Szlovákiába kémfilmbe illő módon érkeztek meg az első Szputnyik V-szállítmányok

2021.03.01. 20:00

Ezzel Szlovákia lett a második EU-s tagállam Magyarország után, amely engedélyezte az orosz vakcinát. A szállítmányért éjjel titokban ment a szlovák légierő gépe. Igor Matovič kormányfő egy hónapja még nagyobb EU-s tagállami fegyelmet sürgetett a keleti vakcinák ellen.

Szlovákiába kémfilmbe illő módon érkeztek meg az első Szputnyik V-szállítmányok

Az Új Szó videós-fényképes összeállítást közölt arról, hogy megérkeztek Szlovákiába az első Szputnyik V-szállítmányok, összesen 200 ezer adag oltás. Nem is akárhogyan érkeztek, hanem mintha egy akciófilmben lennénk: hétfőn szellőztették meg a Dennik N és a Pravda napilapok, hogy

a szlovák légierő teherszállító gépe, egy Spartan repült éjszaka titokban Oroszországba, és tért onnan vissza Kassára.

A kelet-szlovákiai nagyvárosban tartott sajtótájékoztatóján Igor Matovič szlovák jobboldali kormányfő köszönetet mondott az orosz gazdasági miniszternek, akivel már hetek óta tárgyalt állítása szerint, megbízhatónak nevezte az orosz vakcinát, és bejelentette, hogy a következő hónapban újabb egymillió vakcina érkezik Szlovákiába, amit májusban és júniusban újabb egymillió követ majd. Az embereket önkéntes alapon oltják majd be ezzel, és leghamarabb két hét múlva lehet velük oltani. 

Ahogy az Azonnali is megírta, február 16-án még csak arról volt szó, hogy Szlovákia is venne a Szuptnyik V-ből, Igor Matovič kormányfő akkor úgy látta, eljött az idő arra, hogy a lassú EU-s vakcinabeszerzés miatt elkezdjenek tárgyalni Oroszországgal az orosz oltóanyagról. Matovič bejelntése azért volt furcsa, mert február 9-én még bírálta a Le Monde-nak adott interjújában a különutas vakcinapolitikákat, dicsérte az EU-s vakcinabeszerzést, és

nagyobb egységet követelt az EU-s tagállamoktól a kínai és orosz vakcinákkal szemben.

Aztán, ahogy az Új Szó emlékeztet, február második felében a Za ľudí (Az Emberekért) nevű jobboldali liberális koalíciós párt megvétózta a Szputnyik V alkalmazásáról szóló kormányjavaslatot, mert szerinte előbb az EU gyógyszerügynökségének, az EMA-nak kellene engedélyeznie a vakcinát.  

Hogy most ezt a korábban kívánatosnak tartott nagyobb egységet immáron Matovič is „rombolja”, annak az is oka lehet, hogy Szlovákiában különösen elszabadult a járvány. Az első hullám bezzegországában rossz döntések, politikai viszályok és az emberek fegyelmezetlensége is kellett, hogy a komoly szabályok ellenére sem javult a járványhelyzet, sőt, február 17-án már Szlovákia az EU-s tagállamok segítségét kérte: orvosokra, ápolókra volt szüksége.   

Az 5,4 milliós Szlovákiában 2020. november közepén 1500 körül volt a napi új esetek száma, ez felszökött január elejére 2700 körülre, január végére 1700 körülre csökkent vissza, de azóta egyfolytában emelkedik,.jelenleg 2300 körül jár. Az összes fertőzött száma február 25-én lépte át a 300 ezres határt. Százezer főre vetítve Szlovákiában az új esetek két heti átlaga 526, Magyarországon 286. 

NYITÓKÉP: A Szlovák Köztársaság kormánya / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek