Szlovák kormányválság: már a saját pártján belül is felvetődött Igor Matovič leváltása

Szerző: Renczes Ágoston
2021.03.05. 07:02

Matovič titkos Szputnyik-vakcinabeszerzése taszította válságba a járványt rendkívüli módon megsínylő orszég egyébként is belső viták feszítette kormánykoalícióját. A gazdasági miniszter, Richard Sulík szerint nem alkalmas a kormányfő posztjának betöltésére, de már Matovič saját párttársai is zúgolódnak.

Szlovák kormányválság: már a saját pártján belül is felvetődött Igor Matovič leváltása

Igor Matovič kormányát hónapok óta belső viták feszítik. Mint arról az Azonnalin is beszámoltunk, a jobboldali-populista Igor Matovič és gazdasági minisztere, a libertariánus Richard Sulík között már korábban sem volt egyetértés a járványkezelés mikéntjéről: Matovič a teljes körű megoldásokat, mindenekelőtt a tömeges tesztelést részesítette előnyben, Sulík viszont a gazdaságot kevésbé visszavető, célzott intézkedések híve volt. Kettejük vitája karácsonyra személyeskedő nyilvános üzengetéssé fajult.

A miniszterelnök által „atomfegyverként” kommunikált tömeges tesztelés nem bizonyult hatékonynak, Szlovákia a lockdownt későn vezette be, így januárra és februárra a koronavírus miatti lakosságarányos elhalálozások és kórházban ápoltak tekintetében is 

 

Szlovákia a világ legrosszabb helyzetben lévő országai közé került.

Miután Marek Krajčí egészségügyi miniszter beismerte, hogy elrontották a járványkezelést, Richard Sulík felvetette, hogy pártja, a libertariánus Szabadság és Szolidaritás (SaS) átveszi az egészségügyi tárcát és új minisztert is ad, és Krajčí leváltása a koalíciós pártok vezetőinek tárgyalásán is szóba került. Matovič azonban kitartott pártja, az OĽaNO által jelölt Krajčí mellett, majd miután a kormány a tudósok bevonásával új alapokra helyezte a járványkezelést, váratlanul, titokban, a koalíciós partnerek megkerülésével vásároltak kétmillió adag Szputnyik-vakcinát Oroszországtól.

Koalíciós válság és geopolitikai aggályok

A négy pártból álló pozsonyi kormánykoalíció legkisebb tagja, a jobbközép-liberális Za ľudí (Az Emberekért) párt ugyanis ragaszkodott hozzá, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinával oltsanak Szlovákiában, így a február 18-i parlamenti szavazáson nem támogatta a Szputnyikok beszerzését. Az, hogy mindez ennek ellenére megtörtént, az eddiginél is súlyosabb feszültségeket keltett a Za ľudí, valamint a miniszterelnök és pártja, az OĽaNO között.

 

Kedden otthagyta a kormánykoalíciót és a pártját is a Za ľudí egyik képviselője, Tomáš Valášek. A képviselő szerint Matovič úgy táncol, ahogy Moszkva fütyül, és a Za ľudínak is ott kellene hagynia a koalíciót. A Za ľudí kedd éjszaka tárgyalt a kialakult helyzetről és arról, hogy ezt megtegyék-e. Veronika Remišová, az Andrej Kiska exállamfő által alapított párt Kiskától jobbrább álló elnöke szerdára találkozót kért Čaputová államfőtől.

Geopolitikai aggályai vannak Ivan Korčoknak, a SaS által delegált külügyminiszternek, aki találkozót kezdeményezett a három legfőbb közjogi méltósággal, vagyis Igor Matovič miniszterelnökkel, Zuzana Čaputová államfővel és Boris Kollárral, a parlament elnökével. Korčok biztosítékot szeretne, hogy Szlovákia külpolitikai irányultsága nem változik.

 

A külügyminiszter ugyanis az orosz vakcinát a hibrid háború eszközének tartja.

 

A Pravda cikke szerint Korčok sem tudott a vakcinabeszerzésről, a moszkvai szlovák nagykövettől vasárnap éjjel szerzett tudomást arról, hogy Matovič repülőgépet küld Oroszországba valamilyen áruért. Korčok szerdán nem zárta ki a lemondását sem, egyelőre azonban a magyar kollégája, Szijjártó Péter miatt kérette be Magyarország pozsonyi nagykövetét.

Richard Sulík gazdasági miniszter, a libertariánus Szabadság és Szolidaritás párt elnöke szerint „itt az idő, hogy komolyan beszéljünk a kormány átalakításáról”. Kedd este az SaS is összehívta a párt országos tanácsát, és a pártvezetés a Za Ľudí vezetőivel is találkozott. Sulík szerdán szintén találkozott az államfővel is. 

Matovičot csak az emberek érdeklik

Igor Matovič és pártja szerdán nem vettek tudomást a koalíciós válságról, Roman Mikulec belügyminiszter szerint a szerdai kormányülésen nem volt szó ilyesmiről, Richard Sulík pedig nem tájékoztatta őket az SaS kedd esti tárgyalásának eredményeiről, és azt mondta, nem tudja, mi az oka, hogy a Za ľudí miniszterei nem vettek részt az ülésen. 

Maga a miniszterelnök egy Facebook-bejegyzésekben kommentálta az eseményeket: „Néhány ember Szlovákia legnagyobb problémájának tartja, hogy Marekkel (Marek Krajčí egészségügyi miniszter – a szerk.) megengedtük magunknak, hogy elintézzünk az embereknek Szlovákiában kétmillió hatékony vakcinát, mert azoknak van egy elvi problémájuk – hogy Oroszországból vannak” – írja a miniszterelnök, aki szerint több magas beosztású politikusnak

 

megfelel, hogy minél több ember haljon meg és az emberek és a gazdaság is minél többet szenvedjenek.

„Az a jelszó vezérli őket, hogy minél rosszabb Szlovákiának, annál jobb az ő sikertelen pártjaiknak, amik annyira szerettek volna kormányozni.” Matovič állítja: számára azonban csakis az egészség és az emberek élete szerepel az első helyen. Később egy videót is közzétett, amiben békülékenyebb hangnemben magyarázta Sulíknak és Remišovának, hogy miniszterelnökként kutya kötelessége volt mindent megtenni az emberek egészségéért és életéért, és ebben kéri a koalíciós partnerek segítségét is.

Csütörtök reggel a miniszterelnök azzal okozott meglepetést, hogy szintén a Facebookon bejelentette: a Szputnyik gyártója jelezte neki, hogy ha szeretne, Szlovákia minden további nélkül elállhat a szerződésben szereplő másik kétmillió vakcina lehívásától, hiszen óriási a kereslet, és azonnal el tudnák adni őket másnak, napközben pedig arról adott hírt, hogy Franciaország 15 ezer AstraZeneca-vakcinát ajándékozott Szlovákiának.

Tárgyalnak a kormány átalakításáról, szeretnék elkerülni az előrehozott választást

Boris Kollár, a parlament elnöke és jobboldali-populista Sme rodina (Család vagyunk) párt elnöke szerdán azzal hívta nyilvánosan a tárgyalóasztalhoz a koalíciós pártok vezetőit, hogy

 

„kedves koalíciós partnerek, kérem, fejezzék ezt be, úgy viselkednek, mint a kisgyerekek a homokozóban”.

A kormány átalakítása ezen a tárgyaláson is napirenden volt, részleteket azonban egyik résztvevő sem hozott nyilvánosságra. Richard Sulík azonban szeretne tárgyalni az OĽaNO parlamenti képviselőivel is: a Matovič nélküli kormányról nyíltan beszélő OĽaNO-s képviselő, Ján Krošlák szerint többen is vannak köztük, akik kritikusak a miniszterelnökkel szemben.

A koalíció otthagyása azért különösen nehéz dilemma az SaS és a Za ľudí számára, mert ha előrehozott választás jön, azt a felmérések szerint Peter Pellegrini baloldali Hlas-SD (Hang-Szociáldemokrácia) nevű pártja nyerné meg. Pellegrini 2018-ban váltotta a miniszterelnöki székben a Kuciak-gyilkosság miatt lemondani kényszerülő Robert Ficót, majd a 2020-as választás után ott is hagyta annak pártját, a szociálpopulista Smer-SD-t (Irány-Szociáldemokrácia).

 

Az előző kormány súlyos korrupciós botrányai nemcsak a Smert, hanem a Hlast is kísértik. Ha a Hlas választást nyerne, jó eséllyel Robert Fico Smerjében találna koalíciós partnerre, ami a 2020 előtti garnitúra visszatérését jelentené. 

 

NYITÓKÉP: A Szputnyik vakcinaszállítmány érkezése alkalmából tartott sajtótájékoztató. Forrás: a szlovák kormány oldala.

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek