+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. április 9. péntek, 16:36
Magyarország példaként szolgál a vakcinabeszerzési gyakorlatával a szlovák exkormányfő és pénzügyminiszter szerint, aki budapesti látogatása során a szlovákiai magyarokról is megemlékezett.

Igor Matovič korábbi szlovák kormányfő, jelenleg pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, csütörtöki moszkvai útja után pénteken Budapestre látogatott, hogy a Szputnyik-vakcináról tárgyaljon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.

 

A tárgyalást követő közös sajtótájékoztatón Szijjártó bejelentette: Magyarország segít Szlovákiának, 

 

Magyarországon fogják bevizsgálni a szlovákok Szputnyik-vakcináját.

 

Matovič még kormányfőként a koalíciós partnerei háta mögött vásárolt be a Szputnyik-vakcinából válságba taszítva ezzel a kormányát, ami a lemondásával végződött. A vakcina használatát még március elsején engedélyezte Marek Krajčí egészségügyi miniszter – aki elsőként mondott le a kormányválság során –, a szlovák gyógyszerfelügyelet, az ŠÚKL pedig a Szlovák Tudományos Akadémia segítségével elkezdte a vakcina bevizsgálását.

 

Szerdán kiszivárgott, csütörtökön pedig nyilvánosságra került az ŠÚKL vakcinával kapcsolatos álláspontja, ami szerint

 

a gyógyszerfelügyelet információhiányra hivatkozva nem tudja egyértelműen hatásosnak és biztonságosnak ítélni a Szputnyikot.

 

Az állásfoglalásban foglaltak szerint a szlovák szakemberek nem kapták meg a vakcina teljes dokumentációját, valamint a Szlovákiának leszállított vakcina nem egyezik meg a más országoknak szállítottal és a Lancet tudományos szaklapban publikált tanulmányában szereplő vakcinával sem. Bár a vakcina a szlovákok által elvégzett összes teszten átment, a szlovák szakemberek szerint Szlovákiában nem adottak a feltételek azon komplex vizsgálatok elvégzéséhez, amelyek alapján végérvényes álláspontot tudnának kialakítani.

 

Az ŠÚKL állásfoglalásának kiszivárgását követően Igor Matovič csütörtökön váratlanul Moszkvába utazott tárgyalni a Szputnyik V fejlesztését finanszírozó Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) vezetőjével. 

 

Mint csütörtök délután az RDIF Twitter-posztjaiból kiderült:

 

az oroszok szerződésszegéssel vádolják Szlovákiát,

 

mert az ŠÚKL a vakcina vizsgálatába bevonta a Tudományos Akadémiát is, amelynek a laboratóriuma nem tagja az Európai Unió hivatalos gyógyszerellenőrzési laboratórium-hálózatának. Valamint az RDIF azzal vádolja az ŠÚKL-t, hogy az beszállt a Szputnyik elleni lejárató dezinformációs kampányba, amikor az állásfoglalásban azt írta: az általuk vizsgált vakcina nem azonos a Lancet szaklapban közölt tanulmány szerzői által vizsgálttal. 

 

Az oroszok erre hivatkozva közölték: visszakérik Szlovákiától az eddig leszállított 200 ezer vakcinát.

 

Igor Matovič csütörtök este dühös Facebook-bejegyzésben szidta azokat, akik ellenezték a Szputnyik használatát Szlovákiában. Azt írta: nem adja fel a küzdelmet a Szputnyikért, de nem tudja, merre menjen tovább.

 

Péntek délelőtti sajtótájékoztatóján viszont Matovič már azt nyilatkozta: Moszkvában sikerült elérnie, hogy – ami a Szputnyikot illeti – Szlovákia előtt továbbra is „nyitva maradjon az ajtó”. „Többet erről egyelőre nem mondhatok” – közölte.

 

Ezt követően Matovič Budapestre utazott, hogy Szijjártó Péterrel tárgyaljon. A tárgyalás eredményét közös sajtótájékoztatón jelentették be. Szijjártó elmondta:

 

mivel rendelkezésre áll a megfelelő laboratórium, tudás és kapacitás is van rá, Magyarország segít Szlovákiának és bevizsgálja számára a Szputnyikot.

 

A sajtótájékoztatón mindkét politikus hosszan dicsérte országaik együttműködését a járvány elleni harcban. Szijjártó Péter kiemelte, hogy Matovič kormányfőként is különleges jóindulattal fordult Magyarország és a magyar emberek felé, Matovič pedig a magyarok vakcinabszerzési gyakorlatát – azt, hogy keletről is szerzünk be vakcinát – méltatta, és azt is hangsúlyozta: Magyarország barátként viselkedik Szlovákiával. 

 

A szlovák exkormányfő és pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy – amellett, hogy az egész országban minél több embert tudjanak beoltani – Szlovákiának azért is szüksége van a Szputnyikra,

 

hogy a szlovákiai magyarok ne érezzék magukat hátrányban a magyarországiakkal szemben.

 

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás