+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2020. december 16. szerda, 13:48
A felvidéki magyar pártok, ha összefogásról van szó, nem sokkal ügyesebbek, mint a magyar ellenzék 2018-ban: a hónapok óta tárgyaló három párt szerdára meghirdetett közös sajtótájékoztatóját az MKP és a Most-Híd tartotta meg az Összefogás nélkül. Mózes Szabolcs Összefogás-elnök SMS-ben értesült a sajtótájékoztató reggelén, hogy rá nem lesz szükség, de azért ott volt.

Karácsonyra ígérték az új közös pártot a felvidéki magyar politikum képviselői, a tárgyalások azonban kedden váratlanul zátonyra futottak, és szerdára biztossá vált:

 

az összefogás a tervezett formában egyelőre nem valósul meg.

 

Összefogások

 

Mivel már 2020 előtt is látszott, hogy a 2010 óta parlamentbe kerülni képtelen Magyar Közösség Pártjának ezúttal is kevés esélye van bejutni a törvényhozásba, és ez a Robert Fico kormányában való részvétel miatt a választóit tömegesen elvesztő Most-Híd vegyespártnak sem sikerül majd, már a választások előtt elkezdett szerveződni egy, a szlovákiai magyar politikát minél szélesebb körben összefogni kívánó együttműködés. 

 

Ennek a keretét a civilek, valamint korábbi MKP-s és hidas politikusok által gründolt Összefogás nevű mozgalom adta volna, aminek végül a saját jelöltjei mellett az MKP-t és a Híd-dezertőr korábbi mezőgazdasági miniszter Simon Zsolt törpepártját, a Magyar Fórumot sikerült a Magyar Közösségi Összefogás nevű választási párt közös listájára terelnie. Bugár Béla pártja, a Most-Híd pedig egy másik, szinte láthatatlan törpepárt, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség jelöltjeivel a listáján ment neki a választásnak. 

 

A február végi parlementi választáson azonban mindkét együttműködés elbukott, a Híd még a pártoknak járó állami támogatáshoz szükséges három százalékot sem ugrotta meg. A szlovákiai magyar politikum viszont azóta is úgy látja, hogy a szlovákiai magyarok képviseletének parlamentbe jutására csak egy közös pártnak van esélye. (Az összefogni készülő felvidéki politikai paletta szereplőiről részletes térképet is készítettünk, itt érhető el.)

 

Legyen végre egyetlen párt

 

A választások után újra is indultak a tárgyalások, amiből ezúttal a törpepártok kimaradtak, a párttá alakult Összefogás és az MKP mellett viszont most már részt vett bennük a párt vezetéséről lemondott Bugár Béla nélküli Most-Híd is. A három politikai erő 2020. augusztus 20-án Komáromban szándéknyilatkozatot írt alá a közös párt létrehozásáról, amit az októberi hírek szerint karácsonyig szerettek volna nyélbe ütni.

 

Miközben az adventi koszorún már a harmadik gyertyát is meggyújtottuk,

 

úgy tűnik, az új párt létrehozásáról szóló tárgyalások zátonyra futottak,

 

és még csak nem is a korábbi törésvonolak – a szlovák pártokhoz, illetve a magyar kormányhoz való viszony – bizonyultak áthidalhatatlannak, hanem az új párton belüli erőviszonyokról nem sikerül megegyeznie a háromból két szereplőnek: az Összefogásnak és a Hídnak.

 

Mennyi az annyi?

 

Az Új Szó pénteki összefoglalója szerint a létrehozandó új párt vezető testületeiben – a közgyűlésben, az elnökségben és az országos tanácsban – a tervek szerint 3:2:1 arányban, azaz 50, 33 és 17 százalékban osztozna az MKP, a Híd és az Összefogás. Az utóbbi azonban nem elégedett a saját részesedésével, az Összefogás a Híddal azonos súllyal szeretne részt venni az új párt vezetésében. A felek csütörtökön ültek össze újra, és kedden úgy tűnt, sikerül megegyezniük, szerdára meg is hirdettek egy közös sajtótájékoztatót. 

 

Kedd este azonban az Összefogás kirakott a Facebook-ra egy posztot, ami úgy kezdődik, hogy

 

„nem lesz magyar egység, ha a Híd ultimátumokkal akarja kierőszakolni az azonnali megegyezést az Összefogástól és az MKP-tól”.

 

Az Összefogás szerint a Most-Híd sürgősen szeretné átmenteni magát az új politikai szubjektumba, „mielőtt a NAKA (a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, ami sorra tartóztatja le az előző kormány magasrangú funkcionáriusait és befolyásos üzletembereket – a szerk.) bekopogna a Híd volt vagy mostani politikusaihoz és oligarcháihoz”. 

 

Az Összefogás az új párton belüli erőviszonyokat nem tárgyalásos úton szerette volna kialakítani, hanem a választókra bízta volna, hogy előválasztáson döntsenek róla. Azt is írják, hogy az MKP kedd este eldönti, folytatódnak-e az eddigi formában a tárgyalások, vagy felállnak az asztaltól, és csak az Összefogással, vagy csak a Híddal tárgyalnak tovább.

 

Az MKP-közeli Ma7.sk hírportál kedd este viszont már tényként közölte, hogy az Összefogás „kiugrott a magyar összefogásból”, „zsaroló” és „felelőtlen” politikát folytatott, „meghazudtolta eddigi politikáját, szembefordult a megalakulásakor meghirdetett céljával”. Késő este Forró Krisztián MKP-elnök is egy tömör Facebook-posztban értékelte az eseményeket: azt írja, nincs benne harag, de csalódott, és tovább dolgozik majd. 

 

Összefogás az Öszefogás nélkül

 

A szerdára meghirdetett sajtótájékozatót végül Forró Krisztián, az MKP és Sólymos László, a Most-Híd elnöke tartotta meg szerdán délelőtt.

 

FORRÓ KRISZTIÁN ÉS SÓLYMOS LÁSZLÓ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT TART 2020. DECEMBER 16-ÁN. MÓZES SZABOLCS KÉSZÜL BEVENNI A PULPITUST. KÉP: MKP / FACEBOOK

 

Az Összefogás képviselői, köztük Mózes Szabolcs pártelnök, a közönség soraiban foglaltak helyet. Forró hosszan beszélt arról, hogy tavaszi pártelnökké választása óta a felvidéki magyar politikum egységéért dolgozik. A pártelnök elmondása szerint a hónapok óta tartó haromoldalú egyeztetésekken a tartalmi kérdésekben teljesen, a szervezeti kérdésekben 95 százalékban sikerült megegyezni. Forró csalódott, hogy a hárompárti összefogás ebben a pillanatban nem jött létre a tervezett formában, de hangsúlyozta, hogy

 

továbbra is nyitottak az együttműködésre és partnernek tekintik az Összefogást.

 

Sólymos is összefoglalta a tárgyalások eredményeit, ő az együttműködés fontoságát hangsúlyozta. Elmondta, hogy a létrehozandó új pártnak minden szlovákiai magyart képviselnie kell, de nemcsak a magyarság, hanem az egész országot érintő problémákkal is szükséges foglalkoznia majd. Azt mindketten kiemelték, hogy váratlanul érte őket az Összefogás keddi Facebook-posztja. A további együttműködéstől Sólymos sem zárkózik el.

 

Szót kap a harmadik fél is

 

A moderátorral való kisebb szóváltás után Mózes Szabolcs is kifejthette az Összefogás álláspontját, és végül újságírói kérdésekre is válaszolhatott. Mózes elmondta, hogy a tárgyalások messze nem jutottak olyan stádiumba, hogy nyilvánosan eredményről lehessen beszélni, a pártelnök szerint ezért ők ellenzték a szerdai sajtótájékoztató megtartását, hiszen nincs mit bejelenteniük.

 

Mózes elmodása szerint a tárgyalásokon még

 

abban sem tudtak megállapodni, hogy milyen közös álláspontot alakítsanak ki a magyar kormány vagy Igor Matovič kabinetjének megítéléséről.

 

„Diktatúra – stratégiai partner”, „rosszul kormányoz – Berényi József a tanácsadója” – rendezte ellentétpárokba Mózes a kérdésekhez való hidas és MKP-s viszonyulás címszavait.

 

Az Összefogás elnöke azt is elmondta, hogy a Híd a tárgyalások csütörtöki kezdete óta többször is fenyegetett ultimátumszerűen azzal, hogy felállnak az asztaltól, ha nem lesz megegyezés, miközben Mózes szerint addig nem is lehet létrehozni a közös pártot, amíg a tartalmi és a szerkezeti kérdésekben nem állapodnak meg. Az Összefogás elnöke azt is megemlítette, hogy ő még ma reggel is hárompárti sajtótájékoztatóra készült, és

 

egy SMS-ből értesült arról, hogy az MKP és a Híd nélkülük tájékoztatja majd a nyilvánosságot.

 

A tárgyalásokat Mózes szerint folytatni kell, így az eddigi, hónapokon át húzódó egyeztetések eredménye ebben a pillanatban annyi, hogy karácsonyig nem lesz új, közös szlovákiai magyar párt.

 

FRISSÍTÉS (15:01)Az Azonnalinak szerda délután sikerült utolérnie Forró Krisztiánt és Mózes Szabolcsot.

 

Forró még mindig értetlenül áll az Összefogás tegnap esti Facebook-posztja előtt, és azt sem érti, miért kellett Mózes Szabolcsnak megzavarnia a szerdai sajtótájékoztatót. Forró szerint ha az Összefogás nem hátrál ki az egyezség elől, ha az új pártot nem is, az azt létrehozó megegyezés tényét sikerült volna ma bejelenteniük. A pártelnök az Azonnalinak is hangsúlyozta: továbbra is bízik az összefogás létrejöttében, ami az MKP és a Híd között „pártelnöki szinten” létre is jött, de az Összefogást is visszavárják a tárgyalóasztalhoz. Forró szerint az Összefogásnak a Híddal van vitája, azt mindkét párt elfogadja, hogy az MKP-nak ötven százalékos súlya legyen az új párton belül, a maradék ötven százalékot elosztásáról nekik kellene megegyezniük.

 

Mózes szerint azonban egyáltalán nem volt mit bejelenteniük. Az Összefogás elnöke úgy gondolja, nem lett volna korrekt a választóknak azt sugallni, hogy megegyeztek, miközben ez nem történt még meg. A tárgyalások Mózes szerint is folytatódni fognak, az Összefogásnak is ez a szándéka, és Mózes a másik két pártelnöktől sem hallott ma semmi olyat, ami arra utalna, nem akarják folytatni a tárgyalást.

 

NYITÓKÉP: Sólymos László, Forró Krisztián és Mózes Szabolcs 2020. augusztus 20-án a komáromi Szent István-szobornál. Ezen napon írta alá a három pártelnök a szándéknyilatkozatot a közös párt létrehozásáról. Mózes Szabolcs / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás