Igor Matovič könnyei mögött egy recsegő-ropogó szlovák kormány van

Szerző: Renczes Ágoston
2020.12.18. 07:07

A koronavírus próbára teszi az Igor Matovič vezette jobboldali koalíciót: a szlovák miniszterelnök egyre hevesebben támadja a gazdasági miniszterét, nemrég idiótának is nevezte az egyre inkább a fejére növő politikust. A kettejük közötti vitának tízéves gyökerei vannak, a két politikus pedig egyszer már bedöntött egy kormányt.

Igor Matovič könnyei mögött egy recsegő-ropogó szlovák kormány van

Igor Matovič csütörtökön az egyik leghallgatottabb szlovák rádió, a Rádio Expres vendége volt, ahol a félórás beszélgetés alatt egyre szenvedélyesebben reagált az őt ért kritikákra, végül

 

elcsukló hangon idiótának nevezte Richard Sulík gazdasági minisztert,

 

a libertariánus Szabadság és Szolidaritás pártelnökét, akit egyúttal felszólított, hogy karácsonyig nyújtsa be a lemondását. 

A miniszterelnök és a gazdasági miniszter már a járvány kezdete óta nem ért egyet a járványkezelés módjában; Sulík általában ellenzi a lezárásokat, és gyakran kritizálta az egyes intézkedések következetlenségét, így például azt is, hogy a templomok nyitva lehetnek, miközben az éttermek nem. Emellett egy nagyobb antigénteszt-beszerzés elhúzódása miatt is vita van a két politikus között. Matovič szerint Sulík bojkottálja a tesztek beszerzését, Sulík szerint viszont amellett, hogy a törvény által szabályzott közbeszerzési eljárás lefolytatása időigényes, az egészségügyi minisztérium a hibás: több mint két hétig tartott, amíg ötödik nekifutásra sikerült hibátlanul megadniuk a szükséges paramétereket. 

„(Sulíkot) nem érdeklik az emberek, neki ők csak számok. Mert spórolunk azon, ha meghalnak az idős és a beteg emberek. Én már ezt nem bírom nézni, hánynom kell tőle és sírhatnékom van. Elnézést, hogy tönkretettem a műsorát”

 

– panaszkodott Sulíkra a hangja alapján valóban a sírással küszködő miniszterelnök a műsorvezetőnek. 

Igor és Richard

A Matovič és Sulík közötti ellentét nem a koronavírus-járvány miatt pattant ki, annak immár tízéves története van. Bár a 2010-es parlamenti választást magas fölénnyel nyerte meg a 2006-2010, majd 2012-2020 között kormányzó Robert Fico szociálpopulista Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) nevű pártja, nem tudott kormányt alakítani, így az ország irányítását az Iveta Radičová vezette jobboldali kormánykoalíció vette át. Ennek a koalíciónak volt a tagja Bugár Béla Most-Hídja, ami magabiztos eredménnyel jutott be a parlamentbe; és ez volt az a választás is, amin a Magyar Koalíció – később Magyar Közösség – Pártja először nem ugrotta meg a parlamentbe jutás küszöbét.

 

A koalíció másik újonc tagja Richard Sulík pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) volt, és az ő listájukon jutott be a parlamentbe az Egyszerű Emberek (OĽaNO) nevű mozgalom négy képviselője, köztük Igor Matovič is. A két politikus között már a kormányalakítás után konfliktus alakult ki: Matovič szerint az Egyszerű Emberek javaslatai nem kerültek be a kormányprogramba, ezért azzal fenyegetőzött: kilépnek az SaS-frakcióból. Végül sikerült megegyezniük, de

 

2011 őszén már inkább Sulík rakta ki Matovičot a frakciójából,

 

mert az a koalíciós szerződést megszegve együtt szavazott Robert Fico Smer-SD-jével az elsősorban a szlovákiai magyarokat érintő, kettős állampolgárságot tiltó törvény módosításáról.

RICHARD SULÍK GAZDASÁGI MINISZTER. KÉP: RICHARD SULÍK / FACEBOOK

Egy kormányt már bedöntöttek

2011 októberében mindkettejüknek része volt a Radičová-kormány megbukásában. Richard Sulík élesen ellenezte, hogy a szlovák parlament megszavazza az Unió segélycsomagját az akkor a csőd szélén táncoló Görögországnak. Radičová azzal próbált hatni a koalíciós partnerére, hogy a szavazást a saját kormányával szembeni bizalmi szavazással kötötte össze, de

 

Sulíkék így is ellene szavaztak, Matovič meg ott sem volt a szavazáson.

 

A parlament elutasította a segélycsomagot, a kormány megbukott, a 2012-es előrehozott választásokat pedig úgy megnyerte Robert Fico Smer-SD-je, hogy egyedül is kormányt tudott alakítani. Ezzel elkezdődött az a korszak, amikor – mint utólag kiderült – a kormány legmagasabb szintjeiig jutott a korrupció, a rendőrség együttműködött a maffiával, és végül meggyilkoltak egy ezek után nyomozó újságírót, Ján Kuciakot és a menyasszonyát. 

A harsány bohóc miniszterelnök lesz

Igor Matovič 2012 és 2020 között két dolog miatt került be rendszeresen a hírekbe: vagy azzal, hogy összeveszett valamelyik politikusal (köztük Bugár Bélával is, vagy akár a saját párttársaival), vagy a korrupcióellenes performanszaival – Matovič miniszterelnökségig ívelő pályáját részletesebben itt foglaltuk össze. A későbbi miniszterelnök legemlékezetesebb korrupcióellenes akciója az volt, amikor 2020 elején, még a választások előtt az aktivistáival Cannes-ba utaztak, ahol előben jelentkeztek be az első Fico-kormány pénzügyminiszterének, az euró bevezetését levezénylő, a politikától azóta visszavonult Ján Počiateknak a luxusvillája mellől. 

A harsány és látványos akciókban utazó Matovič – akit a szlovák karikatúrák gyakran ábrázoltak bohócként –

 

sikeresen lovagolta meg a Kuciak-gyilkosság utáni felháborodás- és elégedetlenséghullámot,

 

mozgalma, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek meg is nyerte a 2020. február végi parlamenti választásokat. A jobboldali-populista Sme rodina (Család vagyunk) és a jobbközép-liberális Za Ľudí (Az Emberekért) mellett az új kormánykoalíció tagja lett Richard Sulík libertariánus SaS-e is. 

Kormányzás a koronavírus-járvány idején

A kormány nehéz időben, a koronavírus-járvány első hullámának kibontakozásakor vette át az ország irányítását.

 

Igor Matovič kabinetjének járványkezelését a kapkodás és a következetlen kommunikáció jellemzi,

 

és az ország annak ellenére sem bírja leszorítani a napi új esetek számát, hogy Szlovákia a világon elsőként alkalmazta a széles körű, országos tesztelést, ami a szervezést és a lebonyolítást tekintve sikeres volt. A korlátozások miatt egyébként is frusztrált lakosság elégedetlenségét igyekszik kihasználni az ellenzék is, a gyülekezést tiltó járványügyi szabályok ellenére több alkalommal is tüntettek a kormány ellen a fociultrák, a szélsőjobboldal és Robert Fico pártja is –

 

az első ilyen tüntetésen egyébként maga Richard Sulík is részt vett.

A felemás járványkezelés eltereli a figyelmet arról, hogy a kormányváltás óta Szlovákia külpolitikája határozottabban Európa-párti, mint korábban, és az előző kormány magas beosztású funkcionáriusainak, a rendőrség teljes korábbi vezetésének és a leghatalmasabb szlovák oligarcháknak a letartóztatásával tovább folytatódik a szlovák közélet megtisztulása.

A SZLOVÁK MINISZTERELNÖK BRÜSSZELBEN DECEMBER 10-ÉN

Zuhanó népszerűség

Igor Matovič népszerűsége nagyot zuhant a februári választás óta, az ellenzékből jól működő harsány kommunikáció és konfliktuskeresés azonban miniszterelnökként kontraproduktívnak bizonyul. Ma már a legnépszerűbb szlovák politikus az ex-smeres Peter Pellegrini, aki a Kuciak-gyilkosság után lemondó Robert Ficót váltotta a miniszterelnöki székben, majd a Smer-SD-ból kiválva új pártot alapított Hlas-SD (Hang-Szociáldemokrácia) néven.

 

Pellegrini azzal alapozta meg a népszerűségét, hogy miniszterelnökként képes volt szembehelyezkedni Robert Ficóval, holott eleinte az ő bábjának tartották. De

 

a kormányváltás előtt Pellegrini kezdte meg nagyon gyors és határozott lépésekkel a járvány kezelését is,

 

aminek köszönhetően Szlovákia a pandémia első hullámát legsikeresebben leküzdő országok egyike volt. 

A miniszterelnök és a gazdasági miniszter konfliktusát Richard Sulík kezeli jobban: visszafogottan és higgadtan reagál Matovič egyre szenvedélyesebb támadásaira. Mindez a közvélemény-kutatásokon is látszik: a december 16-i legfrissebb felmérés szerint Pellegrini Hlas-SD-je után már Sulík SaS-e is megelőzte Matovič OĽANO-ját. Matovič szerdai durva beleállása Sulíkba és annak lemondásra való felszólítása egy újabb roppanás az egyébként is ingatag kormánykoalíción. 

Richard Sulík a felhívásra csak annyit reagált, hogy

 

„Szlovákiának nagyobb gondjai vannak, mint hogy Igor Matovič kedélyállapotával foglalkozzon”,

 

később azonban a Facebookon kimondottan békülékeny hangot ütött meg: Sulík azt írja, nem veszi magára Igor Matovič kijelentéseit, mert megérti, hogy a miniszterelnök szélsőségesen összetett helyzettel és különös felelősséggel áll szemben – de azt is hozzáteszi, hogy szerinte pont akkor vesztegetik a drága időt, amikor nem a könnyek, hanem a cselekedetek döntenek.

Richard Sulík tehát nem mond le a gazdasági miniszteri posztról, az SaS európai parlamenti képviselője, Lucia Ďuriš Nicholsonová szerint pedig nem a gazdasági miniszternek, hanem a miniszterelnöknek kellene lemondania.

 

NYITÓKÉP: Az Európai Tanács fotószolgálata

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek