+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. március 26. péntek, 20:24
Hogy melyek ezek a gyártók, azt az olasz miniszterelnök nem árulta el, mindenesetre keményen büntetné őket.

„Van egy olyan érzés, hogy bizonyos vállalatok – és nem fogok neveket mondani – kétszer, háromszor is eladnak dolgokat” – jelentette ki pénteken egy sajtótájékoztatón Mario Draghi olasz kormányfő, aki mögött a február közepére lezárult, több, mint egy hónapig tartó kormányválságot követően felsorakozott a neofasiszták és a szélsőbaloldaliak kivételével valamennyi olasz parlamenti párt.

 

Az Európai Központi Bank korábbi elnöke ezzel

 

a koronavírus-vakcinákat gyártó cégek közül célzott többre is, akik szerinte ugyanazt a limitált mennyiségű vakcinakészítményüket kínálják eladásra több vevőnek is.

 

Draghi ugyan nem nevezte meg, hogy pontosan kikre gondol, de az AstraZeneca – mint akinek a vakcinái körül a legtöbb vita alakult ki az utóbbi időkben, például a késő vakcinaszállítások miatt – jó eséllyel benne lehet azon gyártók között, akikre az olasz miniszterelnök célzott. Draghi egyúttal arról is szót ejtett, hogy szerinte

 

pont azokkal a cégekkel szemben kéne kifejezetten alkalmazni a vakcinák exporttilalmát, „akik nem tartják tiszteletben a megállapodásokat”.

 

Mint azt Ursula von der Leyen bizottsági elnök több ízben is belengette, a Bizottság – az EU-ba csak késve vagy egyáltalán nem megérkező vakcinaszállítmányok miatt – felfüggesztheti azon országokba (mint Nagy-Britannia, Izrael vagy Chile) a vakcinák exportját, akik az EU-hoz képest jobban állnak az oltáskampányukkal – ennek keretében a hollandok készek is blokkolni a területükön lévő Halix-gyárból a Nagy-Britanniában tartó szállítmányokat, ha úgy alakul.

 

A vakcinahelyzet szűkösségét enyhítheti, ha az Európai Gyógyszerügynökség megadja az eddig nem engedélyezett vakcináknak a zöld lámpát: Az EMA március elején kezdte meg az orosz Szputnyik V úgynevezett gyorsított felülvizsgálati eljárását – ekkor az engedélyezéshez szükséges dokumentumokat az engedélyezést kérőnek nem egyben, hanem folyamatában kell csak benyújtania, és az engedélyező szerv is folyamatában bírálja el ezeket.

 

Arra azonban nincsen menetrend, hogy az EMA mikorra is tervezi engedélyeztetni a Szputnyik uniós forgalomba hozatalát – annyit tudni, hogy jelenleg az oroszországi gyártósor ellenőrzésének tervét rakják össze az EMA szakemberei.

 

Addig is, amíg a Szputnyik V az engedélyeztetésre vár, az EMA a vakcinagyártást próbálja felgyorsítani: pénteken zöld lámpát adott három vakcinagyártó létesítménynek is, hogy azok az uniós tagállamokat vakcinákkal lássák el.

 

NYITÓKÉP: Gazdasági Világfórum / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás