Szlovákiában a koronavírus következő hulláma miatt aggódnak, de a vezető szlovák politikusok még mindig nem oltatják be magukat

Szerző: Renczes Ágoston
2021.06.26. 09:10

Szlovákiában egyre többen úgy vélik, hogy az alacsony átoltottság miatt egyre jobban veszélyezteti az országot a delta variáns. Ennek ellenére több vezető politikus sem oltatta be még magát, sőt, kritizálja is a sajtót, amiért ezt megkérdezik tőlük. Köztük van Igor Matovič, aki a Szputnyik-beszerzésbe bukott bele miniszterelnökként, míg Peter Pellegrini exminiszterelnök a zsidóüldözéshez hasonlította az újságírók faggatózását. Az egészségügyi miniszter felszólította őket, hogy lesznek szívesek végre beoltatni magukat.

Szlovákiában a koronavírus következő hulláma miatt aggódnak, de a vezető szlovák politikusok még mindig nem oltatják be magukat

Szerdán Szlovákiában is megjelent a koronavírus először Indiában felfedezett delta variánsa, ami egyre nagyobb aggodalmat vált ki a járványügyi szakemberek körében. Bár a koronavírus különféle mutációi ellen védelmet nyújt az oltás – amennyiben a beoltott mindkettő adagot megkapta –,

Szlovákiában pont amiatt okozhat gondot az indiai variáns, hogy európai összehasonlításban elég alacsony az átoltottság az országban.

Az 5,4 milliós Szlovákiában június 25-ig párezer híján kétmillió ember kapta meg a koronavírus elleni védőoltást, közülük másfél milliónyian vannak túl a második oltáson is. (A 9,8 milliós Magyarország 5,4 millió beoltottál tart, 4,7 milliónyian vannak azok, akik mindkét oltást megkapták már.)

A szlovák járványügyi szakemberek már kész tényként beszélnek a járvány harmadik hullámáról – Szlovákiában a második hullám nagyjából akkor ért véget, amikor a Magyarországon elkezdődött a harmadik –, ami szerintük augusztusban kezdődhet majd. 

Mindenki oltassa be magát!

Mivel az új variánsok ellen is a koronavírus ellen kifejlesztett védőoltások bizonyulnak a leghatékonyabb védekezésnek, a szlovák közélet több szereplője is felszólalt, hogy az embereket arra ösztönözzék: oltassák be magukat.

A katolikus egyház felhívta rá a figyelmet, hogy Ferenc pápa és XVI. Benedek, valamint az összes szlovák püspök is be van már oltva, és szerintük az élet és az egészség védelme „komoly erkölcsi kötelesség”.

Zuzana Čaputová államfő beszédet intézett a lakossághoz, amiben többek között az ellenzéki politikusokat is bírálta:

ha nem is szólítják fel a választóikat az oltásra, legalább ne tartsák vissza őket. 

– véli a szlovák államfő.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter pedig név szerint is felszólította a szociálpopulista Robert Ficót, Fico korábbi párttársát, a saját baloldali pártot gründoló Peter Pellegrinit, illetve a jobboldali-populista Igor Matovič pénzügyminisztert – mindhárman korábbi miniszterelnökök –, hogy oltassák be magukat.

Zsidóüldözés és sajnálkozás az EMA miatt

Pellegrini, akit a felmérések szerint Zuzana Čaputová után a legmegbízhatóbb politikusnak tartanak az emberek Szlovákiában, nem árulja el, mikor és egyáltalán hajlandó-e beoltatni magát. A politikus még decemberben átesett a fertőzésen; csütörtökön egy tévéműsorban azt mondta: ellenanyag-vizsgálatra készül, és ha a szervezetében jelen van az ellenanyag, nem lát rá okot, hogy beoltassa magát.

Pellegrini az oltását firtató újságírói kérdéseket pedig a zsidók üldözéséhez hasonlította, és meg is kérdezte a műsorvezetőtől, hogy ad-e neki sárga csillagot.

Míg Fico és Pellegrini ellenzékből bírálja a kormány járványkezelését és ragaszkodik a szabadságjogokhoz az oltás kapcsán, addig Igor Matovič úgy nem oltatta még be magát, hogy a miniszterelnöksége is ráment a koalíciós partnerei háta mögött intézett Szputnyik-beszerzésre

Matovič azzal indokolta, hogy nem oltatja be magát a Szputnyikkal, hogy azt nem hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség, neki pedig rendszeresen kell pénzügyminiszterként más uniós országokba utaznia.

Ezt azonban megtehetné Szputnyikkal beoltva is – ahogy oltatlanul is megteszi –, a politikai delegációkra ugyanis nem vonatkoznak a sima utazási korlátozások, de teszttel egyébként is kiváltható az EMA által nem jóváhagyott oltás a határátlépésnél.

Mégsem kell annyi embernek az orosz vakcina

Matovič egyik fő érve a Szputnyik mellett az volt, hogy egy felmérés szerint félmillió ember kizárólag az orosz vakcinával lenne hajlandó beoltatni magát. A Szputnyikkal való oltást csak hosszadalmas huzavona után engedélyezte Szlovákia – a vakcinát Magyarország vizsgálta be Szlovákia számára, mivel a szlovák gyógyszerfelügyelet nem tudta elvégezni az összes szükséges vizsgálatot, ami alapján meggyőződhetnének a szer hatásosságáról és biztonságosságáról. 

Közben vészesen közeledett a vakcina szavatosságának határideje – az első adag júlisban, a másik augusztusban jár le –, és amikor végül elkezdődött vele az oltás, messze nem volt akkor az érdeklődés iránta, mint azt a Matovič által hivatkozott felmérés mutatta: pár tízezer fogyott el a megvásárolt 200 ezer adagból. A volt kormányfő, jelenlegi pénzügyminiszter szerint ez a Szputnyik elleni kampány eredménye;

hogy ne kelljen kidobni a Szputnyik-vakcinákat, Szlovákia eladna vagy akár el is ajándékozna 160 ezer adagot 

– egyelőre Albánia és Argentína érdeklődik iránta.

Digitális zöldigazolvány Szlovákiában már szombattól

Az egészségügyi miniszter tanácsadója, Martin Pavelka a konzervatív Postojnak adott interjújában az oltás kötelezővé mellett érvel, mivel szerinte anélkül nem lehet elérni a nyájimmunitást. 

Az indiai variáns miatt Szlovákia szigorítást tervez a határain: a tervek szerint minden Szlovákiába érkezőnek regisztrálnia kell majd a határon az eHranica (eHatár) nevű oldalon – ezen kell megadni a karantén helyszínét, illetve a karantén alól felmentő adatokat, mint az oltás, a járványon való átesés vagy a negatív teszt eredményét –, illetve aki nincs beoltva, annak PCR-teszttel kell érkeznie a határra. 

Szlovákiában ideiglenes oltási igazolást május 24-e óta adnak az oltás mellé, illetve azóta tudnak igazolást igényelni a korábban beoltottak. Az egészségügyi miniszter pénteken bejelentette: szombattól, június 26-tól Szlovákiában elérhető lesz az EU által jóváhagyott digitális zöldigazolvány, amit az unióban július elsejétől kezdenek el egységesen használni.

NYITÓKÉP: Igor Matovič, Robert Fico, Peter Pellegrini és Zuzana Čaputová FOTÓK: A politikusok Facebook-oldalai. 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek