Egyelőre nincs egyezség Szlovákiával a védettségi igazolvány kölcsönös elfogadásáról

Szerző: Renczes Ágoston
2021.05.13. 20:47

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Egyelőre nincs egyezség Szlovákiával a védettségi igazolvány kölcsönös elfogadásáról

Csütörtökön Pozsonyban találkozott Ivan Korčok szlovák, Jakub Kulhánek cseh, Alexander Schallenberg osztrák, Szijjártó Péter magyar és Anže Logar szlovén külügyminiszter. A C5-nek vagy bécsi ötöknek is nevezett öt ország informális együttműködése 2020-ban kimondottan a koronavírus-járvány okozta kihívások kezelése céljából jött létre.

 

KÜLÜGYMINISZTEREK. KÉP: IVAN KORČOK / FACEBOOK

 

A találkozón részt vett az épp Szlovákiában tartózkodó ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba is, így a tárgyaláson szó volt a kelet-ukrajnai konfliktusról, valamint Ukrajna EU-hoz fűződő viszonyáról is, de találkozó legfontosabb témája

 

a biztonságos határközi forgalom újraindítása és gazdaság élénkítése volt a C5 országai között.

 

Magyarországnak eddig hét országgal sikerült megegyeznie arról, hogy kölcsönösen elfogadják egymás védettségi igazolványait. Eszerint a magyar védettségi igazolvánnyal rendelkezők szabadon utazhatnak Szlovéniába, Horvátországba, Szerbiába, Montenegróba, Észak-Macedóniába, valamint Bahreinbe és Törökországba. 

A héten több jel is utalt arra, hogy Szlovákiával is várható előrelépés ezen a téren:

+ Hétfőn Gyimesi György, a legnagyobb szlovák kormánypárt, az Igor Matovič exkormányfő, jelenlegi pénzügyminiszter vezette jobboldali-populista OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) magyar nemzetiségű parlamenti képviselője tájékoztatott a Facebook-oldalán arról, hogy a szlovák egészségügyi minisztériumban járt, hogy megsürgesse a magyarországi védettségi igazolvány Szlovákia általi elfogadását. 

Kedden Forró Krisztián, a szlovákiai magyarok legnagyobb, parlamenten kívüli pártjának, az MKP-nek az elnöke is azt nyilatkozta, hogy tárgyalni fognak a csütörtökön Pozsonyba látogató magyar külügyminiszterrel „az oltási igazolások kölcsönös elismeréséről”. 

Szerdán pedig Ivan Korčok, a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) által delegált külügyminiszter is megerősítette az Új Szónak, hogy a védettségi igazolvány is témája lesz a csütörtöki külügyminiszteri találkozónak.

A külügyminiszteri találkozót követő sajtótájékoztatón Ivan Korčok elmondta, hogy a kollégáival átbeszélték annak a lehetőségeit, hogy az egyes országok még a közös, uniós digitális zöldigazolvány bevezetése előtt bilaterális egyezségekkel tegyék lehetővé a polgáraik számára a szabad mozgást az országhatárokon keresztül. Arról azonban nem számolt be, hogy már született volna bármelyik országgal ilyen megállapodás. 

Szijjártó Péter a találkozót követően ellátogatott az MKP székházába, ahol Forró Krisztián MKP-elnökkel is sajtótájékoztatót tartott. Ezen Szijjártó elmondta, hogy az országaik védettségi igazolványának kölcsönös elfogadására vonatkozó javaslatukat már két héttel korábban eljuttatták a szlovák kormánynak. A magyar külügyminiszter szerint azóta többször is szorgalmazták a megállapodást, és a csütörtöki találkozón is beszéltek erről Ivan Korčokkal. Szijjártónak elmondása szerint

 

Korčok azt mondta neki, hogy ebben az ügyben még a szlovák kormány belső döntési folyamata zajlik.

 

Szijjártó szerint látni kell, hogy Közép-Európában az oltások tekintetében élen járó Magyarországhoz képest a többi ország, akivel tárgyalnak, még a védekezés egy korábbi szakaszában van, azonban ban a magyar külügyminiszter nem lát okot arra, hogy már beoltott polgárok ne utazhassanak szabadon a két ország között. Szijjártó ígéretet tett Forró Krisztiánnak, hogy

 

„továbbra sem engedik leesni ezt az ügyet a napirendről”.

 

A magyar külügyminiszter a szlovákiai magyar pártok egyesülésére utalva örömtelinek nevezte, hogy a szlovákiai magyarság közelebb került ahhoz, hogy erős és egységes képviselete lehessen a szlovák parlamentben, hozzátéve, hogy az ehhez vezető úton a felvidéki magyar pártoknak kell végigmenniük, amiben a magyar kormánynak „vajmi kevés” szerepe van.

NYITÓKÉP: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky / Facebook
Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek