Az oltást népszerűsítő új kampányba kezdene a szlovák egészségügyi minisztérium, de Matovič nem akar rá pénzt adni

Szerző: Renczes Ágoston
2021.07.12. 16:20

A szlovák pénzügyminiszter a hatékonyság miatt aggódik, de a háttérben az lehet, hogy a Szputnyik-oltások miatt megromlott a viszonya az egészségügyi miniszterrel.

Az oltást népszerűsítő új kampányba kezdene a szlovák egészségügyi minisztérium, de Matovič nem akar rá pénzt adni

Mivel Szlovákiában még mindig alacsony az átoltottság, az országban továbbra is tartanak a koronavírus indiai, a WHO kérésére deltának nevezett variánsától.

A delta variáns terjedése ellen egyelőre a szigorúbb beutazási feltételekkel és határellenőrzésekkel próbálnak küzdeni a szlovákok, ez azonban tiltakozási akciókat és elégedetlenségi hullámot váltott ki főleg a határon át ingázók körében.

Az egészségügyi minisztérium inkább az átoltottságot növelné egy médiakampány segítségével, de erre

az Igor Matovič vezette pénzügyminisztérium nem hajlandó forrást biztosítani a Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter vette tárcának.

Lengvarský Marek Krajčít követte a minisztérium élén; Krajčí volt az, aki aláírta a Szputnyik-szerződést, és ő volt az ebből kibontakozó kormányválság elsőként lemondó minisztere és egyetlen igazi áldozata, hiszen Igor Matovič bár lemondott a kormányfői posztról, mindössze helyet cserélt az addigi pénzügyminiszterrel, Eduard Hegerrel, a kormányváltás alatt lemondott többi miniszter pedig visszatért Heger új kormányába.

Egyébként a dandártábornok és katonaorvos Lengvarskýt maga Matovič jelölte Krajčí helyére, azonban a Szputnyik-oltások miatt megromlott köztük a viszony. Lengvarský bár hosszú huzavona és a magyarországi bevizsgálás után engedélyezte az orosz vakcinával való oltást,

azzal, hogy kijelentette: nem oltaná be magát vele, nyilvánvalóvá tette, hogy ő maga nem javasolja azt.

Az alacsony átoltottság miatt Lengvarský június végén felszólította azokat a vezető politikusokat, akik még nem oltatták be magukat, hogy mutassanak példát és tegyék meg azt végre –

köztük van Igor Matovič is, aki bár belebukott a Szputnyik beszerzésébe, egyelőre nem oltatta be magát sem az orosz, sem más vakcinával.

Az elmúlt hetekben Matovič szinte minden nyilvános szereplése alkalmával bírálta Lengvarskýt az oltások lassú haladása miatt, azonban az oltást népszerűsítő kampányra egyelőre nem akar pénzt adni az egészségügyi tárcának.

Matovič szerint – mint azt még szerdán nyilatkozta – a pénzügyminisztérium dolga elsősorban az, hogy ügyeljen a közpénz elköltésének hatékonyságára, és részletesebb adatokat közölt az egészségügyi minisztériumtól arra vonatkozóan, hogy

hogyan fogja a médiától megrendelni a hirdetéseket, konkrétan melyik sajtótermékben akar hirdetni és milyen kedvezményeket fog kérni tőlük.

Lengvarský ezt követően a hiányzó forrásokról Eduard Heger miniszterelnökkel is egyeztetett, és ígéretet kapott tőle, hogy beszél Matovičcsal. Sajtóhírek szerint azóta a minisztérium már pótolta a Matovič által kért adatokat,

de a pénzügyminiszter még mindig nem volt elégedett, újabb pótlást kért – amit hétfőn meg is kapott.

Az oltást népszerűsítő kampány első fázisa még május elején indult, június végéig tartott, és elsősorban az idősekre fókuszált. Az online hirdetésekben, televíziós és rádióreklámokban szakértők érveltek az oltás mellett.

A népszerűsítő kampány következő fázisa október közepéig tartana, erre várja a forrást az egészségügyi minisztérium.

Mint arról az Azonnali beszámolt, az oltási hajlandóság növelésével Romániában is sokrétű eszközökkel próbálkoztak: beállt az oltás mögé a járványellenes intézkedéseket eleinte elutasító ortodox egyház; a román mulatós, a manele legnagyobb sztárjai népszerűsítették az oltást, és volt olyan oltópont, ahol miccset adtak az oltás mellé. A szlovák egészségügyi miniszterium egyelőre a hagyományos médiakampány mellett marad, amennyiben kap rá pénzt a Matovič vezette pénzügyminiszériumtól.

NYITÓKÉP: Az Európai Tanács fotószolgálata

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek