+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Antal Róbert-István
2021. február 12. péntek, 14:30
Majd' hetven rendelőt telefonáltunk végig, de nem nyilatkoznak a budapesti háziorovosok arról, hogy találtak-e már jelentkezőket a Szputnyik V-vel való oltásra: volt, akit oltás közben zavartunk meg, volt, aki utasította a nővérét, hogy hazudja azt, hogy nem kapott felkérést az orosz vakcina népszerűsítésére, aki pedig nyilatkozott nekünk, csak a nyugati vakcinákról tudott beszélni.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kedden 560 fővárosi háziorvosi rendelőt jelölt ki arra, hogy

 

keressenek öt-öt beteget, akik hajlandók az orosz Szputnyik V-vel beoltatni magukat.

 

Ezen a héten tehát Magyarországon már a három EU-s engedéllyel rendelkező vakcina, a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca mellett az EU-s engedéllyel még nem, de hazaival már rendelkező orosz gyártású vakcinával is gazdálkodhatnak a háziorvosok – az Orbán-kormány vakcinapluralizmusát a kínai és az orosz oltások EU-s engedélyének hiánya miatt támadja is pár ellenzéki párt, főleg a DK és a Momentum.

 

Szakértők szerint nincs baj az orosz oltással

 

A Szputnyik V-t először január 21-én engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI), majd a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumi vizsgálata után immár megkapta az oltáshoz szükséges további engedélyt is. Az orosz oltásból Magyarországra az eddigi tudásunk szerint 2 millió darab jön, de eddig alig jött belőle, és a következő adag is 20 ezer embernek lesz csak elég. Februárban nagyjából 200 ezer vakcinát vár Magyarország, mert Moszkva ugyanúgy, mint a nyugati vakcinagyártók, kapacitásproblémákkal birkózik

 

A Szputnyik V egyébként egy rekombináns vakcina, ami egy semleges, veszélytelen vírust (ez az úgynevezett rekombináns vagy adenovírus) juttat be a szervezetünkbe: ez tartalmazza a koronavírus genetikai állományát (ez a része a vírusnak az úgynevezett vírusvektor). Ez a vírusvektor bejut a sejtekbe, és instrukciókkal látja el azokat, hogy hogyan fejlesszék ki a koronavírusra jellemző tüskefehérjét, ami ellen már megfelelő immunválaszt ad a szervezetünk. Az orosz vakcináról az Azonnalinak Letoha Tamás kutatóorvos azt mondta, hogy

 

nem marad el az AstraZeneca vagy az EU-s engedéllyel még nem rendelkező Johnson&Johnson vakcinája mögött, ugyanazt a technológiai színvonalat és minőséget képviseli.

 

A NEW YORK TIMES NEMZETKÖZI KIADÁSÁNAK VENDÉGSZERZŐI IS AZ OROSZ ÉS A KÍNAI VAKCINA MELLETT ÉRVELTEK. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

 

Csütörtökön az operatív törzs vezetője elmondta, hogy az orosz Szputnyik V vakcinával való oltás is elkezdődik ezen a héten, erre Budapesten négy oltópontot jelöltek ki: a Dél-pesti Centrumkórházat, a Honvédkórházat, a Szent Imre Kórházat és a Szent János Kórházat. A kijelölt háziorvosoknak pedig ide kell majd öt-öt beteget átirányítaniuk. Ezért a háziorvosi rendelők megterheltségét tovább bonyolította az, hogy a nyugati vakcinákkal (a Pfizer/BioNTech-kel és a Modernával) most már nemcsak a kijelölt oltópontokon, hanem a háziorvosi rendelőkben is lehet oltani, a háziorvosok pedig meg kellett szervezzék a legidősebb betegek oltását, emellett pedig az orosz vakcina népszerűsítését – vagyis olyan embereket kellett keressenek, akik vállalják az oltást azzal – is nekik kellett megoldani.

 

Ki lett adva a háziorvosoknak, nem beszélnek róla

 

Volt olyan háziorvos, aki azóta már privát láthatóságúvá átállított közösségi oldalán játékot indított:

 

tippelni kellett, hogy a felhívott betegek közül tízből vajon hányan lesznek vevők az orosz vakcina beadatására.

 

Mindezzel arra utalt, hogy a magyar lakosság bizalmatlan az orosz és a kínai vakcinával szemben, inkább a nyugati vakcinákat preferálja. Hogy végül tízből mekkora volt az arány, nem tudtuk meg, a megkeresésünkre az orvos nem válaszolt.

 

Az Azonnali ezért más fővárosi háziorvosokat próbált meg elérni, a második, ötödik, nyolcadik, tizedik és tizenharmadik kerületi háziorvosi rendelőket telefonáltuk végig. Arra lettünk volna kíváncsiak, hogy ha felkérték az adott praxist arra, hogy keressen embereket az orosz vakcinára, milyen gyorsan találták meg a szükséges öt jelentkezőt. Valamint arra is rákérdeztünk, hogy az oltásra jelentkezők esetében más vakcinákkal kapcsolatban milyen a reakció. Az általalunk megkeresett, majdnem hetven háziorvosi rendelőből

 

egyetlen háziorvos mondta csak azt, hogy megérkezett a hivatalos értesítés a rendelőjébe az orosz Szputynik V-vel kapcsolatban, ám erről nem kívánt bővebben nyilatkozni.

 

Többen az oltás megszervezése körüli fejetlenség miatt mondták azt, hogy most nem érnek rá. Olyan is előfordult, hogy miután a telefont felvevő nővér értesített, hogy megkérdezi az orvost, végighallgathattuk, amint az orvos elmondja a nővérnek, hogy

 

ő újságíróknak nem nyiltatkozik, egyébként pedig legyen szíves azt válaszolni nekünk a nővér, hogy az ő praxisa nem kapott értesítést az országos tisztifőorvostól, hogy keressen öt-öt embert, akit majd Szputynik V-vel be lehet majd oltani.

 

Volt olyan háziorvosi rendelő is, amelyet éppen oltás közben zavartunk meg, a háziorvos pedig ezért nem ért rá nyilatkozni.

 

Egy, csak egy orvos adott érdemi információt

 

Érdemben egyetlen egy háziorvos válaszolt a majd' hetvenből a kérdéseinkre: ő még nem kapta meg a felkérést arról, hogy orosz vakcinával való oltásra keressen betegeket, vagy népszerűsítse azt. A háziorvos elmondta, hogy a betegeket telefonon szokta amúgy értesíteni, mivel „ha e-mailt írunk, talán megnézik azt három nappal később. Meg kell mondjam, szerencsére elég jól fel is veszik a telefont”.

 

A nyugati vakcinákkal kapcsolatban elmondta, hogy a betegek

 

„abszolút várják, sőt: gyötörnek, hogy mikor, kinek adom. Jobban várják, mint a nyugdíjemelést!”

 

Az ügyben a Magyar Orvosi Kamarát is megkerestük: arra voltunk kíváncsiak, hogy rendelkeznek-e adatokkal arra vonatkozólag, hogy a kijelölt budapesti háziorvosok hogyan teljesítik az orosz vakcina népszerűsítésére kapott utasításokat, konkrétan sikerült-e már a kijelölt számú vállalkozó szellemű oltásra feliratkozottat meggyőzni arról, hogy orosz vakcinával oltassák be magukat. Válasz innen sem jött, többszöri megkeresésünk ellenére sem.

 

Melyik a jobb: márciusban oltatni a kínai vakcinával, vagy októberben a Pfizerrel? Szakértőkkel jártuk körbe!

 

NYITÓKÉP: A Szputnyik V vakcina hivatalos sajtófotója

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás