Szlovák egészségügyi miniszter: Az őszi járványhullám lesz az utolsó, karácsonykor már nem lesz vírus

Szerző: Renczes Ágoston
2021.08.25. 16:38

Vladimír Lengvarský szerint a következő járványhullám gyorsan lecseng majd, és elsősorban az oltatlanokra lesz veszélyes.

Szlovák egészségügyi miniszter: Az őszi járványhullám lesz az utolsó, karácsonykor már nem lesz vírus

Szeptember végére várja a megbetegedettek számának növekedését, azonban már novemberben véget ér a következő járványhullám Vladimír Lengvarský szlovák egészségügyi miniszter szerint,

aki erről kedden a balközép-liberális Pravda lap videós rovatának vendégeként beszélt.

A miniszter elmondta, hogy a szakemberek előrejelzése szerint mivel

a koronavírus delta variánsa gyorsabban terjed, a következő járványhullám is gyorsabban lecseng majd.

Lengvarský szerint sok múlik a beoltottak és a fertőzésen már átesettek számán is, ők védettséget szereztek, így a következő hullám a még nem beoltottakat veszélyezteti. (Szlovákiában még csak a harmadik hullámra készülnek; ami Magyarországon a második és a harmadik hullám volt, nagyjából azt fedte le Szlovákiában a második hullám.)

„Okosabbak és felkészültebbek vagyunk” – mondta a miniszter arra utalva, hogy nem számít olyan helyzetre, mint a második hullám idején, amikor az egészségügy a teljesítőképességének határán volt.

„Ez a járvány utolsó hulláma. A karácsonynak már vírus nélkül kellene telnie”

– fogalmazott a miniszter.

Vladimír Lengvarský Marek Krajčít követte a minisztérium élén tavasszal. Krajčí volt az, aki aláírta a Szputnyik-szerződést, és ő volt az ebből kibontakozó kormányválság elsőként lemondó minisztere és egyetlen igazi áldozata, hiszen Igor Matovič bár lemondott a kormányfői posztról, mindössze helyet cserélt az addigi pénzügyminiszterrel, Eduard Hegerrel, a kormányváltás alatt lemondott többi miniszter pedig visszatért Heger új kormányába.

A dandártábornok és katonaorvos Lengvarskýt maga Matovič jelölte Krajčí helyére, azonban a Szputnyik-oltások miatt megromlott köztük a viszony, ugyanis Lengvarský bár hosszú huzavona és a magyarországi bevizsgálás után engedélyezte az orosz vakcinával való oltást, azt nyilatkozta, nem oltatná be magát vele, nyilvánvalóvá tette, hogy ő maga nem javasolja azt. Matovič onnatól fogva hónapokon keresztül rendszeresen bírálta Lengravskýt, és csak hosszadalmas huzavona után volt hajlandó pénzt biztosítani az egészségügyi minisztérium oltás melletti médiakampányára is.

Szlovákiában a hivatalos koronavírus-oldal szerint járvány kitörése óta szerdáig 12547 ember halt meg a koronavírus-fertőzés következtében. 718 ezren vannak azok, akiknél PCR- vagy antigénteszt igazolta a fertőzést és felgyógyultak a betegségből. Legalább az első oltást 2,35 millióan kapták meg, közülük 2,19 millióan a második oltáson is túl vannak. Ez a lakosság 43, illetve 39 százalékát jelenti, ami jelentősen elmarad az uniós átlagtól (64 százalék kapta meg legalább az első oltást, 56 százalék mindkettőt) – ezért is igyekezett a szlovák egészségügyi minisztérium médiakampánnyal növelni az oltási kedvet. 

Az Eurobarométer júniusi felmérése szerint

a szlovákok 49 százaléka oltatta be magát vagy fogja magát beoltani, amint lehetséges, és további 14 százalékuk tervezi magát 2021 folyamán beoltatni.

Az uniós átlag 69, illetve 10 százalék, Magyarország esetében 68 százalék azok aránya, akik már túl vannak az oltáson vagy beoltatják magukat, amint lehet, illetve 5 százalék tervezi magár még az idén beoltatni.

NYITÓKÉP: Jaro Nad / Twitter

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek