+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. február 16. kedd, 19:40
Így Szlovákia lehet a második EU-tagállam, ahol elkezdenek oltani az orosz vakcinával. Igor Matovič korábban bírálta azokat a kormányokat, amelyek különutas vakcinapolitikát folytatnak az EU-ban.

A legjobb szlovák infektológiai, immunológiai, járványügyi szakértők úgy vélik, hogy

 

az EU lassú vakcinaelosztása miatt eljött az idő, hogy a kormány tárgyalásokat kezdjen az orosz féllel a Szputnyik V oltások beszerzéséről

 

– minderről a szlovák kormányfő, Igor Matovič számolt be a Facebook-oldalán.

 

A kormányfő mindezt aközben írta ki közösségi oldalára, hogy a szlovák operatív törzs ülésén vett részt, ahol Matovič elmondása szerint más politikusok „geopolitikai szentháborút” vezettek a szakértők ezen véleménye ellen. Az aktuality.sk oldal szerint a kormányfő önkéntes alapon oltatna a Szputnyik V-vel. Matovič szerint ily módon több millió szlovák juthatna koronavírus elleni vakcinához.

 

Matovič kijelentése azért is érdekes, mert pár nappal ezelőtt a francia Le Monde napilapnak adott interjújában

 

Matovič bírálta az egyes tagállamok különutas vakcinapolitikáját, és szerinte az Európai Bizottság jó munkát végzett a vakcinabeszerzések során.

 

Emellett a szlovák kormányfő a Le Mondenak arról is beszélt, hogy az EU tagállamainak a vakcina kérdésében is „nagyobb egységet” kellene tanúsítani – főleg az orosz és kínai vakcinákkal szemben. Ezzel a szlovák kormányfő Orbán Viktorra és a magyar kormányra utalt, hiszen az EU-n belül jelenleg csak Magyarország szerzett be Oroszországtól és Kínától is vakcinát, sőt, múlt héten már elkezdtek oltani a Szputnyik V-vel is Magyarországon.

 

Most Matovič is különutas politikába kezdene, azonban nem mindenki támogatja ebben a szlovák kormányfőt: a kormánykoalíció egy másik pártja, a Za ľudí politikusa, Tomáš Valášek szerint az orosz vakcina dokumentációja nem elég jó, és addig nem szabadna Szlovákiában se bevezetni, amíg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem ad rá engedélyt.

 

Az oroszok által fejlesztett Szputnyik V-ről az utóbbi időben elég sok ellentmondásos hír jelent meg. Miközben az egyik legnagyobb múltú orvosi szaklap, a The Lancet közölt egy tanulmányt, ami szerint 91,6 százalékos védelmet nyújt, a magyar sajtó arról számol be, hogy a magyar Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügy Intézet (OGYÉI) külső szakértői szerint a dokumentum hiányos, és fennáll a gyanú, hogy a klinikai tesztekre megkapott vakcinák és a tömegtermelésre szánt Szputnyik V összetétele nem teljesen egyezhet meg.

 

Az Azonnalin szakértőkkel részletesen is utánajártunk, kell-e tartani az orosz és a kínai vakcináktól. A Szputnyik V-vel jelenleg Magyarország mellett  jelenleg 12 további országban oltanak.

 

NYITÓKÉP: Sputnikvaccine.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás