91,6 százalékos védelmet nyújt, időseknek is biztonságos az orosz vakcina

2021.02.02. 14:48

A The Lancet orvosi szaklap tanulmánya szerint az orosz Szputnyik V a 60 év felettieket is megvédi a koronavírus tüneteitől, időseknek is biztonságos.

91,6 százalékos védelmet nyújt, időseknek is biztonságos az orosz vakcina

A harmadik fázisú klinikai tesztelés után a The Lancet nevű tudományos szaklap szerint

az oroszok által fejlesztett Szputnyik V 91,6 százalékos hatékonyságú védelmet nyújt a beoltottaknak, és a 60 év felettiek esetében is működik a védelem

értesült a Politico.

A klinikai tesztet közel 20 000 alany bevonásával végezték el, akik 21 nap különbséggel kapták meg az első, illetve a második dózist. Az eredmény több mint biztató, hiszen a közel 20 000 résztvevőből mindössze 16 főnél jelentkeztek a koronavírusra jellemző tünetek, míg a placebo csoportnál – akik valójában nem kapták meg a vakcinát – a koronavírusosak száma 61 fő volt.

A klinikai teszt során 60 év felettieket külön is vizsgáltak: a 2144 főn alapuló mintán

a 60 év felettiek számára az orosz vakcina 91,8 százalékban volt hatékony.

Ahogy egy korábbi cikkünkben bemutattuk: a Szputnyik V egy adenovírus-alapú vakcina, azaz az oltással egy veszélytelen vírust juttatnak be a szervezetbe, ami tartalmazza a koronavírus genetikai állományát, amiből a sejtek ki tudják fejleszteni a koronavírusra jellemző tüskefehérjéket. Így ha később a koronavírus bejutna a beoltott szervezetbe, az immunrendszer képes felismerni ezt a fehérjét, ami ellen megteszi a megfelelő immunlépéseket.

Ahogy a Politico cikke megjegyzi, a Szputnyik V az idősek számára is biztonságos és valódi védelmet nyújthat, míg például a szintén adenovírus-alapú brit-svéd fejlesztésű Oxford/AstraZeneca vakcina kapcsán ezt nem tudhatjuk, ugyanis ennél a szérumnál 60 év felettieknél nem végeztek elég tesztet, hogy ezt ki lehessen jelenteni.

Ugyanakkor a The Lancet tanulmánya megjegyzi, hogy mivel a koronavírusos eseteket csak akkor fedezték fel, ha a tesztalanyok a tünetekről beszámoltak, így

ez a hatékonyság csak a tünetek kialakulásával szemben való védelemre vonatkozik, nem pedig általában a fertőződés elleni védelemre.

Azzal kapcsolatban, hogy a Szputnyik V nemcsak a megbetegedéstől, hanem a megfertőződéstől is véd-e, további klinikai teszteket kellene elvégezni.

Az orosz vakcinát az Európai Unióban jelenleg csak Magyarországon engedélyezték, miután az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hamarabb adott zöld utat az orosz vakcinának – igaz, csak ideiglenes engedélyt kapott –, mint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Ennek az EMA és az Európai Unió nem örül, hiszen így Magyarország kikerülte a közös uniós vakcinabeszerzést. Ugyanakkor többek között a bajor miniszterelnök sem veti el az orosz vakcinát, és az EMA is vizsgálja azt.

A magyar engedélyezéssel ugyanakkor nem csak ez az egyetlen probléma: a Népszava értesülései szerint az OGYÉI által felkért külső szakértők szerint a dokumentáció hiányos, és fennáll a gyanúja, hogy a klinikai tesztekre megkapott vakcinák és a tömegtermelésre szánt Szputnyik V összetétele nem teljesen egyezik meg – így pedig maga a vizsgálatnak sincs értelme, hiszen így egy másik készítményt vizsgáltak. Magyarország jelenleg kétmillió Szputnyik V-t kötött le a gyártótól.

Melyik vakcina hogyan működik? Összefoglaltuk érthető példákkal! És kinek melyik való? Ezt is!

NYITÓKÉP: Sputnikvaccine.com

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek