Olaszországban megugrott az oltásra jelentkezők száma, miután csomó helyen kötelező lesz a védettség igazolása

2021.09.20. 18:57

Október közepétől fizetetlen szabadságra küldik Olaszországban azokat, akik nem igazolják, hogy kaptak koronavírus elleni oltást, átestek a fertőzésen vagy van negatív tesztjük. A szigorítás bejelentése után jelentősen meg is ugrott az oltásra jelentkezők száma.

Olaszországban megugrott az oltásra jelentkezők száma, miután csomó helyen kötelező lesz a védettség igazolása

Az oltásra való jelentkezések megugrását hozta a múlt héten Olaszországban, miután bejelentették: minden munkavállalónak kötelező lesz Olaszországban vagy az oltottságát, a fertőzésen való átesettségét vagy egy friss negatív tesztet bízonyító zöldigazolványt felmutatnia.

Aki ezt nem tudja megtenni, azt fizetés nélküli szabadságra küldik.

egy nemrégiben érvénybe lépő kormányhatározat miatt, írja az Euractiv. A Mario Draghi miniszterelnök által 2021 márciusában járványbiztossá kinevezett Francesco Figliuolo még múlt szombaton az első dózisra való jelentkezés 20-40 százalékos egész heti növekedéséről számolt be országszerte az egy héttel korábbi adatokhoz viszonyítva.

A szombati jelentkezőszám például 35 százalékkal haladta meg az egy héttel korábbit, mondta a konkrét számokat azonban nem ismertette.

A hatóságok nem elégedettek az átoltottsággal

Az olasz kormány által közzétett adatok szerint eddig közel 41 millióan kapták már meg a koronavírus elleni vakcinát az országban: a szeptember 19-i adatok szerint 73 százalékuk már megkapta legalább az egyik oltást, 66 százalék pedig már mindkettőt, ez majdnem tíz százalékkal jobb adat az EU-átlagnál.

A hatóságok szerint azonban így is ennek további növelésére van szükség az influenzaszezon miatt, ezzel indokolták ugyanis  a teljes köz- és magánszférára kiterjedő munkavállalói szigorítást. A most is használt uniós zöldigazolványt eredetileg határátlépéshez vezették be, ezt kezdték el belföldön is előírni, eredetileg augusztustól még a beltéri éttermi étkezéshez, múzeumlátogatáshoz vagy sporteseményekre járáshoz.

Október 15-től azonban kötelező minden dolgozónak ezt bemutatnia a munkahelyén.

Annyi könnyítést tartalmaz a jogszabály, hogy a teszt ingyenes azoknak, akik egészségügyi okokból nem kaphatják meg az oltást.

Korábban Mario Draghi olasz miniszterelnök egy római sajtótájékoztatón igennel felelt arra az újságírói kérdésre, hogy kötelezővé lehetne-e tenni mindenkinek a koronavírus elleni oltást. Szerinte ezt akkor lehet meglépni, ha az EU-ban ezért felelős Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a vakcináknak már nem csupán vészhelyzeti használatát, hanem rendes használatát is engedélyezi.

Olaszországban először az egészségügyi és az oktatási dolgozóknak tették kötelezővé a vakcina beadatását, ezt követte a mostani szigorítás.

Cikkünk eredeti verziójában nem szerepelt, hogy a védettséget igazoló zöldigazolvány azonos az uniós határátlépést biztosítóval, ezt kiegészítettük.

CÍMLAPKÉP: Járókelők még tavaly év végén Róma belvárosában – ők sem dolgozhatnak most oltás, teszt vagy az a betegségen való átesés igazolása nélkül. FOTÓ: Gabriella Clare Marino / Unsplash.

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek