+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. február 5. péntek, 14:40
Mindenki továbbra is nyitott az együttműködésre, de az új közös szlovákiai magyar pártot az MKP és a Híd/Most hozza létre. Az Összefogás vezetője, Mózes Szabolcs az Azonnalinak úgy reagált: akkor ők is elkezdenek pártstruktúrát építeni.

„Be kell látnunk, az MKP és a Híd januári kompromisszumos javaslatai nem jelentettek elmozdulást a hárompárti megegyezés irányába, és a folytatódó tárgyalások sem vezettek eredményre”  – ez a meglepő mondat olvasható a Magyar Koalíció Pártjának péntek koradélutáni közleményében. A harmadik felvidéki magyar pártot, az Összefogást nem említő közlemény szerint „az MKP és a Híd olyan párt létrehozását tűzte ki célul, amelyben az egymás iránti tisztelet erőt és megbízhatóságot jelent”.

 

„Ez a két párt rakja le Szlovákiában az új magyar politizálás szervezeti alapjait”

 

– írja a közlemény, hozzátéve, hogy továbbra is nyitottak minden olyan politikai és társadalmi szereplő előtt, aki az egységes képviseletben érdekelt. 

 

Miután a 2020 februári választáson nem jutott be a parlamentbe magyar párt a szlovák parlamentbe, ezen pártok már a választások előtt körvonalazódó együttműködése új lendületet kapott: 2020 augusztusában a Magyar Koalíció Pártja, az immár Bugár Béla nélküli Most-Híd és az együttműködés kereteinek létrehozása szándékával létrejött Összefogás szándéknyilatkozatot írtak alá egy közös magyar párt létrehozására.

 

Az új párt létrehozását októberben a pártelnökök decemberre jósolták, karácsony előtt azonban az Összefogás borította az asztalt. Mózes Szabolcsék arra hivatkoztak, hogy szerintük a tárgyalások még nem voltak olyan stádiumban, hogy be lehessen jelenteni az új pártot, miközben a Híd ultimátumszerűen erőltette azt. 

 

A háttérben az erőviszonyok miatti konfliktus állt: az új párton belül az Összefogás nagyobb súlyt szeretett volna, mint amekkorát a másik két párt szánt neki. Az egység létrejöttének bejelentésére szánt sajtótájékoztatót végül csak az MKP és a Most-Híd elnöke, Forró Krisztián és Sólymos László tartotta meg, de végül a közönség soraiban helyet foglaló Mózes Szabolcs is kiharcolta, hogy szót kaphasson. 

 

Január elején az MKP kezdeményezésére újraindultak a tárgyalások, de az erőviszonyok kérdésében azóta sem sikerült megegyezniük. Erre az MKP pénteki közleménye szerint már nem is kerül sor: az MKP és a Most-Híd az Összefogás nélkül folytatja. 

 

A Focus ügynökség januári közvélemény-kutatása szerint az MKP 3,3 százalékon áll, a Most-Hídra a választók kereken 2 százalékon, az Összefogásra azonban a választók mindössze 0,6 százalékra voksolna. A parlamentbe jutási küszöb 5 százalék, ahhoz pedig, hogy egy párt állami támogatásban részesüljön, 3 százalékot kell elérnie a választáson.

 

Nem tárgyalnak tovább, de mégis mindenki tovább tárgyalna

 

„Mi visszavárjuk őket a tárgyalóasztalhoz, az persze értelmezés kérdése, hogy az MKP és a Híd részéről mit jelent a további tárgyalásokra való nyitottság, de a lényeg: nincs meg az egység” – kommentálta a friss fejleményeket az Azonnalinak Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke, akit telefonon sikerült utolérnünk.

 

Mózes elmondása szerint sem az erőviszonyra való javaslatukat, sem az ezeknek a választók bevonásával, egy előválasztással való kialakítását nem fogadták el a partnereik, emiatt úgy döntöttek, a tárgyalásokat ketten folytatják. Mózes úgy gondolja,

 

a tárgyalások akár folytatódhattak is volna az erőviszonyok kérdésének elhalasztásával, és a többi még kritikus pont tisztázásával.

 

A pártelnök bízik benne, hogy az MKP és a Híd be fogja látni, hogy az Összefogás nélkül nincs magyar egység.

 

Az Összefogás a tárgyalások megkezdése óta, és azelőtt sem kezdett pártstruktúra kiépítésébe – bár volt rá igény –, pont azért, hogy a partnereik ne konkurenciaként tekintsenek rájuk – hangsúlyozta Mózes, utalva az Öszefogást ért azon kritikára, miszerint egy tagság nélküli pártnak nem lett volna joga nagyobb súlyt követelni az új párton belül. Mózes elmondta,

 

most ennek a munkának is nekilátnak, bár szerinte a mai politikában nincs túl nagy jelentősége annak, hogy mennyi tagot vagy alapszervezetet számlál egy párt.

 

Emellett folytatják az eddigi érdekérvényesítő munkát: vannak a parlamentben szlovák partnereik, akik az értelmes javaslataikat felkarolják; az ő segítségükkel parlamenten kívüli pártként az Összefogás el tudta érni, hogy a február közepén induló népszámlálás kérdőíves lekérdezését halasszák el a járványhelyzetre való tekintettel.

 

Az Összefogás tehát továbbra is lát esélyt a magyar egység létrejöttére; Mózes szerint az eddigi tárgyalások legnagyobb sikere az volt, hogy noha az MKP és Híd a párt összetételének kialakításával kapcsolatban elvetette az előválasztás ötletét, a parlamenti választási lista esetében már nyitottnak mutatkoztak rá. 

 

Ha az MKP és a Híd nem térnek vissza a tárgyalóasztalhoz, és nem velük alakul meg az új közös magyar párt, Mózes Szabolcs szerint a legrosszabb, ami történhet, az az lesz, hogy

 

az Összefogás majd a parlamenti listáról szóló előválasztáson méretteti meg magát.

 

NYITÓKÉP: Mózes Szabolcs, Sólymos László és Forró Krisztián / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás