+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Csütörtökön Pozsonyban találkozott Ivan Korčok szlovák, Jakub Kulhánek cseh, Alexander Schallenberg osztrák, Szijjártó Péter magyar és Anže Logar szlovén külügyminiszter. A C5-nek vagy bécsi ötöknek is nevezett öt ország informális együttműködése 2020-ban kimondottan a koronavírus-járvány okozta kihívások kezelése céljából jött létre.

 

KÜLÜGYMINISZTEREK. KÉP: IVAN KORČOK / FACEBOOK

 

A találkozón részt vett az épp Szlovákiában tartózkodó ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba is, így a tárgyaláson szó volt a kelet-ukrajnai konfliktusról, valamint Ukrajna EU-hoz fűződő viszonyáról is, de találkozó legfontosabb témája

 

a biztonságos határközi forgalom újraindítása és gazdaság élénkítése volt a C5 országai között.

 

Magyarországnak eddig hét országgal sikerült megegyeznie arról, hogy kölcsönösen elfogadják egymás védettségi igazolványait. Eszerint a magyar védettségi igazolvánnyal rendelkezők szabadon utazhatnak Szlovéniába, Horvátországba, Szerbiába, Montenegróba, Észak-Macedóniába, valamint Bahreinbe és Törökországba. 

 

A héten több jel is utalt arra, hogy Szlovákiával is várható előrelépés ezen a téren:

 

+ Hétfőn Gyimesi György, a legnagyobb szlovák kormánypárt, az Igor Matovič exkormányfő, jelenlegi pénzügyminiszter vezette jobboldali-populista OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) magyar nemzetiségű parlamenti képviselője tájékoztatott a Facebook-oldalán arról, hogy a szlovák egészségügyi minisztériumban járt, hogy megsürgesse a magyarországi védettségi igazolvány Szlovákia általi elfogadását. 

 

Kedden Forró Krisztián, a szlovákiai magyarok legnagyobb, parlamenten kívüli pártjának, az MKP-nek az elnöke is azt nyilatkozta, hogy tárgyalni fognak a csütörtökön Pozsonyba látogató magyar külügyminiszterrel „az oltási igazolások kölcsönös elismeréséről”. 

 

Szerdán pedig Ivan Korčok, a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) által delegált külügyminiszter is megerősítette az Új Szónak, hogy a védettségi igazolvány is témája lesz a csütörtöki külügyminiszteri találkozónak.

 

A külügyminiszteri találkozót követő sajtótájékoztatón Ivan Korčok elmondta, hogy a kollégáival átbeszélték annak a lehetőségeit, hogy az egyes országok még a közös, uniós digitális zöldigazolvány bevezetése előtt bilaterális egyezségekkel tegyék lehetővé a polgáraik számára a szabad mozgást az országhatárokon keresztül. Arról azonban nem számolt be, hogy már született volna bármelyik országgal ilyen megállapodás. 

 

Szijjártó Péter a találkozót követően ellátogatott az MKP székházába, ahol Forró Krisztián MKP-elnökkel is sajtótájékoztatót tartott. Ezen Szijjártó elmondta, hogy az országaik védettségi igazolványának kölcsönös elfogadására vonatkozó javaslatukat már két héttel korábban eljuttatták a szlovák kormánynak. A magyar külügyminiszter szerint azóta többször is szorgalmazták a megállapodást, és a csütörtöki találkozón is beszéltek erről Ivan Korčokkal. Szijjártónak elmondása szerint

 

Korčok azt mondta neki, hogy ebben az ügyben még a szlovák kormány belső döntési folyamata zajlik.

 

Szijjártó szerint látni kell, hogy Közép-Európában az oltások tekintetében élen járó Magyarországhoz képest a többi ország, akivel tárgyalnak, még a védekezés egy korábbi szakaszában van, azonban ban a magyar külügyminiszter nem lát okot arra, hogy már beoltott polgárok ne utazhassanak szabadon a két ország között. Szijjártó ígéretet tett Forró Krisztiánnak, hogy

 

„továbbra sem engedik leesni ezt az ügyet a napirendről”.

 

A magyar külügyminiszter a szlovákiai magyar pártok egyesülésére utalva örömtelinek nevezte, hogy a szlovákiai magyarság közelebb került ahhoz, hogy erős és egységes képviselete lehessen a szlovák parlamentben, hozzátéve, hogy az ehhez vezető úton a felvidéki magyar pártoknak kell végigmenniük, amiben a magyar kormánynak „vajmi kevés” szerepe van.

 

NYITÓKÉP: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás