+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. február 2. kedd, 14:48
A The Lancet orvosi szaklap tanulmánya szerint az orosz Szputnyik V a 60 év felettieket is megvédi a koronavírus tüneteitől, időseknek is biztonságos.

A harmadik fázisú klinikai tesztelés után a The Lancet nevű tudományos szaklap szerint

 

az oroszok által fejlesztett Szputnyik V 91,6 százalékos hatékonyságú védelmet nyújt a beoltottaknak, és a 60 év felettiek esetében is működik a védelem

 

értesült a Politico.

 

A klinikai tesztet közel 20 000 alany bevonásával végezték el, akik 21 nap különbséggel kapták meg az első, illetve a második dózist. Az eredmény több mint biztató, hiszen a közel 20 000 résztvevőből mindössze 16 főnél jelentkeztek a koronavírusra jellemző tünetek, míg a placebo csoportnál – akik valójában nem kapták meg a vakcinát – a koronavírusosak száma 61 fő volt.

 

A klinikai teszt során 60 év felettieket külön is vizsgáltak: a 2144 főn alapuló mintán

 

a 60 év felettiek számára az orosz vakcina 91,8 százalékban volt hatékony.

 

Ahogy egy korábbi cikkünkben bemutattuk: a Szputnyik V egy adenovírus-alapú vakcina, azaz az oltással egy veszélytelen vírust juttatnak be a szervezetbe, ami tartalmazza a koronavírus genetikai állományát, amiből a sejtek ki tudják fejleszteni a koronavírusra jellemző tüskefehérjéket. Így ha később a koronavírus bejutna a beoltott szervezetbe, az immunrendszer képes felismerni ezt a fehérjét, ami ellen megteszi a megfelelő immunlépéseket.

 

Ahogy a Politico cikke megjegyzi, a Szputnyik V az idősek számára is biztonságos és valódi védelmet nyújthat, míg például a szintén adenovírus-alapú brit-svéd fejlesztésű Oxford/AstraZeneca vakcina kapcsán ezt nem tudhatjuk, ugyanis ennél a szérumnál 60 év felettieknél nem végeztek elég tesztet, hogy ezt ki lehessen jelenteni.

 

Ugyanakkor a The Lancet tanulmánya megjegyzi, hogy mivel a koronavírusos eseteket csak akkor fedezték fel, ha a tesztalanyok a tünetekről beszámoltak, így

 

ez a hatékonyság csak a tünetek kialakulásával szemben való védelemre vonatkozik, nem pedig általában a fertőződés elleni védelemre.

 

Azzal kapcsolatban, hogy a Szputnyik V nemcsak a megbetegedéstől, hanem a megfertőződéstől is véd-e, további klinikai teszteket kellene elvégezni.

 

Az orosz vakcinát az Európai Unióban jelenleg csak Magyarországon engedélyezték, miután az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hamarabb adott zöld utat az orosz vakcinának – igaz, csak ideiglenes engedélyt kapott –, mint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Ennek az EMA és az Európai Unió nem örül, hiszen így Magyarország kikerülte a közös uniós vakcinabeszerzést. Ugyanakkor többek között a bajor miniszterelnök sem veti el az orosz vakcinát, és az EMA is vizsgálja azt.

 

A magyar engedélyezéssel ugyanakkor nem csak ez az egyetlen probléma: a Népszava értesülései szerint az OGYÉI által felkért külső szakértők szerint a dokumentáció hiányos, és fennáll a gyanúja, hogy a klinikai tesztekre megkapott vakcinák és a tömegtermelésre szánt Szputnyik V összetétele nem teljesen egyezik meg – így pedig maga a vizsgálatnak sincs értelme, hiszen így egy másik készítményt vizsgáltak. Magyarország jelenleg kétmillió Szputnyik V-t kötött le a gyártótól.

 

Melyik vakcina hogyan működik? Összefoglaltuk érthető példákkal! És kinek melyik való? Ezt is!

 

NYITÓKÉP: Sputnikvaccine.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás