+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. március 11. csütörtök, 16:40
Igor Matovič szerint Marek Krajčí miniszter a járvány elleni küzdelem legfelelősségteljesebb harcosa, de az amorális koalíciós partnerek rituális áldozatot követeltek a Szputnyik-vakcina beszerzése miatt.

Csütörtök délután Igor Matovič mininszterelnök és pártja, az OĽaNO kormánytagjai sajtótájékoztatót tartottak, amin

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter bejelentette lemondását.

 

Mint arról az Azonnali is beszámolt, a koronavírus-járványt félrekezelő szlovák kormányt hónapok óta belső viták feszítették, és azt válságba is taszította az, hogy Igor Matovič miniszterelnök a koalíciós partnerei háta mögött vásárolt a Szputnyik-vakcinából.

 

A négypárti kormánykoalíció tagjai közül kettő, a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) és a jobbközép-liberális Za ľudí (Az Emberekért) a kormány átalakítását, elsősorban pedig az egészségügyi miniszter, Marek Krajčí lemondását követelték, de az SaS elnöke, Richard Sulík gazdasági miniszter nyíltan beszélt a miniszterelnök lecseréléséről is, viszonzásképp még a saját távozását is felajánlva.

 

A koalíciós pártok vezetői szerda éjszakába nyúlóan tárgyaltak, és bár egy SaS és Za ľudí nélküli kisebbségi kormányzásnak is volt realítása, az egy hete húzódó válság egyezséggel zárult:

 

az OĽaNO beáldozza Marek Krajčí egészségügyi minisztert.

 

Karjčí ezt csütörtök délután jelentette be azt követően, hogy a miniszterelnök hosszan méltatta munkáját. Matovič hangsúlyozta, hogy különösen büszke Krajčíra, aki szerinte kivételesen nehéz feladatot vállalt a „szétlopott és lerombolt” egészségügy irányításával, és a járvány csak még nehezebbé tette a munkáját. A miniszterelnök a járvány elleni küzdelem  „legfelelősségteljesebb harcosának”, egyúttal a járvány áldozatának nevezte Krajčít.

 

A miniszter lemondását a kormány egyben maradásának feltételként követelő koalíciós partnereket Matovič amorálisnak nevezte,

 

akik „rituális áldozatot” követelnek – Matovič szerint elsősorban a Szputnyik beszerzése miatt –,

 

de mivel szerinte az OĽaNO-nál soha nem a saját, hanem az ország érdekeit nézték, hajlandóak megtenni ezt a lépést.

 

Marek Krajčí maga jelentette be a lemondását, majd elcsukló hangon megköszönte a támogatást az OĽaNO és a Sme rodina képviselőinek, valamint az összes biztató üzenetet, amit a kollégáitól és idegenektől kapott.

 

A miniszterelnök azt szeretné, hogy az egészségügyi tárca átadása zökkenőmentes legyen, ezért az hetekig is elhúzódhat. Addig Krajčí folytatja a munkát, egy ideig az utódjával is együtt dolgozik majd. Hogy ki váltja Krajčít a tárca élén, azt a miniszterelnök nem árulta el.

 

Matovič azt is elmondta, hogy nagyon közel voltak a kormány széteséséhez. Az előrehozott választást azonban mindenképp el akarták kerülni, mert az az előző politikai garnitúra „fehér lovon” való visszatérését jelentené, és

 

„még 2050-ben is Pellegrini bácsi kormányozna”

 

– fogalmazott Matovič. 

 

A miniszterelnök a sajtótájékoztató végén – biztos, ami biztos – még üzent a koalíciós partnereknek is: Matovič azt szeretné, hogy Krajčí csak akkor nyújtsa be a lemondását, amikor a Szputnyikkal való oltás már teljes gőzzel beindult. Matovič ezzel motiválná a Szputnyik-vakcina ellenzőit, hogy ne próbálják megakadályozni a használatát, egyúttal így látja biztosítottnak az orosz vakcinával való oltás lehetőségét annak a majd’ félmillió embernek, akik egy felmérés szerint más vakcinával nem hajlandóak beoltatni magukat.

 

NYITÓKÉP: Igor Matovič miniszterelnök mutatja, milyen közel volt a kormány felbomlása. Úrad vlády Slovenskej republiky / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Palocsai Béla erről a Facebook-sztorijában posztolt a németekkel vívott történelmi 2-2-es döntetlen után.

Boris Palmer, Tübingen zöld polgármestere megint szembemegy a fősodrattal, és feltett pár kérdést a német-magyar focimeccs kapcsán.

Aki minőségi németezésre várt a meccs előtt, az ezt előbb kapja meg Svájcból, mint a magyar kormánypárt környékéről.

A Momentum így több jelöltjét is visszahúzva sorol be a például jobbikos Brenner Koloman, Csányi Tamás vagy Ander Balázs mögé, míg a Jobbik a Momentum által indított Szabó Szabolcsot vagy Szecsődi Andreát támogatja.

Közel 3 és fél évig tartották őket fogva, amiért megszervezték a spanyol kormány és legfelsőbb bíróság szerint illegális és alkotmányellenes függetlenségi népszavazást 2017-ben.

Bárki bármilyen ötletet bedobhat, és még egy
kis pénzt is kaphat érte.

A szocdemek bizakodóak: szerintük átmegy. A PNL belső harcai akár kapóra is jöhetnek.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás