ország érdekeit nézték, hajlandóak megtenni ezt a lépést.

Marek Krajčí maga jelentette be a lemondását, majd elcsukló hangon megköszönte a támogatást az OĽaNO és a Sme rodina képviselőinek, valamint az összes biztató üzenetet, amit a kollégáitól és idegenektől kapott.

A miniszterelnök azt szeretné, hogy az egészségügyi tárca átadása zökkenőmentes legyen, ezért az hetekig is elhúzódhat. Addig Krajčí folytatja a munkát, egy ideig az utódjával is együtt dolgozik majd. Hogy ki váltja Krajčít a tárca élén, azt a miniszterelnök nem árulta el.

Matovič azt is elmondta, hogy nagyon közel voltak a kormány széteséséhez. Az előrehozott választást azonban mindenképp el akarták kerülni, mert az az előző politikai garnitúra „fehér lovon” való visszatérését jelentené, és

 

„még 2050-ben is Pellegrini bácsi kormányozna”

– fogalmazott Matovič. 

A miniszterelnök a sajtótájékoztató végén – biztos, ami biztos – még üzent a koalíciós partnereknek is: Matovič azt szeretné, hogy Krajčí csak akkor nyújtsa be a lemondását, amikor a Szputnyikkal való oltás már teljes gőzzel beindult. Matovič ezzel motiválná a Szputnyik-vakcina ellenzőit, hogy ne próbálják megakadályozni a használatát, egyúttal így látja biztosítottnak az orosz vakcinával való oltás lehetőségét annak a majd’ félmillió embernek, akik egy felmérés szerint más vakcinával nem hajlandóak beoltatni magukat.

 

NYITÓKÉP: Igor Matovič miniszterelnök mutatja, milyen közel volt a kormány felbomlása. Úrad vlády Slovenskej republiky / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek