+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Antal Róbert-István
2021. február 12. péntek, 14:30
Majd' hetven rendelőt telefonáltunk végig, de nem nyilatkoznak a budapesti háziorovosok arról, hogy találtak-e már jelentkezőket a Szputnyik V-vel való oltásra: volt, akit oltás közben zavartunk meg, volt, aki utasította a nővérét, hogy hazudja azt, hogy nem kapott felkérést az orosz vakcina népszerűsítésére, aki pedig nyilatkozott nekünk, csak a nyugati vakcinákról tudott beszélni.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kedden 560 fővárosi háziorvosi rendelőt jelölt ki arra, hogy

 

keressenek öt-öt beteget, akik hajlandók az orosz Szputnyik V-vel beoltatni magukat.

 

Ezen a héten tehát Magyarországon már a három EU-s engedéllyel rendelkező vakcina, a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca mellett az EU-s engedéllyel még nem, de hazaival már rendelkező orosz gyártású vakcinával is gazdálkodhatnak a háziorvosok – az Orbán-kormány vakcinapluralizmusát a kínai és az orosz oltások EU-s engedélyének hiánya miatt támadja is pár ellenzéki párt, főleg a DK és a Momentum.

 

Szakértők szerint nincs baj az orosz oltással

 

A Szputnyik V-t először január 21-én engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI), majd a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumi vizsgálata után immár megkapta az oltáshoz szükséges további engedélyt is. Az orosz oltásból Magyarországra az eddigi tudásunk szerint 2 millió darab jön, de eddig alig jött belőle, és a következő adag is 20 ezer embernek lesz csak elég. Februárban nagyjából 200 ezer vakcinát vár Magyarország, mert Moszkva ugyanúgy, mint a nyugati vakcinagyártók, kapacitásproblémákkal birkózik

 

A Szputnyik V egyébként egy rekombináns vakcina, ami egy semleges, veszélytelen vírust (ez az úgynevezett rekombináns vagy adenovírus) juttat be a szervezetünkbe: ez tartalmazza a koronavírus genetikai állományát (ez a része a vírusnak az úgynevezett vírusvektor). Ez a vírusvektor bejut a sejtekbe, és instrukciókkal látja el azokat, hogy hogyan fejlesszék ki a koronavírusra jellemző tüskefehérjét, ami ellen már megfelelő immunválaszt ad a szervezetünk. Az orosz vakcináról az Azonnalinak Letoha Tamás kutatóorvos azt mondta, hogy

 

nem marad el az AstraZeneca vagy az EU-s engedéllyel még nem rendelkező Johnson&Johnson vakcinája mögött, ugyanazt a technológiai színvonalat és minőséget képviseli.

 

A NEW YORK TIMES NEMZETKÖZI KIADÁSÁNAK VENDÉGSZERZŐI IS AZ OROSZ ÉS A KÍNAI VAKCINA MELLETT ÉRVELTEK. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

 

Csütörtökön az operatív törzs vezetője elmondta, hogy az orosz Szputnyik V vakcinával való oltás is elkezdődik ezen a héten, erre Budapesten négy oltópontot jelöltek ki: a Dél-pesti Centrumkórházat, a Honvédkórházat, a Szent Imre Kórházat és a Szent János Kórházat. A kijelölt háziorvosoknak pedig ide kell majd öt-öt beteget átirányítaniuk. Ezért a háziorvosi rendelők megterheltségét tovább bonyolította az, hogy a nyugati vakcinákkal (a Pfizer/BioNTech-kel és a Modernával) most már nemcsak a kijelölt oltópontokon, hanem a háziorvosi rendelőkben is lehet oltani, a háziorvosok pedig meg kellett szervezzék a legidősebb betegek oltását, emellett pedig az orosz vakcina népszerűsítését – vagyis olyan embereket kellett keressenek, akik vállalják az oltást azzal – is nekik kellett megoldani.

 

Ki lett adva a háziorvosoknak, nem beszélnek róla

 

Volt olyan háziorvos, aki azóta már privát láthatóságúvá átállított közösségi oldalán játékot indított:

 

tippelni kellett, hogy a felhívott betegek közül tízből vajon hányan lesznek vevők az orosz vakcina beadatására.

 

Mindezzel arra utalt, hogy a magyar lakosság bizalmatlan az orosz és a kínai vakcinával szemben, inkább a nyugati vakcinákat preferálja. Hogy végül tízből mekkora volt az arány, nem tudtuk meg, a megkeresésünkre az orvos nem válaszolt.

 

Az Azonnali ezért más fővárosi háziorvosokat próbált meg elérni, a második, ötödik, nyolcadik, tizedik és tizenharmadik kerületi háziorvosi rendelőket telefonáltuk végig. Arra lettünk volna kíváncsiak, hogy ha felkérték az adott praxist arra, hogy keressen embereket az orosz vakcinára, milyen gyorsan találták meg a szükséges öt jelentkezőt. Valamint arra is rákérdeztünk, hogy az oltásra jelentkezők esetében más vakcinákkal kapcsolatban milyen a reakció. Az általalunk megkeresett, majdnem hetven háziorvosi rendelőből

 

egyetlen háziorvos mondta csak azt, hogy megérkezett a hivatalos értesítés a rendelőjébe az orosz Szputynik V-vel kapcsolatban, ám erről nem kívánt bővebben nyilatkozni.

 

Többen az oltás megszervezése körüli fejetlenség miatt mondták azt, hogy most nem érnek rá. Olyan is előfordult, hogy miután a telefont felvevő nővér értesített, hogy megkérdezi az orvost, végighallgathattuk, amint az orvos elmondja a nővérnek, hogy

 

ő újságíróknak nem nyiltatkozik, egyébként pedig legyen szíves azt válaszolni nekünk a nővér, hogy az ő praxisa nem kapott értesítést az országos tisztifőorvostól, hogy keressen öt-öt embert, akit majd Szputynik V-vel be lehet majd oltani.

 

Volt olyan háziorvosi rendelő is, amelyet éppen oltás közben zavartunk meg, a háziorvos pedig ezért nem ért rá nyilatkozni.

 

Egy, csak egy orvos adott érdemi információt

 

Érdemben egyetlen egy háziorvos válaszolt a majd' hetvenből a kérdéseinkre: ő még nem kapta meg a felkérést arról, hogy orosz vakcinával való oltásra keressen betegeket, vagy népszerűsítse azt. A háziorvos elmondta, hogy a betegeket telefonon szokta amúgy értesíteni, mivel „ha e-mailt írunk, talán megnézik azt három nappal később. Meg kell mondjam, szerencsére elég jól fel is veszik a telefont”.

 

A nyugati vakcinákkal kapcsolatban elmondta, hogy a betegek

 

„abszolút várják, sőt: gyötörnek, hogy mikor, kinek adom. Jobban várják, mint a nyugdíjemelést!”

 

Az ügyben a Magyar Orvosi Kamarát is megkerestük: arra voltunk kíváncsiak, hogy rendelkeznek-e adatokkal arra vonatkozólag, hogy a kijelölt budapesti háziorvosok hogyan teljesítik az orosz vakcina népszerűsítésére kapott utasításokat, konkrétan sikerült-e már a kijelölt számú vállalkozó szellemű oltásra feliratkozottat meggyőzni arról, hogy orosz vakcinával oltassák be magukat. Válasz innen sem jött, többszöri megkeresésünk ellenére sem.

 

Melyik a jobb: márciusban oltatni a kínai vakcinával, vagy októberben a Pfizerrel? Szakértőkkel jártuk körbe!

 

NYITÓKÉP: A Szputnyik V vakcina hivatalos sajtófotója

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás