Olaszországban egy csomó mindenhez kell majd a védettségi zöldigazolvány augusztus 6-tól

Szerző: Bukovics Martin
2021.07.23. 11:22

Noha az olasz nemzeti egységkormány egyik fő erejét adó jobboldali Lega sokáig ellenkezett, végül megállapodás született arról, hogy augusztus 6-tól egy csomó helyen csak a koronavírus elleni védettséget vagy a fertőzés nemlétét igazolva lehet tartózkodni Olaszországban. Mondjuk is, hogy mik ezek!

Olaszországban egy csomó mindenhez kell majd a védettségi zöldigazolvány augusztus 6-tól

Hiába utasította el az olasz jobboldal jobboldalibb része a Mario Draghi exbankvezér vezette olasz nemzeti egységkormány ötletét, miszerint egy csomó helyre való belépéshez védettséget (azaz oltást vagy a víruson való átesést) vagy a koronavírus nemlétét (ehhez friss negatív teszt kell) igazoló zöldigazolvánnyal lehessen csak bejutni Olaszországban, augusztus 6-tól mindez valósággá válik. Az ország nagyrésze azonban akkor még nem nagyon fogja mindezt élesben tapasztalni, hiszen augusztus közepére, a ferragostóra hivatkozva Olaszország ilyenkor lényegében a tengerpartokra költözik.

Mint az olasz köztévé közzétette, ezeken a helyeken fogják elkérni az első dózis oltás után már bárki által igényelhető zöldigazolványt augusztus 6-tól: 

  • múzeumok,
  • fitnesztermek,
  • mozik,
  • színházak,
  • bárok, éttermek belső része asztalnál történő fogyasztás esetén,
  • rendezvények.

Eddig egyik helyre sem kellett ilyesmi, a bárok és éttermek külső teraszaira továbbra sem fog kelleni. Mario Draghi miniszterelnök azzal indokolta a lépést, hogy ezzel a zöldigazolvánnyal a polgárok ugyanúgy folytathatják az életüket, mint eddig, és garantálva van számukra, hogy nem lesznek körbevéve fertőzött személyekkel. Ez természetesen nem igaz, hiszen a polgároknak ahhoz, hogy ugyanúgy folytatniuk lehessen az életüket, vagy

  • be kell oltatniuk magukat egy kifejezetten szükséghelyzetekre kialakított eljárás során feltételes forgalombahozatali engedélyt kapott vakcinával (Olaszországban ráadásul csak az Európai Gyógyszerügynökség által javasolt vakcinákkal oltanak, így a géntechnológiai vakcinákkal kritikus emberek nem tudják választani maguknak a leölt víruson alapuló Sinopharm-oltást, az Európai Bizottság honlapja szerint a hasonló elven működő Valneva-vakcina gyártójával csak megbeszélést folytattak, a már nem szükségmegoldást jelentő fehérjealegység-alapú Sanofi-vakcinát viszont már vizsgálja az EMA),
  • vagy be kell mutatniuk valamilyen igazolást arról, hogy átestek a kínai koronavíruson,
  • vagy rendszeresen teszteltetniük kell magukat pénzért. Egy antigén-gyorsteszt ára gyógyszertáranként változik, 20-50 euró között mozog, de Toszkánában például legfeljebb 22 eurót kérhetnek el érte a gyógyszertárak, és havonta egyet ingyen kell adniuk a 18 év alatti diákoknak, minden családtagjuknak, egyetemistáknak és lényegében mindenkinek, akinek köze van az oktatáshoz.

A magyar védettségi igazolványtól ez annyiban különbözik, hogy az nem hajlandó tudomásul venni a negatív tesztek létét, az uniós zöldigazolványt lényegében lemásoló olasz rendszer ellenben igen. Az Azonnali főszerkesztője, Bakó Bea az oltatlanok és a koronavíruson át nem esettek, a magukat a nem kötelező vakcinával beoltani nem akarók magyarországi diszkriminációja miatt alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz, illetve a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához.

Olaszországban is vannak azért ellenzői a kormány terveinek. Az emiatt de facto kötelező oltást látó Giorgia Meloni vezette, 20 százalékos támogatottságú ellenzéki, neofasiszta Olaszország Fivérei párt mellett a vendéglátósok egy részét tömörítő Ioapro (Kinyitok, ők voltak azok, akik a lockdown alatt is nyitva tartottak, mondván az állami támogatás csak éhenhalásra jó) mozgalom sem támogatja az éttermek belterületének használatának zöldigazolványhoz kötését, és eleve elutasítja a diszkrimináló zöldigazolványt. Mint írják, ez a közösségi élet ellehetetlenítése, és

ők ebben nem vesznek részt akkor sem, ha megbírságolják őket emiatt: éttermeikre pedig olyan feliratokat fognak kiragasztani, ami arra utal, hogy nem kérik el az okmányt.

Változik a járványügyi zónarendszer is

Olaszországban a teljes, országos lockdown elkerülése érdekében a járvány viszonylag korai fázisában felállítottak egy zónarendszert, ami különböző járványügyi adatok alapján sárga, narancs, illetve vörös zónákra osztotta az olasz régiókat.

A különböző színekhez különböző mértékű, egyre radikálisabb, a szabadságjogokat egyre inkább korlátozó intézkedéseket társítottak, a járvány terjedésének lefékezését remélve tőlük.

Mario Draghi bejelentette azt is, hogy mostantól a régiók kórházainak telítettségi szintje lesz az a mérce, ami alapján eldől, hogy mely régió milyen besorolást kap. Eszerint narancs zóna lesz minden olyan régió, amelyben a rendelkezésre álló ágyak 30 százalékán, illetve az intenzívágyak 20 százalékán covidos betegeket látnak el. A vörös zónába azon régiókat sorolják be, ahol ez az arány 40, illetve 30 százalékos.

A római kormány döntött arról is, hogy újabb fél évvel meghosszabbítja a covidjárvány miatti rendkívüli helyzetet, mégpedig hat hónappal 2021 végéig. Ezzel alsó hangon két éven keresztül rendkívüli helyzet volt érvényben Olaszországban: azt ugyanis első alkalommal 2020 januárjának végén, az első olaszországi covidos eset után léptették érvénybe.

NYITÓKÉP: Bukovics Martin, Szardínia, 2021 / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek