Szlovákia is venne Szputnyik V vakcinát

2021.02.16. 19:40

Így Szlovákia lehet a második EU-tagállam, ahol elkezdenek oltani az orosz vakcinával. Igor Matovič korábban bírálta azokat a kormányokat, amelyek különutas vakcinapolitikát folytatnak az EU-ban.

Szlovákia is venne Szputnyik V vakcinát

A legjobb szlovák infektológiai, immunológiai, járványügyi szakértők úgy vélik, hogy

az EU lassú vakcinaelosztása miatt eljött az idő, hogy a kormány tárgyalásokat kezdjen az orosz féllel a Szputnyik V oltások beszerzéséről

– minderről a szlovák kormányfő, Igor Matovič számolt be a Facebook-oldalán.

A kormányfő mindezt aközben írta ki közösségi oldalára, hogy a szlovák operatív törzs ülésén vett részt, ahol Matovič elmondása szerint más politikusok „geopolitikai szentháborút” vezettek a szakértők ezen véleménye ellen. Az aktuality.sk oldal szerint a kormányfő önkéntes alapon oltatna a Szputnyik V-vel. Matovič szerint ily módon több millió szlovák juthatna koronavírus elleni vakcinához.

Matovič kijelentése azért is érdekes, mert pár nappal ezelőtt a francia Le Monde napilapnak adott interjújában

Matovič bírálta az egyes tagállamok különutas vakcinapolitikáját, és szerinte az Európai Bizottság jó munkát végzett a vakcinabeszerzések során.

Emellett a szlovák kormányfő a Le Mondenak arról is beszélt, hogy az EU tagállamainak a vakcina kérdésében is „nagyobb egységet” kellene tanúsítani – főleg az orosz és kínai vakcinákkal szemben. Ezzel a szlovák kormányfő Orbán Viktorra és a magyar kormányra utalt, hiszen az EU-n belül jelenleg csak Magyarország szerzett be Oroszországtól és Kínától is vakcinát, sőt, múlt héten már elkezdtek oltani a Szputnyik V-vel is Magyarországon.

Most Matovič is különutas politikába kezdene, azonban nem mindenki támogatja ebben a szlovák kormányfőt: a kormánykoalíció egy másik pártja, a Za ľudí politikusa, Tomáš Valášek szerint az orosz vakcina dokumentációja nem elég jó, és addig nem szabadna Szlovákiában se bevezetni, amíg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem ad rá engedélyt.

Az oroszok által fejlesztett Szputnyik V-ről az utóbbi időben elég sok ellentmondásos hír jelent meg. Miközben az egyik legnagyobb múltú orvosi szaklap, a The Lancet közölt egy tanulmányt, ami szerint 91,6 százalékos védelmet nyújt, a magyar sajtó arról számol be, hogy a magyar Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügy Intézet (OGYÉI) külső szakértői szerint a dokumentum hiányos, és fennáll a gyanú, hogy a klinikai tesztekre megkapott vakcinák és a tömegtermelésre szánt Szputnyik V összetétele nem teljesen egyezhet meg.

Az Azonnalin szakértőkkel részletesen is utánajártunk, kell-e tartani az orosz és a kínai vakcináktól. A Szputnyik V-vel jelenleg Magyarország mellett  jelenleg 12 további országban oltanak.

NYITÓKÉP: Sputnikvaccine.com

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek