Mindenkinek kötelezővé tenné a covid-oltást az olasz miniszterelnök

Szerző: Petróczi Rafael
2021.09.03. 08:55

Igaz, csak akkor írná elő a kötelező oltásokat az egész lakosságnak Mario Draghi, ha az Európai Gyógyszerügynökség már nem csak vészhelyzetileg engedélyezné a vakcinákat. Így egyelőre csak az egészségügyi és az oktatási dolgozóknak kötelező a vakcina beadatása.

Mindenkinek kötelezővé tenné a covid-oltást az olasz miniszterelnök

„Igen” – ennyivel válaszolt Mario Draghi olasz miniszterelnök egy római sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy be lehet-e vezetni mindenki számára kötelezően a koronavírus elleni oltásokat, amennyiben azokat az EU-ban ezért felelős Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már nem csupán vészhelyzetileg, hanem rendes eljárásban is engedélyezi.

Hogy ez utóbbi mikor következhet be pontosan, nem tudni, mindenesetre Draghi most jelezte, be tudna állni az ötlet mögé.

A történet előzménye, hogy Olaszország szeptember végére azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a lakosság 80 százalékát átoltsák – ez azonban jelenleg még kissé messzinek tűnik. Szeptember 3-ára virradóan a 60,3 milliós lakosság 61,04 százaléka kapta meg a teljes védettséghez szükséges két darab oltást, míg 9,78 százalék még csak egy adagnyi vakcinát kapott. Az oltások útján valamilyen mértékben védettek aránya így 70,82 százalék.

Ezzel az olaszok egyébként már felülmúlják az uniós átlagot (64,6 százalék arányú teljesen beoltottság), elmaradnak azonban a spanyoloktól (78,15 százalék) és a portugáloktól is (85,19 százalék).

Az olasz kormány egyébként már több helyütt kötelezővé tette az oltást, nemcsak az egészségügyben, hanem az oktatásban (úgy a közoktatásban, mint az egyetemi szférában) dolgozók számára is

– ezt a sajtótájékoztatón az egészségügyi miniszter Roberto Speranza külön hangsúlyozta is, mondván, hogy az oltás megkövetelése a társadalom egyes részei számára már egyébként is léteznek.

Mindazonáltal többen nem hisznek abban a kormányban, hogy a 80 százalékos beoltottság elérhető a mostani szabályokkal, ezért kezdték el a napokban sürgetni az oltások szélesebb körű kötelezővé tételét – így tett például a közigazgatási miniszter, Renato Brunetta is.

Korábban maga Draghi is elismerte, hogy Brunettával közösen egy ideje már beszélgetnek ennek lehetőségéről, hozzátéve, hogy erről egyeztetnie kell a kormánykoalíció tagjaival. Már ha ezen döntés tényleges meghozatalára egyáltalán szükség lesz: a sajtótájékoztatón ugyanis a miniszterelnök abbéli meggyőződését is kifejezte, hogy „magabiztos” a szeptember végi 80 százalékos átoltottsági arány elérésében.

Ha ez sikerülne, már csak azért is örülhetnének az olaszok, mert az országban is a vírus delta variánsának terjedésével elinduló negyedik hullám a korábbiakhoz hasonlóan nagy veszélyt nem jelentene: az izlandi és a brit példa is mutatja, hogy

habár a delta variáns fertőzőképessége nagyobb, mint a korábbi mutációké, és bizony az oltottak körében is könnyen tud terjedni, azonban a virulenciája, azaz a megbetegítő képessége már jóval alacsonyabb – nem függetlenül ezen országok magas átoltottsági arányától

–, ami a sokkal kevésbé súlyos halálozási adatokon is meglátszik.

NYITÓKÉP: Gazdasági Világfórum / Flickr

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek