+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. március 1. hétfő, 20:00
Ezzel Szlovákia lett a második EU-s tagállam Magyarország után, amely engedélyezte az orosz vakcinát. A szállítmányért éjjel titokban ment a szlovák légierő gépe. Igor Matovič kormányfő egy hónapja még nagyobb EU-s tagállami fegyelmet sürgetett a keleti vakcinák ellen.

Az Új Szó videós-fényképes összeállítást közölt arról, hogy megérkeztek Szlovákiába az első Szputnyik V-szállítmányok, összesen 200 ezer adag oltás. Nem is akárhogyan érkeztek, hanem mintha egy akciófilmben lennénk: hétfőn szellőztették meg a Dennik N és a Pravda napilapok, hogy

 

a szlovák légierő teherszállító gépe, egy Spartan repült éjszaka titokban Oroszországba, és tért onnan vissza Kassára.

 

A kelet-szlovákiai nagyvárosban tartott sajtótájékoztatóján Igor Matovič szlovák jobboldali kormányfő köszönetet mondott az orosz gazdasági miniszternek, akivel már hetek óta tárgyalt állítása szerint, megbízhatónak nevezte az orosz vakcinát, és bejelentette, hogy a következő hónapban újabb egymillió vakcina érkezik Szlovákiába, amit májusban és júniusban újabb egymillió követ majd. Az embereket önkéntes alapon oltják majd be ezzel, és leghamarabb két hét múlva lehet velük oltani. 

 

Ahogy az Azonnali is megírta, február 16-án még csak arról volt szó, hogy Szlovákia is venne a Szuptnyik V-ből, Igor Matovič kormányfő akkor úgy látta, eljött az idő arra, hogy a lassú EU-s vakcinabeszerzés miatt elkezdjenek tárgyalni Oroszországgal az orosz oltóanyagról. Matovič bejelntése azért volt furcsa, mert február 9-én még bírálta a Le Monde-nak adott interjújában a különutas vakcinapolitikákat, dicsérte az EU-s vakcinabeszerzést, és

 

nagyobb egységet követelt az EU-s tagállamoktól a kínai és orosz vakcinákkal szemben.

 

Aztán, ahogy az Új Szó emlékeztet, február második felében a Za ľudí (Az Emberekért) nevű jobboldali liberális koalíciós párt megvétózta a Szputnyik V alkalmazásáról szóló kormányjavaslatot, mert szerinte előbb az EU gyógyszerügynökségének, az EMA-nak kellene engedélyeznie a vakcinát.  

 

Hogy most ezt a korábban kívánatosnak tartott nagyobb egységet immáron Matovič is „rombolja”, annak az is oka lehet, hogy Szlovákiában különösen elszabadult a járvány. Az első hullám bezzegországában rossz döntések, politikai viszályok és az emberek fegyelmezetlensége is kellett, hogy a komoly szabályok ellenére sem javult a járványhelyzet, sőt, február 17-án már Szlovákia az EU-s tagállamok segítségét kérte: orvosokra, ápolókra volt szüksége.   

 

Az 5,4 milliós Szlovákiában 2020. november közepén 1500 körül volt a napi új esetek száma, ez felszökött január elejére 2700 körülre, január végére 1700 körülre csökkent vissza, de azóta egyfolytában emelkedik,.jelenleg 2300 körül jár. Az összes fertőzött száma február 25-én lépte át a 300 ezres határt. Százezer főre vetítve Szlovákiában az új esetek két heti átlaga 526, Magyarországon 286. 

 

NYITÓKÉP: A Szlovák Köztársaság kormánya / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás