A szlovák miniszterelnök el se tudná képzelni, mi lenne velük, ha az EU-tól nem kapnának vakcinákat

Szerző: Techet Péter
2021.02.09. 14:41

Igor Matovič szlovák jobboldali miniszterelnök a francia Le Monde-nak adott nagyinterjút, amiben keményebb és határozottabb EU-s fellépést szorgalmaz Moszkvával szemben. Szerinte le kellene állítani az Északi Áramlat 2-gázvezeték építését is. Ellenzi, ha egyes tagállamok különutakat járnak a vakcinapolitikában. Beszélt Orbán Viktorról és a pozsonyi kormányon beüli konfliktusokról is.

A szlovák miniszterelnök el se tudná képzelni, mi lenne velük, ha az EU-tól nem kapnának vakcinákat

Igor Matovič szlovák kormányfő február elején Párizsban tett látogatást, ennek kapcsán adott nagyinterjút a liberális Le Monde napilapnak. A jobboldali populista politikus többek között beszélt a koronavírusról is. Szerinte lehetnek ugyan jogosak az EU-t ért kritikák a vakcinák beszerzése kapcsán, de úgy véli: az EU segítsége nélkül a helyzet még rosszabb lenne a legtöbb tagállamban. Elismeréssel szólt ezért a nyugat-európai sajtóban a késedelmes vakcinaszállítások miatt a kritikák kereszttüzében álló Európai Bizottságról, amelynek vakcinapolitikáját „jó munkának” tartja:

„Elképzelni se merem, milyen helyzetben lenne Szlovákia, ha nem lennénk az EU része.”

Ellentétben Orbán Viktorral a szlovák politikus nem tervezne egyelőre orosz és kínai vakcinákat beszerezni. Az orbáni lépést úgy kommentálta a francia lapnak, hogy a magyar politikus „olyasvalaki, aki szereti a maga útját járni”. De hozzátette: ha nem válnak be az AstraZeneca eredményei, akkor valóban el lehet gondolkodni más oltóanyag beszerzésén – de hangsúlyozta, hogy szerinte itt is közös európai uniós fellépésre lesz szükség. Matovič azt szorgalmazta, hogy az EU tagállamai a vakcina kérdésben is

tanúsítsanak „nagyobb egységet” – főleg az orosz és a kínai vakcinákkal szemben.

Az Északi Áramlat 2 vége?

Az Európai Unióról nemcsak a koronavírus kapcsán beszélt, hanem az Oroszországgal fennálló viszony vonatkozásában is. Szerinte határozottabb fellépésre van szükség a jelenlegi putyini rendszerrel szemben. Ennek kapcsán szorgalmazta a Németországot a Balti-tengeren keresztül Oroszországgal összekötő Északi Áramlat 2-gázvezeték építésének leállítását is. Matovič úgy véli: az egész projekt „kezdettől hibás volt”, mert az szerinte pusztán a Kreml geopolitikai céljait – konkrétan: Ukrajna megkerülését – szolgálta. A szlovák miniszterelnök nagyobb egységet és határozottságot várna el:

„Ha Európa az öklével az asztalra csapna, és befejezné a projektet, az egy erős Európa jele lehetne.”

De ennek lehetőségével ő sem számol, ugyanis a projekt „már most annyira előrehaladott, hogy nem érné meg nem befejezni, gyakorlatilag már kész van”.

Közös jogállamiság, pozsonyi kormánykonfliktus

A francia lap kérdésére, hogy Szlovákia miért tagja még mindig a visegrádi együttműködésnek, Matovič azt mondta, hogy „ez független az egyes országokban hatalmon lévőktől”, azaz ő nem egy-egy konkrét kormányfővel, hanem a közép-európai államokkal akar együttműködni. Azt azonban hozzátette: a jogállamiság körüli vitákban Pozsony teljes mértékben elkötelezett a jogállamiság mellett, de megérti, ha Budapest és Varsó azt szeretné: az EU definiálja pontosan ennek tartalmát. Azt javasolja:

minden állam nyújtsa be a maga jogállamiság-definícióját, és ezekből lehetne egy kompromisszumos, közös uniós jogállamisági elvárásrendszert felállítani.

Matovič a szlovák kormánykoalíción belüli vitákról is beszélt a francia lapnak. Élesen bírálta Richard Sulík gazdasági minisztert, a neoliberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnökét, mert szerinte az SaS akadályozná a szerinte sikeres szlovák koronavírus-politikát – miniszteréről a kormányfő azt mondta:

„Normális helyzetben már nem lehetne miniszter.”

De szerinte most nincs idő erre a vitára (kettejük konfliktusának okairól itt írtunk bővebben), mert a koronavírussal és „a maffiasárkánnyal” kell megküzdenie, „amely hatalmába kerítette” Szlovákiát.

NYITÓKÉP: Igor Matovič / OĽaNO, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek