Bekérette Szijjártó Péter miatt a pozsonyi magyar nagykövetet Szlovákia

Szerző: Renczes Ágoston
2021.03.04. 16:58

A szlovák külügy Szijjártó Péter szerdai révkomáromi látogatására vár magyarázatot, ahol a magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel.

Bekérette Szijjártó Péter miatt a pozsonyi magyar nagykövetet Szlovákia

Bekérette a szlovák külügyminiszérium Magyarország pozsonyi nagykövetét – írja a Denník N. Ivan Korčok külügyminiszter szerint

 

Szijjártó Péter beavatkozott Szlovákia belügyibe, amikor a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt

 

keddi révkomáromi látogatásán Gyimesi György szlovákiai magyar parlamenti képviselővel, aki Igor Matovič pártjának, az OĽaNO-nak a listáján jutott be a parlamentbe.

Február 25-én fogadta el a szlovák parlament az állampolgársági törvény a kettős állampolgárság kérdését rendező módosítását. A törvény előző, 2010-es módosítása óta elveszíti a szlovák állampolgárságát az, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát. 2010-ben Robert Fico kabinetje arra válaszul módosította a törvényt, hogy Orbán Viktor kormánya is módosította Magyarország állampolgársági törvényét lehetővé téve a határon túli magyarok számára a magyar állampolgárság felvételét.

A szlovák módosítás tehát kimondottan azt hivatott megakadályozni, hogy a szlovákia magyarok felvegyék a magyar állampolgárságot, a módosítás eredményeként viszont több mint háromezer cseh-szlovák, osztrák-szlovák és brit-szlovák kettős állampolgár veszítette el a szlovák állampolgárságot.

Igor Matovič kabinetje úgy módosította a törvényt, hogy aki házasságkötés útján, születéssel, vagy örökbefogadás során kap külföldi állampolgárságot, az ne veszítse el a szlovákot, illetve az sem, aki igazolni tudja, hogy legalább öt éve él a külföldi országban, aminek felvenné az állampolgárságát. A módosítás értelmében tehát

 

a szlovákiai magyarok – hacsak nem élnek tartósan Magyarországon – továbbra sem vehetik fel a magyar állampolgárságot anélkül, hogy elveszítsék a szlovákot.

A Denník N szerint Szijjártó már a hétvégén tárgyalást kezdeményezett szlovák kollégájával, hogy tárgyaljanak a szlovákiai magyarokat továbbra is diszkrimináló törvényről, Korčok azonban azzal utasította vissza, hogy az állampolgárságról szóló törvény Szlovákia szuverén ügye, és mértéktartásra kérte Szijjártót.

A magyar külügyminiszter ezt követően kedden Révkomáromba látogatott, ahol a dél-szlovákiai fejlesztések mellett az állampolgársági törvény módosításáról is tárgyalt a Magyar Közösség Pártjának elnökségével és Gyimesi György parlamenti képviselővel. Korčok szerint

 

Gyimesi bármiféle felhatalmazás nélkül tárgyalt a magyar a külügyminiszterrel, aki ezzel a tárgyalással beavatkozott Szlovákia belügyeibe.

A szlovák külügy magyarázatot vár a magyar féltől, Ivan Korčok külügyminiszter pedig magyar nyelvű Facebook-posztban is kifejtette az álláspontját:

Mint írja, „a koalíciós képviselő és a magyar miniszter minden határt túlléptek, amikor erről a kulcsfontosságú törvényről Komáromban tárgyaltak, miközben az állampolgárságról szóló törvény nem képezi kétoldalú kapcsolataink tárgyát”.

Korcsok hangsúlyozza, hogy Szlovákia egy szuverén állam, és a magyar nemzeti kisebbség tagjai „a mi állampolgáraink”. 

Bár a külügyminiszter tiszteli „büszkeségüket az anyanyelvükre és kultúrájukra, amit a Szlovák Köztársaság és Magyarország segítségével egyaránt ápolnak”, nem engedi, hogy Magyarország bevatkozzon Szlovákia belső ügyeibe. 

„Ez nem módja a szomszédi kapcsolataink építésének”

– zárja sorait Ivan Korčok.

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter Révkomáromban 2021. március 3-án. Szijjártó Péter / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek