+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. február 9. kedd, 14:41
Igor Matovič szlovák jobboldali miniszterelnök a francia Le Monde-nak adott nagyinterjút, amiben keményebb és határozottabb EU-s fellépést szorgalmaz Moszkvával szemben. Szerinte le kellene állítani az Északi Áramlat 2-gázvezeték építését is. Ellenzi, ha egyes tagállamok különutakat járnak a vakcinapolitikában. Beszélt Orbán Viktorról és a pozsonyi kormányon beüli konfliktusokról is.

Igor Matovič szlovák kormányfő február elején Párizsban tett látogatást, ennek kapcsán adott nagyinterjút a liberális Le Monde napilapnak. A jobboldali populista politikus többek között beszélt a koronavírusról is. Szerinte lehetnek ugyan jogosak az EU-t ért kritikák a vakcinák beszerzése kapcsán, de úgy véli: az EU segítsége nélkül a helyzet még rosszabb lenne a legtöbb tagállamban. Elismeréssel szólt ezért a nyugat-európai sajtóban a késedelmes vakcinaszállítások miatt a kritikák kereszttüzében álló Európai Bizottságról, amelynek vakcinapolitikáját „jó munkának” tartja:

 

„Elképzelni se merem, milyen helyzetben lenne Szlovákia, ha nem lennénk az EU része.”

 

Ellentétben Orbán Viktorral a szlovák politikus nem tervezne egyelőre orosz és kínai vakcinákat beszerezni. Az orbáni lépést úgy kommentálta a francia lapnak, hogy a magyar politikus „olyasvalaki, aki szereti a maga útját járni”. De hozzátette: ha nem válnak be az AstraZeneca eredményei, akkor valóban el lehet gondolkodni más oltóanyag beszerzésén – de hangsúlyozta, hogy szerinte itt is közös európai uniós fellépésre lesz szükség. Matovič azt szorgalmazta, hogy az EU tagállamai a vakcina kérdésben is

 

tanúsítsanak „nagyobb egységet” – főleg az orosz és a kínai vakcinákkal szemben.

 

Az Északi Áramlat 2 vége?

 

Az Európai Unióról nemcsak a koronavírus kapcsán beszélt, hanem az Oroszországgal fennálló viszony vonatkozásában is. Szerinte határozottabb fellépésre van szükség a jelenlegi putyini rendszerrel szemben. Ennek kapcsán szorgalmazta a Németországot a Balti-tengeren keresztül Oroszországgal összekötő Északi Áramlat 2-gázvezeték építésének leállítását is. Matovič úgy véli: az egész projekt „kezdettől hibás volt”, mert az szerinte pusztán a Kreml geopolitikai céljait – konkrétan: Ukrajna megkerülését – szolgálta. A szlovák miniszterelnök nagyobb egységet és határozottságot várna el:

 

„Ha Európa az öklével az asztalra csapna, és befejezné a projektet, az egy erős Európa jele lehetne.”

 

De ennek lehetőségével ő sem számol, ugyanis a projekt „már most annyira előrehaladott, hogy nem érné meg nem befejezni, gyakorlatilag már kész van”.

 

Közös jogállamiság, pozsonyi kormánykonfliktus

 

A francia lap kérdésére, hogy Szlovákia miért tagja még mindig a visegrádi együttműködésnek, Matovič azt mondta, hogy „ez független az egyes országokban hatalmon lévőktől”, azaz ő nem egy-egy konkrét kormányfővel, hanem a közép-európai államokkal akar együttműködni. Azt azonban hozzátette: a jogállamiság körüli vitákban Pozsony teljes mértékben elkötelezett a jogállamiság mellett, de megérti, ha Budapest és Varsó azt szeretné: az EU definiálja pontosan ennek tartalmát. Azt javasolja:

 

minden állam nyújtsa be a maga jogállamiság-definícióját, és ezekből lehetne egy kompromisszumos, közös uniós jogállamisági elvárásrendszert felállítani.

 

Matovič a szlovák kormánykoalíción belüli vitákról is beszélt a francia lapnak. Élesen bírálta Richard Sulík gazdasági minisztert, a neoliberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnökét, mert szerinte az SaS akadályozná a szerinte sikeres szlovák koronavírus-politikát – miniszteréről a kormányfő azt mondta:

 

„Normális helyzetben már nem lehetne miniszter.”

 

De szerinte most nincs idő erre a vitára (kettejük konfliktusának okairól itt írtunk bővebben), mert a koronavírussal és „a maffiasárkánnyal” kell megküzdenie, „amely hatalmába kerítette” Szlovákiát.

 

NYITÓKÉP: Igor Matovič / OĽaNO, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás