+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2021. március 23. kedd, 15:39
Az új párt magyar párt lesz, amely a magyarok és a magyarok által lakott régiók egyéb nemzetiségeinek érdekeit is képviselni fogja, és a Híd alapértékeit is továbbviszi.

Miután a 2020 februári választáson nem jutott be a magyar párt a szlovák parlamentbe, ezen pártok már a választások előtt körvonalazódó együttműködése új lendületet kapott.

 

2020 augusztusában a Magyar Koalíció Pártja, az immár Bugár Béla nélküli Most-Híd és az együttműködés kereteinek létrehozása szándékával létrejött Összefogás szándéknyilatkozatot írtak alá egy közös magyar párt létrehozására.

 

A három párt egyesülése azóta több fordulatot vett:

 

+ Hónapokon át tartó tárgyalások után az MKP és a Híd be akarták jelenteni, hogy megegyeztek, de az Összefogás borította az asztalt, az egyezség nem jött létre, az erőviszonyokon nem tudtak megegyezni.

 

Januárban azonban folytatódtak a tárgyalások a három párt egyesüléséről, de nem közeledtek az álláspontok.

 

Majd február 5-én az MKP és a Híd bejelentette, hogy ők ketten, az Összefogás nélkül hozzák létre „Szlovákiában az új magyar politizálás szervezeti alapjait”.

 

A tárgyalások a három párt között azonban ezt követően tovább folytatódtak, és végül megszületett az egység: március 23-án Forró Krisztián MKP-elnök, Sólymos László Híd-elnök, és Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke bejelentették:

 

megegyeztek és új pártot hoznak létre.

 

Szövetség – Magyarok, Nemzetiségek, Régiók

 

Ez lesz a neve az új pártnak, mint azt Forró Krisztán elmondta a sajtótájékoztatón. Az MKP elnöke hangsúlyozta: mindhárom párt kompromisszumokat kötött az egység létrejöttének érdekében. Forró kiemelte: a közös párt nem cél, hanem eszköz, ami a szlovákiai magyar közösség megmaradását és gyarapodását segíti.

 

Mint azt az MKP elnöke hangsúlyozta: 

 

az új párt magyar párt lesz, ami a magyarokat, a magyarok által lakott régiókat képviseli majd,

 

de a magyarok által lakott régiókban – azaz Dél- és Kelet-Szlovákiában – élő minden nemzetiséget képviselni szeretnének.

 

Forró elmondta: a Szövetség elnökét az MKP adja, az Országos Tanács elnökét a Híd, és lesz egy szakmai alelnök is, akit az Összefogás delegál majd.

 

A Híd alapelveinek van jövője

 

Sólymos László, a Híd elnöke szerint az új párt létrejöttének

 

jelentősége a Magyar Koalíció Pártjának 1998-as létrejöttéhez mérhető.

 

(Akkor szintén egyesültek a magyar pártok, és az új közös pártnak jelentős szerepe volt a Vladimír Mečiart leváltó, az ország gazdaságát növekedési pályára állító és Szlovákiát az Eu-ba és a NATO-ba vezető jobboldali kormányokban).

 

Mások szétesnek, mi egyesülünk, mások rombolnak, mi egységet teremtünk – utalt Sólymos a szlovák kormányválságra. A Híd elnöke szerint káosz uralkodik a kormányban és a társadalomban is, és az új párt létrehozása ezzel a káosszal megy szembe. „Megértettük az emberek üzenetét” – fogalmazott a Híd elnöke. Sólymos szerint a kormány lemondott a leszakadó régiók megsegítéséről, és visszaépíti a Híd ezen a téren elért eredményeit, nem folytatja a megkezdett munkát.


 

Sólymos úgy gondolja, kerülni kell a szélsőséges megnyilvánulásokat és az érzelmek felkorbácsolását; szerinte az új párt „az ésszerű megoldások hangja lesz”, nemcsak a magyarok, hanem az egész társadalom számára.

 

A Híd elnöke úgy véli, az új párt alapjai elég erősek ahhoz, hogy a sokszínűség erősség legyen és ne gyengeség. Sólymos biztos benne, hogy a Híd alapértékei

 

– a demokrácia védelme, a jogállamiság, az emberi jogok, az euroatlanti irányultság, a nemzetiségek és a többségi nemzet közötti békés együttélés –

 

fontos pillérei lesznek az új pártnak.

 

Egység, hitelesség, teljesítmény

 

Míg Sólymos az MKP 1998-as létrejöttéhez hasonlította az egyezséget, Mózes Szabolcs az Összefogás elnöke

 

egyenesen az 1867-es kiegyezéssel vont párhuzamot, „ami akkor nagyon sokaknak nem tetszett, de végül egy aranykort hozott”.

 

Mózes azt szeretné, ha ez a mostani kiegyezés nemcsak a szlovákiai magyar politikán, hanem az egész szlovákiai társadalmon végigvonulna. 

 

Egység, hitelesség, teljesítmény – az Összefogás elnöke szerint ezen kulcsfogalmak mentén kell politizálnia az új pártnak. Egységre Mózes elmondása szerint azért van szükség, hogy az ország lakosságának 9-10 százalékát kitevő magyarság politikai képviselete el tudja érni a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt. A hitelességhez az elherdált választói bizalom visszaszerzéséhez lesz szükség, a teljesítménnyel pedig azt kell megmutatni a választóknak, hogy nemcsak azért érdemes az új pártra szavazni, mert az a „magyar párt”.

 

A radikálisokkal és Ficóékkal nem fognak együttműködni

 

Újságírói kérdésre Forró Krisztián, MKP-elnök elmondta, hogy minden párttal készek tárgyalni, amely hajlandó együttműködni a magyar közösséget érintő ügyekben. Forró elmondása szerint az egyezségnek nincs olyan záradéka, ami kizárná valamelyik szlovákiai párttal az együttműködést, de a radikális ĽSNS-szel (Mi Szlovákiánk Néppárt) és a Robrt Fico-féle szociálpopulista Smer-SD-vel – amivel a Híd együtt kormányzott 2016 és 2020 között – biztosan nem fognak együttműködni. 

 

A sajtótájékoztatón nem volt jelen Berényi József korábbi MKP-elnök, Igor Matovič miniszterelnök tanácsadója. Azt ezt firtató kérdésre Forró elmondta, hogy Berényi is részt vett volna a sajtótájékoztatón, de annak kezdete előtt 20 perccel lemondta azt. Hogy miért, azt Forró nem árulta el. 

 

NYITÓKÉP: Mózes Szabolcs, Forró Krisztián és Sólymos László bejelentik az új párt, a Szövetség létrehozását. Magyar Közösség Pártja / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás