Mégis lesz összefogás a Felvidéken, Szövetség néven egyesülnek a magyar pártok

Szerző: Renczes Ágoston
2021.03.23. 15:39

Az új párt magyar párt lesz, amely a magyarok és a magyarok által lakott régiók egyéb nemzetiségeinek érdekeit is képviselni fogja, és a Híd alapértékeit is továbbviszi.

Mégis lesz összefogás a Felvidéken, Szövetség néven egyesülnek a magyar pártok

Miután a 2020 februári választáson nem jutott be a magyar párt a szlovák parlamentbe, ezen pártok már a választások előtt körvonalazódó együttműködése új lendületet kapott.

2020 augusztusában a Magyar Koalíció Pártja, az immár Bugár Béla nélküli Most-Híd és az együttműködés kereteinek létrehozása szándékával létrejött Összefogás szándéknyilatkozatot írtak alá egy közös magyar párt létrehozására.

A három párt egyesülése azóta több fordulatot vett:

+ Hónapokon át tartó tárgyalások után az MKP és a Híd be akarták jelenteni, hogy megegyeztek, de az Összefogás borította az asztalt, az egyezség nem jött létre, az erőviszonyokon nem tudtak megegyezni.

Januárban azonban folytatódtak a tárgyalások a három párt egyesüléséről, de nem közeledtek az álláspontok.

Majd február 5-én az MKP és a Híd bejelentette, hogy ők ketten, az Összefogás nélkül hozzák létre „Szlovákiában az új magyar politizálás szervezeti alapjait”.

A tárgyalások a három párt között azonban ezt követően tovább folytatódtak, és végül megszületett az egység: március 23-án Forró Krisztián MKP-elnök, Sólymos László Híd-elnök, és Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke bejelentették:

 

megegyeztek és új pártot hoznak létre.

 

Szövetség – Magyarok, Nemzetiségek, Régiók

Ez lesz a neve az új pártnak, mint azt Forró Krisztán elmondta a sajtótájékoztatón. Az MKP elnöke hangsúlyozta: mindhárom párt kompromisszumokat kötött az egység létrejöttének érdekében. Forró kiemelte: a közös párt nem cél, hanem eszköz, ami a szlovákiai magyar közösség megmaradását és gyarapodását segíti.

Mint azt az MKP elnöke hangsúlyozta: 

 

az új párt magyar párt lesz, ami a magyarokat, a magyarok által lakott régiókat képviseli majd,

de a magyarok által lakott régiókban – azaz Dél- és Kelet-Szlovákiában – élő minden nemzetiséget képviselni szeretnének.

Forró elmondta: a Szövetség elnökét az MKP adja, az Országos Tanács elnökét a Híd, és lesz egy szakmai alelnök is, akit az Összefogás delegál majd.

A Híd alapelveinek van jövője

Sólymos László, a Híd elnöke szerint az új párt létrejöttének

 

jelentősége a Magyar Koalíció Pártjának 1998-as létrejöttéhez mérhető.

(Akkor szintén egyesültek a magyar pártok, és az új közös pártnak jelentős szerepe volt a Vladimír Mečiart leváltó, az ország gazdaságát növekedési pályára állító és Szlovákiát az Eu-ba és a NATO-ba vezető jobboldali kormányokban).

Mások szétesnek, mi egyesülünk, mások rombolnak, mi egységet teremtünk – utalt Sólymos a szlovák kormányválságra. A Híd elnöke szerint káosz uralkodik a kormányban és a társadalomban is, és az új párt létrehozása ezzel a káosszal megy szembe. „Megértettük az emberek üzenetét” – fogalmazott a Híd elnöke. Sólymos szerint a kormány lemondott a leszakadó régiók megsegítéséről, és visszaépíti a Híd ezen a téren elért eredményeit, nem folytatja a megkezdett munkát.


 

Sólymos úgy gondolja, kerülni kell a szélsőséges megnyilvánulásokat és az érzelmek felkorbácsolását; szerinte az új párt „az ésszerű megoldások hangja lesz”, nemcsak a magyarok, hanem az egész társadalom számára.

A Híd elnöke úgy véli, az új párt alapjai elég erősek ahhoz, hogy a sokszínűség erősség legyen és ne gyengeség. Sólymos biztos benne, hogy a Híd alapértékei

 

– a demokrácia védelme, a jogállamiság, az emberi jogok, az euroatlanti irányultság, a nemzetiségek és a többségi nemzet közötti békés együttélés –

 

fontos pillérei lesznek az új pártnak.

Egység, hitelesség, teljesítmény

Míg Sólymos az MKP 1998-as létrejöttéhez hasonlította az egyezséget, Mózes Szabolcs az Összefogás elnöke

 

egyenesen az 1867-es kiegyezéssel vont párhuzamot, „ami akkor nagyon sokaknak nem tetszett, de végül egy aranykort hozott”.

 

Mózes azt szeretné, ha ez a mostani kiegyezés nemcsak a szlovákiai magyar politikán, hanem az egész szlovákiai társadalmon végigvonulna. 

Egység, hitelesség, teljesítmény – az Összefogás elnöke szerint ezen kulcsfogalmak mentén kell politizálnia az új pártnak. Egységre Mózes elmondása szerint azért van szükség, hogy az ország lakosságának 9-10 százalékát kitevő magyarság politikai képviselete el tudja érni a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt. A hitelességhez az elherdált választói bizalom visszaszerzéséhez lesz szükség, a teljesítménnyel pedig azt kell megmutatni a választóknak, hogy nemcsak azért érdemes az új pártra szavazni, mert az a „magyar párt”.

A radikálisokkal és Ficóékkal nem fognak együttműködni

Újságírói kérdésre Forró Krisztián, MKP-elnök elmondta, hogy minden párttal készek tárgyalni, amely hajlandó együttműködni a magyar közösséget érintő ügyekben. Forró elmondása szerint az egyezségnek nincs olyan záradéka, ami kizárná valamelyik szlovákiai párttal az együttműködést, de a radikális ĽSNS-szel (Mi Szlovákiánk Néppárt) és a Robrt Fico-féle szociálpopulista Smer-SD-vel – amivel a Híd együtt kormányzott 2016 és 2020 között – biztosan nem fognak együttműködni. 

A sajtótájékoztatón nem volt jelen Berényi József korábbi MKP-elnök, Igor Matovič miniszterelnök tanácsadója. Azt ezt firtató kérdésre Forró elmondta, hogy Berényi is részt vett volna a sajtótájékoztatón, de annak kezdete előtt 20 perccel lemondta azt. Hogy miért, azt Forró nem árulta el. 

 

NYITÓKÉP: Mózes Szabolcs, Forró Krisztián és Sólymos László bejelentik az új párt, a Szövetség létrehozását. Magyar Közösség Pártja / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek