+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. március 4. csütörtök, 16:58
A szlovák külügy Szijjártó Péter szerdai révkomáromi látogatására vár magyarázatot, ahol a magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel.

Bekérette a szlovák külügyminiszérium Magyarország pozsonyi nagykövetét – írja a Denník N. Ivan Korčok külügyminiszter szerint

 

Szijjártó Péter beavatkozott Szlovákia belügyibe, amikor a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt

 

keddi révkomáromi látogatásán Gyimesi György szlovákiai magyar parlamenti képviselővel, aki Igor Matovič pártjának, az OĽaNO-nak a listáján jutott be a parlamentbe.

 

Február 25-én fogadta el a szlovák parlament az állampolgársági törvény a kettős állampolgárság kérdését rendező módosítását. A törvény előző, 2010-es módosítása óta elveszíti a szlovák állampolgárságát az, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát. 2010-ben Robert Fico kabinetje arra válaszul módosította a törvényt, hogy Orbán Viktor kormánya is módosította Magyarország állampolgársági törvényét lehetővé téve a határon túli magyarok számára a magyar állampolgárság felvételét.

 

A szlovák módosítás tehát kimondottan azt hivatott megakadályozni, hogy a szlovákia magyarok felvegyék a magyar állampolgárságot, a módosítás eredményeként viszont több mint háromezer cseh-szlovák, osztrák-szlovák és brit-szlovák kettős állampolgár veszítette el a szlovák állampolgárságot.

 

Igor Matovič kabinetje úgy módosította a törvényt, hogy aki házasságkötés útján, születéssel, vagy örökbefogadás során kap külföldi állampolgárságot, az ne veszítse el a szlovákot, illetve az sem, aki igazolni tudja, hogy legalább öt éve él a külföldi országban, aminek felvenné az állampolgárságát. A módosítás értelmében tehát

 

a szlovákiai magyarok – hacsak nem élnek tartósan Magyarországon – továbbra sem vehetik fel a magyar állampolgárságot anélkül, hogy elveszítsék a szlovákot.

 

A Denník N szerint Szijjártó már a hétvégén tárgyalást kezdeményezett szlovák kollégájával, hogy tárgyaljanak a szlovákiai magyarokat továbbra is diszkrimináló törvényről, Korčok azonban azzal utasította vissza, hogy az állampolgárságról szóló törvény Szlovákia szuverén ügye, és mértéktartásra kérte Szijjártót.

 

A magyar külügyminiszter ezt követően kedden Révkomáromba látogatott, ahol a dél-szlovákiai fejlesztések mellett az állampolgársági törvény módosításáról is tárgyalt a Magyar Közösség Pártjának elnökségével és Gyimesi György parlamenti képviselővel. Korčok szerint

 

Gyimesi bármiféle felhatalmazás nélkül tárgyalt a magyar a külügyminiszterrel, aki ezzel a tárgyalással beavatkozott Szlovákia belügyeibe.

 

A szlovák külügy magyarázatot vár a magyar féltől, Ivan Korčok külügyminiszter pedig magyar nyelvű Facebook-posztban is kifejtette az álláspontját:

 

 

Mint írja, „a koalíciós képviselő és a magyar miniszter minden határt túlléptek, amikor erről a kulcsfontosságú törvényről Komáromban tárgyaltak, miközben az állampolgárságról szóló törvény nem képezi kétoldalú kapcsolataink tárgyát”.

 

Korcsok hangsúlyozza, hogy Szlovákia egy szuverén állam, és a magyar nemzeti kisebbség tagjai „a mi állampolgáraink”. 

 

Bár a külügyminiszter tiszteli „büszkeségüket az anyanyelvükre és kultúrájukra, amit a Szlovák Köztársaság és Magyarország segítségével egyaránt ápolnak”, nem engedi, hogy Magyarország bevatkozzon Szlovákia belső ügyeibe. 

 

„Ez nem módja a szomszédi kapcsolataink építésének”

 

– zárja sorait Ivan Korčok.

 

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter Révkomáromban 2021. március 3-án. Szijjártó Péter / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás