Jobban várják a betegeim a nyugati vakcinákat, mint a nyugdíjemelést

2021.02.12. 14:30

Majd' hetven rendelőt telefonáltunk végig, de nem nyilatkoznak a budapesti háziorovosok arról, hogy találtak-e már jelentkezőket a Szputnyik V-vel való oltásra: volt, akit oltás közben zavartunk meg, volt, aki utasította a nővérét, hogy hazudja azt, hogy nem kapott felkérést az orosz vakcina népszerűsítésére, aki pedig nyilatkozott nekünk, csak a nyugati vakcinákról tudott beszélni.

Jobban várják a betegeim a nyugati vakcinákat, mint a nyugdíjemelést

Müller Cecília országos tisztifőorvos kedden 560 fővárosi háziorvosi rendelőt jelölt ki arra, hogy

keressenek öt-öt beteget, akik hajlandók az orosz Szputnyik V-vel beoltatni magukat.

Ezen a héten tehát Magyarországon már a három EU-s engedéllyel rendelkező vakcina, a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca mellett az EU-s engedéllyel még nem, de hazaival már rendelkező orosz gyártású vakcinával is gazdálkodhatnak a háziorvosok – az Orbán-kormány vakcinapluralizmusát a kínai és az orosz oltások EU-s engedélyének hiánya miatt támadja is pár ellenzéki párt, főleg a DK és a Momentum.

Szakértők szerint nincs baj az orosz oltással

A Szputnyik V-t először január 21-én engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI), majd a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumi vizsgálata után immár megkapta az oltáshoz szükséges további engedélyt is. Az orosz oltásból Magyarországra az eddigi tudásunk szerint 2 millió darab jön, de eddig alig jött belőle, és a következő adag is 20 ezer embernek lesz csak elég. Februárban nagyjából 200 ezer vakcinát vár Magyarország, mert Moszkva ugyanúgy, mint a nyugati vakcinagyártók, kapacitásproblémákkal birkózik

A Szputnyik V egyébként egy rekombináns vakcina, ami egy semleges, veszélytelen vírust (ez az úgynevezett rekombináns vagy adenovírus) juttat be a szervezetünkbe: ez tartalmazza a koronavírus genetikai állományát (ez a része a vírusnak az úgynevezett vírusvektor). Ez a vírusvektor bejut a sejtekbe, és instrukciókkal látja el azokat, hogy hogyan fejlesszék ki a koronavírusra jellemző tüskefehérjét, ami ellen már megfelelő immunválaszt ad a szervezetünk. Az orosz vakcináról az Azonnalinak Letoha Tamás kutatóorvos azt mondta, hogy

nem marad el az AstraZeneca vagy az EU-s engedéllyel még nem rendelkező Johnson&Johnson vakcinája mögött, ugyanazt a technológiai színvonalat és minőséget képviseli.

A NEW YORK TIMES NEMZETKÖZI KIADÁSÁNAK VENDÉGSZERZŐI IS AZ OROSZ ÉS A KÍNAI VAKCINA MELLETT ÉRVELTEK. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

Csütörtökön az operatív törzs vezetője elmondta, hogy az orosz Szputnyik V vakcinával való oltás is elkezdődik ezen a héten, erre Budapesten négy oltópontot jelöltek ki: a Dél-pesti Centrumkórházat, a Honvédkórházat, a Szent Imre Kórházat és a Szent János Kórházat. A kijelölt háziorvosoknak pedig ide kell majd öt-öt beteget átirányítaniuk. Ezért a háziorvosi rendelők megterheltségét tovább bonyolította az, hogy a nyugati vakcinákkal (a Pfizer/BioNTech-kel és a Modernával) most már nemcsak a kijelölt oltópontokon, hanem a háziorvosi rendelőkben is lehet oltani, a háziorvosok pedig meg kellett szervezzék a legidősebb betegek oltását, emellett pedig az orosz vakcina népszerűsítését – vagyis olyan embereket kellett keressenek, akik vállalják az oltást azzal – is nekik kellett megoldani.

Ki lett adva a háziorvosoknak, nem beszélnek róla

Volt olyan háziorvos, aki azóta már privát láthatóságúvá átállított közösségi oldalán játékot indított:

tippelni kellett, hogy a felhívott betegek közül tízből vajon hányan lesznek vevők az orosz vakcina beadatására.

Mindezzel arra utalt, hogy a magyar lakosság bizalmatlan az orosz és a kínai vakcinával szemben, inkább a nyugati vakcinákat preferálja. Hogy végül tízből mekkora volt az arány, nem tudtuk meg, a megkeresésünkre az orvos nem válaszolt.

Az Azonnali ezért más fővárosi háziorvosokat próbált meg elérni, a második, ötödik, nyolcadik, tizedik és tizenharmadik kerületi háziorvosi rendelőket telefonáltuk végig. Arra lettünk volna kíváncsiak, hogy ha felkérték az adott praxist arra, hogy keressen embereket az orosz vakcinára, milyen gyorsan találták meg a szükséges öt jelentkezőt. Valamint arra is rákérdeztünk, hogy az oltásra jelentkezők esetében más vakcinákkal kapcsolatban milyen a reakció. Az általalunk megkeresett, majdnem hetven háziorvosi rendelőből

egyetlen háziorvos mondta csak azt, hogy megérkezett a hivatalos értesítés a rendelőjébe az orosz Szputynik V-vel kapcsolatban, ám erről nem kívánt bővebben nyilatkozni.

Többen az oltás megszervezése körüli fejetlenség miatt mondták azt, hogy most nem érnek rá. Olyan is előfordult, hogy miután a telefont felvevő nővér értesített, hogy megkérdezi az orvost, végighallgathattuk, amint az orvos elmondja a nővérnek, hogy

ő újságíróknak nem nyiltatkozik, egyébként pedig legyen szíves azt válaszolni nekünk a nővér, hogy az ő praxisa nem kapott értesítést az országos tisztifőorvostól, hogy keressen öt-öt embert, akit majd Szputynik V-vel be lehet majd oltani.

Volt olyan háziorvosi rendelő is, amelyet éppen oltás közben zavartunk meg, a háziorvos pedig ezért nem ért rá nyilatkozni.

Egy, csak egy orvos adott érdemi információt

Érdemben egyetlen egy háziorvos válaszolt a majd' hetvenből a kérdéseinkre: ő még nem kapta meg a felkérést arról, hogy orosz vakcinával való oltásra keressen betegeket, vagy népszerűsítse azt. A háziorvos elmondta, hogy a betegeket telefonon szokta amúgy értesíteni, mivel „ha e-mailt írunk, talán megnézik azt három nappal később. Meg kell mondjam, szerencsére elég jól fel is veszik a telefont”.

A nyugati vakcinákkal kapcsolatban elmondta, hogy a betegek

„abszolút várják, sőt: gyötörnek, hogy mikor, kinek adom. Jobban várják, mint a nyugdíjemelést!”

Az ügyben a Magyar Orvosi Kamarát is megkerestük: arra voltunk kíváncsiak, hogy rendelkeznek-e adatokkal arra vonatkozólag, hogy a kijelölt budapesti háziorvosok hogyan teljesítik az orosz vakcina népszerűsítésére kapott utasításokat, konkrétan sikerült-e már a kijelölt számú vállalkozó szellemű oltásra feliratkozottat meggyőzni arról, hogy orosz vakcinával oltassák be magukat. Válasz innen sem jött, többszöri megkeresésünk ellenére sem.

Melyik a jobb: márciusban oltatni a kínai vakcinával, vagy októberben a Pfizerrel? Szakértőkkel jártuk körbe!

NYITÓKÉP: A Szputnyik V vakcina hivatalos sajtófotója

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek