Kétszer-háromszor is eladják Mario Draghi szerint egyes gyártók ugyanazokat a vakcinákat

Szerző: Petróczi Rafael
2021.03.26. 20:24

Hogy melyek ezek a gyártók, azt az olasz miniszterelnök nem árulta el, mindenesetre keményen büntetné őket.

Kétszer-háromszor is eladják Mario Draghi szerint egyes gyártók ugyanazokat a vakcinákat

„Van egy olyan érzés, hogy bizonyos vállalatok – és nem fogok neveket mondani – kétszer, háromszor is eladnak dolgokat” – jelentette ki pénteken egy sajtótájékoztatón Mario Draghi olasz kormányfő, aki mögött a február közepére lezárult, több, mint egy hónapig tartó kormányválságot követően felsorakozott a neofasiszták és a szélsőbaloldaliak kivételével valamennyi olasz parlamenti párt.

Az Európai Központi Bank korábbi elnöke ezzel

a koronavírus-vakcinákat gyártó cégek közül célzott többre is, akik szerinte ugyanazt a limitált mennyiségű vakcinakészítményüket kínálják eladásra több vevőnek is.

Draghi ugyan nem nevezte meg, hogy pontosan kikre gondol, de az AstraZeneca – mint akinek a vakcinái körül a legtöbb vita alakult ki az utóbbi időkben, például a késő vakcinaszállítások miatt – jó eséllyel benne lehet azon gyártók között, akikre az olasz miniszterelnök célzott. Draghi egyúttal arról is szót ejtett, hogy szerinte

pont azokkal a cégekkel szemben kéne kifejezetten alkalmazni a vakcinák exporttilalmát, „akik nem tartják tiszteletben a megállapodásokat”.

Mint azt Ursula von der Leyen bizottsági elnök több ízben is belengette, a Bizottság – az EU-ba csak késve vagy egyáltalán nem megérkező vakcinaszállítmányok miatt – felfüggesztheti azon országokba (mint Nagy-Britannia, Izrael vagy Chile) a vakcinák exportját, akik az EU-hoz képest jobban állnak az oltáskampányukkal – ennek keretében a hollandok készek is blokkolni a területükön lévő Halix-gyárból a Nagy-Britanniában tartó szállítmányokat, ha úgy alakul.

A vakcinahelyzet szűkösségét enyhítheti, ha az Európai Gyógyszerügynökség megadja az eddig nem engedélyezett vakcináknak a zöld lámpát: Az EMA március elején kezdte meg az orosz Szputnyik V úgynevezett gyorsított felülvizsgálati eljárását – ekkor az engedélyezéshez szükséges dokumentumokat az engedélyezést kérőnek nem egyben, hanem folyamatában kell csak benyújtania, és az engedélyező szerv is folyamatában bírálja el ezeket.

Arra azonban nincsen menetrend, hogy az EMA mikorra is tervezi engedélyeztetni a Szputnyik uniós forgalomba hozatalát – annyit tudni, hogy jelenleg az oroszországi gyártósor ellenőrzésének tervét rakják össze az EMA szakemberei.

Addig is, amíg a Szputnyik V az engedélyeztetésre vár, az EMA a vakcinagyártást próbálja felgyorsítani: pénteken zöld lámpát adott három vakcinagyártó létesítménynek is, hogy azok az uniós tagállamokat vakcinákkal lássák el.

NYITÓKÉP: Gazdasági Világfórum / Flickr

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek