A szlovákok jobban bíznak a Szputnyikban, mint a Moderna vagy az AstraZeneca vakcinájában

Szerző: Renczes Ágoston
2021.03.08. 13:26

De Szlovákiában a Pfizer-BioNTech vakcinája is csak egy kicsit elfogadottabb az orosz vakcinánál egy felmérés szerint, amiből az is kiderül: félmillió ember kizárólag Szputnyikkal oltatná be magát.

A szlovákok jobban bíznak a Szputnyikban, mint a Moderna vagy az AstraZeneca vakcinájában

A Focus ügynökség által a Markíza televízió megbízásából készült felmérés szerint a Pfizer-BioNTech-vakcina a megkérdezettek 19,2 százaléka számára fogadható el teljes mértékben; ez az arány a Szputnyik esetében 14,8 százalék. Ugyanakkor 38,2 százalékuk a Szputnyikot is elfogadná, míg a Pfizer vakcinája a megkérdezettek 35,8 százaléka számára inkább elfogadható, mint nem. 

Összességében tehát a Pfizer-BioNTech a megkérdezetettek 55, a Szputnyik 53 százaléka számára elfogadható.

 

Az orosz vakcinában így többen bíznak, mint a Moderna vagy AstraZeneca vakcinájában: a Modernát 46,9 százalék, az AstraZenecát 42,6 százalék tartja elfogadhatónak.

A felmérésben az orosz vakcinához való viszonyra külön is rákérdeztek, amiből kiderült, hogy

 

a megkérdezettek 11,9 százaléka kizárólag Szputnyik V vakcinával lenne hajlandó magát beoltatni, ami 475 ezer embert jelent

 

a Focus becslése szerint, míg 22,5 százalék más vakcinával beoltatná magát, de Szputnyikkal semmiképp – ez 990 ezer embert jelent.

A felmérés február 17-e és 24-e között készült, vagyis azt követően, hogy Szlovákiában is felmerült a Szputnyik V beszerzése, de még az előtt, hogy Igor Matovič az ezt elutasító február 18-i parlamenti szavazást figyelmen kívül hagyva mégis beszerezte volna – válságba taszítva az addig is súlyos viták feszítette kormányát.

Igor Matovič a felmérés eredményét a Szputnyik-vakcinabeszerzés megerősítéseként értékeli. A miniszterelnök szerint ezzel a lépéssel sikerült elérnie, hogy azok is beoltassák magukat, akik csak a Szputnyikban bízva ezt nem tették volna meg, ha nincs az orosz vakcina – így félmillióval többen lesznek beoltva Szlovákiában.

 

A szlovák miniszterelnök szerint ezzel jelentősen növekszik az átoltottság és közelebb kerül a nyájimmunitás elérése,

 

„ami nélkül évekig maszkban járhatnánk”.

 

Szlovákia csütörtökön 15 ezer AstraZeneca-vakcinát is kapott ajándékba Franciaországtól, amit Igor Matovič szintén a saját sikereként könyvelt el. Cikkünk megjelenéséig Szlovákia lakosságának 3,3 százalékát oltották be, illetve 6,3 százalék kapta már meg az első adag oltást. Magyarországon – ahol az uniós közös beszerzésű vakcinákon kívül a Szputnyikkal és a kínai Sinopharmmal is oltanak – a lakosság 3,1 százaléka kapta már meg mindkét oltást, és 6,8 százalék van túl az első adagon.

 

NYITÓKÉP: A szlovák kormány oldala

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek